Market beat: Ευνοϊκές συνθήκες για τις μετοχές μετά την Fed και το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 09:33
UPD:09:34
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το μήνυμα του ταμπλό χθες ήταν «Χαμογελάστε χωρίς να ξεθαρρεύετε». Με τα περισσότερα blue chip σε άνοδο που στο τιμόνι της κάθισαν πάλι οι Τράπεζες. Δόθηκε η αφορμή για να επιστρέψουν οι ευοίωνες προσδοκίες στις συναλλαγές, την πιο κατάλληλη ώρα. Όταν στο Λονδίνο παρουσιάζονται τα οφέλη από την τοποθέτηση κεφαλαίων στις μετοχές των ελληνικών εισηγμένων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αγορές περίμεναν με αγωνία αυτή τη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, για να διαπιστώσουν αν και πόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν οι συνθήκες που καθορίζουν την ρευστότητα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Με τις περισσότερες τράπεζες να βρίσκονται στο δρόμο των πολιτικών χαλάρωσης για αν τονώσουν τις οικονομίες που εποπτεύουν, απέμεναν οι αποφάσεις της Fed, που ήταν και η μόνη ισχυρή κεντρική τράπεζα που είχε προσανατολισμό προς τη σύσφιξη μέσω της νομισματικής  της πολιτικής. Χθες, με το να μην αποφασίσει αύξηση στα επιτόκιά της, ενθουσίασε τις αγορές μετοχών και δεν έπεισε περισσότερο πως μια άνοδος στα επιτόκια θα γίνει το Δεκέμβριο από όσο προέβλεπαν οι αγοραίοι πριν την Τετάρτη.

Η Fed στις ΗΠΑ έδωσε σήμα πως θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, καθώς η αγορά εργασίας βελτιώθηκε περαιτέρω, αλλά παράλληλα έδειξε προς τη μείωση του αριθμού των αυξήσεων των επιτοκίων που αναμένονται το 2017 και το 2018. Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις της για το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων οριζόντων στο 2,9% πλέον από το 3%. Αυτό άφησε τους επενδυτές αισθάνονται παγωμένοι στην καλύτερη περίπτωση. Η τιμολόγηση της αγοράς για μια κίνηση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο μόνο ένα δέκατο, ανεβάζοντας τις πιθανότητες σε 59,3%, από 59,2%, σύμφωνα με εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Το δολάριο δεν έχει τα μέσα για να κάνει μια πιο συντονισμένη κίνηση υψηλότερα στις επόμενες εβδομάδες, παρατηρούσαν διεθνείς αναλυτές ενώ το δολάριο ισχυροποιήθηκε αγοράζοντας 102,755 γιεν, μετά την ανακοίνωση της BOJ, αλλά το γιεν πήρε πίσω το χαμένο έδαφος μετά από την λιγότερο επιθετική δήλωση της Fed.

Οι «ταύροι» της αγοράς προσπάθησαν χθες να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 563 μονάδες και τον 25άρη πάνω από τις 1500, γιατί τότε θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κίνηση έξω από τη ζώνη συσσώρευσης που ισχύει πάνω από δυο μήνες. Για την ώρα μετά τα χθεσινά οι στόχοι με βάση την τεχνική ανάλυση διατηρούνται και σήμερα μετά από τις διεθνείς εξελίξεις από τις κινήσεις των Fed και BoJ που εκλήφθηκαν θετικά από τους επενδυτές η προσπάθεια θα συνεχιστεί αλλά οι επενδυτές «αρκούδες» έδειξαν ότι είναι παρόντες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Έντονα ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η Federal Reserve, παρότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, άφησε «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο αύξησής τους εντός των προσεχών μηνών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 18.293 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 1,09% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 1,03% στις 5.295 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Microsoft αυξήθηκε οριακά κατά 0,07% στον απόηχο της βελτίωσης του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 8%. Κέρδη κατά 6,90% εμφάνισε και η FedEx Corp. χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου.

«Η σημερινή απόφαση ήταν ό,τι ακριβώς περιμέναμε» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της FirstStandard Financial, τονίζοντας ότι «το επόμενο πραγματικό ερώτημα αφορά εάν τον Σεπτέμβριο η αύξηση θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης».

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε στο 0,25% - 0,50% το εύρος του βασικού επιτοκίου, με την Τζάνετ Γέλεν ωστόσο, να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο αύξησή του εντός του τρέχοντος έτους. Οι αναλυτές θεωρούν από την πλευρά τους, ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα γίνει τον Δεκέμβριο.

«Θεωρώ ότι πράγματι, η Fed θέλει να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική, αλλά οι τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο είναι μεγάλο χρονικό διάστημα» επισήμανε η Ντανιέλα Μαρντάροβιτς, αναλύτρια στην BMO. «Οι αγορές σήμερα επιδοκίμασαν αυτό που είδαν και φυσικά, δεν είχαν πολλούς λόγους να μην το κάνουν» υπογράμμισε παράλληλα, ο Τσακ Σελφ, επικεφαλής της iSectors.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρή μείωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της General Mills, καθώς στο β’ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 409 εκατ. δολάρια (0,69 δολ/μετοχή), έναντι 426,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, η κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε στα 0,78 δολάρια ανά μετοχή έναντι 0,70 δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κερδών στα 0,75 δολάρια/μετοχή.

Παράλληλα, μείωση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της CarMax Inc., καθώς διαμορφώθηκαν σε 172,2 εκατ. δολάρια (0,82 δολ/μετοχή) έναντι 162,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις αντίθετα, αυξήθηκαν σε 4 δισ. δολάρια έναντι 3,88 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,88 δολ/μετοχή και έσοδα 4,11 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικά πρόσημα τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, κατόπιν των αποφάσεων της Bank of Japan και εν αναμονή της συνεδρίασης της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% στις 6.834 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,41% στις 10.436 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,48% στις 4.409 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,83% στις 8.758 μονάδες και ο ιταλικόςFTSE MIB κατά 0,88% στις 16.349 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 0,43% στις 342,46 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Barclays ενισχύθηκε κατά 3,09% χάρη στην αύξηση της τιμής - στόχου από την HSBC, ενώ αντίθετα, η μετοχή της UniCredit υποχώρησε κατά 0,70% παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά του επενδυτικού της βραχίονα.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες το πρωί τη διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,1% θέτοντας παράλληλα, ως στόχο την αγορά 10ετών κρατικών ομολόγων, προκειμένου τα επιτόκια δανεισμού να διατηρηθούν πέριξ του 0%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 8,5% αυξήθηκαν στο α’ εξάμηνο, τα προ-φόρου κέρδη της Saga PLC, καθώς διαμορφώθηκαν στα 109,9 εκατ. στερλίνες έναντι 101,3 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν στα 437,2 εκατ. στερλίνες, έναντι 478,3 εκατ. στερλινών το 2015.

Παράλληλα, αύξηση 8,8% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2016, και τα καθαρά κέρδη της Inditex SA, η οποία διαχειρίζεται τα καταστήματα «Zara». Συγκεκριμένα, η κερδοφορία του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 702 εκατ. ευρώ έναντι 645 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 11% στα 5,59 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αποζημιώσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ, ζητούν οι μέτοχοι τηςVolkswagen AG, λόγω των ζημιών που υπέστησαν από το πρόσφατο σκάνδαλο παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Στα γερμανικά δικαστήρια έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 1.400 προσφυγές μετόχων, μεταξύ των οποίων αμερικανικά ασφαλιστικά ταμεία, κρατικά γερμανικά funds αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές.

Από την πλευρά της, βέβαιη για τη διευθέτηση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύντομα, θα έχουν επιλύσει το ζήτημα. «Εργαζόμαστε για να μειώσουμε τους κινδύνους» πρόσθεσε η αξιωματούχος και παρέπεμψε στις νέες οδηγίες του SSM για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με ελαφρώς ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από τις δυο προηγούμενες, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι άνοδο. Αλλά σήμερα με τους «ταύρους» να αναπτύσσουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον για κλάδους εκτός των τραπεζών φάνηκε ότι θα επικρατούσε τελικά άνοδος ισοδύναμη αυτής που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της ανόδου των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Οι μεταβολές του 25άρη  καθοριζόντουσαν από την θετική διαρκώς μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, αλλά και από τις απώλειες για τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών και των εταιριών Τροφίμων Ποτών αν και σήμερα οι θεσμικοί αποφάσισαν να ελαττώσουν τις πιέσεις στις ΔΕΗ και να εμφανίσουν σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ δίνοντας σταθεροποιητική δυναμική στη μετοχή του ΟΠΑΠ που άλλαζε προσημο μεταβολής ενδοσυνεδριακά αλλά έκλεισε με κέρδη +0,78%.

Το κατώτερο της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη ήταν οι 640,07 μονάδες και εμφανίστηκε στις 10:40 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,11% στις 11:40 αφού πρώτα άνοιξε στις 640,83 μονάδες με μεταβολή +1,23% και έφθασε στις 15:33 ως τις 655,89, μια τιμή που αντιστοιχούσε σε κέρδη +3,61%. Έκλεισε τελικά στις 648,26 από 633,04 μονάδες με άνοδο +2,40%. Τα μέγιστα για τους βασικούς δείκτες δεν εμφανίστηκαν την ίδια  χρονική στιγμή με του Τραπεζικού ενδοσυνεδριακά αλλά στις 12:56, και ήταν οι 564,96 από 560,11 μονάδες την Τρίτη και οι 1504,64 από 1490,42 για τους ΓΔ και 25άρη.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ανοδική κίνηση σταθερής κλίσης στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους. Η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν ανοδικά έκαναν τον ΓΔ κινηθεί ευκολότερα πάνω από το κλείσιμο που είχε στις 20/9 και δεν άλλαξε πρόσημο μεταβολής ούτε στιγμή. Αλλά ο ΓΔ και ο 25άρης μετά το μέγιστο πριν τις 13:00 ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, πέρασαν σε πτωτική κίνηση μικρής και σταθερής κλίσης, χωρίς να αναζητά αντίδραση ανοδική όσο πλησίαζε το τέλος. Συνεπώς, οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν άνοδο αλλά εκτός από αυτές έκαναν κινήσεις που συνηγορούν στην άνοδο, με αρκετούς κλαδικούς δείκτες σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

Με ελαφρώς πτωτικό φινάλε και πάντα με τη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να μεγαλώνει τις αποστάσεις από τις δοκιμασμένες στηρίξεις  των 550 και των 555 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ πιθανώς να βελτιώθηκε ποιοτικά, αν και δεν προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 6) με δυο αμετάβλητα ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 16 από 14 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 20 από 22 χθες, ήταν ανοδικές. Στα 36,894 από 27,919 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 15,91 από 9,37 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε προς τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 43,11% από 33,56% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά νευρική εικόνα αλλά γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν μέτρια κέρδη, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,65%, ο CAC είχε μεταβολή +0,90%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,13%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +0,37% για τον S&P500 και +0,33% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,27% και έφθασε στις 562,12 από 560,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1497,44 από 1489,48 με μεταβολή +0,53%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,2 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη 0,4, οδηγώντας τους πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +9,86% από -2,74%, Τραπεζών +2,40% από +1,24%, Ακίνητης Περιουσίας +2,00% από +0,43%, Χημικών +1,92% από +2,63%, Πρώτων Υλών +1,33% από -1,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,11% από +0,92%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,84% από +0,89%, ο FTSEM +0,83% από -0,50%, Τεχνολογίας +0,81% από -0,47%, Ταξίδια Αναψυχή +0,74% από +2,57%, ο 25άρης +0,53% από +0,84%, Πετρελαίου Αερίου +0,53% από +0,48%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,51% από +0,83%, Κοινής Ωφέλειας +0,46% από -0,36% και ο ΓΔ +0,27% από +0,56%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -1,83% από +1,25%, Τηλεπικοινωνιών -1,49% από +1,38%, Κατασκευές Υλικά -1,29% από +0,83%, και Τροφίμων Ποτών -0,10% από -0,50%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,894 από 27,919 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,565 από 3,617 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 28,249 από 22,934 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,420 από 0,412 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,173 από 40,087 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 44,535 από 36,778 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 55 των καθοδικών σε 51 από 41 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 12.

Τεχνική ανάλυση

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία κινώντας τον πλάγια σε δυο ζώνες τιμών. Από την έναρξη ως τις 12:10 ήταν μεταξύ του ελάχιστου μέρας στις 1492,74 μονάδες ως τις 1499 και κατόπιν από τις 1497 ως το μέγιστο μέρας στις 1504,64. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1497,44 μονάδες με μεταβολή +0,53%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,145 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 886 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1504,00 μονάδες και κατώτερο στις 1490,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 90 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1497,44 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1497,00 και της επόμενης στις 1496,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5686 από 5596 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 106 από 67. Με μικρή αύξηση στην έκθεσή τους οι traders εξάτμισαν την απόσταση μεταξύ του 25άρη και των ΣΜΕ του.

Στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώθηκε χθες στο δεύτερο μέρος κάμψη της διάθεσης για ρίσκο, με αποτέλεσμα τα κέρδη τους που είχαν φθάσει πάνω από +1,2%, να περιοριστούν σε μερικά δέκατα της μονάδας. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν και στο ΧΑ οι πρώτες σοβαρές πιέσεις σε τραπεζικά blue chip, που έπιασαν τόπο. Γιατί στόχοι πιέσεων έγιναν ακόμα μερικά blue chip ( ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και ΜΕΤΚ) που στο πρώτο μέρος εμφάνιζαν κέρδη μαζί με ελάττωση των κερδών των ΕΤΕ και ΑΛΦΑ, ενώ βάδιζαν προς τις δημοπρασίες με άνοδο πάνω από +3% οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Οι «αρκούδες» που έκαναν την εμφάνισή τους πιο αργά από κάθε άλλη σύνοδο φαινόντουσαν αρκετά μαχητικοί.

Αφού από το +0,78% της μεταβολής του ΓΔ στις 12:56 και το +0,50% που ήταν η μεταβολή του από τις 13:40 ως τις 16:40, στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 562,4 μονάδες, με μεταβολή +0,32%. Οι δημοπρασίες έφεραν πάλι αύξηση του τζίρου κατά 4,9 εκατ. ευρώ, για να μην αλλάξουν οι ποσοστώσεις και οι συνήθειες, και η τελική μεταβολή του μέσου όρου έγινε +0,27%. Έτσι επιβεβαιώθηκε πλήρως ο ορισμός της κανονικότητας για το ΧΑ, που δώσαμε χθες.

Οι «ταύροι» της αγοράς προσπάθησαν χθες να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 563 μονάδες και τον 25άρη πάνω από τις 1500, γιατί τότε θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κίνηση έξω από τη ζώνη συσσώρευσης που ισχύει πάνω από δυο μήνες. Για την ώρα μετά τα χθεσινά οι στόχοι με βάση την τεχνική ανάλυση διατηρούνται και σήμερα μετά από τις διεθνείς εξελίξεις από τις κινήσεις των Fed και BoJ που εκλήφθηκαν θετικά από τους επενδυτές η προσπάθεια θα συνεχιστεί αλλά οι επενδυτές «αρκούδες» έδειξαν ότι είναι παρόντες.

Το γεγονός ότι ο τζίρος ανέβηκε χθες μια μέρα που το μέγιστο των δεικτών σημειώθηκε στο πρώτο μέρος και ακολούθησε κατόπιν υπολογίσιμη υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά, υποδηλώνει την ύπαρξη θεσμικών που όταν προσεγγίζονται αντιστάσεις εκλαμβάνονται ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων, σε σχετικά καλύτερες τιμές. Λείπει συνεπώς η σιγουριά αναφορικά με τη δυνατότητα του ΧΑ να κάνει έστω και καθυστερημένα αυτό που έκαναν οι υπόλοιπες αγορές του ευρώ σχετικά με την αντίδραση από το σοκ του Brexit.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Με τις Κεντρικές Τράπεζες να βρίσκονται στο προσκήνιο, στο εξωτερικό, λόγω και της απόφασης της FED για τα επιτόκια αργότερα σήμερα (περισσότερο πιθανή η διατήρηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς στο 0,50%), οι Αγορές μάλλον αρνούνται να υποχωρήσουν, παρά τις ανησυχητικές εκθέσεις Ξένων Τραπεζών, κινούμενες περισσότερο σταθεροποιητικά μέχρι να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα.

Βασικό δεδομένο παραμένει η ανεξάντλητη ρευστότητα που διοχετεύεται στο Σύστημα από αυτές, καθώς μέσα στον Αύγουστο μείωσαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τρεις Κεντρικές Τράπεζες (Αγγλίας στο 0,25%, Αυστραλίας στο 1,50% και Νέας Ζηλανδίας στο 2,00%), ενώ συνέχισαν και το Σεπτέμβριο (μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,00% από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας).

Επίσης, χθες το πρωί η Τράπεζα της Ιαπωνίας καίτοι διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,10%, ανέφερε ότι προχωρά σε έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων, καταργεί τον περιορισμό χρονικής διάρκειας στις αγορές ομολόγων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των επιτοκίων.

Όσον αφορά το εσωτερικό, συνεχίζεται η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου, στο κατώφλι λήξης του γ ΄3μήνου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται επίσης στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα της δόσης των €2,8 δισ. από τους Δανειστές και βεβαίως στην ψήφιση αυτού στη Βουλή.

Τέλος, η ειδησεογραφία που αφορά το διαγωνισμό των τηλεοπτικό αδειών, αλλά και τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής ΑΤΤ -1,75% εντείνουν, παρά αμβλύνουν, τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ τα οικονομικά στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, δηλαδή του Τουρισμού, όπου τα στοιχεία του ΣΕΤΕ υποδεικνύουν αύξηση των αεροπορικών αφίξεων κατά 6,4% την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου την περίοδο του 2016 και τα στοιχεία της ΤτΕ μείωση κατά 4,8% των εσόδων από τον Τουρισμό το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Άλλωστε και τα αποτελέσματα 6μήνου της Αεροπορίας Αιγαίου ήταν ενδεικτικά όσον αφορά κύκλο εργασιών και των αποτελεσμάτων μετά φόρων.

Η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου, παραμένει η ίδια, καθώς ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται μέσα στο γνωστό εύρος διακύμανσης των 38,12 μονάδων των τελευταίων δυο μηνών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 22/9, λαμβάνοντας το σύνθημα από τη Wall Street, αφού η Federal Reserve άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα ΗΠΑ και επιβράδυνε το ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων, αδυνατίζοντας το δολάριο και προκαλώντας την ανύψωση των τιμών των εμπορευμάτων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβασε τα κέρδη του στο +1,3% στην έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μόλις 1,1% χαμηλότερα από την κορυφή ενός έτους που άγγιξε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι Αυστραλιανές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,87%, ενώ Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε 1,1%. Ο CSI 300 της Κίνας αναρριχήθηκε 0,9% και ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,75% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πήδηξε 1,15%.

Τα ισχυρά κέρδη της Ασίας ακολουθούν την άνοδο κατά +1,1% για τον S & P 500, +0,9% για τον Dow Jones Industrial Average και το +1,3% για το Nasdaq Composite που έκλεισε στα επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ στο Τόκιο που είναι σε διακοπές σήμερα, οι μετοχές ανέβηκαν +1,9% την Τετάρτη μετά την στροφή της BOJ να στοχεύσει σε μια θετική καμπύλη αποδόσεων, μια κίνηση που θεωρήθηκε ευνοϊκή bullish για τις τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η Fed στις ΗΠΑ έκανε σήμα πως θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, καθώς η αγορά εργασίας βελτιώθηκε περαιτέρω, αλλά παράλληλα έδειξε προς τη μείωση του αριθμού των αυξήσεων των επιτοκίων που αναμένονται το 2017 και το 2018. Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις της για το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων οριζόντων στο 2,9% πλέον από το 3%.

Αυτό άφησε τους επενδυτές αισθάνονται παγωμένοι στην καλύτερη περίπτωση. Η τιμολόγηση της αγοράς για μια κίνηση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο μόνο ένα δέκατο ανεβάζοντας τις πιθανότητες σε 59,3%, από 59,2%, σύμφωνα με εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Το δολάριο δεν έχει τα μέσα για να κάνει μια πιο συντονισμένη κίνηση υψηλότερα στις επόμενες εβδομάδες, παρατηρούσαν διεθνείς αναλυτές ενώ το δολάριο ισχυροποιήθηκε αγοράζοντας 102,755 γιεν, μετά την ανακοίνωση της BOJ, αλλά το γιεν πήρε πίσω το χαμένο έδαφος μετά από την λιγότερο επιθετική δήλωση της Fed.

Το αμερικανικό νόμισμα σήμερα ήταν επίπεδο στα 100,38 JPY αφού εξασθένησε 1,4% την Τετάρτη για να αγγίξει ένα χαμηλό 3-1 / 2 εβδομάδων των 100,34 γιεν.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι κυριότερων ανταγωνιστών του, γλίστρησε 0,2% στα 95,494.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Εντός της ημέρας θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου-το νομοσχέδιο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που «ξεκλειδώνουν» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα, θα ολοκληρωθούν τα 13 εκ των 15 προαπαιτούμενων, ενώ για τα υπόλοιπα δύο το ίδιο στέλεχος δηλώνει αισιόδοξο ότι θα έχουν κλείσει και αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημαντικά αυξημένα κατά 9,91%, σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ήταν τα έσοδα του ΦΠΑ τον Αύγουστο με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τη συγκεκριμένη πηγή να καταγράφουν υπέρβαση στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου κατά 3,01%. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την εν λόγω θετική πορεία του ΦΠΑ, καθώς στον μεγαλύτερο βαθμό προήλθε από την αύξηση των εισπράξεων από τα νησιά και τις γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, γεγονός που πιστοποιεί ότι απέδωσαν καρπούς η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν όσον αφορά τον τρόπο διενέργειάς τους.

Συρρίκνωση της περιουσίας των Ελληνων καταγράφεται σε έκθεση της γερμανικής εταιρείας Allianz (Allianz Global Wealth Report). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναφέρει η έκθεση, η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2015 ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, ενώ στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007

Το έντονο ενδιαφέρον του Ομίλου LG και για άλλα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος Γιουνγκ Σουμπ Κιμ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, παρουσία και του πρέσβη της Κορέας Γιουν Γκιπ Αν που εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία αξιοποίησης του σχεδίου Γιούνκερ. Η LG συμμετέχει κατά 50% στον ανάδοχο που υλοποιεί το έργο ΣΔΙΤ του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου του ΟΑΣΑ, προϋπολογισμού 58.800.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο κατά 49% με πόρους του ΕΣΠΑ.

Μία ημέρα θα απαιτεί η ίδρυση επιχείρησης ως αποτέλεσμα της απλοποίησης, συντόμευσης και ενοποίησης διαδικασιών που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι σήμερα απαιτούνται κατά μέσο όρο 38 ημέρες, ενώ βασική καινοτομία είναι η ενοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα έχει άμεση πρόσβαση.

Πλεόνασμα 2,61 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Ελλάδας, μειωμένο κατά 5,9% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Η μείωση αποδίδεται στην πτώση κατά 3,5% των ταξιδιωτικών εισπράξεων (2,853 δισ. ευρώ) και στην αύξηση 33,5% των ταξιδιωτικών πληρωμών (243 εκατ. ευρώ). Από την πλευρά της, η συρρίκνωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,9%, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,8%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 86,0% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (204,4%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Το χάσμα απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της κα Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο της σύνταξης της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Η Συνομοσπονδία κατέθεσε στοιχεία και μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας για τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας  και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα, επώδυνα μέτρα.

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Αλουμύλ ΑΛΜΥ-1,83%Α.Ε., για το α΄ εξάμηνο του 2016.

Την ετήσια Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του GRI-G4, δημοσίευσε για δεύτερη χρονιά, ηΜύλοι Λούλη. Η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας αποτελεί μια καταγραφή όλων των δράσεων της εταιρείας που υλοποιήθηκαν το 2015, καθώς και ο προσδιορισμός των μελλοντικών στόχων της Μύλοι Λούλη.

 

Σε συμφωνία συνεργασίας με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων - Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Αττικής προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ+2,27% εισχωρώντας στον κλάδο της μικρής λιανικής. Η συμφωνία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αφορά ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών και παροχών:

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Federal Reserve επέλεξε να μην διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια, προλείανε όμως το έδαφος για μία ακόμη κίνηση προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής πριν από τα τέλη του έτους, εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. «Τα επιχειρήματα υπέρ μίας αύξησης του βασικού επιτοκίου έχουν ενισχυθεί», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. Σύμφωνα με τη Fed, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί, ενώ τους τελευταίους μήνες είναι σταθερή η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Στην απόφαση να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να «κλείσει» το ναυτιλιακό τμήμα της, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση αναζήτησης αγοραστή για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιό της, κατέληξε η Royal Bank of Scotland. Τα στελέχη της τράπεζας είχαν ξεκινήσει «σαφάρι» στην Ασία προκειμένου να μεταφέρουν σε άλλη τράπεζα το υπόλοιπο του ναυτιλιακού δανεισμού που έχουν στη διάθεσή τους. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μερίδιο του χαρτοφυλακίου αφορά πιστώσεις σε ελληνικές εταιρείες, γεγονός που θεωρείται ως πλεονέκτημα και αναμενόταν ότι θα ανεβάσει την αξία της συναλλαγής, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό και η συμφωνία δεν έκλεισε.

Με ρυθμό, υψηλότερο του αναμενομένου, αυξάνεται η απασχόληση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης σε σχέση με την ανάπτυξη διαμορφώνεται στα ίδια - αν όχι καλύτερα - επίπεδα έναντι της προ-κρίσης περιόδου.

Βέβαιη για τη διευθέτηση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» στην Ευρωζώνη εμφανίστηκε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύντομα, θα έχουν επιλύσει το ζήτημα.

«Εργαζόμαστε για να μειώσουμε τους κινδύνους» πρόσθεσε η αξιωματούχος και παρέπεμψε στις νέες οδηγίες του SSM για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αποζημιώσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ, ζητούν οι μέτοχοι της Volkswagen AG, λόγω των ζημιών που υπέστησαν από το πρόσφατο σκάνδαλο παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Στα γερμανικά δικαστήρια έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 1.400 προσφυγές μετόχων, μεταξύ των οποίων αμερικανικά ασφαλιστικά ταμεία, κρατικά γερμανικά funds αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές. Σημειώνεται ότι το φθινόπωρο του 2015, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε την ύπαρξη ειδικού λογισμικού σε 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα, το οποίο παραποιούσε τα τεστ ελέγχου εκπομπής ρύπων.

Η Apple έχει προσεγγίσει την McLaren Technology Group κατασκευάστρια πολυτελών οχημάτων και ιδιοκτητρια ομάδας της Formula 1, σε μία κίνηση να διερευνήσει πιθανή εξαγορά, σύμφωνα με του Financial Times που σχολιάζουν ότι η κατασκευάστρια του iPhone επιδιώκει να αλλάξει την αυτοκινητοβιομηχανία. 

Μικρή μείωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της General Mills, καθώς στο β’ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 409 εκατ. δολάρια (0,69 δολ/μετοχή), έναντι 426,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, η κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε στα 0,78 δολάρια ανά μετοχή έναντι 0,70 δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κερδών στα 0,75 δολάρια/μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, διολίσθησαν κατά 7,1% σε 3,91 δισ. δολάρια.

Μείωση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της CarMax Inc., καθώς διαμορφώθηκαν σε 172,2 εκατ. δολάρια (0,82 δολ/μετοχή) έναντι 162,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι πωλήσεις αντίθετα, αυξήθηκαν σε 4 δισ. δολάρια έναντι 3,88 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,88 δολ/μετοχή και έσοδα 4,11 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα