Reuters: Προς κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας - δανειστών

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 12:49
UPD:14:05
SOOC/Menelaos Myrillas

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, με το «πωλητήριο» να αφορά έως το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

Η νομοθέτηση των παραπάνω μέτρων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων έως τις 7 Απριλίου, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την «τεχνική συμφωνία».

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί κατ’ αρχήν συμφωνίας Ελλάδος και δανειστών», επεσήμανε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Όταν έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως»

«Όταν έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως» σχολίασε ανώνυμη κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters περί «κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας - δανειστών».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διαμήνυσε χαρακτηριστικά, τα εξής: «Ουδέν σχόλιο. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα