Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 08:23

Ν. Ζηλανδία: Στα υψηλότερα επίπεδα τα βασικά επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας, Alan Bollard και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, ενώ ο ίδιος ανέφερε, ότι ενδέχεται να προχωρήσει και πάλι στην αύξησή τους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αγοράς κατοικιών και της μείωσης του πληθωρισμού.

Ο Bollard διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών στο 6,5%, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών, των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα κατατάσσεται στο ΑΑΑ από την Standard & Poor's. Δώδεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την απόφαση.

«Είναι ευδιάκριτο ότι η παρούσα ζήτηση των νοικοκυριών θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα απ'ό,τι αναμενόταν», αναφέρει ο Bollard στην τρίτη παράγραφο της έκθεσής του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Γουέλινγκτον.

Ο Bollard, υπεύθυνος της διατήρησης του ετήσιου πληθωρισμού μεταξύ του 1% και 3%, αύξησε πέρυσι τα βασικά επιτόκια δανεισμού έξι φορές, προκειμένου να περιορίσει την έκρηξη στην αγορά κατοικιών και να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών. Την εβδομάδα που πέρασε, εκθέσεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο κινήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο και οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.