Κρίσιμο EWG στον απόηχο δηλώσεων όλων των εμπλεκόμενων

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 10:15
UPD:10:21
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΕuroWorking Group στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των θεσμών.

Η συνεδρίαση διεξάγεται στον απόηχο των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε, της Κ. Λαγκάρντ και του Γ. Ντεισελμπλουμ. Ο πρώτος για μια ακόμη φορά έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, η δεύτερη χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος και ο τρίτος ότι χωρίς το ΔΝΤ η χώρα του, η Ολλανδία, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρούν να βρουν μια κοινά, έστω και οριακά, αποδεκτή λύση, με την Αθήνα να στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει από τώρα νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος και αναμένει απόφαση για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και ένταξη στο QE, προσφέροντας τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε «μια καλή βάση συζήτησης», με τους τεχνοκράτες να περιμένουν αμοιβαίες βελτιώσεις. «Αυτό που περιμένουμε σήμερα», λέει κυβερνητικός παράγοντας, «είναι όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το αν θέλουν πραγματικά μια συμφωνία ή παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους». Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι θέλει τη συμφωνία, όπως και «μέχρι που μπορεί να φτάσει».   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή