Ιαπωνία: Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 08:10

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, για δεύτερο μήνα τον Δεκέμβριο, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, κυρίως στον τομέα των αθλητικών ειδών και των τροφίμων, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η αύξηση των φόρων, θα επηρεάσει αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών και την ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι πωλήσεις – εποχιακώς προσαρμοσμένες – μειώθηκαν 0,5% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν πτώση 0,4%.

Οι καταναλωτές ενδέχεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο της δαπάνες τους στις εταιρείες λιανικής, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co, καθώς ετοιμάζονται να καταβάλλουν 145.000 γιέν (1.404 δολ. ΗΠΑ) επιπλέον φόρους το επόμενο έτος. Μείωση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της χώρας, ενδέχεται να περιορίσει την ανάπτυξη, σε μια περίοδο που οι εξαγωγές είναι χαμηλές.

«Το μεγαλύτερο θέμα για την κατανάλωση το 2005, θα είναι η επίδραση των φορολογικών αλλαγών», ανέφερε ο Glenn Maguire, επικεφαλής της ασιατικής περιφέρειας στην Societe Generale Australia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Οι φόροι, θα περιορίσουν την αύξηση των μισθών και κατά προέκταση την κατανάλωση».

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2003, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,7% τον Δεκέμβριο του 2004, σύμφωνα με την έκθεση. Στο σύνολο του έτους, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6% έναντι του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα