ΣΕΒ: Να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση των προϊόντων στη Μ. Βρετανία

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 18:03
UPD:18:11
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 1 δισ. με τις εισαγωγές στα 1,2 δισ. περίπου το 2016.

Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέχει την έβδομη θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς ζητεί ο ΣΕΒ με αφορμή και το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 1 δισ. με τις εισαγωγές στα 1,2 δισ. περίπου το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία, σημειώνει ο Σύνδεσμος, θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350εκατ. περίπου), τα χημικά (200εκατ. περίπου), τα τρόφιμα (350εκ περίπου) κ.α.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση με τη BusinessEurope, την Ένωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης, οι διαπραγματευτές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι το νέο μοντέλο που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ-Η.Β., μετά το Brexit, θα είναι σύμφωνο με τις ακόλουθες αρχές:

  • Διατήρηση της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς που βασίζεται στις τέσσερις ελευθερίες της.
  • Διασφάλιση, όσο το δυνατόν, πιο στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Η.Β.
  • Οργάνωση μιας ομαλής μετάβασης προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα στη νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.
  • Περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες
  • Διασφάλιση ασφάλειας δίκαιου, το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίτευξη  πρακτικών λύσεων, σε ένα λογικό και προβλέψιμο χρονικό διάστημα.
  • Συμμετοχή στις συζητήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των σχετικών διαδικασιών, της πρόσβασης στην αγορά και της σύγκλισης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Ζητούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις σε ένα πλαίσιο με ίσους όρους ανταγωνισμού. «Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πρέπει να είναι ομαλή. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε ένα πραγματικό πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» τονίζουν.

Καλούν τους διαπραγματευτές πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών, «η δε πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στην εξισορρόπηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

«Η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ οφείλει να βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός κράτους - μη μέλους της ΕΕ.  Γνωρίζοντας ότι οι καλύτερες εμπορικές συμφωνίες δεν είναι στατικές, υποστηρίζουμε μια συμφωνία, η οποία προσαρμόζεται στις αλλαγές στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα