Την ανάγκη τερματισμού της αβεβαιότητας υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
«Υπάρχει μία ολίσθηση, καθώς έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης» επεσήμανε παράλληλα και απεύθυνε έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας με νόημα, ότι «όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη».
Κατά τον ίδιο, «η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και θέληση, καθώς «απαιτείται λίγη ακόμη προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση».
«Η συμφωνία προϋποθέτει πολιτική βούληση από όλους, καθώς μία συνολική λύση απαιτεί δύσκολες πολιτικές επιλογές» ανέφερε στη συνέχεια. «Έχουμε επίγνωση αυτού, κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας» πρόσθεσε με έμφαση.
«Υπάρχουν δυσκολίες»
Αναφερόμενος στο προσεχές Eurogroup της Βαλέτας, την Παρασκευή, εξέφρασε την ελπίδα να «έχουμε μία καλή συζήτηση, ώστε να πραγματοποιηθεί μία εποικοδομητική συνεδρίαση». «Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, αλλά βασιζόμαστε στη θετική στάση των θεσμών» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της αξιολόγησης.
«Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου από το τελευταίο Eurogroup στις 20 Μαρτίου και θα έχουμε την ευκαιρία αυτό να το αναλύσουμε την Παρασκευή, στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» έσπευσε να συμπληρώσει.
Ειδική μνεία έκανε στους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, γιατί αυτό πλήττει την ανάπτυξη», ενώ όσον αφορά το χρέος, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για ένα βιώσιμο χρέος».
«Ναι» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Παραθέτοντας τα τρία βασικά ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έστρεψε την προσοχή του στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης».
Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ γνωστοποίησε ότι οι Βρυξέλλες τάσσονται υπέρ της τήρησης των βέλτιστων ευρωπαϊκών εργασιακών πρακτικών, ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικάτα.
Όσον αφορά την αγορά ενέργειας, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και ο ελληνικός ενεργειακός κλάδος να καταστεί πιο αποδοτικός και πιο αποτελεσματικός.
«Εγγυητής το ΔΝΤ»
Τέλος, όσον αφορά το δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά το 2018, σημείωσε ότι αυτό «θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα, το Ταμείο ως εγγυητή ασφάλειας. «Η παρουσία του ΔΝΤ είναι όρος απαραίτητος» έσπευσε να προσθέσει.
Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν επιθυμεί ένα «ισορροπημένο πακέτο», ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή «δεν έχει καμία πολιτική προτίμηση».
naftemporiki.gr