Από την έντυπη έκδοση
Την ώρα που με την εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank διευθετείται ένα βασικό θέμα εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας, αποσοβώντας μια νέα κρίση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος έχει εντοπίσει χορηγήσεις δανείων, περίπου 128 εκατ. ευρώ, προς τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής ήταν ραγδαίες χθες, αφού οι πληροφορίες περί άρνησης του ΤΣΜΕΔΕ να εγκρίνει τον ορισμό του Θ. Πανταλάκη οδήγησαν την Τράπεζα της Ελλάδος σε ετοιμότητα ακόμη και για τον διορισμό επιτρόπου.
Η εκλογή του Θ. Πανταλάκη, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας έγινε ομόφωνα από το δ.σ., αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα το μεσημέρι από τη γενική συνέλευση της Attica Bank.
Χθες, ήταν έντονη η φημολογία ότι το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος εμμένει στη θέση του και απορρίπτει τη λύση Πανταλάκη, την οποία πρότεινε η ΤτΕ, προκαλώντας μια νέα κρίση. Πηγές της κεντρικής τράπεζας επεσήμαναν τις τελευταίες ημέρες ότι ο «Πανταλάκης θα πάει στην Attica Bank είτε ως CEO είτε ως επίτροπος», θέλοντας να υπογραμμίσουν αφενός τη σοβαρότητα της θέσης στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα, αφετέρου ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσει η κεντρική τράπεζα και να αφήσει την Attica Bank έρμαιο κύκλων που θέλουν να παίξουν παιχνίδια, επιχειρηματικά ή πολιτικά.
Το απόγευμα, δε, μετά τη στάση του ΤΣΜΕΔΕ, η τράπεζα βρέθηκε όντως κοντά στην επιβολή Επιτροπείας και μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Φραγκφούρτη κατά μία ημέρα για να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις και να παρέμβει αν χρειαστεί.
Τελικώς το δ.σ. της Attica Bank εξέλεξε τον κ. Πανταλάκη ως μέλος του δ.σ. και στη συνέχεια διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, η οποία καλείται να προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση. Εκκρεμότητες παραμένουν πάντως και στη σύνθεση του δ.σ., στο οποίο πρόεδρος είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αλλά παραμένουν ως μέλη ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος και ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου.
Σκιές σε δάνεια 127,6 εκατ.
Το πόρισμα του κοινού ελέγχου SSM/ΤτΕ βρίσκεται στο επίκεντρο και της πολιτικής ατζέντας αφού, πέραν των άλλων ευρημάτων, πληροφορίες που έρχονται στο φως κάνουν λόγο για δάνεια μεγάλου ύψους από την τράπεζα προς τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Alpha, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο παραδίδεται στον εισαγγελέα, αποκαλύπτει ότι ο εργολάβος έχει λάβει συνολικά δάνεια το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ.
Το 2015 έλαβαν δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ. Εντός του 2016 έλαβαν νέα δάνεια συνολικού ύψους 22,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Συνολικά δηλαδή τα δάνεια που έλαβε ο επιχειρηματίας από την Τράπεζα Αττικής ήταν ύψους 127,6 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος της ΤτΕ και του SSM διαπίστωσε παρατυπίες στις χορηγήσεις των συγκεκριμένων δανείων, μεταξύ των οποίων είναι και οι ανεπαρκείς εξασφαλίσεις των δανείων.
Έλεγχο ζητεί το ΤΤΕ
Έλεγχο της Attica Bank και διαφάνεια ζητεί από τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Σε επιστολή του ο κ. Στασινός καλεί τον διοικητή της ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από τον νόμο και τους κανονισμούς, όπως και να ενημερώσει το ΤΕΕ και τους μηχανικούς για τα ευρήματα των ελέγχων, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.
Yπάρχουν αρμόδια όργανα
Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «για οποιονδήποτε συμμετέχοντα, το έχω πει άλλωστε αρκετές φορές, είτε για τον κ. Καλογρίτσα είτε για τους υπόλοιπους, υπάρχουν στον διαγωνισμό σημεία που είναι παράνομα ή που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές, η επιτροπή είναι υποχρεωμένη και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού να τηρήσουν τη νομοθεσία κατά γράμμα». «Άρα δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε αν πληροί τις προδιαγραφές ή όχι. Υπάρχουν αρμόδια όργανα, επιτροπές, δευτεροβάθμιες επιτροπές, έχουμε εφοδιάσει και τον διαγωνισμό και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται απόλυτα η διαφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.