Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η στελέχωση της διοικητικής ομάδας της Attica Bank, που αναδείχτηκε σε μια από τις δύσκολες υποθέσεις προσαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο SSM.
Μετά την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως αύριο Τρίτη, που είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της τράπεζας, η στελέχωση της διοικητικής ομάδας με τον ορισμό του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank εξέλεξε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως πρόεδρο και θα ακολουθήσει η εκλογή του Θ. Πανταλάκη, ο οποίος είχε προταθεί εξαρχής από την Τράπεζα της Ελλάδος, είχε λάβει την έγκριση από την κυβέρνηση ή τουλάχιστον από μέρος της και τελικώς το ΤΣΜΕΔΕ προχώρησε στις 7 Σεπτεμβρίου σε αυθαίρετη εκλογή των Γ. Σαπουντζόγλου και Π. Ρουμελιώτη σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι διαδικασίες στην τράπεζα.
Η προσαρμογή της Αttica Bank σε σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης κατ’ αναλογία των κανόνων που θέτει ο SSM ήταν μια δεδομένη διαδικασία, την οποία ο βασικός μέτοχος επέλεξε να παραγνωρίσει, επισημαίνουν θεσμικοί παράγοντες.
Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν συνδέονται με τον έλεγχο που έγινε επί σειρά μηνών στην τράπεζα από τον SSM και την ΤτΕ και κατέληξαν σε ένα μεγάλης έκτασης πόρισμα, που αναδεικνύει σημαντικές παρατυπίες στις διαδικασίες δανειοδότησης της Attica Bank, ακόμη και μετά τις παρατηρήσεις που έγιναν από την κεντρική τράπεζα στη διοίκηση που αποπέμφθηκε για τον λόγο αυτό τον Ιούλιο.
Το πόρισμα θα παραδοθεί στις δικαστικές αρχές και όπως επισημαίνουν στη «Ν» πηγές με γνώση των δεδομένων, είναι ενδεικτικό ότι δίνονταν μέχρι πρόσφατα δάνεια που γίνονταν «κόκκινα» στους πρώτους δύο μήνες από τη χορήγησή τους.
Το γεγονός ότι η Attica Bank ως μη συστημική δεν υπάγεται απευθείας στον SSM δημιούργησε την εντύπωση στην κυβέρνηση ότι παραμένει η δυνατότητα παρέμβασης, παρότι από πλευράς της ΤτΕ και του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα είχε γίνει ξεκάθαρο και με περισσότερη έμφαση από την αύξηση κεφαλαίου του τέλους του 2015, ότι η εποπτεία γίνεται εξαιρετικά πιο αυστηρή και ότι ο SSM δεν θα μείνει αμέτοχος.
Ήδη, από τις αρχές του 2016 ξεκίνησε ο κοινός έλεγχος SSM και ΤτΕ, με αντικείμενο τον τρόπο πραγματοποίησης της αύξησης αλλά και συνολικά τη λειτουργία της τράπεζας, ενώ ακόμη και για την «πραξικοπηματική» κίνηση τοποθέτησης διοίκησης από το ΤΣΜEΔΕ, η έντονη αντίδραση του SSM ήταν άμεση.
Η ΤτΕ δεν ενέκρινε, ακολουθώντας κατά γράμμα τη διαδικασία του fit and proper, τη διοίκηση των Σαπουντζόγλου - Ρουμελιώτη και προχώρησε ακόμη πιο πέρα, απαγορεύοντας κάθε νέα δανειοδότηση.
Ένα βήμα πριν από τον διορισμό επιτρόπου στην τράπεζα επιδιώχθηκε η εξεύρεση ισορροπίας.
Η αποκατάσταση της εταιρικής διακυβέρνησης με την εκλογή του Θ. Πανταλάκη ως CEO -ο Π. Ρουμελιώτης έγινε δεκτός από την ΤτΕ καθώς θα έχει μη εκτελεστικό ρόλο- θα αποτελέσει την έναρξη μιας διαδικασίας ριζικής αναδιάρθρωσης της Attica Bank.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, όπως και η ανάθεση της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει σε ποσοστό άνω του 50% προβληματικές χορηγήσεις.
Ο Θ. Πανταλάκης έχει μακρά εμπειρία σε εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, από την Εθνική Τράπεζα επί Θεόδωρου Καρατζά, έως την Αγροτική Τράπεζα, ενώ έχει θητεύσει στην Τράπεζα Πειραιώς και την Interamerican.
Οι αλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική
Σε δύο φάσεις θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρωση των θέσεων του προέδρου και του CEO στην Τράπεζα Πειραιώς.
Κατ’ αρχάς και ως το τέλος του μήνα θα εκλεγούν, από λίστα προσώπων που έχει καταρτιστεί από το σύμβουλο, τρία νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και εξ αυτών θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Στη συνέχεια και στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η εκλογή του νέου CEO.
H δυστοκία για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι πολύμηνη, ενώ από τον Ιούλιο αναζητείται επίσης πρόεδρος με τις διαφωνίες στη nomination committee να είναι σταθερές και με συνεχείς αντιρρήσεις από την πλευρά του εκπροσώπου του fund Paulson and Co.
Παρότι η τράπεζα διοικείται από ένα έμπειρο στέλεχος που τη γνωρίζει καλά, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Πουλόπουλο, είναι κρίσιμο να κλείσει η εκκρεμότητα της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση για τον τραπεζικό κλάδο.
Εκκρεμότητα παραμένει και για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία «τρέχει» ως τις 25 Σεπτεμβρίου η προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η οποία σημειωτέον ήταν ιδέα της Μarianne Oakland που είναι ανεξάρτητο μέλος του δ.σ. της τράπεζας και πρόεδρος της επιτροπής εταιρικής διακυβέρνησης και υποψηφιοτήτων της Εθνικής Τράπεζας.
Αναμένεται η διαδικασία που περιλαμβάνει επίσης πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της τράπεζας και μη εκτελεστικά μέλη να ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.