Σε... θέση μάχης για τον Σκαραμαγκά

Ναυπηγεία: Τι απαντά η διοίκηση της ΕΝΑΕ στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση για είσοδο ειδικού εκκαθαριστή
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 07:55
UPD:07:56
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

«Θέσεις» για να είναι έτοιμη για περαιτέρω δικαστική διένεξη με το ελληνικό κράτος λαμβάνει η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) μετά την προαναγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα για «έξωσή της» από τα ναυπηγεία το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός είχε επισημάνει στους εργαζόμενους των ναυπηγείων ότι θα καταθέσει αίτηση να εισέλθει ειδικός εκκαθαριστής στα ναυπηγεία προκειμένου να τα σώσει από τη χρεοκοπία. Τόνισε επίσης ότι η διοίκηση είναι απούσα εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί τη μοναδική λύση προκειμένου να σωθεί η επιχείρηση.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας θα «αναστηθεί» και ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές ήδη έχουν καταθέσει απαιτήσεις η μια έναντι της άλλης (μία το ελληνικό κράτος και δύο οι μέτοχοι των ναυπηγείων).

Η διοίκηση ΕΝΑΕ όμως απατώντας στις θέσεις Πιτσιόρλα επισημαίνει: «Παρά την οικονομική ασφυξία, παρέχει σε συνεχή βάση οικονομική βοήθεια σε έκτακτες ανάγκες υγείας των εργαζομένων της χωρίς ανακοινώσεις, ώστε να προστατευθεί η ιδιωτικότητά τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών ούτε μία αίτηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ για χρηματοδότηση δεν απορρίφθηκε από τον μητρικό όμιλο.

Ο κ. υφυπουργός εμφανίστηκε να αγνοεί ότι η ολοκλήρωση των υποβρυχίων κατέστη δυνατή εξαιτίας της κατ’ αρχήν συμφωνίας της ΕΝΑΕ με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αλλά αντί της προβλεπόμενης συγκρότησης των τεχνικών επιτροπών που από κοινού θα συμφωνούσαν το πλαίσιο υλοποίησης της κατ’ αρχήν συμφωνίας, η Ελληνική Δημοκρατία ενήργησε μονομερώς και κύρωσε τον σχετικό νόμο (4258/2014), ο χρόνος εφαρμογής του οποίου, στη συνέχεια επίσης μονομερώς επεκτάθηκε. Επίσης, μονομερώς και παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις της εταιρείας, η Ελληνική Δημοκρατία επέκτεινε το εύρος των έργων πέραν των προβλέψεων του νόμου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, και για τρία έτη μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ χωρίς όφελος για την εταιρεία ή τους εργαζομένους της.

Ο κ. υφυπουργός εμφανίζεται να αγνοεί ότι η ΕΝΑΕ είναι ιδιωτική εταιρεία. Κατά συνέπεια η ευαρέσκεια ή απαρέσκεια για τη διοίκηση της εταιρείας, θα πρέπει να θεωρηθεί ως προσωπική του άποψη, αξίας όση ο ίδιος της αποδίδει για προσωπική χρήση. Σε μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση μίας ιδιωτικής εταιρείας λαμβάνονται αποκλειστικά από τους μετόχους της».

Σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό των 560 εκατομμυρίων ευρώ πλέον των τόκων, που είναι η ανάκτηση από το ελληνικό κράτος των παράνομων επιδοτήσεων προς τα ναυπηγεία στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, τα ΕΝΑΕ σημειώνουν: «Θα πρέπει να υπενθυμιστεί στον κ. υφυπουργό, ότι η Ελληνική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στις δεσμευτικές γραπτές συμφωνίες για την απόκτηση της ΕΝΑΕ από την παρούσα ιδιοκτησία, είχε δεσμευθεί για την παρουσίαση μίας λύσης για την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα είχε και τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόβλημα, πολύ πριν από την περίοδο της ThyssenKrupp (προηγούμενη ιδιοκτησία) ή την εμπλοκή της Privinvest. Δυστυχώς, η λύση που παρουσιάστηκε απείχε μακράν από αυτό που ο επενδυτής, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, είχε με σαφήνεια επισημάνει ότι απαιτείται για την επιβίωση και ανάπτυξη της ΕΝΑΕ: Εξαγωγές».

Η διοίκηση διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είναι απόντες και πληροφορεί την Ελληνική Δημοκρατία ότι συντόμως θα παραλάβει από την ΕΝΑΕ «τιμολόγιο ύψους περί των 25 εκατ. ευρώ για τη μη καταβολή τιμήματος χρήσης των εγκαταστάσεών μας κατά τη διάρκεια της καταχρηστικής κατάληψης του ναυπηγείου και την καταχρηστική εκμετάλλευση των εργαζομένων μας, που εξαναγκάσθηκαν με περικοπή μισθού να εργαστούν -για παράδειγμα- σε ανακατασκευές και επισκευές φρεγατών και άλλων μονάδων επιφανείας.

Μάλιστα, σήμερα κιόλας η αποκαλούμενη “απούσα” διοίκηση έρχεται σε επαφή με τον νομικό σύμβουλο των εργαζομένων, προκειμένου να προσφερθεί σε αυτούς η εκχώρηση των δικαιωμάτων πληρωμής της ΕΝΑΕ προς όφελός τους.

Κατά την άποψή μας, για να αποδείξει η Ελληνική Δημοκρατία και ο κ. υφυπουργός πόσο πολύ εκτιμά τους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ απαιτείται μία μόνο ενέργεια: να πληρώσει το τιμολόγιο αντί να πτωχεύσει την εταιρεία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα