Στενεύουν τα χρονικά όρια για τα 2,8 δισ.

Μία εβδομάδα περιθώριο για να κατατεθεί το ν/σχ με τα προαπαιτούμενα, ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου «επιθεωρεί» την οικονομία
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 08:55
UPD:08:55
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η διαδικασία του «άρθρου 4» ξεκίνησε με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, συζήτησε επί τουλάχιστον 90 λεπτά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτ. αρχείου).

Από την έντυπη έκδοση

Των Θάνου Τσίρου και Νίκου Μπέλλου

Νόμος του κράτους θα πρέπει να είναι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου -τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group- το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο ξεκίνησε για το υπουργείο Οικονομικών μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα.

Από τη μια θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις -εξ αποστάσεως αυτή τη φορά- για να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή και από την άλλη θα τροφοδοτούνται με στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκίνησαν από χθες και επίσημα τη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ.

Η διαδικασία του «άρθρου 4» ξεκίνησε με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, συζήτησε επί τουλάχιστον 90 λεπτά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγιναν γνωστές από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται σαφώς πιο αισιόδοξη τόσο όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ όσο και για την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών (έσοδα, πρωτογενές αποτέλεσμα κ.λπ.) σε σχέση με το ΔΝΤ, το οποίο είναι παραδοσιακά πιο απαισιόδοξο.

Η ίδια η κα Βελκουλέσκου εξέφρασε την έντονη διαφωνία της σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το 3ο μνημόνιο για το 2018 και μετά.
Και ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για την άντληση στοιχείων μέχρι και το τέλος της εβδομάδας -δεν αποκλείεται στο κλείσιμο της διαδικασίας να υπάρξει και νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου- συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για την κατάθεση ενός ακόμη εφαρμοστικού νομοσχεδίου.

Σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν:

1. Οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (ασφάλιση στον ΟΓΑ για περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους), την κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές του κλάδου υγείας αλλά και των εκπτώσεων που αφορούν την αναγνώριση πλασματικών ετών.

2. Τις νομοθετικές αλλαγές για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

3. Τη μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (εκτός απροόπτου θα χρειαστεί νομοθετική κύρωση και γι’ αυτό το θέμα), αλλά και τη μεταφορά της ομάδας των ΔΕΚΟ στο καινούργιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

4. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

5. Τη θέσπιση των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στόχος είναι στο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν οι διατάξεις τόσο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών όσο και για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν κλείσει τα μέτωπα με τους θεσμούς. Δηλαδή, το μέτωπο για τον ακατάσχετο λογαριασμό (αναζητείται και εναλλακτική λύση από την ελληνική πλευρά) αλλά και για τον συντελεστή φορολόγησης όσων θα αποκαλύψουν αυτοβούλως τις κρυφές αποταμιεύσεις τους.

Τήρηση του χρονοδιαγράμματος πάση θυσία

Στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, σημειώθηκε πρόοδος, που επιτρέπει την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο απομένει ακόμη δουλειά να γίνει από ελληνικής πλευράς, υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες.

«Στην Αθήνα καταγράφηκε πρόοδος, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα των τελευταίων ημερών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε κοινοτική πηγή στη «Ν», προσθέτοντας ότι το διάστημα που απομένει μέχρι την προσεχή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, στις 29 Σεπτεμβρίου, είναι επαρκές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ίδια πηγή υπενθύμιζε, πάντως, ότι τα 15 προαπαιτούμενα είναι πακέτο, πρέπει να υιοθετηθούν όλα για να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη βελγική πρωτεύουσα σημειώνουν τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία τις επόμενες μέρες, μέσω και τηλεδιασκέψεων, ώστε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο το τελικό πακέτο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει πάση θυσία να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, γιατί η συγκυρία είναι τέτοια που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος της Ελλάδας. Καταρχήν σε ό,τι αφορά την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ αφορά αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, εάν δεν εκταμιευθεί εντός του Οκτωβρίου τότε τα χρήματα θα πάψουν να είναι διαθέσιμα. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί νέα απόφαση του Εurogroup και επαναπροσδιορισμός των δόσεων με όλη την καθυστέρηση που αυτό συνεπάγεται, γιατί θα χρειαστεί επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους

Πέρα από το θέμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, χωρίς την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων οι δύο πλευρές -κυβέρνηση και θεσμοί- δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επίσημες συζητήσεις επί των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Και χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που έχει δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά, τα οποία θα πάρουν χρόνο (για συζητήσεις που θα πάρουν εβδομάδες είχε μιλήσει Γερούν Ντέισελμπλουμ), δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση σε δύο σημαντικότατα θέματα, την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (απόφαση που θα λάβει μεν η ΕΚΤ, αλλά περιμένει τη διευθέτηση του θέματος του χρέους).

Και φυσικά στις συζητήσεις εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού θα πρέπει να αποφασίσει αν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που εν πολλοίς θα κριθεί από τις κινήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο τις πρώτες βδομάδες του Ιανουαρίου, γιατί αυτό επιβάλλει η πολιτική συγκυρία. Ειδικότερα, το 2017 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την  Ευρωζώνη, δεδομένου ότι θα υπάρξουν καθοριστικής σημασίας εθνικές εκλογές στη Γαλλία (τον Μάιο) και στη Γερμανία (το φθινόπωρο) με τα ακραία πολιτικά κόμματα, που έχουν ταχθεί εναντίον των διασώσεων της Ελλάδας, να βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. Αυτό σημαίνει ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές στις δύο χώρες τόσο δυσκολεύει και η δυνατότητα προχωρημένων αποφάσεων για την Ελλάδα, γιατί θα γίνονταν αντικείμενο εσωτερικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα αυτά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα