Δυσμενώς αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις επιπτώσεις της διαμάχης ΔΝΤ - ESM για το ελληνικό πρόγραμμα, αξιολογώντας τις εξελίξεις ως πιστωτικά αρνητικές για την αξιολόγηση της χώρας (Caa3).
«Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, ενέχει πολυάριθμους κινδύνους για την Ελλάδα» αναφέρει, στο ίδιο πλαίσιο, και εκτιμά ότι θέτει περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
Αυτά τα μέτρα, εξηγεί ο Moody’s, αφορούν την εργασιακή μεταρρύθμιση, τη μείωση του αφορολόγητου και τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, παρότι θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος το υψηλό πολιτικό κόστος των μέτρων και την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή.
«Οι πρόωρες εκλογές ενδεχομένως, θα οδηγήσουν σε μία καινούρια κυβέρνηση, η οποία θα είναι πιο φιλική στις μεταρρυθμίσεις» τονίζει στη συνέχεια, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα πλήξει σημαντικά την ελληνική οικονομία, εξαλείφοντας τα οφέλη της πρόσφατης ανάκαμψης.
Ο Moody’s παράλληλα, κάνει ειδική μνεία και στον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος, εν όψει των αποπληρωμών του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, διαμηνύει ότι το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά την επίτευξη ενός πολιτικού συμβιβασμού, ο οποίος θα παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση, όπως συνέβη και το 2015.
Καταλήγοντας, η αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι - δεδομένων των πάγιων θέσεων Βερολίνου και ΔΝΤ - μετά τις γερμανικές εκλογές, ενδεχομένως να υπάρξει μία επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέλιξη η οποία θα είναι σημαντικά αρνητική για τη χώρα.
Η εκτίμηση αυτή εδράζεται, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και στις απορρέουσες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, στον απόηχο μίας τέτοιας εξέλιξης.
naftemporiki.gr