Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, εν όψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group για το ελληνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 610,42 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03% στις 1.634,38 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,63 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,55% στις 524,78 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,86% και η Eurobank κατά 0,58%. Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank διατηρούνται σταθερές.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Τιτάνα διολισθαίνει κατά 1,80% ενώ πέριξ του 1,40% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Folli-Follie και Tέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή του Μυτιληναίου ενισχύεται κατά 1,81%, της Viohalco κατά 1,28% και της Coca-Cola HBC κατά 1,32%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω επιδείνωση, διατηρούμενες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 7,770% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 9,570%.
Οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, στο οποίο θα αποπειραθεί μία πρώτη αποτίμηση των δεδομένων, όπως διαμορφώθηκαν μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό πρόγραμμα. Στόχος εξακολουθεί να αποτελεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Από την ανάλυση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, φαίνεται ότι οι εγχώριοι παράγοντες προβληματίζονται από το σενάριο «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης, το οποίο έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο. Ενδεικτικά σημειώνουν τα εξής: «Μπορεί να δίνει προσωρινή λύση στο αδιέξοδο και να αποφεύγονται τα χειρότερα, αλλά ταυτόχρονα ενταφιάζονται οριστικά και αμετάκλητα οι προσδοκίες των, περί ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
»Κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι ο λόγος του ξεπουλήματος στα ελληνικά ομόλογα όπως επίσης και της διαφορετικής εικόνας που παρουσίασαν οι Τραπεζικοί από τους μη Τραπεζικούς τίτλους, στο ταμπλό του ΧΑ. Ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και έκλεισε με σημαντικές απώλειες για έναν επιπρόσθετο λόγο. Εξ’ αιτίας της αναφοράς του ΔΝΤ στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης ύψους 10 δισ. το 2018».
naftemporiki.gr