Market Beat: Με μια ακόμα σύνοδο ο Μάρτιος, που έγινε μήνας νέων υψηλών για το 2017

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 10:04
UPD:10:20
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η επίδοση του ΓΔ με εμφάνιση νέων υψηλών για το 2017 τονίζει πως αυτές τις μέρες το στοίχημα είναι η εμφάνιση χειροπιαστού αποτελέσματος στο Eurogroup του Απριλίου. Είναι σαφές ότι οι θεσμικοί μετά την απογοήτευση από το μηδενικό αποτέλεσμα στο Eurogroup του Μαρτίου πέρασαν στο στοίχημα για το επόμενο με σχετική ευκολία και με τη βοήθεια διαρροών που ήταν αυτές μάλλον που διατήρησαν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών ως χθες. Βέβαια στην εγχώρια αγορά, όταν γινόντουσαν αναφορές για τα επίπεδα των 670 μονάδων, ήταν στα πλαίσια κάποιου μακρινού στόχου που θα τον έφερναν σημαντικές ειδήσεις, σχετικά με την εκταμίευση της δόσης από το μνημόνιο.  Ώστε να αποκλειστεί εντελώς ο κίνδυνος να μην εκπληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο. Στο εσωτερικό όμως οι αναλυτές τοποθετούνται με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης, γιατί το θολό πολιτικό τοπίο δεν τους επιτρέπει την αντίστοιχη των ξένων αισιοδοξία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η στήλη δεν χρειάζεται να σχολιάσει την εξέλιξη των προσδοκιών των αναλυτών αναφορικά με την κατεύθυνση των τιμών στο ΧΑ. Μετά το Eurogroup του Μαρτίου στις 21/3 ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ξεκίνησε το σχόλιό του ως εξής: «Με το χθεσινό Eurogroup να παρέρχεται, αλλά τους Υπουργούς να παραμένουν στις Βρυξέλλες, ανανεώθηκε η προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας σε κάποιο από τα επόμενα. Χωρίς ωστόσο να είναι στη σφαίρα του απίθανου και ένα νέο Καλοκαιρινό "θρίλερ" για την Ελληνική Οικονομία, ενόψει των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου». Από τις 22/3 ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec. και όχι μόνο, ανέφερε το ορόσημο της 7ης  Απριλίου αλλά και τους φόβους για επικίνδυνη παράταση της διαπραγμάτευσης: «Άλλο ένα Eurogroup πραγματοποιήθηκε χωρίς να επιτευχθεί το πολυαναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης. Άλλη μία μετάθεση των προσδοκιών, για τις 7 Απριλίου αυτή τη φορά, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί και τις επόμενες 2 εβδομάδες η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, μεταξύ των Μερών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και το πρόσφατο "παρελθόν", δεν αποκλείεται να έχουμε ένα "θερμό" Καλοκαίρι, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου να αυξάνονται απότομα τη συγκεκριμένη περίοδο».

Στο τέλος δε της περασμένης βδομάδας στις 24/3 ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec μετά από δυο πτωτικές συνόδους παρατηρούσε: «Χωρίς την είδηση από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης και Θεσμών που θα λύσει την αναμονή των επενδυτών, ολοκληρώθηκε και η προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σε ένα σήριαλ που ήδη μετράει τέσσερις μήνες αναμονής. Ο χρονικός ορίζοντας παραμένει ασαφής και οι δηλώσεις που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, περισσότερο επιτείνουν την σύγχυση που επικρατεί ως προς το "πότε" και το "πως", παρά συμβάλλουν στο να προσδιοριστεί ένας οριστικός οδικός χάρτης».

Μετά δε την πρώτη ανοδική σύνοδο της τρέχουσας εβδομάδας, στις 27/3 ο Δημήτρης Σαρρής της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ σχολίαζε ευθύβολα: «Με αναπτερωμένες ελπίδες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές, βάσει εκτιμήσεων Αξιωματούχων, επιχειρούν να προεξοφλήσουν τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς έως τις 7/4. Επίσης το κλείσιμο του τριμήνου παραπέμπει σε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων, κυρίως στις Τράπεζες».  Την επόμενη στις 28/3 ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κάνει την υπόθεση της βάσεως για την τρέχουσα άνοδο σαφή: «Αλλαγή σκηνικού συντελείται από χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η κίνηση του οποίου είναι εμφανώς σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα κινητικότητας στη διαπραγμάτευση των αρμόδιων Υπουργών με τους Θεσμούς, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε τεχνική συμφωνία (Staff level Agreement) και τελικά σε "λευκό καπνό" στο Eurogroup της 7/4».

Είχαμε σύμφωνα με τα παραπάνω μια στροφή στη διάθεση των επενδυτών από την απογοήτευση μετά από ένα ακόμα ατελέσφορο Eurogroup στις θετικές προσδοκίες πως στις 7 Απριλίου θα φανεί ο δρόμος που θα οδηγήσει σε πτώση του country risk, αφού θα το σφραγίσει μια τεχνική συμφωνία (Staff level Agreement). Σήμερα, μέρα του EuroWorking Group μπορεί να υπάρξει ενίσχυση των θετικών προσδοκιών αλλά επίσης πιθανή είναι η απόλυτη σιωπή που συνήθως υπάρχει πριν να καθαρογραφτεί μια συμφωνία που ταλαιπώρησε τους πάντες. Από τις ομάδες διαπραγμάτευσης ως τους επενδυτές του ΧΑ που διαπίστωναν φέτος ότι η αγορά της Αθήνας είναι λόγω της ύφεσης και των μνημονίων μια ανεξάρτητη κατηγορία χρηματιστηρίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,20% στις 20.659 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,11% στις 2.361 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,38% στις 5.897 μονάδες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προχώρησε στην υπογραφή του αιτήματος αποχώρησης από την Ε.Ε., το οποίο το μεσημέρι υποβλήθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η κυβερνητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, με τους επενδυτές να θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,07% έναντι της στερλίνας (1,2439 δολάρια) και κατά 0,37% έναντι του ευρώ (1,0772 δολάρια), ενώ διολίσθησε κατά 0,15% έναντι του γεν (110,95 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,13% στα 49,40 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,89% στα 52,30 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,21% στα 1.252,90 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 κατέθεσε η Westinghouse Electric, θυγατρική της Toshiba Corp, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας, στις ΗΠΑ. Το αίτημα υπεβλήθη στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η Toshiba εκτιμά ότι οι πιθανές ζημιές από τη θυγατρική της θα υπερβούν τα 6 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο του επίσημου αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 378,53 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,44% στις 12.203 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,41% στις 7.373 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Ryanair  υποχώρησε κατά 0,80%, εν μέσω των σεναρίων περί προβλημάτων στην εκτέλεση πτήσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας λόγω του Brexit. Στον αντίποδα, η μετοχή της BHP Billiton ενισχύθηκε κατά 1,23% χάρη στην ανάπτυξη νέων αποθεμάτων σιδήρου.

«Κάθε διαπραγμάτευση εμπεριέχει ένα “πάρε - δώσε”» τόνισε από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, αναφερθείς στην έναρξη των διμερών διαβουλεύσεων για τη μετα-Brexit εποχή.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην οριστική απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου συγχώνευσης της Deutsche Boerse με τη LSE Group προχώρησε σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της E.E. Σύμφωνα με το σκεπτικό των αρμόδιων αρχών, η συγχώνευση θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μίας de facto μονοπωλιακής κατάστασης.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η καταναλωτική πίστη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο δανεισμός των Βρετανών διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. στερλίνες, διατηρώντας τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δανείων στο 10,5%.

Τέλος, αμετάβλητος παρέμεινε τον Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη  Γαλλία.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee, ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις 100 μονάδες.

ΧΑ

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε περισσότερα από τα μισά blue chip και αύξησαν τις θέσεις τους σε όλες τις τραπεζικές μετοχές με τζίρο (64,323 εκατ. ευρώ) που ήταν πολύ πάνω από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και ψηλότερος του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (42,90 εκατ. ευρώ). Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαζε κατεύθυνση, αλλά μετά την εγγραφή του μέγιστου που ήταν η ανώτερη τιμή για το τρέχον έτος, με κλιμακωτές καθοδικές κινήσεις και με σχετική ανεξαρτησία έναντι της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχώρησαν ελαφρά χωρίς να τους στερήσει το ρεκόρ υψηλού και στο κλείσιμο.

Η άνοδος των 12 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε πλήρως τις απώλειες -2,11% της ΛΑΜΔΑ, αλλά και των ΦΦΓΚΡΠ -1,30% και ΜΠΕΛΑ -1,18%  ενώ τα υπόλοιπα 10 είχαν απώλειες από -01% ως -0,7%. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από +6,02% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +2,12% από +4,42%, ΕΥΡΩΒ +4,11% από +6,87% και η ΠΕΙΡ +1,73% από +7,45% στις 28/3, με εξασθενημένη ισχύ στη διάθεση για αγορές θέσεων από τις 14:00 ως τις δημοπρασίες. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να περάσει πολύ πάνω από τα επίπεδα των 660 μονάδων και το «πέτυχε» τρεις ώρες μετά την έναρξη.                                  

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ χειροτέρευσε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 1) με δυο αμετάβλητα ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 24 από 35 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 1 αμετάβλητες. Άρα, οι 12 από 4 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 64,323 από 54,075 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 36,84 από 25,13 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 57,27% από 46,47% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,61% και έφθασε στις 668,55 από 664,52 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1780,08 από 1773,05 με μεταβολή +0,40%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,2 μονάδες ψηλότερα και κατά 0,4 στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν ο FTSEΜ  +2,03% από +1,23% και οι κλαδικοί δείκτες Πετρελαίου Αερίου  +1,80% από +2,72% Τεχνολογίας  +1,64% από +0,66% Τραπεζών  +1,51% από +6,04% Τηλεπικοινωνιών  +0,79% από +2,42% Κατασκευές Υλικά  +0,65% από +3,64% ο ΓΔ  +0,61% από +2,78% Κοινής Ωφέλειας  +0,53% από +1,03% Ταξίδια Αναψυχή  +0,48% από +1,38% ο 25άρης  +0,40% από +2,94% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,34% από +0,93%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Εμπορίου  -1,30% από +0,77% Προσωπικά Οικιακά Είδη  -0,98% από +2,11% Ακίνητης Περιουσίας -0,83% από +1,87% Τροφίμων Ποτών  -0,46% από +1,46% και Χρ/μικών Υπηρεσιών  -0,10% από +3,23%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από -0,70%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,323 από 54,075 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,429 από 2,313 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 57,016 από 49,00 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,190 από 1,205 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,005 από 45,813 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 112,794 από 83,117 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 68 από 73 των καθοδικών σε 35 από 23 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 33.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην τρίτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν πάλι ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα ήρθε χωρίς χάσμα και ο δείκτης εμφάνισε στις 11:00 το ελάχιστο μέρας στις 1766,94 μονάδες. Το μέγιστο στις 1792,27, ήρθε στις 13:28. Το κλείσιμο έγινε στις 1780,08 από 1773,05 μονάδες, με μεταβολή +0,40%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 21,221 από 49,017 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 2150 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1794,00 μονάδες και κατώτερο στις 1767,75. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5754 από 5908 με την εκκαθάριση στις 1776,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1475 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1791,00 και κατώτερο στις 1767,00 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 4013 από 3798 και εκκαθάριση στις 1777,00 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε δεύτερο υψηλό έτους στις 1792,27 μονάδες και κλείσιμο επίσης το δεύτερο καλύτερο στις 1780,08 με την υψηλότερη επίδοση στις 12/1 όταν μέγιστο μέρας ήταν οι 1797,3 και το κλείσιμο στις 1780,88. Ο ΚΜΟ 30 έχει σύμφωνα με το inbroker διαμορφωθεί στις 1699,47 μονάδες με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 στις 1701,95 ενώ ο ΚΜΟ200 έπιασε τις 1611,87 και ο εκθετικός ΚΜΟ200 τις 1634,51. Μέσα στη χρονιά ο 25άρης έχει αντιδράσει δυο φορές όταν προσέκρουσε στον ΚΜΟ200 στις 8 και 9 Φεβρουαρίου που εμφάνισε τα κατώτερα επίπεδα για το έτος στις 1611 μονάδες. Είναι για άλλη μια φορά σαφής η υστέρηση του 25άρη, σε επίπεδο επιδόσεων, έναντι του ΓΔ που εμφάνισε υψηλό έτους στις 672,93 μονάδες και κλείσιμο επίσης το υψηλότερο στις 668,55, με την δεύτερη καλύτερη επίδοση στις 12/1 όταν μέγιστο μέρας ήταν οι 670,21 και το κλείσιμο στις 665,21. Ο ΚΜΟ 30 έχει σύμφωνα με το inbroker διαμορφωθεί στις 645,47 μονάδες με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 στις 644,16 ενώ ο ΚΜΟ200 έπιασε τις 600,53 και ο εκθετικός ΚΜΟ200 τις 615,02.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Οι προσδοκίες επίτευξης 'Staff Level Agreement' για το θέμα της αξιολόγησης στο επικείμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου έδωσαν 'φτερά' από την αρχή της εβδομάδας στο μεγαλύτερο κομμάτι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ιδίως στις 'ταλαιπωρημένες' μετοχές του Τραπεζικού κλάδου και οδήγησαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ενάμιση έτους.

Η έλλειψη βάθους στην Ελληνική Αγορά είναι "δίκοπο μαχαίρι", καθώς η οποιαδήποτε προεξόφληση καλών, ή κακών ειδήσεων δρα πολλαπλασιαστικά σε σχέση με την πραγματική βαρύτητα και συνάφειά της με την πραγματικότητα. Όπως πάντα, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αποφεύγοντας τις προβλέψεις σε σχέση με ένα τέτοιο πολιτικό ζήτημα, όπως η διαχείριση της αξιολόγησης.

Υποστηρικτική, σε κάθε περίπτωση, της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη η αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς. Για τους επενδυτές του Χ.Α., η μεγαλύτερη χρησιμότητα που έχει η παρακολούθηση της πορείας του Ελληνικού ομολόγου έγκειται στο ότι αποτελεί "βαρόμετρο" των εξελίξεων, πιο αξιόπιστο, εκτιμούμε, από την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Έχουμε συχνά αναφερθεί στο γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών είναι ένας σχεδόν ανεξάρτητος "δορυφόρος" στο Διεθνές Χρηματιστηριακό "Σύμπαν". Σε μακροχρόνιο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης δεν εκμεταλλεύθηκε την πολυετή πορεία ανόδου των μεγάλων Ξένων δεικτών σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας ούτε "QE" υπάρχει, ούτε τα Μάκρο εντυπωσιάζουν, ούτε οι απώλειες των τελευταίων ετών ξεχνιούνται εύκολα από τα Διεθνή χαρτοφυλάκια. Αντίθετα, η ρευστότητα των εγχώριων επενδυτών πιέζεται εν μέσω μνημονιακών υποχρεώσεων και "capital controls".

Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούμε τον Ελληνικό ΓΔ να δείχνει "σχετική ισχύ" τη στιγμή που Dow και FTSE100 υποχώρησαν (όχι πάντως ανησυχητικά) από τα δικά τους ιστορικά υψηλά. Καλύτερη σε αυτή τη φάση η τεχνική εικόνα του DAX, που έχει "φουλάρει" με κατεύθυνση το δικό του προ διετίας ιστορικό υψηλό.

Πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι το 1ο τρίμηνο του έτους πιθανότατα θα κλείσει με θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη. Οι επόμενες συνεδριάσεις ίσως φανερώσουν σημάδια "window dressing" σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επενδεδυμένα στην εγχώρια Αγορά να προκρίνουν υπεραποδίδοντες τίτλους, έναντι αυτών που από την αρχή του έτους "έμειναν πίσω".

Η τεχνική ανάλυση του ΓΔ δίνει, πέραν του υψηλού των 670 μονάδων, στόχους - αντιστάσεις στο ψυχολογικό 'φράγμα' των 700 μονάδων, με τις 730 να έπονται. Εβδομαδιαίες στηρίξεις υπάρχουν στις 630 και στις 600 μονάδες.

Σήμερα

Πτωτικά τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,80% στις 19.063 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 0,94% στις 1.527 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης διολίσθησε κατά 1,09% στις 3.206 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε απώλειες κατά 1,67% στις 522,14 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε πτωτικά κατά 0,35% στις 24.306 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 5.896 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτηςKospi μειώθηκε κατά 0,19% στις 2.162 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Toshiba ενισχύθηκε κατά 3,37% στον απόηχο της αίτησης πτώχευσης της θυγατρικής της, Westinghouse Electric. Άνοδο κατά 0,53% εμφάνισε και η μετοχή της Samsung Electronics, χάρη στα αποκαλυπτήρια του νέου Samsung Galaxy S8.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν μειώνεται κατά 0,06% στα 111,10 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,17% σε 0,7654 δολάρια (USD).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,34% στα 49,68 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 0,15% στα 52,50 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, καταγράφει μείωση κατά 0,28% στα 1.250,20 δολάρια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ενδεχόμενο θέσπισης πλαφόν στα επιτόκια των ελληνικών δανείων απέκλεισε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όπως εξήγησε, τα επικείμενα μέτρα θα περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, το μίγμα των μέτρων θα καθοριστεί μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Οκτώ ξένες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-0,19% (ΕΛΠΕ) στις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου, έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου. Πρόκειται για τις εταιρείες Total, Shell, Edison, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

Καθαρά κέρδη €230 εκατ. το 2016 έναντι ζημιών €1,2 δισ. το 2015 ανακοίνωσε η Eurobankεπιστρέφοντας στην κερδοφορία και καταγράφοντας σημαντικές λειτουργικές επιδόσεις. Τα κέρδη του  Δ΄ τριμήνου 2016 διαμορφώθηκαν σε €38 εκατ.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση σε €1.548 εκατ., λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα το Δ΄ τρίμηνο στα €389 εκατ. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης το 2016 σε 2,25%.

Σταθερό, σύγχρονο φορολογικό σύστημα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών, δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, υλοποίηση «χωρίς άλλους δισταγμούς» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης, απαιτούνται για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων κατά τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters. Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, ΔΕΗ+1,09% με το «πωλητήριο» να αφορά έως το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.

Μηνύματα αισιοδοξίας ότι η τεχνική συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος παρέσχε νέες διαβεβαιώσεις για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι έχουν κλείσει όλα τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης και απομένουν μόνον «μικρά» ζητήματα. «Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κλείνοντας το συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη στην περίοδο της κρίσης.

Την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής να απειλήσει «αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά» με απόλυση 14 εργαζομένους.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «πρωτοφανή και ανεξήγητη απόφαση που εκθέτει κατ’ αρχήν τη διοίκηση της Τράπεζας, αφού οι απολύσεις συνιστούν μια ακραία αντεργατική επιλογή που πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και ανακοινώθηκε προφορικά στους εργαζόμενους».

Στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος εισέρχονται από τις 24 Απριλίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (EΛΤΑ), με στόχο τη «μεγάλη ελάφρυνση χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η χρέωση για τους λογαριασμούς των νοικοκυριών θα ανέρχεται στα 0,0860 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.  Για νοικοκυριά μεγαλύτερης κατανάλωσης, η χρέωσης θα αυξάνεται στα 0,0840 ευρώ/κιλοβατώρα. Για τις επιχειρήσεις με μικρές εγκαταστάσεις (Γ21), η χρέωση θα καθορίζεται στα 0,0910 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ για τις επιχειρήσεις με μεγάλες εγκαταστάσεις (Γ22), θα περιορίζεται στα 0,0750 ευρώ.

Αύξηση κατά 25,3% εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του 2016, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς διαμορφώθηκαν στα 53,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 42,7 εκατ. ευρώ το 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, διευρύνθηκε κατά 4,1% στα 115,4 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 12,4% στα 99,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων επίσης, ενισχύθηκαν κατά 15,8% στα 78,5 εκατ. ευρώ έναντι 67,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Την Παρασκευή, 7 Απριλίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την απορρόφηση της Ελάστρον Αγροτική Εμπορική ΕΒΑΕ από τη Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. ανακοίνωσε η Πλαστικά Θράκης,  ΠΛΑΘ+1,19%  μετά την έγκριση και την υπογραφή του σχετικού Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης.  Ως ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου του 2016. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εναπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών. Σημειώνεται ότι η Θερμοκήπια Θράκης είναι κατά 100% θυγατρική της Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ.

Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέχει την έβδομη θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς ζητεί ο ΣΕΒ με αφορμή και το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 1 δισ. με τις εισαγωγές στα 1,2 δισ. περίπου το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία, σημειώνει ο Σύνδεσμος, θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350εκατ. περίπου), τα χημικά (200εκατ. περίπου), τα τρόφιμα (350εκ περίπου) κ.α.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μήνυμα πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της ΕΚΤ, η φημολογία περί αλλαγής της επικοινωνιακής ρητορικής στην πρόσφατη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου, πυροδότησε την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας.

Οι επενδυτές θεώρησαν ότι η κεντρική τράπεζα αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του 2018, γεγονός το οποίο επέδρασε αρνητικά στις αγορές ομολόγων.

Στην οριστική απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου συγχώνευσης της Deutsche Boerse με τη London Stock Exchange Group προχώρησε σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό των ευρωπαϊκών αρχών, η συγχώνευση των δύο χρηματιστηριακών παρόχων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μίας de facto μονοπωλιακής κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν ότι οι δυο εμπλεκόμενες εταιρείες δεν παρείχαν επαρκείς διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αμβλύνουν τις προαναφερθείσες ανησυχίες.

Στα 110 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας στην Ιταλία, όπως αναφέρει έρευνα, σύμφωνα με την επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου που μελετά το φαινόμενο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενρίκο Τζοβαννίνι, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας εντοπίζεται στους τομείς με μικρότερη παραγωγικότητα και ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και δεν βάζουν ένσημα στους εργαζόμενούς τους, σύμφωνα με τον Τζοβαννίνι, δεν έχουν ούτε και συμφέρον να κάνουν επενδύσεις ή να εκσυγχρονιστούν.

Την ανάγκη επίτευξης μίας διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου στον κλάδο των αερομεταφορών, υπογράμμισαν σήμερα, οι EasyJet και Ryanair. Συγκεκριμένα, οι δύο χαμηλού-κόστους αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διακοπής των δρομολογίων προς την Ε.Ε., σε περίπτωση απώλειας του σχετικού πιστοποιητικού από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΑΟC. «Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε., θα απαιτηθεί μία διμερής συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στις βρετανικές εταιρείες να εκτελούν δρομολόγια προς την Ευρώπη» επεσήμανε η EasyJet, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την υποβολή του επίσημου αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 50.

Διαβεβαιώσεις για την παρουσία της στο Λονδίνο, έδωσε η διοίκηση της Goldman Sachsστον απόηχο της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.   Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της επενδυτικής τράπεζας διευκρίνισε ότι παρά τα σχέδια περί ριζικών αλλαγών, δεν θα προκύψουν άμεσα μεγάλες αλλαγές. «Πολλά πράγματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η καταναλωτική πίστη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο δανεισμός των Βρετανών διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. στερλίνες τον προηγούμενο μήνα, διατηρώντας τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δανείων στο 10,5%. Η σημαντική αύξηση του χρέους των βρετανικών νοικοκυριών έχει εγείρει κύμα ανησυχίας στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι δανειολήπτες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα