Market Beat: Το διεθνές κλίμα αλλάζει - εβδομάδα με κρίσιμες εξελίξεις για την χώρα

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 09:31
UPD:09:32
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν πλέον να κάνουν πολλά ως το Δεκέμβριο αλλά πολλά γεγονότα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις σε πολιτικό πεδίο στο εξωτερικό και το εσωτερικό θα παίξουν ρόλο στο φρόνημα των επενδυτών. Οι διεθνείς αγορές πήραν αυτό το μήνα, που θέλει πέντε συνόδους για να τελειώσει αυτός και το τρίτο τρίμηνο μαζί του αυτό που ήθελαν από τις Κεντρικές Τράπεζες. Την παράταση στο καθεστώς χαλάρωσης χωρίς καμία αρνητική έκπληξη που θα μπορούσε να κάμψει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτό προκάλεσε την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν, ότι οι μετοχές των ΗΠΑ είναι πιθανό να εγγράψουν  υψηλότερα βίου την τρέχουσα εβδομάδα. Αφού την Τετάρτη, η Federal Reserve άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 6% στο 2016 και είναι περίπου 1% χαμηλότερα  από το ρεκόρ βίου του τον Αύγουστο, ο δε Nasdaq την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε νεότερα υψηλά. Μέχρι στιγμής, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν πολύ κοντά αλλά και πολύ μακριά για να επηρεάσουν μετοχές συγκεκριμένων κλάδων. Το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πρωταρχικός στόχος των προβλέψεων που θα καθορίσουν και τις προσδοκίες για την Wall Street από την τρέχουσα εβδομάδα και μετά. Όλα αρχίζουν τη Δευτέρα, με το πρώτο debate  μεταξύ των υποψηφίων Χίλαρι Κλίντον και Donald Trump. Σήμερα οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά γιατί δεν έλαβαν υπόψη οι επενδυτές την άνοδο στη βδομάδα αλλά την πτώση της Παρασκευής στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Η Wall Street εμφάνισε εβδομαδιαία κέρδη, αλλά έκλεισε με υπολογίσιμες απώλειες, την Παρασκευή. Ο S&P 500 κατάφερε να καταγράψει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του για περισσότερο από δύο μήνες, μετά την Federal Reserve που άφησε τα επιτόκια σταθερά την Τετάρτη.

Οι επενδυτές στις ασιατικές ζώνες περίμεναν τη συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Donald Trump και Χίλαρι Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί νωρίς την Τρίτη για το ασιατικό ημερολόγιο. Η πρώτη από τις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ρεκόρ παρακολούθησης από τηλεοπτικό κοινό.

Οι αναλυτές λένε ότι η εκδήλωση θα μπορούσε να είναι κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις από τις Reuters / Ipsos δείχνουν ότι περίπου το 20% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο, πολύ υψηλότερο ποσοστό σε αυτό το στάδιο της εκλογικής εκστρατείας, από το 12% αναποφάσιστοι πριν από τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων σημαντικό ρόλο θα παίξουν την Τρίτη η ψήφιση του νομοσχέδιου για τα προαπαιτούμενα που θα ολοκληρώσει το δεύτερο γύρο της πρώτης αξιολόγησης και την Πέμπτη έρχεται το τακτικό Euro Working Group. Ως τότε σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης οι μετοχές του ΧΑ, αν βοηθήσει το διεθνές κλίμα, μπορούν να συνεχίσουν ανοδικά. Με τις σχετικές βέβαια αναταράξεις, που ίσως προκληθούν από το πλήθος των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα έρθουν μες τη βδομάδα καθώς εκπνέει η προθεσμία για αυτή την υποχρέωση.

Η μεγάλη εικόνα του ΧΑ δεν είναι απαίσια ούτε εξαίσια

Οι τράπεζες από την αρχή του έτους εμφανίζουν απώλειες -42,19% και δικαιολογούν τις απώλειες του ΓΔ στο 2016 -9,08% και του 25άρη κατά -16,61% ως ιδιαίτερα τραπεζοκεντρικοί δείκτες. Άλλωστε ο Ιταλικός ΜΙΒ χάνει -23,18% και ο StoxxEurope 600 -5,60%. Αλλά όποιος παρακολουθήσει τις τράπεζες από τα φετινά χαμηλά τους τότε η ΑΛΦΑ εμφανίζει rebound +70,71%, και δυνητικά κέρδη που δικαιολογούν τις ρευστοποιήσεις, μόλις αδυνατίζει η, από φρέσκο αγοραστικό ενδιαφέρον, ανοδική τους ορμή. Για την ΕΤΕ η αντίδραση από το κατώτερο έτους, που για όλες εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο, είναι +104,04%, ενώ της ΕΥΡΩΒ το άλμα είναι της τάξης του +120,33% και της ΠΕΙΡ +116,42%. Αυτή η θετική πλευρά, από την εξέλιξη της τιμής των τραπεζικών blue chip, δεν είναι «ορατή» σε εκείνους που τα αγόρασαν πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν εμφάνισαν τιμές που τώρα είναι το μέγιστο τους σε βάθος των τελευταίων 12 μηνών.  Γιατί από αυτά τα επίπεδα η ΑΛΦΑ χάνει -74,49%, η ΕΤΕ -97,30%, η ΕΥΡΩΒ -82,87% και η ΠΕΙΡ -98,42%.

Αλλά μπορούμε να παραθέσουμε, τις επιδόσεις στο 2016 από άλλα blue chip. Με καμία αγορά του ευρώ ανοδική φέτος, η ΦΦΓΚΡΠ αποδίδει +28,32%, ΤΙΤΚ +21,24%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +19,74%, ΜΠΕΛΑ +17,42%, ΛΑΜΔΑ +14,85% και ΕΥΔΑΠ +11,60%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας     

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι εκλογές των ΗΠΑ θα δονήσουν τις αγορές

Η εβδομάδα που οι επενδυτές κρεμάστηκαν από τα χείλη της Τζάνετ Γιέλεν και μελέτησαν την απόφαση της Fed μετά την σύνοδο της FOMC επί της νομισματικής πολιτικής, υπολογίζοντας και τα μηνύματα της BoJ, ήταν ανοδική. Η επικεφαλής της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας και τις προοπτικές που αναγνωρίζουν για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, η υπόθεση για την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έχει ενισχυθεί. Αλλά στην επόμενη πρόταση, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις τους εξαρτώνται πάντα από το κατά πόσο τα εισερχόμενα δεδομένα θα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν αυτές τις προοπτικές. Η Fed εξακολουθεί να εξαρτάται από τα δεδομένα.  

Αλλά αυτά τα καλά νέα έπεισαν τους αξιωματούχους της FOMC, ιδιαίτερα εκείνους που θεωρούν πως η χαλάρωση μπορεί να συνεχιστεί, να αναβάλουν για μια ακόμη φορά, την επόμενη της περυσινής πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Διστάζοντας μπροστά στον κίνδυνο ανατροπής της βελτίωσης στην αγορά εργασίας, τώρα, που έχουν την ευκαιρία για εξεύρεση εργασίας τόσοι πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι αναζητούσαν απασχόληση χωρίς επιτυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη όμως η δήλωση είναι ακόμη πιο επιθετική σχετικά με τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Διχασμός στα μέλη της FOMC

Ένα ενοχλητικό ερώτημα που βασανίζει τους αγοραίους είναι, αν οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές έκαναν τη FOMC να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων. Μάλλον υπάρχει η υποψία ότι κάποια μέλη της FOMC δεν θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει. Η αλήθεια μπορεί να είναι ότι οι προσκείμενοι φιλικά στους Δημοκρατικούς, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για σύσφιξη τώρα που η αγορά εργασίας απόκτησε παλμό. Από αυτά προκύπτει ότι η πολιτική και μάλιστα την εποχή που στο σκηνικό θα διογκώνονται οι αντιθέσεις, εισέρχεται στις αναλύσεις των αγορών και μάλιστα σε ζητήματα που μόνιμα ενδιαφέρουν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά όπως η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα των δεδομένων που παραμένουν απογοητευτικά για την Πρόεδρο της Fed κ. Yellen, για να μην την «αδικούμε» αναφορικά με τις επιφυλάξεις στην αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που αποτελούν ένα μέτρο του ποσοστού των μισθών που αφορούν κατώτερους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στην παραγωγή, ήταν μόλις 2,5% πάνω σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Ενώ έχει δηλώσει ότι τα επίπεδα που θεωρεί επιθυμητά είναι στο 3,0% -4,0%.

Η διάσπαση της Federal Reserve σχετικά με το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφωνίες για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Τρεις από τους δέκα που ψηφίζουν στη FOMC διαφώνησαν, λέγοντας ότι προτιμούσαν μια άμεση αύξηση παρά την αναβολή για αργότερα εντός του έτους.

Την Παρασκευή ένας από τους διαφωνούντες, ο Eric Rosengren επικεφαλής της Fed της Βοστώνης, εξήγησε ότι η ψήφος του στηρίχθηκε στην άποψή του ότι μια ραγδαία πτώση της ανεργίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εκτίναξη του πληθωρισμού και στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια ύφεση.

«Το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα οδηγώντας περισσότερους εργαζόμενους στο εργατικό δυναμικό - αλλά, δυστυχώς, μόνο προσωρινά». είπε ο Rosengren. «Η αύξηση των επιτοκίων ελαφρά και σταδιακά, θα μπορούσε να αποτρέψει την υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας και να επιτρέψει να συνεχιστεί η ανάκαμψη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή».

Με τρία χρόνια μαζικής εκτύπωσης χρήματος που δεν κατάφερε να ανεβάσει τον πληθωρισμό, η BOJ κινήθηκε μακριά από την θεραπεία σοκ μέσω μαζικής διοχέτευσης χρήματος, στρεφόμενη προς μια πιο παρατεταμένη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η αλλαγή είναι να επικεντρωθούν στην μείωση των επιτοκίων, αντί της επιπλέον συμπλήρωσης ενός ήδη τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων, που συμβάλει στην αποστράγγιση της ρευστότητας της αγοράς. Στις αγορές οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών λειτούργησαν θετικά, αλλά ενώ ο Nasdaq χτύπησε ιστορικό ρεκόρ υψηλών δεν υπήρξε πουθενά και από κανένα κάποιου τύπου πανηγυρισμός. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2164,69 μονάδες είχε επίδοση +1,19% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +5,91%. Ο Dow με +0,76% έκλεισε στις 18.261,45 μονάδες στο έτος κερδίζει +4,80%. Ο S&P400 ανέβηκε +1,96% με επίδοση φέτος +10,89% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,44%, αποδίδει στο έτος +10,45%. Ο δε Nasdaq, με κερδίζοντας +1,17%, διεύρυνε τα κέρδη του για το 2016 στο +5,96%. Ο χρυσός ενισχύθηκε +2,12%, με κλείσιμο στα 1341,00 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ κέρδισε στη βδομάδα +3,24%, κλείνοντας στα 44,59 δολάρια το βαρέλι, με επίδοση στο έτος +20,29%.

Ο Nikkei, ανέβηκε +1,42% και στο έτος χάνει -11,98%. Ο γερμανικός δείκτης DAX εκτινάχθηκε κατά +3,41%, με απόδοση -1,08% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά +3,61% με ετήσια μεταβολή -3,20%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε κατά +2,20% και στο έτος αποδίδει -7,55%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +1,61% και στο 2016 χάνει -23,18%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο +2,83%, και στο έτος ενισχύεται +35,40%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού τινάχθηκε +4,04%, με επίδοση στο 2016 +11,17%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,74%, και επίδοση για το 2016 +4,73%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε μικρή άνοδο +0,24%, στο 2016 αποδίδει +9,58%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,50% και στο 2016 έχει κέρδη +8,09%. Άνοδο +1,03% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -14,28%. 

Πρόεδροι και κλάδοι

Μέχρι στιγμής, οι εκλογές ήταν πολύ κοντά αλλά και πολύ μακριά για να επηρεάσουν μετοχές συγκεκριμένων κλάδων. Για παράδειγμα πολλοί θεωρούν πως μια προεδρία Κλίντον θα είναι σε γενικές γραμμές αρνητική για τις φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω των επικρίσεών της για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων. Αυτό ήταν μέρος μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κριτικής που της γινόταν ότι ήταν πάρα πολύ στενά συνδεδεμένη με τον ασφαλιστικό κλάδο. Όπως η εναντίωση του Trump στις συμφωνίες για ελεύθερο εμπόριο υποδηλώνει ότι Βιομηχανικές εταιρίες και άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς ενδέχεται να στριμωχτούν αν εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο.

Οι εταιρίες ασφάλισης υγείας ήταν οι μεγάλοι νικητές από τότε που ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την αναμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης το 2010. Η UnitedHealth Group έχει κερδίσει 325%, η Aetna είναι 234% υψηλότερα και Cigna έχει άνοδο 257%. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε 85%.

Το ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πρωταρχικός στόχος των προβλέψεων που θα καθορίσουν και τις προσδοκίες για την Wall Street από την επόμενη εβδομάδα και μετά. Όλα αρχίζουν τη Δευτέρα, με το πρώτο debate  μεταξύ των υποψηφίων Χίλαρι Κλίντον και Donald Trump. Ενώ ο αγώνας για το Λευκό Οίκο έχει μέχρι στιγμής μικρή αισθητή επίδραση στην αγορά, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αγώνα που ετοιμάζεται να γίνει αμφίρροπος. Το άνετο προβάδισμα της Κλίντον στις παλαιότερες δημοσκοπήσεις έχει εξατμιστεί, και με χρόνο λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών, ορισμένοι επενδυτές περιμένουν μια εκτίναξη στην μεταβλητότητα που αφορά σε ορισμένους τομείς, όπως των εταιριών ασφάλισης της υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις βιομηχανίες.

«Η αγορά φαίνεται να ευνοεί το «γνωστό» που εκπροσωπείται από την Χίλαρι, παρά το «άγνωστο» της προσωπικότητας του Trump». Σημείωνε σε πρόσφατη έκθεση, η Wells Fargo. Καθώς για αυτούς η προεδρία Κλίντον με ένα Κογκρέσο των ΗΠΑ διαιρεμένο, θα έχει μια “ουδέτερη” επίδραση στις αγορές. Μια νίκη Trump και ένα διαιρεμένο Κογκρέσο θα έχει έναν “ελαφρά αρνητικό” αντίκτυπο στην αγορά.

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές των ΗΠΑ είναι πιθανό να εγγράψουν  υψηλότερα βίου την επόμενη εβδομάδα, αφού την Τετάρτη η Federal Reserve άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 6% στο 2016 και είναι περίπου 1% χαμηλότερα  από το ρεκόρ βίου του τον Αύγουστο.

ΧΑ

Στην τέταρτη από τις πέντε χρηματιστηριακές εβδομάδες που έτυχε να έχει ο φετινός Σεπτέμβριος, σταμάτησε στις δύο η αλυσίδα των πτωτικών εβδομάδων και η άνοδος που σημείωσαν οι βασικοί δείκτες συνέβαλλε πολύ στην μείωση των απωλειών του ΓΔ και του 25άρη για τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυτός, αν και ενισχύθηκε μόλις +1,52%, έναντι του +2,60% για τον ΓΔ και το +2,78% του 25άρη, κατάφερε και έχει μηνιαία μεταβολή +1,78%.  Με τον ΓΔ να υποχωρεί το Σεπτέμβρη -0,58% και ο FTSE25 -1,37%.

Στο διεθνές σκηνικό δέσποζαν οι αποφάσεις και οι διατυπώσεις από μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες σχετικά την νομισματική τους πολιτική ήτοι η Fed και η BoJ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Όσα διαδραματίστηκαν λειτούργησαν, τελικά, θετικά για τις μετοχικές αξίες και τα εμπορεύματα σε εβδομαδιαία βάση. Στο εσωτερικό, οι θεσμικοί του εξωτερικού διαπίστωναν την πρόοδο που επιτελείται, αναφορικά με την νομοθέτηση όσων όριζαν τα προπαιτούμενα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της πρώτης αξιολόγησης, καθώς η ΕΧΑΕ έτρεχε το 11ο Roadshow του Λονδίνου. Συνεχίζεται επίσης, η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα από τις αγορές ομολόγων παρατηρείται πρόσφατα υπολογίσιμη πτώση της απόδοσης του διετούς ελληνικού ομολόγου, που έπεσε στο 5,782%. Επίπεδα τιμών που είχαν να φανούν από το 2015 παρατηρούν εγχώριοι παράγοντες.

Τη Δευτέρα με τζίρο στα 27,928 εκατ. ευρώ και συναλλαγές με πακέτα αξίας 3,820 εκατ. οι μάχες μεταξύ αγοραστών πωλητών κατέληξαν σε πτώση του ΓΔ -0,36% που έφθασε στις 557,47 μονάδες και -0,60% για τον 25άρη που έκλεισε στις 1477,06. Με κέρδη που επηρέασαν τους δείκτες έκλεισαν οι εταιρίες Εμπορίου +2,66%, Κατασκευές Υλικά +0,45%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,44% και Πετρελαίου Αερίου +0,23%. Την πτώση υποστήριξαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -2,31%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,02%, Τηλεπικοινωνιών -1,97%, Πρώτων Υλών -1,56%, με τον κλάδο των Τραπεζών στο -0,55%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πέρασε κάτω από τα 40 δις ευρώ συγκεκριμένα στα 39,881. Την Τρίτη, με τα μέγιστα των δεικτών να σημειώνονται στις δημοπρασίες μετά από πολλές εναλλαγές πρόσημων,  ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,56% και έφθασε στις 560,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1489,48 με μεταβολή +0,84%. Υπέρ ανόδου συνέβαλλαν κυρίως οι κλάδοι Ταξίδια Αναψυχή +2,57%, Τηλεπικοινωνιών +1,38%, Εμπορίου +1,25%, και Τραπεζών +1,24%. Στον αντίποδα εμφανίστηκαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών -1,06%, Τροφίμων Ποτών -0,50% και Κοινής Ωφέλειας -0,36%. Ο τζίρος διατηρήθηκε στα 27,919 εκατ. ευρώ ενώ την Τετάρτη έπιασε τα 36,9 εκατ. και ήρθε η δεύτερη στη σειρά ανοδική σύνοδος με τον ΓΔ στο +0,27% κλείνοντας πάνω από τις 562 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1497,44 με μεταβολή +0,53%. Οδήγησαν οι εταιρίες Τραπεζών +2,40%, Ακίνητης Περιουσίας +2,00% Πρώτων Υλών +1,33% και Βιομηχανικών Προϊόντων +1,11%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -1,83%, Τηλεπικοινωνιών -1,49%, Κατασκευές Υλικά -1,29%, και Τροφίμων Ποτών -0,10%.

Την Πέμπτη είχαμε τη συνεδρίαση που έκανε τη διαφορά, αφού ο ΓΔ  οδηγήθηκε ψηλότερα +1,78% και έφθασε στις 572,15 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1530,67 με μεταβολή +2,22%. Ξεχώρισαν οι εταιρίες Τραπεζών με άλμα +4,36%, ενώ από +2,1% ως +2,8% κέρδισαν οι κλάδοι Τροφίμων Ποτών, Κατασκευές Υλικά, Βιομηχανικών Προϊόντων και Πρώτων Υλών. Στον αντίποδα, με απώλειες, μόνο οι κλάδοι Ακίνητης Περιουσίας -0,76% και Τηλεπικοινωνιών -0,75%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,762 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,029. Η κεφαλαιοποίηση χτύπησε τα 40,840 δις ευρώ ενώ από την προηγούμενη είχε περάσει πάνω από τα 40. Η σύνοδος της Παρασκευής με τζίρο 48,310 εκατ. ευρώ κατοχύρωσε τα κέρδη των προηγούμενων συνόδων.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,33% και έφθασε στις 574,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1534,31 με μεταβολή +0,24%. Σε αυτό συνέβαλλαν περισσότερο τα κέρδη των κλάδων Εμπορίου +2,21%, Κοινής Ωφέλειας +1,72%, Κατασκευές Υλικά +1,15%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,11%, και Πρώτων Υλών +1,03%. Στον αντίποδα, με σημαντικές για τους δείκτες απώλειες, εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τεχνολογίας -1,79%, στα Ταξίδια Αναψυχή -1,71%, Τροφίμων Ποτών -0,64%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,62%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,56%.

Θετικό για την τρέχουσα εβδομάδα είναι ότι την προηγούμενη ο τζίρος κλιμακώθηκε ανοδικά, παράλληλα με τα κέρδη των βασικών δεικτών. Πολλά blue chip εμφάνισαν μέγιστα εβδομάδας που αποτέλεσαν και μέγιστα τελευταίων 30 ημερών.

Μεταβολές κοντά σε αυτές των δεικτών εμφάνισαν οι ΛΑΜΔΑ +3,11%, ΔΕΗ +2,61%, ΜΠΕΛΑ  +2,61%, και ΜΕΤΚ +2,04%. Νικητές εβδομάδας οι ΕΥΡΩΒ +12,98%, ΕΤΕ +8,60%, ΑΛΦΑ +7,28%, ΠΕΙΡ +5,84%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,81%,  ΜΟΗ +5,76%, και ΦΦΓΚΡΠ +5,36%. Ακολουθούν με ανώτερες των δεικτών επιδόσεις βδομάδας οι ΕΥΔΑΠ +4,49%, ΤΙΤΚ +3,64% και ΒΙΟ +3,42%. Μικρότερα των δεικτών κέρδη μεταξύ +1% και +2% οι ΕΕΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΧΑΕ ΜΥΤΙΛ ΟΛΠ ΟΠΑΠ. Με απώλειες εβδομάδας -12,86% η ΑΡΑΙΓ, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, και ακολουθούν ΤΕΝΕΡΓ -2,64%, ΟΤΕ -2,64%, ΓΡΙΒ -1,00% και ΕΛΠΕ -0,79%.  

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά, από εκεί που οι δείκτες είχανε πλησιάσει στο κάτω όριο της ζώνης μέσα στην οποία συσσωρεύουν επί μήνες την τρίτη βδομάδα του μήνα, με την άνοδο της βδομάδας που πέρασε πλησίασαν στο άνω όριο. Την τρέχουσα, οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και ίσως κάποια εταιρικά αποτελέσματα πιθανά να οδηγήσουν στην ανοδική διαφυγή των δεικτών για να ανοίξει ο δρόμος για τα προ του Brexit  επίπεδα.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Για δεύτερη φορά στις τελευταίες εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης κοντοστάθηκε εμπρός από το επίπεδο στήριξης των 550 με 545 μονάδων μην έχοντας τη κατάλληλη 'διάθεση' για να τη διαπεράσει και να κατευθυνθεί προς την πολύ σημαντική ζώνη στήριξης των 517 με 510 μονάδων.

Η αποτυπωμένη διακράτηση της πτωτικής πορείας στο ημερήσιο chart πέριξ των 550 μονάδων, έφερε τα κάτω - πάνω αλλάζοντας τη βραχυχρόνια φορά της τάσης από καθοδική σε ανοδική.

Πρώτο σημείο αντίστασης, σε αυτή την ανοδική κυματική κίνηση, είναι η περιοχή από όπου διέρχεται η κάτω πλευρά του πλαγιοανοδικού καναλιού του Αυγούστου, στις 574 μονάδες περίπου.

Ανοδική διάσπαση της εν λόγω πλευράς με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα φέρει πολύ γρήγορα το Γενικό Δείκτη προς την άνω γραμμή διαμόρφωσης του καναλιού στις 596 μονάδες.

Η οποιαδήποτε όμως ανοδική κωλυσιεργία του Γενικού Δείκτη πλησίον των 574 με 578 μονάδων θα τον σπρώξει εκ νέου προς τις 550 μονάδες, όπου εκεί πλέον και στατιστικώς, τρίτη φορά διακράτησης δε θα υπάρξει. Επομένως, για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα πρέπει ο Δείκτης να αποδείξει ότι διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να διανύσει την απόσταση από τις 574 προς τις 596 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η προώθηση των προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ και η θετική εικόνα των Ξένων Αγορών ήταν οι βασικοί παράγοντες που επέδρασαν θετικά στο ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε. Η επιστροφή των αγοραστών είχε στο επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διαπραγματεύονταν στα χαμηλά του φετινού Μαρτίου, έχοντας έντονες αρνητικές αποκλίσεις με την υπόλοιπη Αγορά.

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της 2ης δόσης της πρώτης αξιολόγησης και η δημιουργία προσδοκιών για επίσπευση του κλεισίματος και της δεύτερης αξιολόγησης, ακόμα και μέσα στο 2016, αναπτέρωσαν το ηθικό των αγοραστών, οι συναλλαγές βελτιώθηκαν και η Αγορά "είδε" τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Αν επιβεβαιωθεί η αλλαγή ταχύτητας, σε ότι αφορά τα κομβικά θέματα που εστιάζουν κυρίως οι επενδυτές (Αποκρατικοποιήσεις, διαχείριση των NPL’s και έναρξη της συζήτησης για το χρέος), τότε το ρίσκο της καθυστέρησης που είχε ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις θα τιμολογηθεί χαμηλότερα, επιβάλλοντας χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές. Η αλλαγή της τάσης που παρατηρήθηκε, αν και ήταν συγκρατημένη σε ένταση, είχε τέτοια στοιχεία εκτίμησης.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εταιρειών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συμπαθητικά. Στο κυρίως κομμάτι των εταιρειών που αφορά την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η πορεία των εξαγωγικών εταιρειών, ή όσων έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό, έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από όσες έχουν αυξημένη έκθεση στην Ελλάδα. Θετικές επιδράσεις από την διατήρηση των σχετικά χαμηλών τιμών του Πετρελαίου έχουν οι κλάδοι της Ενέργειας, της Διύλισης, των Μεταφορών και των Παραγώγων του Πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά η λογιστική αποτύπωση μέρους των επισφαλών απαιτήσεων από τον Μαρινόπουλο σε Τράπεζες και Προμηθευτές, περιόρισε σε πολλές εταιρείες (Παραγωγούς) το τελικό αποτέλεσμα. Στο 1/3 του συνόλου των αποτελεσμάτων τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 5%, ενώ η καθαρή κερδοφορία Εμποροβιομηχανικών εταιρειών είναι αυξημένη κατά 16%.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης, αλλά αυτή την φορά φλερτάρει με το άνω εύρος της συσσώρευσης, δοκιμάζοντας για τέταρτη φορά την διαφυγή από το "ταβάνι" των 580 μονάδων. Σήματα αγορών δόθηκαν μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης από όλους τους βασικούς απλούς κινητούς μέσους (30,50 και 200 ημερών), καθώς η τρίμηνη συσσώρευση έχει σφίξει τις αποστάσεις μεταξύ των κινητών μέσων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ζώνη της ουδετερότητας, με αρκετό περιθώριο μονάδων μέχρι να εισέλθουν στις ζώνες υπερβολής, είτε προς την μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί ζωηρά, οι αλλαγές είναι οριακές και μόνο σε κάποια αποφασιστική κίνηση έξω από τις ζώνες τιμών (580 – 540) θα μεταβληθεί δραστικά η δυναμική της Αγοράς.

Η ερχόμενη εβδομάδα δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους αγοραστές, αφού η αύξηση των συναλλαγών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πρώτη ένδειξη αλλαγής ως προς το θετικότερο της στάσης κάποιων χαρτοφυλακίων.

Στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για να τελειώσει ο μήνας και το εννεάμηνο, η ημερομηνία κλειδί είναι η 29η Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα λάβει χώρα το τακτικό Euro Working Group, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει στην λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Νωρίτερα την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που συνοδεύουν τα προαπαιτούμενα από την Βουλή.

Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της Housemarket για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Στα αποτελέσματα που αναμένεται να κλείσουν την περίοδο της υποχρεωτικής δημοσίευσης του α’ εξαμήνου επισημαίνονται οι ΔΕΗ +1,15% (28/9 πριν την συνεδρίαση) ΕΥΔΑΠ, Πανγαία και Viohalko (30/9).

Κατά τα άλλα η τελευταία ημέρα του μήνα, εκτός από την λήξη της προθεσμίας υποχρέωση δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων σηματοδοτεί και την λήξη της προθεσμίας των διαπραγματεύσεων, μέχρι στιγμής, που έχει δοθεί από τους Αζέρους της Socar για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα κάτω από ένα σύννεφο, σήμερα Δευτέρα 26/9, που οδήγησε σε απώλειες γενικευμένες μετά τις απώλειες στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε από τις κεντρικές τράπεζες στην αμερικανική πολιτική πριν από το πρώτο debate για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,1% στις αρχές των συναλλαγών και έφθασε στο -0,3%, ενώ ο δείκτης Nikkei μετοχών της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,5% από τις αντιξοότητες για τις εταιρίες με εξαγωγές εξ αφορμής ενός ισχυρότερου νομίσματος και στο δεύτερο μέρος έχασε -1,10%.

Το δολάριο υποχώρησε 0,1% για να αγοράζει 100,89 γιεν, ενώ το ευρώ παρουσίασε οριακή αύξηση 0,1% αγοράζοντας 1,1238 δολάρια.

Οι επενδυτές θα προσέχουν επίσης περισσότερο από το συνηθισμένο την αγορά ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μετατόπιση του πλαισίου άσκησης της νομισματικής πολιτικής της, με στόχο να πιέζει προς τα κάτω το κόστος βραχυπρόθεσμου έως μεσοπρόθεσμου δανεισμού, επιτρέποντας ταυτόχρονα για μια φυσική αύξηση των αποδόσεων του πολύ μακροπρόθεσμου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει μετά από την συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Αλγερία μακρά αποδόσεις. Τα futures αργού ΗΠΑ κέρδισαν 1% και διαπραγματεύονται στα 44,92 δολάρια το βαρέλι. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Καθοριστικές για την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση θα είναι οι 98 ημέρες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, στη διάρκεια των οποίων θα κριθούν η ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν για την πορεία των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, πλην όμως, όπως κατέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ, οι δανειστές επιμένουν στη λήψη μέτρων εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και γενικώς φαίνεται πως θα τηρήσουν σκληρή στάση.

Μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα παλαιά νομίσματα, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και αναλυτικά κατά πηγή προέλευσης, όλα τους τα εισοδήματα πρέπει να δηλώσουν φέτος στις αρμόδιες αρχές πάνω από 300.000 υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»).

Την άποψη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη δημοσίευση του προκαταρκτικού πορίσματος του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός επιδοκιμάζει τη θέση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, για μακρά περίοδο. Ωστόσο, οι πάγιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών - στο ζήτημα του φορολογικού, του ασφαλιστικού και του εργασιακού - παραμένουν ως είχαν, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν αποτελεί έκπληξη.

Σειρά διασφαλίσεων έχει προβλεφθεί για τους δανειολήπτες πριν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πουληθούν σε funds, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, η νομοθεσία που ψηφίστηκε είναι «η πιο αυστηρή στην Ευρώπη» και τα funds αυτά πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες όπως οι τράπεζες, να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται από την ΤτΕ, ενώ οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες 12 μήνες πριν να υποβάλλουν προτάσεις ρύθμισης των δανείων στους ενδιαφερόμενους, που θα έχει πλέον και την κατάλληλη στήριξη και από τα 30 νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία ιδρύονται για αυτό το σκοπό.

Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του ίδιου μήνα, όπως έκανε γνωστό, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

«Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εμπόρους και επαγγελματίες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η οικονομία «άντεξε» το 2015, που ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά» καταγράφοντας «οριακή ύφεση», ενώ υπογράμμισε ότι το 2016 υπάρχουν ενδείξεις «μεταστροφής» προς την ανάκαμψη.

«Σχέδια» για να «πλημμυρήσουν» τη Μεσόγειο με Κινέζους επιβάτες κρουαζιέρας καταστρώνει η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, όπως πως γράφει ο διεθνής Τύπος, ήδη οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας αλλά και αρχές λιμένων στην Ευρώπη ασκούν πιέσεις στην Κομισιόν προκειμένου να διευκολύνει την έκδοση βίζας προς τους Κινέζους πολίτες, ώστε να γίνει απλούστερο το ταξίδι προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Μεσόγειο.

Η οικονομία σταθεροποιήθηκε και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αφήνουμε πίσω την ύφεση και να μιλήσουμε για μια ανάκαμψη, εφόσον συνεχιστούν οι θετικές ενδείξεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αποθήκη Δ΄ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. «Η οικονομία σταθεροποιήθηκε. Έναν χρόνο μετά είναι εμφανή τα στοιχεία σταθεροποίησης της οικονομίας. Είμαστε στο οριακό σημείο, στο οποίο μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι αφήνουμε πίσω την ύφεση και ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και μετά - και εφόσον συνεχίσουν οι θετικές ενδείξεις της οικονομίας- μπορούμε να μιλήσουμε για μια ανάκαμψη της οικονομίας. Ανάκαμψη, όμως, η οποία απαιτεί κι άλλα πράγματα. Η ανάκαμψη αυτή χρειάζεται υποβοήθηση», είπε ο κ. Σταθάκης.

Σε περαιτέρω απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα ΦΠΑ και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση με το συμπληρωματικό Μνημόνιο ΙΙΙ το οποίο υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταργήσει εκατοντάδες φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων, να τροποποιήσει διατάξεις που προβλέπουν φορολογικά κίνητρα, αλλά και να εξαλείψει περιττές διαδικασίες υποβολής δηλώσεων.

Στο διεθνές συνέδριο «Capacity Eurasia 2016» συμμετείχε η Space Hellas, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Τα στελέχη της Space Hellas είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο ευρασιατικό τηλεπικοινωνιακό οικοσύστημα, να ενημερωθούν για νέες αναδυόμενες αγορές, όπως, της Μέσης Ανατολής και τις δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή του Ιράν, του Καυκάσου και της Κασπίας. Σημειώνεται ότι η Space Hellas, με πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ασφάλειας, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ΙCT Integrators & Telecom Service Providers.

Αύξηση κατά 12% εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου «Ιχθυοτροφεία Σελόντα», καθώς διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ, έναντι 73 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Οι ποσότητες πωλήσεων παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 24,2% ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του πλάνου στρατηγικής επανατοποθέτησης (strategic positioning) στις διεθνείς αγορές.

Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος διατελούσε μέλος, με μη-εκτελεστικά καθήκοντα.

Η Eurobank θα είναι παρούσα σε κάθε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στη Σαντορίνη. «Η Eurobank έχει κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να διασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα» επισήμανε παράλληλα, και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς - όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - με στόχο τη χρηματοδότηση των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων.

Με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 18% έως 20% κινούνται κατά τη διάρκεια του 2016 οι πωλήσεις του Ομίλου Chipita, με την ελληνική αγορά ωστόσο, να αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για την εταιρεία. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εξηγεί ότι η αύξηση των πωλήσεων στηρίζεται κυρίως, στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας, καθώς στην Ελλάδα, οι πωλήσεις περιορίζονται από 5% έως 9% ως προς τους όγκους, ενώ η πτώση σε όρους αξίας υπερβαίνει το 10%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για την απόκτηση της Twitter Inc. αποκαλύπτει το πρακτορείο CNBC, γνωστοποιώντας ότι η αμερικανική εταιρεία σύντομα θα λάβει επίσημη πρόταση εξαγοράς. Aνώνυμες εταιρικές πηγές τονίζουν μάλιστα, ότι μεταξύ των εταιρειών - μνηστήρων συγκαταλέγεται η Google και η Salesforce.com. Η μετοχή της Twitter στην εκκίνηση της Wall Street εκτινάσσεται άνω του 21%, ενισχυόμενη στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου του 2016.

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στην κατηγορία του «ακατάλληλου για επένδυση» προκάλεσε η Moody's, επικαλούμενh τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, τους κινδύνους από την εξωτερική χρηματοδότηση και την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας. Ο οίκος, που έριξε την Τουρκία από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, διατηρεί πάντως σταθερή την προοπτική της χώρας, σημειώνοντας ότι η "ευέλικτη" οικονομία της και τα ισχυρά φορολογικά έσοδά της εξισορροπούν τις πιέσεις που δέχεται το ισοζύγιο πληρωμών της. Η Τουρκία δεν πιστεύει ότι οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης είναι «ιδιαίτερα αμερόληπτες» υποστήριξε ο πρωθυουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφότου ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών». «Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αμερόληπτες. Πιστεύουμε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια εικόνα για την τουρκική οικονομία» είπε στους δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

Αγωγή κατά της Yahoo για βαριά αμέλεια κατέθεσε χρήστη της, μία μέρα μετά την ανακοίνωση για την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων 500 εκατ. χρηστών. Η αγωγή υποβλήθηκε στο Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια. 

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μετά την πρόσληψή του από την Goldman Sachs, διατηρούσε στενές επαφές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004-2014) με την αμερικανική τράπεζα, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Publico. Οι ιθύνοντες της Goldman Sachs «έδιναν στην ομάδα του Μπαρόζο με τρόπο εμπιστευτικό προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γράφει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από την Κομισιόν.

Υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο του δικαιώματός του να εργαστεί για την Goldman Sachs, έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε η πρόσληψή του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων και την έρευνα που διέταξε ο διάδοχος του στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με το εάν ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παρέβη με τα νέα του καθήκοντα τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της Ε.Ε.

Καθαρά κέρδη 22,1 εκατ. δολαρίων (0,53 δολ/μετοχή) εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο του 2016, η Finish Line Inc., έναντι κερδών 25,9 εκατ. ευρώ δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις αντίθετα, αυξήθηκαν στα 509,4 εκατ. δολάρια έναντι 483,2 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,53 δολαρίων/μετοχή και πωλήσεις 495 εκατ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα