Market Beat: Τη συσσώρευση και το δρόμο της υπομονής διατηρούν οι εξελίξεις

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 10:09
UPD:10:13
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα τη ροή των ειδήσεων από χθες που θα μετρήσει στη διαμόρφωση του φρονήματος των επενδυτών σχηματίζουν τα ακόλουθα: Α) Σαφέστατη προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, όπου βασίζεται το ελληνικό πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νέα μέτρα), απηύθυνε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Η παρέμβαση αυτή έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του Εurogroup την Παρασκευή στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, αλλά και το ορόσημο που είχε θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, που επισκιάζουν τις συζητήσεις σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στις συντάξεις. Β) Πρόοδος επετεύχθη στις διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται και την Τετάρτη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Κάναμε καλή πρόοδο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, στη 1.30 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό επιτελείο επιστρέφει στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ορόσημο της Παρασκευής στη συνάντηση κορυφής στη Μάλτα σύμφωνα με τις Βρυξέλλες δεν θα είναι η αρχή του τέλους μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης αλλά ανέβηκαν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να μη χαθεί το ορόσημο του Μαΐου. Κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του φρονήματος των Θεσμικών Επενδυτών παίζει το άγχος που δημιουργείται  από το άγνωστο που σκεπάζει την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση κορυφής που θα έχουν οι Πρόεδροι Donald Trump και Xi Jinping την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Επιπλέον αυτού υπάρχει για την Αθήνα η διαπίστωση ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις πιέσεις της τελευταίας στιγμής και οι συνομιλίες πήραν διαφορετική στροφή και ταχύτητα. Το πιθανότερο είναι να αισθανθούν δικαιωμένοι οι επαγγελματίες που συμμετέχοντας στις συναλλαγές αυτή τη βδομάδα φρόντισαν να κρατήσουν την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα επίπεδα των 46 δις ευρώ και τον ΓΔ γύρω από τις 666 μονάδες και σε κάθε περίπτωση πάνω από τις 660.

Με μεγαλύτερο τζίρο αποτυπώθηκε στο ΧΑ η αισιοδοξία που κατέλαβε εκείνους που δεν θέλησαν να κρατήσουν μικρό καλάθι απέναντι στην είδηση ότι οι αρμόδιοι για την αξιολόγηση τρέξανε στις Βρυξέλλες. Οι ενθουσιώδεις το έριξαν στις αγορές με το καλημέρα και οδηγός σε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα ήταν οι τράπεζες ο μοχλός που χρησιμοποιείται σταθερά για την διαμόρφωσης της κατεύθυνσης των τιμών των μετοχών στο ταμπλό. Ο ΓΔ στο πρώτο πεντάλεπτο πέρασε πάνω από τις 673 μονάδες και κατόπιν άρχισε η κατηφόρα με αποτέλεσμα μετά τις 12:30 από κέρδη ως +0,92% η μεταβολή του άρχισε να εναλλάσσει πρόσημα μεταβολής και αυτό ως τις 14:30 είχε γίνει πάνω από 20 φορές! Το μήνυμα στη μέση των συναλλαγών ήταν ότι επενδυτική υπομονή σημαίνει συσσώρευση και ουδέποτε άνοδο με μεγάλη κλίση και χαρακτηριστικά σταθερότητας.

Από την ώρα που ο ΓΔ χτύπησε τιμές πάνω από τις 673 μονάδες φάνηκε εύκολο, στους θεσμικούς με ρόλο να πράξουν τα άκρως απαραίτητα, να διατηρήσουν τον μέσο όρο πάνω από τις 660 μονάδες που είναι μια νέα στήριξη η οποία αξίζει να μην απειληθεί άμεσα. Το ότι τα επίπεδα των 666 μονάδων επιλέχθηκαν ως κατάλληλα για συσσώρευση του ΧΑ μπορεί να είναι από σημαδιακό ως τυχαίο αλλά στην ιστορία των χρηματιστηρίων αυτός ο αριθμός συνδέεται με την αλλαγή τάσης. Εδώ η τάση θα αλλάξει αν αλλάξει στάση η πλευρά των Θεσμών, αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών την έφτασε στα όρια των κόκκινων γραμμών. «Δύσκολο το θαύμα».    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, μετά τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για τη χαλάρωση του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 20.689 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,06% στις 2.360 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,07% στις 5.898 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια παρέμβασης του, δεσμεύτηκε να καταστήσει ευκολότερο τον δανεισμό των τραπεζών προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. "Οι δηλώσεις του Τραμπ προσφέρουν μία ανακούφιση στους επενδυτές" σχολίασε ο Άνταμ Σαχράν, αναλυτής της 50 Park Investments.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,42% έναντι της στερλίνας (1,2433 δολάρια) και κατά 0,05% έναντι του ευρώ (1,0663 δολάρια), ενώ διολίσθησε κατά 0,14% έναντι του γεν (110,72 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,63% στα 51,06 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,90% στα 54,13 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,35% στα 1.258,40 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά σχεδόν 10% υποχώρησε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών. Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 43,6 δισ. δολάρια, έναντι 48,2 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, επίδοση η οποία αποτελούσε τη χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 379,85 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100  κατέγραψε αύξηση κατά 0,54% στις 7.321 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,21% στις 12.282 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,30% στις 5.101 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,07% στις 20.257 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 10.365 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Asos υποχώρησε κατά 3,2% εξαιτίας της μείωσης του περιθωρίου κέρδους, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2016. Πτώση κατά 2,6% σημείωσε και η μετοχή της Telecom Italia, στον απόηχο της ισχυρής παρουσίας της γαλλικής Iliad στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Οι επενδυτές κρατούν «μικρό καλάθι» για τη συνάντηση των ηγετών των  ΗΠΑ  και της Κίνας, καθώς οι επαφές των δύο ανδρών αναμένονται δύσκολες. Επί τάπητος εκτιμάται ότι θα τεθούν οι πολιτικές για το διεθνές εμπόριο, αλλά και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην εξαγορά της «Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH» (Β&R) συμφώνησε η ABB Ltd, με το αντίτιμο του deal να παραμένει άγνωστο. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φετινού καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα, αύξηση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2017 οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., καθώς ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,1% και 0,2% αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

ΧΑ

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 10 μόνο blue chip και ελάττωσαν τις θέσεις τους στα υπόλοιπα. Ήταν μια συνεδρίαση με πρόγραμμα τη διατήρηση των τιμών των βασικών δεικτών με αγορά μετοχών για τους περισσότερους νικητές της περασμένης συνόδου από το αντι-τραπεζικό μπλοκ. Πίεσαν τις τραπεζικές μετοχές, χωρίς εξαίρεση, με τζίρο (34,244 εκατ. ευρώ) που ήταν ψηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και αρκετά χαμηλότερα από το μέσο τζίρο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου (52,96 εκατ. ευρώ). Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαξε ριζικά, αλλά κινήθηκαν με ανοδική εκτίναξη στην έναρξη και πλάγια πτωτική κίνηση ουσιαστικά μετά το πρώτο πεντάλεπτο με μικρές απώλειες στο κλείσιμο, μετά την εγγραφή του μέγιστου, που ήταν οριακά κάτω από την ανώτερη τιμή για το τρέχον έτος που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Διαπιστώσαμε πάλι σχετική ανεξαρτησία έναντι της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με πτωτική τάση μια φορά από τις 10: 34 [αφού αρχικά είχαμε το μέγιστο μέρας στις 673,43 από 668,21 μονάδες την Πέμπτη  για τον ΓΔ] ως τις 14:41 που είχαμε μετά από κλιμακούμενη αργά πτωτική  κίνηση το ελάχιστο στις 665,4 από 661,84 μονάδες με μεταβολή -0,29%. Η μικρής κλίσης καθοδική κίνηση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης είχε φρένο την αγοραστική διάθεση για τις εταιρίες στα Τρόφιμα Ποτά, Τηλεπικοινωνίες, Ταξίδια Αναψυχή και Πετρελαίου Αερίου μια μέρα που οι δείκτες ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο, ενώ όταν πέρασαν  σε αρνητικό, κόλλησαν με  ταλαντώσεις γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο ώσπου σημειώθηκαν τα ελάχιστα μέρας. Μετά υπήρξε αντίδραση που η ισχύς της εξαντλήθηκε και οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά μέρας. 

Η άνοδος των 10 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε  τις απώλειες -2,30% της ΒΙΟ, αλλά και των ΣΑΡ -1,90%,  ΦΦΓΚΡΠ -0,99%, ενώ τα υπόλοιπα 7 είχαν απώλειες από -0,17% ως -0,60%. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,60% από 0,00% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο -2,05% από +1,24%, ΕΥΡΩΒ -0,36% από -2,26% και η ΠΕΙΡ -2,38% από -1,18% στις 3/4. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 666 μονάδων και το «πέτυχε»  παρά τη διατήρηση των πιέσεων επί των Τραπεζών.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 13) με τρία αμετάβλητα τις ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 17 από 12 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 7 αμετάβλητες. Άρα, οι 17 από 21 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 34,244 από 22,920 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,69 από 10,84 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 37,05% από 47,29% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,13% και έφθασε στις 666,44 από 667,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1782,18 από 1782,36 με μεταβολή -0,01%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και κατά 0,6 ψηλότερα στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Ταξίδια Αναψυχή +1,13% από +0,61%, Πετρελαίου Αερίου +0,79% από +1,52%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,68% από +0,84%, Τηλεπικοινωνιών +0,56% από +0,68%, Ακίνητης Περιουσίας +0,55% από +0,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,50% από +1,76% και Τροφίμων Ποτών +0,21% από -0,00%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Μέσων Ενημέρωσης -11,11% από +12,50%, Τραπεζών -1,20% από -0,32%, Εμπορίου -0,99% από +1,17%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,94% από -1,12%, ο FTSEΜ -0,37% από -0,39%, Τεχνολογίας -0,33% από -0,53%, ο ΓΔ -0,13% από +0,19%, Κατασκευές Υλικά  -0,09% από -0,65%, Κοινής Ωφέλειας -0,07% από +0,82% και ο 25άρης -0,01% από +0,21%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από -0,84%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,244 από 22,920 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,638 από 0,727 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,441 από 21,106 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,390 από 0,296 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,048 από 46,037 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 40,047 από 28,827 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 35 των καθοδικών σε 52 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 34 από 29.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με ακόμα χαμηλότερους όγκους αναγνωρίζουν δυναμική σταθεροποίησης

Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μαζεύονται σύννεφα που χθες επηρέασαν τη διάθεση των επενδυτών στο ΧΑ. Καθώς υπολογίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές του δολαρίου συνεισφέρουν στην κατεύθυνση των τιμών της αγοράς μας. Εμφανίζονται μετά τις 15:30 και συμμετέχουν ενεργά στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Όταν οι πιέσεις επικρατούν με το άνοιγμα στις αγορές της Wall Street τα futures των βασικών αμερικάνικων δεικτών μετράνε για τις επιλογές των διαχειριστών στις ευρωπαϊκές αγορές και στην Αθήνα. Αυτά χθες μετά τις 14:30 δική μας ώρα άρχισαν να εμφανίζουν διαρκώς διογκούμενη πτωτική μεταβολή. Επιμένουμε πως κριτήρια για την εισαγωγή των εντολών ήταν τα όρια των τιμών ανά μετοχή που καθορίζονται από την τεχνική ανάλυση και μόνο. Γιατί είναι το λιγότερο απατηλό μονοπάτι για την κατάσταση που βρίσκεται η αγορά μας, λόγω της οικονομίας που επίσης δεν διαθέτει ακόμα, τις δέουσες εγγυήσεις ότι δεν θα χειροτερέψει.

Κατά της προσωρινής εξαπάτησης είναι τα μηνύματα του ταμπλό. Η αναπτέρωση των θετικών προσδοκιών, όποτε αυτή θα έχει πραγματική βάση και δεν θα προκαλείται από φευγαλέα συμπεράσματα, θα εκφραστεί μέσω των τραπεζικών μετοχών. Εκεί χθες είδαμε αρχικά εκτίναξη και με τα κέρδη των τραπεζών, η αγορά έγραψε επίπεδα τιμών κοντά στο μέγιστο έτους από την περασμένη βδομάδα. Το ότι οι δεύτερες σκέψεις οδήγησαν σε πιέσεις στα τραπεζικά blue chip, δεν αδυνατίζει το μήνυμα αλλά το ενισχύει. Όσα έγιναν εκτός του τραπεζικού μπλοκ αποτελούν το δεύτερο μήνυμα. Η τεχνική ανάλυση σε μέρες χωρίς ειδήσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία άμεσα, θα κυριαρχεί ανάμεσα στα επενδυτικά κριτήρια.     

Στην σύνοδο της Τρίτης, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη πέντε λεπτά μετά το ξεκίνημα. Η έναρξη περιλάμβανε ανοδικό χάσμα +0,65% και ο δείκτης εμφάνισε 4 λεπτά μετά το άνοιγμα το μέγιστο μέρας στις 1799,58 μονάδες. Το ελάχιστο στις 1778,65 ήρθε στις 14:37. Το κλείσιμο έγινε στις 1782,18 μονάδες, με μεταβολή -0,01%. Ο τζίρος στα παράγωγα βούλιαξε στα 6,583 από 7,397 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 791 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1797,50 μονάδες και κατώτερο στις 1777,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5164 από 5124 με την εκκαθάριση στις 1783,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 98 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1790,00 μονάδες και κατώτερο στις 1773,00 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 4573 από 4553 και εκκαθάριση στις 1779,75 μονάδες. Δεν άλλαξε σημαντικά η προπορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Για άλλη μια φορά, η Ελληνική Κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, για να τον οδηγήσει χαμηλότερα στη συνέχεια εκφράζοντας διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και συνδέοντας τη διαδικασία με τη διευθέτηση του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, Υπουργικό κλιμάκιο μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες με στόχο την καταβολή τελευταίας προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας με τους Θεσμούς. Διαρκής εναλλαγή, δηλαδή, του σκηνικού, άλλοτε με αισιόδοξη και άλλοτε με απαισιόδοξη επίγευση, δημιουργώντας εμφανή κόπωση στην Αγορά που ευλόγως, το τελευταίο διήμερο, οδηγήθηκε πάλι στην συναλλακτική ανυδρία, εξακολουθώντας ωστόσο να παρέχει θετική ψήφο εμπιστοσύνης ως προς την τελική έκβαση.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες της συναλλακτικής κινητικότητας ο Γενικός Δείκτης πέτυχε να αναρριχηθεί σε επίδοση ρεκόρ (670,42 μον.) για τους τελευταίους 16 μήνες, με τις Τραπεζικές μετοχές να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτό. Με την εικόνα των αποτελεσμάτων να είναι ικανοποιητική καθώς το σύνολο των συστημικών Τραπεζών παρουσίασαν κέρδη (η Πειραιώς μόνο για το εσωτερικό), υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ικανοποιητικό βαθμό κάλυψης των NPLs από τις εγγεγραμμένες προβλέψεις.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι δυνατό να διαταραχθεί αν η Ελληνική Οικονομία αναιρέσει την είσοδό της σε πορεία ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και είναι ενδεχόμενο να συνεχιστεί στο 1ο τρίμηνο του 2017.

Με την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητεί επιμόνως το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την Κυβέρνηση να εκλαμβάνει τις προτροπές ως διαδικασία που αποσκοπεί σε "άλλου είδους σκοπιμότητες" !

Σκηνικό που επιδεινώνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αποτυπώνει και ο σχετικός δείκτης του ΙΟΒΕ, οδηγώντας τους κύκλους εργασιών των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μόνο στην εσωτερική Αγορά σε διαρκή υποχώρηση.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επομένως, όλα κρίνονται στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το σημερινό σκηνικό αναμονής και συναλλακτικής καχεξίας θα δώσει τη θέση του σε ένα διαφορετικό. Με θετική έκβαση για τη διαδικασία αξιολόγησης, το σκηνικό αυτό θα είναι "γιορτινό" με την άμεση εκδήλωση ενός ράλι ανακούφισης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αντοχές της Επενδυτικής Κοινότητας θα οδηγήσουν σε κρίσιμα τεστ αντοχής τα επίπεδα στήριξης που καταγράφει η τεχνική ανάλυση, με εμφανή το σκεπτικισμό για τη δυνατότητα ισχύος τους.

Στο διεθνές περιβάλλον, εδραιώνεται σταδιακά η πεποίθηση ότι οι υποσχέσεις Trump ίσως δεν εκπληρωθούν, όπως δηκτικά τονίζει και ο Economist (1/4/2017). Και ενώ οι προσδοκίες νομοθέτησης ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής επέκτασης ολοένα και ξεθωριάζουν, οι πιθανότητες κάποιων προστατευτικών μέτρων δεν έχουν μηδενιστεί, με την επικείμενη συνάντηση του Trump με τον Κινέζο Πρόεδρο να είναι κρίσιμης σημασίας.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Αμερικανικής Αγοράς εργασίας την Παρασκευή, θα κρίνουν αν είναι κοντά η επόμενη άνοδος επιτοκίων από την κα Γέλεν, διατηρώντας ως τότε τις Αγορές σε κατάσταση αναμονής.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα Τετάρτη, από μια αναπήδηση στις κινεζικές μετοχές, αν και ήταν ακόμα επιφυλακτικοί οι επενδυτές αφού είναι δύσπιστοι όσον αφορά τη λήψη μεγάλων θέσεων σε μετοχικές αξίες πριν οι Πρόεδροι Donald Trump και Xi Jinping αρχίσουν τις συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4% με την αγορά στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ που οδηγούν την περιοχή να εμφανίζουν άνοδο 0,8% και 0,4% αντίστοιχα.

Οι μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια που προσφέρουν επίσης υποστήριξη στη διάθεση για ρίσκο από τους επενδυτές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη χάρη σε μια απρογραμμάτιστη διακοπή της παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα και από τις αυξανόμενες ανησυχίες για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές παρέμειναν σε γενικές γραμμές προσεκτικοί με στροφή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και το γιεν της Ιαπωνίας που παραμένουν σε ζήτηση πριν από το ορόσημο της συνάντησης κορυφής Trump / Ξι την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Θα είναι η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση τους, δεδομένου ότι Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, με θέματα εμπορίου και ασφάλειας να κατέχουν εξέχουσα θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους από την ανατολική ακτή της στη θάλασσα, την παραμονή της συνόδου κορυφής. Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε κοντά σε υψηλό ενός μήνα στα  1.254,45 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση περίπου 4,7% στις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σαφέστατη προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, όπου βασίζεται το ελληνικό πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νέα μέτρα), απηύθυνε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Η παρέμβαση αυτή έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του Εurogroup την Παρασκευή στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, αλλά και το ορόσημο που είχε θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, που επισκιάζουν τις συζητήσεις σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στις συντάξεις.

Πρόοδος επετεύχθη στις διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται και την Τετάρτη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Κάναμε καλή πρόοδο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, στη 1.30 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό επιτελείο επιστρέφει στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις επιπτώσεις των διαφωνιών Ελλάδας και πιστωτών εστιάζουν Süddeutsche Zeitung και Handelsblatt, ενώ η Bild επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει λάβει από τον Ιούλιο του 2015 10 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της Παρασκευής οξύνεται η αντιπαράθεση με την Ελλάδα με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες σε άρθρο με τίτλο «Διαφωνίες για την Ελλάδα».

Πληροφορίες για αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από την Τράπεζα της Ελλάδας μετέδωσαν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πήχης κατεβαίνει στο 1,5% από 2,7% που ήταν η μέχρι τώρα πρόβλεψη. Μάλιστα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του Μαΐου: «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» αναφέρει αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας στους FT.

Την ανάγκη τερματισμού της αβεβαιότητας υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Υπάρχει μία ολίσθηση, καθώς έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης» επεσήμανε παράλληλα και απεύθυνε έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας με νόημα, ότι «όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη».

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναμένεται να έχει την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο η Ελλάδα δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης.

Τάσεις μείωσης παρουσιάζει η κατανάλωση κρέατος που αποτελεί βασικό είδος διατροφής για τον Έλληνα καταναλωτή, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της έκθεσης «FOOD EXPO» από την εταιρεία «MARC» με τη συνεργασία του περιοδικού «Meat News». Το κρέας είναι ένα είδος τροφής που καταναλώνεται με υψηλή συχνότητα στην χώρα μας. Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών (96%) καταναλώνει κρέας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση των προσφορών, θα αξιώσει τη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος. Όταν ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη διαδικασία, θα ανακοινωθεί ο πλειοδότης του διαγωνισμού. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι θα γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα.

Σημαντική ενίσχυση των μεγεθών και αύξηση των μεριδίων κατέγραψε το 2016 η αλυσίδα καταστημάτων Public (Retailworld Α.Ε.), μέλος του Ομίλου Olympia, ιδρύσεως Πάνου Γερμανού, διανύοντας το δεύτερο έτος λειτουργικής κερδοφορίας. Η Public σημείωσε αύξηση 5,3% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 234,3 εκατ. ευρώ το 2016, από 222,5 εκατ. το 2015. Οι πωλήσεις της εταιρίας μέσα σε μία διετία έχουν επιτύχει άνοδο του τζίρου κατά 53 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της MLS Πληροφορική Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016. Η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 18 Απριλίου. Την ίδια ώρα, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 30 Ιουνίου. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναμένεται να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος, αλλά και την επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου 0,06 ευρώ στους μετόχους.

Η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα μπορεί να δυσκολέψει την ανάπτυξη του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του ομίλου Christopher Egleton. Η Minoan Group αναμένει την επίσημη δημοσιοποίηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης που έλαβε με την οποία απέρριψε τις δύο προσφυγές για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε πριν από έναν χρόνο το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του έργου Ίτανος Γαία στη Σητεία της Κρήτης, στην περιοχή Κάβο Σίδερο, προκειμένου να ξεκινήσει το αναπτυξιακό σχέδιό της, το οποίο περιλαμβάνει, όπως είχε αναφέρει η «Ν», και την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε 215 τρισ. δολάρια ανήλθε το παγκόσμιο -ιδιωτικό και δημόσιο- χρέος για το 2016, φτάνοντας το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance - IIF). Βάσει έκθεσης του IIF, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,6 τρισ. δολάρια το 2016 σε σύγκριση με το 2015, όταν και ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών κατέγραψε θεαματική άνοδο στα 55 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2016, ή το 215% του ΑΕΠ τους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εταιρικά χρέη που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση του IIF.

Κατά σχεδόν 10% υποχώρησε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών. Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 43,6 δισ. δολάρια, έναντι 48,2 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, επίδοση η οποία αποτελούσε τη χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν μείωση στα 44,5 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 192,9 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές διολίσθησαν κατά 1,8% στα 236,4 δισ. δολάρια.

Έντονες πιέσεις δέχεται η οικονομία της Νότιας Αφρικής, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s στην κατηγορία «σκουπίδια». Η αναθεώρηση της νοτιοαφρικάνικης αξιολόγησης, η οποία βρισκόταν για 17 συναπτά έτη στην επενδυτική κατηγορία, συνιστά απόρροια της αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών, Πράβιν Γκόρντχαν, από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μαλούσι Γκιγκάμπα. Το χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ κατακρημνίζεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, ενώ σημαίνουσες πιέσεις ασκούνται τόσο στις τραπεζικές μετοχές, όσο και στο ραντ.

Αύξηση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2017 οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., καθώς ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,1% και 0,2% αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στην Πορτογαλία (3,1%) και την Κροατία (2,8%) και η υψηλότερη μείωση στη Μάλτα (-0,8%) και τη Λετονία (-0,7%). Σε ετήσιο επίπεδο επίσης, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο σημείωσαν άνοδο κατά 1,8% στην Ευρωζώνη και κατά 2,2% στην Ε.Ε.

Tη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες δεν θα εγκαταλείψουν τη Γαλλία σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, διατύπωσε η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξή της σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, εφόσον επικρατήσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, μετά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη διάσωση δύο ιταλικών τραπεζών. Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, ότι «βρίσκεται σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές και την ΕΚΤ για το αίτημα στήριξης των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca». Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,29%. Πτώση 2 μονάδων βάσεων καταγράφουν και οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ισπανία και Γαλλία.

Στην εξαγορά της «Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH» (Β&R) συμφώνησε η ABB Ltd, με το αντίτιμο του deal να παραμένει άγνωστο. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του φετινού καλοκαιριού. Η ABB δραστηριοποιείται στον κλάδο της μηχανικής ενέργειας, ενώ η B&R συνιστά πάροχο βιομηχανικών και τεχνολογικών λύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα