Ν. Ζηλανδία: Στα υψηλότερα επίπεδα τα βασικά επιτόκια

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 08:23

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας, Alan Bollard και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, ενώ ο ίδιος ανέφερε, ότι ενδέχεται να προχωρήσει και πάλι στην αύξησή τους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αγοράς κατοικιών και της μείωσης του πληθωρισμού.

Αμετάβλητα και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας, Alan Bollard.

Ο Bollard διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών στο 6,5%, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών, των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα κατατάσσεται στο ΑΑΑ από την Standard & Poor's. Δώδεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την απόφαση.

«Είναι ευδιάκριτο ότι η παρούσα ζήτηση των νοικοκυριών θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα απ'ό,τι αναμενόταν», αναφέρει ο Bollard στην τρίτη παράγραφο της έκθεσής του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Γουέλινγκτον.

Ο Bollard, υπεύθυνος της διατήρησης του ετήσιου πληθωρισμού μεταξύ του 1% και 3%, αύξησε πέρυσι τα βασικά επιτόκια δανεισμού έξι φορές, προκειμένου να περιορίσει την έκρηξη στην αγορά κατοικιών και να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών. Την εβδομάδα που πέρασε, εκθέσεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο κινήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο και οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα