Χρ. Γκόρτσος: Οι βασικές επιπτώσεις του Brexit στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 10:46
UPD:10:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο Έλληνας καθηγητής, σε ειδική του μελέτη, υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο προσφέρει ένα ευνοϊκό καθεστώς στο εμπόριο των υπηρεσιών που διεξάγεται στην περιοχή της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών.

Τις βασικές επιπτώσεις της επικείμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξετάζει ο καθηγητής και απερχόμενος γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας καθηγητής, σε ειδική του μελέτη, υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο προσφέρει ένα ευνοϊκό καθεστώς στο εμπόριο των υπηρεσιών που διεξάγεται στην περιοχή της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών.

Βασιζόμενο στην αρχή του «ευρωπαϊκού διαβατηρίου», μια επιχείρηση που έχει τα κεντρικά της γραφεία σε χώρα - μέλος της Ε.Ε. μπορεί να ιδρύσει υποκαταστήματα και να προσφέρει διασυνοριακές υπηρεσίες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της Ε.Ε.

Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την πρόσβαση στην ενσωματωμένη κοινή ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να απωλέσει αν η σχέση της με την Ε.Ε. αποκτούσε μορφή «τρίτης χώρας».

Στην περίπτωση αυτή, οι βρετανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πρόθεση να προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Ε.Ε. θα πρέπει:

  • Είτε να επιλέξουν να λειτουργήσουν με μορφή θυγατρικής σε μια χώρα - μέλους της Ε.Ε. και να λειτουργούν χρησιμοποιώντας το κοινό διαβατήριο, μέσω αυτής της θυγατρικής
  • Είτε να συμμορφώνονται με το διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο της κάθε χώρας, δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία δεν προσφέρεται για την εφαρμογή ενός ενοποιημένου νομικού πλαισίου για επιχειρήσεις τρίτων χωρών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η συμμετοχή της βρετανικής κυβέρνησης, της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) καθώς και άλλων βρετανικών διοικητικών αρχών σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι καθορίζουν το πλαίσιο που διέπει το οικονομικό σύστημα, αποτελεί εγγύηση ότι το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η βρετανική χρηματοπιστωτική νομοθεσία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν, να επηρεάζονται αλλά και να καθορίζονται από τις διεθνείς ρυθμιστικές εξελίξεις, αναφορικά με τη διασφάλιση της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτό, καταλήγει ο κ. Γκόρτσος, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο για την μελλοντική σχέση Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, ως προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στο βαθμό που το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η χρηματοπιστωτική νομοθεσία των (υπόλοιπων) χωρών - μελών της Ε.Ε. επηρεάζονται εξίσου από τις διεθνείς ρυθμιστικές εξελίξεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα