Του Κώστα Ιωαννίδη
Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου με το triple witching, την επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα και τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές σφραγίστηκε από τις επιλογές των θεσμικών απέναντι σε μια δεδομένη κατάσταση, που αφορούσε «αναγκαστικές» πωλήσεις θέσεων. Για αυτό την Παρασκευή ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 139 εκατ. ευρώ όταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν 51,6 εκατ. και το 72% από αυτόν αφορούσε τις τρεις μετοχές ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ που έφυγαν από τον Stoxx 600. Οι δύο Τραπεζικές διαγραφθήκαν επίσης από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εξελίξεις γύρω από της ΑΤΤ, με την πιθανολογούμενη κόντρα της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ή την τελική επίλυση του προβλήματος στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, που όπως υποστηρίζουν από το ΥΠΟΙΚ θα δοθεί την Τρίτη. Η συνεδρίαση της FOMC που θα αποφασίσει την νομισματική πολιτική της FED και ειδικά την αύξηση ή μη των βασικών επιτοκίων της, την Τετάρτη, δεσπόζει στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Μια ημέρα πριν και μια ημέρα μετά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το 11ο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η ΑΡΑΙΓ θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ την ίδια ημέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Η στήλη μαζί με λίγους εγχώριους αναλυτές εκτιμά ότι οι πιθανότητες για άνοδο αυτή τη βδομάδα είναι 40%, ενώ από 30% πιθανότητες μοιράζονται η συνέχεια στη συσσώρευση και η κάθοδος. Η υπέρ ανόδου εκτίμηση προέρχεται από την εξέλιξη των τιμών δύο κυρίως δεικτών του Τραπεζικού και του ΓΔ. Αμφότεροι θεωρούμε ότι χτύπησαν πάνω σε ισχυρές από το πρόσφατο παρελθόν στηρίξεις και αντέδρασαν ανοδικά τόσο ώστε να επιτρέπουν τις προσδοκίες για περαιτέρω συνέχεια στην απομάκρυνση των δεικτών από αυτές. Την Παρασκευή, ο τραπεζικός δείκτης χτύπησε σε επίπεδα (614,08 μονάδες) που λειτούργησαν άλλες δυο φορές το καλοκαίρι ως ύστερη στήριξη. Στις 3/8 χτύπησε στις 613,09 μονάδες και αντέδρασε ανοδικά, στις 22/8 χτύπησε πάλι στις 613,55 και έφυγε ψηλότερα. Οι τράπεζες στις 2/9 κορύφωσαν την αντίδραση από το χαμηλό στις 22/8, με τον δείκτη τους στις 735,2 μονάδες. Έχασε από τότε 120 μονάδες σε έντεκα συνόδους. Ο δε ΓΔ, χτύπησε για τέταρτη φορά πάνω σε στήριξη που όρισαν το φετινό καλοκαίρι οι συνεδριάσεις: Α) στις 18/7 με χαμηλό ημέρας τις 546,46 και τις επόμενες μέρες άνοδο, Β) στις 3/8 χαμηλό ημέρας 546,95 και άνοδο στις έξη από τις επτά επόμενες συνόδους, Γ) στην αρχή της βδομάδας με χαμηλό τις 550,62 και κλείσιμο στις 557,25 και την Παρασκευή με χαμηλό ημέρας 548,72 και κλείσιμο στις 559,5. Αυτό αφήνει υποσχέσεις για την τάση στη βδομάδα που ξεκινά και περιλαμβάνει την απόφαση της Fed για τα επιτόκια στις 21 Σεπτεμβρίου.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρατηρούσε την Παρασκευή ότι τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ουσιαστικά αφού ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός συσσώρευσης, κατευθυνόμενος προς το κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί από τις 11 Ιουλίου. Σημείο αναφοράς για ισχυρότερες ενδείξεις τάσης είναι οι 540 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα αυξήσει τις πιθανότητες καθοδικής διαφυγής. Σημείωνε δε χαρακτηριστικά: «Όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός της δίμηνης συσσώρευσης, οι πιθανότητες για την κατεύθυνσή του είναι μοιρασμένες, καθώς οι κινητοί μέσοι όροι, πλέον, έχουν συγκλίνει πολύ οριακά πάνω στο Γενικό Δείκτη, δίνοντας συνεχή σήματα που αναιρούνται σχεδόν μέρα με την ημέρα. Οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερες ζώνες τιμών χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη υπερβολής, ακόμα και σε ωριαία διαγράμματα».
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε στο σχόλιό του: «Σε γενικές γραμμές τα μηνύματα, που έρχονται τόσο από τις βραχυχρόνιες διαθέσεις των Διεθνών Αγορών όσο και από τη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη μετά και τη "fake" διάσπαση των 580 μονάδων στις αρχές του μήνα, όπου και παγίδευσε αρκετούς ενεργούς επενδυτές, είναι με χροιά αρνητική». Για αυτό προειδοποιούσε: «Πιθανή επιβεβαιωμένη πτωτική διαφυγή κάτω από τις 545 μονάδες, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα κατέβασμα προς το επίπεδο που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του περασμένου Ιουλίου στις 530 με 526 μονάδες, έχοντας όμως στα "μετόπισθεν" την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η περιοχή των 517 με 510 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση η διακράτηση στις επόμενες μέρες της ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο επαναξιολόγησης της κάτω πλευράς του προαναφερόμενου βραχυχρόνιου καναλιού διακύμανσης του Αυγούστου, στις 565 με 568 μονάδες».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Επιφυλάξεις και ανησυχία από τα μηνύματα των αγορών ομολόγων
Δεν είναι πολύς καιρός που αναφερθήκαμε σε επιχειρήματα όσων θεωρούσαν επικίνδυνη της συμμετοχή στις αγορές μετοχών, γιατί η μεταβλητότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είχε πέσει χαμηλά. Ωστόσο οι αγορές μετοχών ανέβαιναν και οι αγορές ομολόγων είχανε τόση «πέραση», ώστε οι αποδόσεις του κρατικού χρέους των αναπτυγμένων οικονομιών να είναι ενοχλητικά χαμηλές για τους επαγγελματίες. Ενώ παράλληλα στις οικονομίες που οι Κεντρικές Τράπεζες ανέπτυσσαν προγράμματα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας (QE) με ποσοτική χαλάρωση, τα ομόλογα εμφάνιζαν ακόμα και αρνητικές αποδόσεις.
Δεν είναι μυστικό πως η παγκόσμια οικονομία περνούσε μια φάση στην οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μέτριοι προς χαμηλοί, αλλά δεν υπήρχαν απειλές για επιστροφή σε ύφεση και αύξηση του ποσοστού ανεργίας, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός διατηρείται σε επίπεδα κάτω του 2%, που είναι ο στόχος των κυριότερων Κεντρικών Τραπεζών στις αναπτυγμένες χώρες. Σ’ αυτές τις περιόδους, οι μετοχές πάνε καλά αλλά και τα ομόλογα, κρατώντας σε ένα βαθμό την αρνητική τους συσχέτιση, ως ανταγωνιστικά επενδυτικά πεδία. Οι πρόσφατες εξελίξεις ωστόσο, έκαναν όσους ευχήθηκαν να μεγαλώσει η νευρικότητα στις αγορές, να μετανιώσουν.
Γιατί αυτή την ευχή τους εισάκουσαν τα ηγετικά στελέχη της Fed και με σειρά δηλώσεων, προκάλεσαν την εκτίναξη της μεταβλητότητας και την εμφάνιση σπάνιων γενικά φαινομένων, που εκτίναξαν τις ανησυχίες των αναλυτών στις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες του πλανήτη. Ο μοχλός για την αύξηση της volatility ήταν το πότε η Fed θα κάνει την περίφημη αύξηση των επιτοκίων της για το τρέχον έτος. Αυτόν έβαλαν σε ενέργεια οι αντικρουόμενες αναφορές στο θέμα από διάφορους προέδρους των κατά τόπους Fed ειδικά όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στην Federal Open Market Committee την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς. Αυτή αποφασίζει την νομισματική πολιτική και δεν περιλαμβάνει όλους τους επικεφαλής των παραρτημάτων της Fed.
Αλλά υπάρχει και η άλλη «FOMC», σύμφωνα με τον Dr Ed Yardeni. Η Federal Open Mouth Committee ή Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Στομάτων. Αυτή η «Επιτροπή», με τις εναλλαγές των εκτιμήσεων για το πότε θα έρθει η αύξηση των επιτοκίων, προκάλεσε μια ξαφνική βουτιά την προπερασμένη Παρασκευή στους δείκτες της Wall Street και έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από συνόδους, με μεγάλες ημερήσιες μεταβολές αντιθέτου πρόσημου. Αλλά τις μέρες που πιεζόντουσαν οι μετοχές ασκήθηκαν το ίδιο ισχυρές πιέσεις και στα ομόλογα.
Ειδοποιούν για κινδύνους
Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά επενδυτικών Οίκων να παρουσιάσουν εκθέσεις που ειδοποιούν για κινδύνους που ελλοχεύουν στις αγορές ομολόγων. «Μια δέσμη από απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα και το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων παγκόσμια, έχουν προκαλέσει από την περασμένη εβδομάδα μια αντιστροφή στο ήρεμο ράλι που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες. Προσθέτοντας, ότι «οι κίνδυνοι που υποεκτιμήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παραμένουν σε ισχύ και ίσως εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών».
Η αύξηση της θετικής συσχέτισης μεταξύ μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με την Goldman, βλάπτει τον διαχωρισμό των assets, με τα Αμοιβαία που προσφέρουν ισοτιμία στην κατανομή του κινδύνου και ισορροπημένη απόδοση να αισθάνονται περισσότερο τη ζημιά από αυτή την συντονισμένη κίνηση μετοχών και ομολόγων. Το παράλληλο ράλι για μετοχές και ομόλογα λόγω της απεγνωσμένης αναζήτησης αποδόσεων αύξησε την ευπάθεια και τους κινδύνους για φούσκα στις αποτιμήσεις προσθέσανε από την Goldman.
Ο Dubravko Lakos-Bujas, της JPMorgan επικεφαλής της στρατηγικής επί των μετοχών των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη: «Η διογκούμενη μεταβλητότητα της αγοράς και η αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων μεγαλώνουν τους κινδύνους για ηγετικούς κλάδους του S&P 500 και για την ευρύτερη αγορά».
Η JPMorgan αναμένει ότι ο S & P 500 θα τελειώσει το έτος στις 2000 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτώση περίπου -6% από τα τρέχοντα επίπεδα, με την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη έναντι των υπολοίπων οίκων του επιπέδου της. Η αυξανόμενη μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών είναι κεντρικής σημασίας αίτιο για την υποχώρηση.
Ο Chadha της Deutsche Bank ειδοποίησε για «Σφαγές στις αγορές Ομολόγων», καθώς η απόσταση των αποδόσεων των 5ετών έναντι των 30ετών ομολόγων μεγαλώνει. Η αγορά ύψους 13.600 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκπέμπει ένα σήμα που έχει να φανεί περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Την Τετάρτη η απόσταση της απόδοσης των μέση διάρκειας ομολόγων έναντι των μακράς διαρκείας αυξήθηκε για ένατη συνεχόμενη ημέρα. Αυτό όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg είναι το μεγαλύτερο σερί από το 2012.
Η προτίμηση στο μικρής διάρκειας κρατικό χρέος ήρθε γιατί οι traders θεωρούν ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή, τουλάχιστον στη συνάντηση της τρέχουσας εβδομάδας. Όσοι δε αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις προτιμούν να κατέχουν χρεόγραφα 30 ετών αντί των 5 ετών. Οι traders που ευνοούν τα ομόλογα με μικρότερες διάρκειες θεωρείται πως δυνητικά υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό, που διαβρώνει την αξία του χρέους το οποίο λήγει μερικές δεκαετίες αργότερα στο μέλλον. Υπάρχει ένας άλλος λόγος που αυτές οι λήξεις υστερούν: Η απροθυμία που δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες να επεκτείνει τις νομισματικές πολιτικές χαλάρωσης που οδήγησαν τις αποδόσεις στην Ευρώπη και την Ασία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και επηρεάζεται η ζήτηση ομολόγων με μεγάλες ωριμάνσεις στις ΗΠΑ. Τα 30ετή ομόλογα εμφάνισαν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σε ένα διήμερο για διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα. Αφού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi απογοήτευσε τους επενδυτές που προέβλεπαν την παράταση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Το ρευστό προτιμάται
Οι επενδυτές φοβούνται ένα σοκ από την αγορά μετοχών τιτλοφορεί την έκθεση μετά από την έρευνα που διεξάγει μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο η Bank of America Merrill Lynch Ιnvestors που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Οι επενδυτές συνέχισαν να συσσωρεύουν μετρητά με ρευστοποιήσεις ομολόγων και μετοχών το Σεπτέμβριο, λόγω ανησυχιών από μια υπερθέρμανση της αγοράς ομολόγων και από τις υπερβολικά υψηλές τιμές των μετοχών. Ένα ποσοστό των ερωτώμενων που αντιστοιχεί σε ρεκόρ όλων των εποχών λένε τώρα ότι οι μετοχές και τα ομόλογα σε συνδυασμό είναι υπερτιμημένα, με ένα καθαρό 54% των ερωτηθέντων να δηλώνουν οι τίτλοι αυτοί έχουν γίνει πολύ ακριβοί. Για τις μετοχές αποκλειστικά, η υπερτίμηση θεωρήθηκε ως η υψηλότερη από το Μάιο του 2000.
Οι ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή φούσκα στην αγορά ομολόγων έχουν τρομάξει τους διαχειριστές Αμοιβαίων που γύρισαν θέσεις σε μετρητά, με το μέσο υπόλοιπο σε μετρητά τώρα στο 5,5%, από 5,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα της BofA. Είναι, επίσης, στο υψηλότερο άκρο του εύρους 4,2% έως 5,8% που ισχύει από το 2013.
Όταν ρωτήθηκε γιατί οι επενδυτές κινούνται προς τα μετρητά, 42% είπε ότι οφειλόταν σε μια απαισιόδοξη άποψη για τις αγορές, ενώ το 20% εξήγησε την στροφή με μια προτίμηση για τα μετρητά έναντι των χαμηλής απόδοσης ισοδυνάμων.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2139,16 μονάδες είχε επίδοση +0,53% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +4,66%. Ο Dow με +0,21% στις 18.123,80 μονάδες στο έτος κερδίζει +4,01%. Ο S&P400 έπεσε -0,48% με επίδοση φέτος +8,75% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή 0,46%, αποδίδει στο έτος +7,83%. Ο δε Nasdaq, με εκτίναξη +2,31%, διεύρυνε τα κέρδη του για το 2016 στο +4,74%. Ο χρυσός υποχώρησε -1,40%, με κλείσιμο στα 1313,20 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ έπεσε στη βδομάδα, κλείνοντας στα 43,19 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία πτώση -5,51% και επίδοση στο έτος +16,51%.
Ο Nikkei, υποχώρησε -2,47% και στο έτος χάνει -13,21%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -2,81%, με απόδοση -4,35% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά -3,54% με ετήσια μεταβολή -6,57%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούλιαξε -4,34% και στο έτος αποδίδει -9,54%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -5,62% και στο 2016 χάνει -24,40%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε πτώση -1,59%, και στο έτος ενισχύεται +31,67%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε κατά -1,15%, με επίδοση στο 2016 +6,85%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,89%, και επίδοση για το 2016 +1,94%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -0,69%, στο 2016 αποδίδει +9,32%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -3,17% και στο 2016 έχει κέρδη +6,49%. Πτώση -2,47% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -15,15%.
ΧΑ
Η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχε χαρακτηριστικά πιο ξεχωριστά από αυτά της εκπνοής των σειρών για όλα τα παράγωγα προϊόντα και συνεπώς μεγαλύτερο όγκο λόγω μετακύλησης θέσεων. Ήταν εκείνη που τα ανώτερα κλιμάκια των Θεσμών ήταν στην Αθήνα για τη διενέργεια ελέγχων αναφορικά με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του τρίτου προγράμματος στήριξης. Ενώ στο τέλος της είχαμε και την τελευταία μέρα που θα βρισκόντουσαν στον δείκτη Stoxx Europe 600 οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ. Η νέα αναθεώρηση τις είχε θέσει εκτός από τις 19/9 και μετά, όπως στην προηγούμενη είχε φύγει η μετοχή του ΟΠΑΠ. Περιλάμβανε συνεπώς αυτό το πενθήμερο γεγονότα που είτε ευνοούσαν είτε «ήθελαν» συνθήκες που η πτώση εξυπηρετούσε τους επενδυτές.
Η δυναμική των συνεδριάσεων της εβδομάδας δεν ήταν παρά συνέχεια σε μια καθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τη σύνοδο της 5/9 όπου σε μια σειρά εννέα κλεισιμάτων ήταν τα επτά πτωτικά που τα διέκοψαν δυο συνεδριάσεις στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη στις οποίες η μεταβολή του ήταν της τάξης +0,05%. Τη Δευτέρα λοιπόν 12/9 το ΧΑ με την ορμή από τη βουτιά κατά -2,63% για τον ΓΔ και τις αγορές στην Ευρώπη πτωτικές το ΧΑ με τζίρο πάνω από 34,5 εκατ. ευρώ αποτύπωσε πτώση -1,68% για τον ΓΔ και -2,46% για τον 25άρη με οδηγό τις Τράπεζες που έχασαν σχεδόν -4% και μαζί τους πρωταγωνίστησαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -3,28% Τροφίμων Ποτών -2,76% Ακίνητης Περιουσίας -1,95% και στα Ταξίδια Αναψυχή -1,81%. Την Τρίτη, με μια σύνοδο της οποίας τα μέγιστα ήταν οριακά κάτω από της Δευτέρας και παρέμειναν ως το τέλος ως ανώτερο εβδομάδας, η υποχώρηση του ΓΔ ήταν -0,05% γιατί οι κλάδοι των Τραπεζών +1,24% Τροφίμων Ποτών +1,19% και Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,03% ώθησαν ανοδικά και τους αντιστάθηκαν κύρια με σημαντικές απώλειες οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -3,39% και στα Ταξίδια Αναψυχή -2,43%. Με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών με μικρές απώλειες και πτώση του 25άρη επίσης -0,05% ο τζίρος ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ.
Την Τετάρτη με το τζίρο να περιορίζεται στα 40,65 εκατ. ευρώ και τις αγορές στην Ευρώπη με μικτές μεταβολές όταν έκλεισε το ΧΑ ο ΓΔ υποχώρησε λόγω των πιέσεων στο τέλος της συνόδου και στις δημοπρασίες κατά -0,15%. Μεγάλες ημερήσιες μεταβολές εμφάνισαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,04% και Κοινής Ωφέλειας +1,98% και στον αντίποδα βρέθηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -1,76%, στα Ταξίδια Αναψυχή -1,43%, Πρώτων Υλών -1,31%, και Πετρελαίου Αερίου -1,09% και έτσι ο 25άρης έχασε -0,30%. Στην σύνοδο της Πέμπτης με τις πιέσεις να απλώνονται στα περισσότερα blue chip και οδηγό τις Τράπεζες -4,53% και βοηθό τις πιέσεις στις εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,19%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,98%, των Βιομηχανικών Προϊόντων -1,04% και της Κοινής Ωφέλειας -0,99% αντίσταση πρόβαλλαν μόνο οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +3,73% και στα Ταξίδια Αναψυχή +1,13%. Έτσι ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,76% και έφθασε στις 551,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1471,47 με μεταβολή -0,80%. Ο τζίρος βούλιαξε στα 37,76 εκατ. ευρώ για να εκτιναχθεί την Παρασκευή στα 139,8 εκατ. και με αυτό οι θεσμικοί, αφού όρισαν το κατώτερο ημέρας για τον δείκτη των Τραπεζών και τον ΓΔ σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε δυο φορές επιβεβαιωμένη στο παρελθόν στήριξη, έδωσαν τελικά υπολογίσιμα κέρδη στον μέσο όρο και στον 25άρη σπάζοντας μια αλυσίδα πτωτικών συνεδριάσεων.
Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Εμπορίου +5,40%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,40%, Τηλεπικοινωνιών +4,37%, Χημικών +4,17%, Ταξίδια Αναψυχή +3,80%, και Κοινής Ωφέλειας +3,07%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -2,36% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,75% και Τραπεζών -0,12%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος της εβδομάδας ήταν 60,7 εκατ. ευρώ και η πτώση του ΓΔ στη βδομάδα περιορίστηκε στο -1,29% για τον ΓΔ που έκλεισε με άνοδο +1,37% στο μέγιστο μέρας στις 559,50 μονάδες με τον 25άρη να χάνει -2,54% ή -0,5% τη μέρα αφού την Παρασκευή ανέβηκε +1,09% στις 1487,46 μονάδες. Τα πακέτα ήταν το 10% του ημερήσιου τζίρου ήτοι 6 εκατ. ευρώ τη μέρα.
Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και το ανοδικό φινάλε δεν αναίρεσε την πτώση των προηγούμενων ημερών στην εικόνα των επιμέρους τίτλων. Αλλά ο ΓΔ χτύπησε για τέταρτη φορά πάνω σε στήριξη που όρισαν το φετινό καλοκαίρι οι συνεδριάσεις: Α) στις 18/7 με χαμηλό ημέρας τις 546,46 και τις επόμενες μέρες άνοδο, Β) στις 3/8 χαμηλό ημέρας 546,95 και άνοδο στις έξη από τις επτά επόμενες συνόδους, Γ) στην αρχή της βδομάδας με χαμηλό τις 550,62 και κλείσιμο στις 557,25 και την Παρασκευή με χαμηλό ημέρας 548,72 και κλείσιμο στις 559,5. Αυτό αφήνει υποσχέσεις για την τάση στη βδομάδα που ξεκινά και περιλαμβάνει την απόφαση της Fed για τα επιτόκια στις 21 Σεπτεμβρίου.
Η εβδομάδα είχε σφικτή διακύμανση για τους βασικούς δείκτες και σχεδόν ταύτιση αυτής την πρώτη μέρα (από τις 561,7 ως 550,6) και την τελευταία (από τις 548,72 ως τις 559,50) στο μέγεθος (11 μονάδες περίπου) και στα άκρα (μια μετατόπιση κατά 1,5 μονάδα χαμηλότερα την Παρασκευή από τη Δευτέρα). Οι νικητές της εβδομάδας στα blue chip είναι οι ΦΦΓΚΡΠ +6,36%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,98%, ΕΥΔΑΠ +4,71%, ΤΙΤΚ +4,15%, ΤΕΝΕΡΓ +2,71%, ΔΕΗ +2,68%, ΕΛΠΕ +2,44% και ΑΡΑΙΓ +0,98%. Στον αντίποδα με απώλειες πολλαπλάσιες των βασικών δεικτών οι ΕΥΡΩΒ -12,80%, ΑΛΦΑ -8,48%, ΒΙΟ -6,40%, ΟΤΕ -4,81%, ΕΤΕ -4,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,44%, ΜΟΗ -4,31%, ΕΧΑΕ -4,29%, και ΛΑΜΔΑ -4,26%,
Τεχνική ανάλυση
Την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι όγκοι συντηρήθηκαν ψηλά. Σημειώθηκε σταθερής κλίσης πτώση του 25άρη στις 4 πρώτες συνεδριάσεις με άνοδο την Παρασκευή, και απώλειες στο πενθήμερο -2,54%. Σε αυτές συνέβαλαν οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, και στον ΟΤΕ. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, ενισχύθηκαν, κατά 14,85%, ενώ η μεταβολή των ανοικτών θέσεων ήταν -3,3% αφού διαμορφώθηκαν στις 7.262 από 7.510 συμβόλαια.
Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στις 5.522 από 3.635. Ο όγκος της διαμορφώθηκε στα 1619 από 1087 ΣΜΕ ημερησίως και της επόμενης σε 26. Οι προσδοκίες των traders είναι δυσοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς (Οκτωβρίου) στις 1469,75 μονάδες. Όρισαν υστέρηση, έναντι του υποκείμενου δείκτη (1487,46), μεγαλύτερη των 17,50 μονάδων.
Το ταμπλό του ΧΑ, την ώρα που οι μετοχές των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων του ευρώ μάτωναν από τις πιέσεις στις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην Νέα Υόρκη οι δείκτες υποχωρούσαν, διαμήνυε ότι οι «ταύροι» δεν πατήθηκαν… από τρένο. Σε μια δύσκολη συναλλακτικά ατμόσφαιρα, η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη από τα χαμηλά μέρας ήταν υπολογίσιμη και προέκυψε αφού πρώτα η στήριξη στα επίπεδα των 614 μονάδων έδειξε να κρατάει γερά μετά από πολλές «επιθέσεις». Μόλις οι επενδυτές διέγνωσαν το τέλος των αναγκαστικών ρευστοποιήσεων και την αναγνώριση σημαντικής στήριξης στον τραπεζικό δείκτη, κινήθηκαν επιθετικά. Καθόρισαν τη μεταβολή στους βασικούς δείκτες με εμφάνιση μέγιστου μέρας στις δημοπρασίες, που έγινε και τιμή κλεισίματος την Παρασκευή, που ο τζίρος της ήταν ψηλότερος από το άθροισμα του τζίρου της προηγούμενης εβδομάδας. Την Παρασκευή όμως, ο τραπεζικός δείκτης χτύπησε σε επίπεδα (614,08 μονάδες) που λειτούργησαν άλλες δυο φορές το καλοκαίρι ως ύστερη στήριξη. Στις 3/8 χτύπησε στις 613,09 μονάδες και αντέδρασε ανοδικά, στις 22/8 χτύπησε πάλι στις 613,55 και έφυγε ψηλότερα. Οι τράπεζες στις 2/9 κορύφωσαν την αντίδραση από το χαμηλό στις 22/8, με τον δείκτη τους στις 735,2 μονάδες. Έχασε από τότε 120 μονάδες σε έντεκα συνόδους.
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ από αυτές τις εξελίξεις δικαιολογεί την επιλογή των traders των παραγώγων και παρουσιάζουμε μέρος των παρατηρήσεών του: «Πωλητικό σήμα έδωσε στους τεχνικά προσανατολισμένους επενδυτές του Γενικού Δείκτη, η καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης του τελευταίου εξαμήνου, η οποία συνδυάστηκε από πτωτικό χάσμα. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στις τελευταίες καθοδικές συνεδριάσεις έδωσε επιπρόσθετη βαρύτητα στις ρευστοποιήσεις θέσεων.
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι Ξένοι επενδυτές εν αναμονή των ανακοινώσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Μειωμένη δυναμική και για τον Χρυσό, κάτι που ίσως απεικονίζει την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με ρητορική που θα παραπέμπει σε σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ
Πωλητικό σήμα έδωσε στους τεχνικά προσανατολισμένους επενδυτές του Γενικού Δείκτη, η καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης του τελευταίου εξαμήνου, η οποία συνδυάστηκε από πτωτικό χάσμα. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στις τελευταίες καθοδικές συνεδριάσεις έδωσε επιπρόσθετη βαρύτητα στις ρευστοποιήσεις θέσεων.
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι Ξένοι επενδυτές εν αναμονή των ανακοινώσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Μειωμένη δυναμική και για τον Χρυσό, κάτι που ίσως απεικονίζει την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με ρητορική που θα παραπέμπει σε σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.
Μικτά τα σήματα που δίνουν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες των ΗΠΑ, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υπεραποδίδει. Στο χώρο των Νομισμάτων, το Δολάριο δε μπορεί να επωφεληθεί από την πιθανότητα αύξησης του επιτοκιακού spread μεταξύ Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών ομολόγων.
Επιστρέφοντας στην Ελληνική Αγορά, η άνοδος της απόδοσης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων κοντά σε υψηλό 3 μηνών και με προοπτική ανόδου στο 9% προβληματίζει.
Αναφορικά με τα κρίσιμα επίπεδα του Γενικού Δείκτη οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στις 543 και στις 533 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 559 και στις 569 μονάδες.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η καθοδική διάσπαση του πλαγιοανοδικού καναλιού στις αρχές τις εβδομάδος με τη τμήση των 565 μονάδων άνοιξε στο Γενικό Δείκτη το κατηφορικό δρόμο για την προσέγγιση της σημαντικής ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων.
Πιθανή επιβεβαιωμένη πτωτική διαφυγή κάτω από τις 545 μονάδες, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα κατέβασμα προς το επίπεδο που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του περασμένου Ιουλίου στις 530 με 526 μονάδες, έχοντας όμως στα "μετόπισθεν" την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η περιοχή των 517 με 510 μονάδων.
Στην αντίθετη περίπτωση η διακράτηση στις επόμενες μέρες της ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο επαναξιολόγησης της κάτω πλευράς του προαναφερόμενου βραχυχρόνιου καναλιού διακύμανσης του Αυγούστου, στις 565 με 568 μονάδες.
Από την επιμέρους εφαρμογή των τεχνικών ταλαντωτών στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη διαπιστώνεται, πέραν της φυσιολογικής "oversold" κατάστασης, μια ισχνή προσπάθεια λείανσής τους, χωρίς όμως να παρουσιάζονται τα κατάλληλα πατήματα για την εκδήλωση ενός πολύ βραχυχρόνιου ανοδικού κύματος.
Σε γενικές γραμμές τα μηνύματα, που έρχονται τόσο από τις βραχυχρόνιες διαθέσεις των Διεθνών Αγορών όσο και από τη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη μετά και τη "fake" διάσπαση των 580 μονάδων στις αρχές του μήνα, όπου και παγίδευσε αρκετούς ενεργούς επενδυτές, είναι με χροιά αρνητική.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις Ξένες Αγορές, η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη. Η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ουσιωδώς, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε κάποια βελτίωση με την βοήθεια και των αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα στο τέλος της εβδομάδας.
Πέρα από την αναμενόμενη στάση αναμονής των επενδυτών κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των Θεσμών με την Ελληνική Κυβέρνηση, υπήρξαν, σε δεύτερο επίπεδο, νέα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον "συμπαθητικά".
Αφενός τα αποτελέσματα εξαμήνου της Folli – Follie έδειξαν ισχυρή δυναμική σε μια περίοδο που τα εταιρικά κέρδη επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς παράγοντες (φορολογία, μειωμένη ζήτηση, ανταγωνισμός, έλλειψη ρευστότητας κλπ), αφυπνίζοντας το θεσμικό κομμάτι της Αγοράς, αφετέρου οι ομολογιακές εκδόσεις δείχνουν προοδευτικά να προσελκύουν ενδιαφέρον.
Η αναχρηματοδότηση του ομολόγου της Intralot, όσο και η επικείμενη έκδοση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, της Housemarket (100% θυγατρική της Fourlis) δημιούργησαν κινητικότητα, καθώς οι αποδόσεις των εκδόσεων υπερβαίνουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και τις αποδόσεις των Κρατικών εντόκων γραμματίων.
Για την Αγορά του Χρηματιστηρίου η βραχυπρόθεσμη συνέχεια δεν φαίνεται να αλλάζει σε κάτι. Οι επενδυτικές ροές είναι επί του παρόντος συνδεδεμένες με την πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού πολλά προαπαιτούμενα αφορούν εισηγμένες μετοχές έμμεσα, ή άμεσα: Αγορά Ενέργειας, Σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι στην λίστα των εκκρεμοτήτων που έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν υλοποιηθεί".
Την ίδια στιγμή οι Ξένες Αγορές βρίσκονται σε διορθωτική πορεία, χωρίς όμως να έχουν χαλάσει την μακροπρόθεσμα ανοδική εικόνα. Αναγκαστικά επομένως και υπό την απουσία άλλων ειδικών νέων, οι επενδυτές παραμένουν σε ρόλο παρατηρητή κινούμενοι αμιγώς επιλεκτικά.
Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ουσιαστικά αφού ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός συσσώρευσης, κατευθυνόμενος προς το κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί από τις 11 Ιουλίου. Σημείο αναφοράς για ισχυρότερες ενδείξεις τάσης είναι οι 540 μονάδες, η διάσπαση των οποίων θα αυξήσει τις πιθανότητες καθοδικής διαφυγής.
Όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός της δίμηνης συσσώρευσης, οι πιθανότητες για την κατεύθυνσή του είναι μοιρασμένες, καθώς οι κινητοί μέσοι όροι, πλέον, έχουν συγκλίνει πολύ οριακά πάνω στο Γενικό Δείκτη, δίνοντας συνεχή σήματα που αναιρούνται σχεδόν μέρα με την ημέρα. Οι ταλαντωτές είναι σε ουδέτερες ζώνες τιμών χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη υπερβολής, ακόμα και σε ωριαία διαγράμματα. Η φάση της "γραμμής" που διέρχεται η Αγορά συνοδεύεται από πολύ περιορισμένους τζίρους, το οποίο είναι ένα ακόμα στοιχείο της αναποφασιστικότητας που επικρατεί στα τρέχοντα επίπεδα.
Η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη 21η Σεπτεμβρίου δεσπόζει στο οικονομικό προσκήνιο. Μια ημέρα πριν και μια ημέρα μετά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το 11ο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Κατά τα λοιπά την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ την ίδια ημέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Τέλος την Παρασκευή 23/9, θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου η Πανγαία.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές προχώρησαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 19/9 πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αναπήδησαν από την πληροφορία για συμφωνία του ΟΠΕΚ στην παραγωγή και από τις αναφορές για μάχες γύρω από λιμάνια για μετακίνηση του πετρελαίου της Λιβύης.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε 0,9%, αν και παρέμεινε μακριά από τις πρόσφατες κορυφές σε βάθος ενός έτους.
Στην Σαγκάη ο SSEC ανέβηκε κατά 0,6%, ενώ η αγορά στη Νότια Κορέα εμφάνιζε επίσης άνοδο 0,85%. Οριακές απώλειες εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια στην Αυστραλία και τη Μαλαισία. Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε για διακοπές.
Τα Emini futures του S & P 500 διαπραγματευόταν στο +0,3%. Την Παρασκευή, ο S & P 500 .SPX είχε πέσει -0,38% και ο Dow -0,49%.
Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιριών οδήγησαν τις απώλειες αρχικά από την είδηση για πρόστιμο στην Deutsche Bank 14 δισεκατομμύρια δολάρια που έστειλε τις μετοχές της κάτω -9,35%. Οι μετοχές της Goldman Sachs και της JPMorgan έπεσαν πάνω από -1%.
Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ και το μαχαίρωμα σε ένα εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα συνέβαλλαν σε μια γενική στροφή υπέρ της αποστροφής έναντι των αξιών υψηλού κινδύνου.
Οι επενδυτές ξεκίνησαν την αντίστροφη μέτρηση για την συνεδρίαση της FOMC της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed στις 20 - 21 Σεπτεμβρίου με την Janet Yellen την Τετάρτη να «εξετάζεται» μετά, σε συνέντευξη Τύπου.
Μια εκπληκτικά μεγάλη αύξηση στον πληθωρισμό επί των τιμών καταναλωτή την Παρασκευή, φάνηκε να προσθέτει στην υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων και ώθησε το δολάριο υψηλότερα.
Η BOJ αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο άγνωστο καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επίσης σύνοδο Τετάρτη και θα μπορούσε κάλλιστα να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη χαλάρωση της πολιτικής, αφού υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το τι μπορεί να κάνει που έχουν τροφοδοτήσει μεγάλη αβεβαιότητα. Οποιαδήποτε μέτρα που οι αγορές θεωρούν ότι είναι λιγότερο επιθετικά είναι πιθανό να ωθήσουν το γεν υψηλότερα και να προκαλέσουν πιέσεις στο Nikkei.
Σήμερα το μπρεντ εμφάνισε άνοδο 82 σεντς, φθάνοντας στα 46,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ ανέβηκε 84 σεντς, φθάνοντας στα 43,87.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στην Αθήνα παραμένει, παρά την ολοκλήρωση των διά ζώσης διαβουλεύσεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, το επιτελείο της Ντέλιας Βελκουλέσκου. Στόχος, όπως επιβεβαιώθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση, να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις και να συνταχθεί η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας βάσει των όσων προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται το υπόμνημα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το οποίο αναμένεται να επιδοθεί στον υπουργό Εργασίας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο κ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για τις εργασιακές σχέσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν 8 θεματικοί άξονες οι οποίοι αποτελούν τα σημεία «κλειδιά» και επί των οποίων θα υπάρξουν οι απαντήσεις της αρμόδιας επιτροπής. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το υπόμνημα της επιτροπής, εκτός από τις συγκλίσεις των επιστημόνων στις επιμέρους θεματικές ενότητες, θα περιέχει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπου αυτές υπάρχουν.
Τον φάκελο ναυπηγοεπισκευή, που αποτελεί «επτασφράγιστο μυστικό» για την Cosco ανοίγει σήμερα η «Ν», έξι μήνες περίπου πριν τεθεί σε λειτουργία η νέα μεγάλη πλωτή δεξαμενή των 300.000 τόνων που φέρνουν οι Κινέζοι. Η έλλειψη μεγάλων δεξαμενών από την απραγία στα μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Σύρος) έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στην ευρύτερη οικονομία του Πειραιά. Παρά τις ανάσες που πήρε ο κλάδος εξαιτίας των εκτεταμένων εργασιών σε πλοία της ακτοπλοΐας πέρσι και φέτος, όλοι αναμένουν τις κινήσεις των Κινέζων ως το «μάννα εξ ουρανού».
Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας. «Ο μεσαίωνας που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, πρέπει να αποκατασταθεί» πρόσθεσε και τόνισε ότι όσα μέτρα λήφθηκαν στον “βωμό” της ανταγωνιστικότητας αντί να λύσουν τα προβλήματα, δημιούργησαν νέα. Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και σε πολλαπλά παραδείγματα επιχειρήσεων, οι οποίες κατέρρευσαν μετά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Ελκυστικά κίνητρα προς τους φορολογουμένους προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, τις οποίες έχουν ήδη εγκρίνει οι εκπρόσωποι των δανειστών. Για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους θα προβλέπεται ότι οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» θα συμμετέχουν σε αυτόματες ηλεκτρονικές κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν ψώνια», αυτοκίνητα και ακίνητα.
Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η στελέχωση της διοικητικής ομάδας της Attica Bank, ΑΤΤ που αναδείχτηκε σε μια από τις δύσκολες υποθέσεις προσαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο SSM.
Μετά την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως αύριο Τρίτη, που είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της τράπεζας, η στελέχωση της διοικητικής ομάδας με τον ορισμό του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αναλαμβάνει χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank, ΑΤΤ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+0,51% συνεχίζεται απρόσκοπτα η συναλλακτική δραστηριότητα, η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της και η αδιάκοπη και εύρυθμη λειτουργία της. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προέβη στην ανασύνθεση του, «ώστε αυτή να συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης της χορήγησης νέων δανείων και πιστώσεων που έχει αποφασιστεί από την ΤτΕ».
Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά και την επίσημη κατάργηση του αγγελιόσημου την Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων στον Τύπου, προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανές λύσεις.
Στα 400.000 ευρώ διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Space Hellas,ΣΠΕΙΣ έναντι 356.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αντίθετα, υποχώρησε κατά 800.000 ευρώ, σε 25,1 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τέλος, αυξήθηκαν σε 632.000 ευρώ από 338.000 ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.
Συρρίκνωση εμφάνισαν οι καθαρές ζημιές του Ομίλου Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+1,64% καθώς στο α' εξάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 30,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 37 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, ανήλθε σε 847,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,1% έναντι του προηγούμενου έτους. Τα αποτελέσματα ΕΒΙΤ (προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 42,2 εκατ. ευρώ έναντι 24,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2015.
Αύξηση εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 15,1% σε 22,1 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Τα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 16 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Την ανανέωση των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ζητεί ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Xάρης Μπρουμίδης, σε άρθρο του στο αθηναϊκό - μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα απαιτεί ένα νέο δίκτυο, το οποίο θα μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της νέας επανάστασης στην ψηφιακή οικονομία τα επόμενα χρόνια. Ειδική μνεία κάνει και στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα στηρίζει μία αγορά με διαφορετικούς παρόχους και θα παρέχει δίκαιη πρόσβαση σε υποδομές και ισότιμη μεταχείριση.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «πάσχει» από σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της διπλής της ιδιότητας, ως υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής και επόπτης των ευρωπαϊκών τραπεζών, υποστήριξε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν. Σε δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Γερμανός τραπεζίτης επέκρινε το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξηγώντας ότι αυτός ο ρόλος έρχεται σε σύγκρουση με τον ρόλο της ως διαμορφωτή της νομισματικής πολιτικής.
Την έντονη δυσφορία της για την πρόθεση των ΗΠΑ να της επιβάλλουν πρόστιμο, ύψους 14 δισ. δολαρίων, εκφράζει η Deutsche Bank, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική τράπεζα καθιστά σαφές ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε έναν τέτοιον συμβιβασμό», καθώς το μέγεθος του προστίμου είναι δυσθεώρητο.
Να καταλήξουν σε ένα «δίκαιο συμβιβασμό» κάλεσε τις Deutsche Bank και ΗΠΑ το Βερολίνο, στον απόηχο τηςπρότασης των αμερικανικών αρχών για την επιβολή προστίμου 14 δισ. δολαρίων στη γερμανική τράπεζα.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε ανάλογες συμφωνίες και με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει «ίση μεταχείριση» και στην υπόθεση της Deutsche Bank.
Στο 0,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, χάρη στο αυξημένο κόστος ενοικίασης κατοικιών.
Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στο 0,1%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδο των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% έναντι 0,8% τον Ιούλιο.
Δίχως τον υπολογισμό των ευμετάβλητων κλάδων, ο ετήσιος δείκτης αυξήθηκε στο 2,3%.
Την ανάγκη συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκολό. «Οι συγχωνεύσεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας των τραπεζών αλλά και στην καλύτερη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» δήλωσε ο Γάλλος τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
«Συγκρίνοντας το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, καθίσταται σαφές ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερα πανευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα» πρόσθεσε, στον ίδιο τόνο.
Κατά 50 μονάδες βάσης, στο 10%, περιέκοψε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, συνεχίζοντας τη «χαλάρωση» της νομισματικής της πολιτικής. Η απόφαση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ελήφθη βάσει της εκτιμώμενης επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της ασταθούς οικονομικής δραστηριότητας. Η μείωση του επιτοκίου θεωρούταν αναμενόμενη από την πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ρωσική τράπεζα θα συνεχίσει τη στρατηγική της «σταδιακής μείωσης». Η κεντρική τράπεζα διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μείωση, πριν το τέλος του έτους.
Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Honest Co., ιδρύτρια της οποίας είναι η ηθοποιός Τζέσικα Άλμπα, βρίσκεται η Uniliver PLC, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των συζητήσεων των δύο εταιρειών, εκτιμούν ότι η αξία του deal ανέρχεται άνω του 1 δισ. δολαρίων. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο και ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται η Honest να προχωρήσει αντ’ αυτού, σε αρχική δημόσια προσφορά» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.