Market beat: Οι «αναγκαστικές πωλήσεις» σφραγίζουν το τέλος της δεύτερης πτωτικής βδομάδας

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 09:52
UPD:09:53
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από τη Δευτέρα ειδοποιήσαμε πως η τρέχουσα θα είναι εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας των μετοχικών αξιών διεθνώς και στην Αθήνα και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στο εσωτερικό. Ενώ στο εξωτερικό, φάνηκε χθες ότι επέστρεψε στο τέλος της η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μόλις τα αρνητικά νέα από το μέτωπο των μακροοικονομικών των ΗΠΑ οι επενδυτές τα θεώρησαν καλά για τις μετοχές. Μόλις οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων της Fed έπεσαν για τον Σεπτέμβριο κάτω από το 15% και το πετρέλαιο απλά σταμάτησε την πτώση του οι δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων πήραν την ανηφόρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στο ΧΑ όμως με τον τζίρο να παρουσιάζει μείωση από μέρα σε μέρα έδειξε ότι οι κινήσεις των θεσμικών έχουν βάση και στόχους συγκεκριμένους.  Υπενθυμίζουμε ότι μετά τον ΟΠΑΠ, που έφυγε με την προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600, στις 20 Ιουνίου, η νέα αναθεώρηση θέτει εκτός και τις ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι δύο Τραπεζικές θα διαγραφούν και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks ενώ ο ΟΤΕ και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Χθες οι επενδυτές στο ΧΑ κινήθηκαν με μια αξιοπρόσεκτη σιγουριά, σχετικά με την τάση που θα έδιναν οι κινήσεις τους στις τιμές των περισσότερων blue chip και κύρια των τραπεζικών. Η στήλη, έχοντας ενστερνιστεί την άποψη πως υπάρχουν στρατόπεδα για τους θεσμικούς που αντιμάχονται για την κατεύθυνση των δεικτών, διαπίστωσε ότι οι «ταύροι» έβαλαν το χεράκι τους στις τράπεζες στην… προσυνεδρίαση και έδωσαν στο δείκτη τους άνοιγμα με ανοδικό χάσμα σημαντικό. Μετά από ένα λεπτό συναλλαγών, οι «αρκούδες» άρχισαν τη ρευστοποίηση θέσεων στα τραπεζικά blue chip με σταθερό ρυθμό ως τις 16:56! Καθώς ο δείκτης τους εμφάνισε πορεία σταθερής πτωτικής κλίσης χωρίς καμία ενδιάμεση «ανάσα». Ήτοι αδιαφόρησαν ή δεν τόλμησαν επί 6,5 ώρες να εμφανίσουν αγοραστικό ενδιαφέρον ικανό να κινήσει τον τραπεζικό δείκτη έστω πλάγια, για μισή ώρα.

Σήμερα ως τις δημοπρασίες θα έχουν ολοκληρωθεί οι «αναγκαστικές» πωλήσεις ενώ έχουμε επίσης το triple witching του Σεπτεμβρίου σε όλα τα χρηματιστήρια με αγορές παραγώγων του πλανήτη. Χθες μόνιμα σε θετικό πεδίο κινήθηκε μόνο η ΕΕΕ από τα δεικτοβαρή blue chip πιθανά γιατί συνέβαλλε στην διάθεση για τοποθετήσεις η έκθεση της Credit Suisse που άλλαξε σύσταση για υπεραπόδοση έναντι της αγοράς που διαπραγματεύεται η μετοχή και ανέβαζε τις τιμές στόχους. Εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν κάπως παράξενο τον χρονισμό της εμφάνισης αυτής της έκθεσης που αφορά κύρια το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επιμένουν δε δίκαια στο ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να ξεφύγει η εγχώρια Αγορά από την συναλλακτική ραστώνη, ενώ ανακαλύπτουν τους νικητές της μέρας που αποτρέπουν, ή έστω καθυστερούν, την πιθανότητα δοκιμαστεί η στήριξη των 550 μονάδων.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, θα απαιτηθούν νέοι θετικοί καταλύτες, αλλά και γρήγορη ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με διατήρηση της σχετικής ηρεμίας των Διεθνών Αγορών, για να παραμείνουν τα επίπεδα στήριξης που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει στην παρούσα ζώνη τιμών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, εν όψει και της συνεδρίασης της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 18.212 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 1,01% στις 2.147 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 1,47% στις 5.249 μονάδες.

«Δεν θεωρώ ότι τα σημερινά μάκρο έγειραν την πλάστιγγα υπέρ ή κατά της αύξησης των επιτοκίων» τόνισε ο Ράντι Φρέντερικ, αντιπρόεδρος της Charles Schab, εκτιμώντας ότι έως τη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη CME Group, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων περιορίζονται μόλις στο 12% μετά και τα σημερινά οικονομικά μεγέθη. 

«Η Fed βρίσκεται σε μία κατάσταση lose - lose, καθώς εάν αυξήσει τα επιτόκια, οι αγορές θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις, ενώ εάν δεν τα αυξήσει, τότε θα τεθεί αναμφίβολα ζήτημα επικοινωνιακής στρατηγικής» τόνισε από την πλευρά του ο Στιβ Τσιαβαρόνε, αναλυτής της Federated Investors.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,2% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιούλιο και 0,5% τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, αμετάβλητες παράμειναν τον Αύγουστο οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ, παρά τις σημαντικές απώλειες στον κλάδο των τροφίμων και της βενζίνης. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,1%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων υποχώρησαν κατά 1,6% και στον κλάδο της βενζίνης κατά 2,5%.

Ταυτόχρονα, μικρή αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (4 - 10 Σεπτεμβρίου), ενισχύθηκε κατά 1.000, σε 260.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο σε 265.000. Παρά τη μικρή αύξηση, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 80η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερη σερί από το 1970.

Τέλος, πτώση της τάξης του 0,3% εμφάνισαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την πρώτη μείωση των τελευταίων πέντε μηνών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση κατά 0,1%.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο της απόφασης της Bank of England να διατηρήσει στο 0,25% το βασικό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 6.730 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε άνοδο κατά 0,51% στις 10.431 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,07% στις 4.373 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,21% στις 8.720 μονάδες και ο ιταλικόςFTSE MIB κατά 0,34% στις 16.595 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 0,57% στις 340,34 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Morrison εκτινάχθηκε στο +7,49% χάρη στην αύξηση των κερδών, ενώ αντίθετα, η μετοχή της Next PLC υποχώρησε κατά 4,86% εξαιτίας της μείωσης κατά 1,5% των προ-φόρων κερδών. Από την πλευρά της, η Monte dei Paschi κινήθηκε σε σταθεροποιητικό επίπεδο (-0,54%), μετά την επίσημη τοποθέτηση του Μάρκο Μορέλι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) παρέμεινε στο 0,25% ενώ στα τρέχοντα επίπεδα διατηρήθηκε και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα παραδέχθηκε ότι τα πρώτα μακροοικονομικά μεγέθη αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενομένου, αλλά επανέλαβε την πρόθεσή της να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, τους επόμενους μήνες.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB), με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο -0,75%. Την επόμενη Τετάρτη είναι η σειρά της αμερικανικής Federal Reserve και της ιαπωνικής Bank of Japan (BoJ) να ανακοινώσουν τις νομισματικές τους αποφάσεις.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 0,2% διαμορφώθηκε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παραμένοντας σταθερός έναντι του Ιουλίου του 2016. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στις χώρες της Ε.Ε. ανήλθε στο 0,3%, έναντι 0,2% τον Ιούλιο.

Στη Βρετανία, οριακή μείωση εμφάνισαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις, καθώς υποχώρησαν σε μηνιαίο επίπεδο, κατά 0,2%. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 0,5%. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 6,2%.

Την ίδια ώρα, πλεόνασμα 25,3 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Ευρωζώνης, έναντι πλεονάσματος 31,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 167,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 142 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 8%.

Τέλος, με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκαν οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου, οι ταξινομήσεις ενισχύθηκαν κατά 3% σε 1,9 εκατ. οχήματα, έναντι αύξησης 10% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί με ελαφρώς χαμηλότερο της Τετάρτης συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι πτώση. Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Οι μεταβολές του 25άρη  καθοριζόντουσαν από την αρνητική στο μεγαλύτερο διάστημα μεταβολή του τραπεζικού δείκτη αλλά και από τις σημαντικές απώλειες για τους κλάδους των Προσωπικών Οικιακών Ειδών των Κατασκευών Υλικών του Εμπορίου και των εταιριών Κοινής Ωφέλειας χωρίς να σταματήσουν οι πιέσεις και στον ΟΤΕ.  Η μέγιστη πτώση της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη που άνοιξε στις 663,93 με κέρδη +0,68% και έφθασε στις 16:56 ως τις 626,03 (αντιστοιχούσε σε πτώση -5,06%) από 654,02 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Έκλεισε τελικά στις 631,33 από 659,42 μονάδες με πτώση -4,53%. Τα μέγιστα για τους βασικούς δείκτες που εμφανίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ήταν οι 559,65 από 559,95 μονάδες χθες και οι 1498,97 από 1498,41 για τους ΓΔ και 25άρη με μεταβολές +0,63% για τον ΓΔ στις 11:03 και +1,05% για τον 25άρη στις 10:36.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ήτοι πτώση σταθερής κλίσης από την ώρα που σημείωσαν τα μέγιστα ως το πέρας σχεδόν της διαπραγμάτευσης στο δεύτερο μέρος. Η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν πτωτικά έκαναν τον ΓΔ να κλείσει στις πλησιέστερα στις 552 από 556,13 μονάδες χθες. Γιατί εμφάνισε διαρκώς αυξανόμενες απώλειες ο δείκτης των Τραπεζών χωρίς να σταματήσει να αναζητά το χαμηλό ημέρας, ως πέρας σχεδόν της τελευταίας ώρας, αν και μετά αύξησαν τις απώλειες των βασικών δεικτών οι ΜΠΕΛΑ ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ενώ το χαμηλό μέρας για τον ΓΔ στις 550,58 από 555,83 χθες εμφανίστηκε στις 16:56 και αντιστοιχούσε σε πτώση -1,00%, και στις 17:00 είχε μεταβολή -0,79% αφού τον άφησαν στις 551,73. Με τις δημοπρασίες, από τις 551,73 μονάδες που σταμάτησε στις 17:00 ο ΓΔ ανέβηκε στις 551,93 σχηματίζοντας απώλειες -0,76%. Συνεπώς, οι θεσμικοί χρησιμοποίησαν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν πτώση για τέταρτη στη σειρά μέρα που οι «αρκούδες» θριάμβευσαν.

Με ουδέτερο φινάλε μέσω δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να απομακρύνεται περισσότερο από τους στόχους της, ήτοι το «οχυρό» των 580 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 12) με ένα αμετάβλητο την ΦΦΓΚΡΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 27 από 19 την Τετάρτη  14/9, και 6 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 7 μόνο από 17, ήταν ανοδικές. Στα 37,760 από 40,650 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,57 από 21,44 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ξέφυγε τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 38,60% από 52,01% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, αρχικά σήμερα εμφάνισαν νευρική πτωτική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκαν κέρδη αλλά μετά τις 14:30  εμφανίστηκαν ξανά απώλειες έναντι των κερδών του πρώτου μέρους, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική της τιμής του πετρελαίου. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,11%, ο CAC είχε μεταβολή -0,29%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,34%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές και εμφάνισαν άνοδο της τάξης του +0,12% για τον S&P500 και +0,11% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,76% και έφθασε στις 551,93 από 556,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1471,47 από 1483,35 με μεταβολή -0,80%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,2 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη προς τα κάτω κατά 0,8 μονάδες, κρατώντας τους πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Τροφίμων Ποτών +3,73% από +0,41% και Ταξίδια Αναψυχή +1,13% από -1,43%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -4,53% από -0,31%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,19% από +2,04%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,98% από +0,18%, Χημικών -1,37% από 0,00%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,04% από -0,81%, Κοινής Ωφέλειας -0,99% από +1,98%, Πετρελαίου Αερίου -0,82% από -1,09%, ο FTSEM -0,81% από +1,60%, ο 25άρης -0,80% από -0,30%, Πρώτων Υλών -0,79% από -1,31%, ο ΓΔ -0,76% από -0,15%, Τηλεπικοινωνιών -0,64% από 1,76%, Κατασκευές Υλικά -0,41% από +0,54%, Τεχνολογίας -0,31% από -1,85% και  Ακίνητης Περιουσίας -0,18% από +0,28%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Εμπορίου +0,00% από +0,05%,  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +1,27% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,760 από 40,650 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,125 από 4,549 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,264 από 33,629 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,535 από 1,561 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,666 από 39,787 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 41,411 από 69,221 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 47 των καθοδικών σε 57 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, η  ανοδική δυναμική στο πρώτο δεκάλεπτο έφερε το μέγιστο  στις 1498,97 μονάδες για τον 25άρη. Η κορύφωση των πιέσεων στο τέλος του δεύτερου μέρους οδήγησε σε εγγραφή του  ελάχιστου μέρας στις 16:56 στις 1468,22 μονάδες και κλείσιμο με μεταβολή -0,76%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 20,659 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1721 ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1858 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1495,00 μονάδες και κατώτερο στις 1465,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 2 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1472,14 από 1483,35 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1470,50 και της επόμενης στις 1470,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 2622, ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 5115. Η προπορεία του 25άρη έναντι του ΣΜΕ που από τη Δευτέρα αλλά και σήμερα μετά τις 14:00 θα είναι η κυρίαρχη σειρά ήτοι του Οκτωβρίου είναι 2,14 μονάδες δηλαδή είναι σχεδόν οριακή ενώ ο δείκτης από την περασμένη Παρασκευή χάνει -3,58%  με τον ΓΔ στο -2,62%.

Θέλουμε να τονίσουμε το πόσο μελετημένοι είναι οι θεσμικοί που κυριαρχήσανε στις συναλλαγές, το τετραήμερο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου. Ο 25άρης έχει χάσει -3,58% ενώ η πτώση των blue chip του τραπεζικού κλάδου και του ΟΤΕ (-8,79%) ήταν υπερδιπλάσια. Αφού η ΠΕΙΡ έχασε -8,51%, η ΕΥΡΩΒ -7,42%, η ΑΛΦΑ -7,27% και η ΕΤΕ -7,18%.

Η ομάδα των blue chip με απώλειες ανώτερες του 25άρη συμπληρώνεται από τις ΜΠΕΛΑ -5,62%, ΒΙΟ -5,60%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,56% και ΟΠΑΠ -4,58%. Βουτιά κοντά στου δείκτη είχαν ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ. Η ομοιομορφία των απωλειών των τραπεζών δεν είναι καλό σημάδι, ούτε οι επίμονες πιέσεις στον ΟΤΕ. Ενώ για τη ΜΠΕΛΑ και τις ΒΙΟ και ΓΚΤΕΡΝΑ ίσχυσε επίσης ισοδυναμία στο «κούρεμα». Όπως και στην ομάδα που έχασε όσο ο 25άρης, όταν ο ΓΔ έχει χάσει -2,62%. Το θετικό από την εικόνα στην τρέχουσα εβδομάδα είναι τα κέρδη, κόντρα στο ρεύμα που ως χθες ήταν καθοδικό σε παγκόσμια κλίμακα, για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,27%, την ΤΙΤΚ +2,63%, την ΕΕΕ +1,91%, την ΦΦΓΚΡΠ +0,91%, την ΕΥΔΑΠ +0,39% και την ΔΕΗ +0,38%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτικά κινείται, προς το παρόν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το εύρος διακύμανσης γνωστό από 12/7, 550 με 585 μονάδες, οι όγκοι συναλλαγών γνωστοί, αναιμικοί.

Το κάτω εύρος αυτής της διακύμανσης ορίζεται στις 540 με 535 μονάδες ενώ κάτω από αυτό το όριο, η στάση αναμονής από σημαντική μερίδα επενδυτών θα μεταστραφεί σε αύξηση ρευστοποιήσεων και μείωση θέσεων στην Ελληνική Αγορά.

Αντίθετα αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη είναι ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 572 μονάδες και κατοχύρωση αυτού του επιπέδου θα ανοίξει το δρόμο προς τις 598 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 617 μονάδες που είναι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το "Brexit".

Είναι χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ότι δεν έχει καλύψει τις απώλειες από το "Brexit" (παρά μόνο ως το 50% αυτών) όταν την ίδια περίοδο οι Διεθνείς Αγορές είτε έχουν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά, είτε έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις στις Διεθνείς Αγορές έχει επανέλθει η αύξηση της μεταβλητότητας και το ερώτημα είναι που θα μπορούσε να βρει σημείο ισορροπίας το ταλαιπωρημένο Χ.Α. αν ξεκινήσει μια σημαντική διόρθωση στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Ο τερματισμός της ύφεσης, η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι οι σημαντικοί καταλύτες για αναστροφή του κλίματος, σε μια Οικονομία που κάθε μέρα όλο και περισσότερες εταιρείες βρίσκονται στο "κόκκινο".

Η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές Τράπεζες και στις προοπτικές τους.

Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και στη συνέχεια από τους Θεσμούς (αποδοχή Ελληνικών ομολόγων στο "QE" από ΕΚΤ, ουσιαστική συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ) για να αντιστραφεί η εικόνα της στασιμότητας και του αδιεξόδου και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον και αυξημένο τζίρο αναμένουμε στην αυριανή συνεδρίαση, που έχουμε τριπλή λήξη Παραγώγων αλλά και έξοδο από τον Stoxx 600 των μετοχών των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ . Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα θα επηρεάσουν τις Αγορές την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμφωνία με τους Θεσμούς για την εκταμίευση της υποδόσης δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 16/9 μετά από τα αδύναμα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ που μείωσαν ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, στέλνοντας την καμπύλη αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων με απότομη εκτίναξη στα υψηλά σε βάθος σε 2-1 / 2 μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3%, αλλά ήταν έτοιμος για απώλεια -2,4% στην εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε +0,70% περιορίζοντας τις απώλειες για την εβδομάδα στο -2,6%, ενώ οι αυστραλιανές μετοχές αναρριχήθηκαν +1,12%, και είναι σε καλό δρόμο για μια εβδομαδιαία πτώση 0,9%. Οι αγορές της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, είναι κλειστές για διακοπές.

Στις ΗΠΑ τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις και η παραγωγή στο βιομηχανικό τομέα μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, όπως έδειξαν στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Η ανιαρή εξέλιξη που αποτυπώθηκε στις εκθέσεις οδήγησε την Fed της Ατλάντα να μειώσει την εκτίμηση του για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το τρίτο τρίμηνο στο +3% σε ετήσια βάση από 3,3% νωρίτερα.

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων διάρκειας πέντε ετών και των 30ετών διευρύνθηκε στις 130,10 μονάδες βάσης την Πέμπτη, την πιο απότομη αύξηση από τις 27 Ιουνίου.

Τα futures τιμολογούν πλέον στο 12% τις πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων αυτό το μήνα, κάτω από το 15%, την Τετάρτη, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME. Τα  στοιχεία για τον πληθωρισμό στις  τιμές καταναλωτή σήμερα που είναι η επόμενη δοκιμασία για τις τιμές των futures.

Η συρρίκνωση στις πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων βοήθησε να ενισχυθούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ μεταξύ του 1% και 1,5% την Πέμπτη.

Η Wall Street επωφελήθηκε επίσης από ένα άλμα 3,4% από τις μετοχές της Apple, αφού η εταιρεία είπε ότι η πρώτη παρτίδα των νέων του iPhone 7 Plus ξεπούλησαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από την Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κυριαρχήσει επίσης την επόμενη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε συνολική αναθεώρηση του προγράμματος τόνωσης μετά την αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Την Πέμπτη, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας που συνεδρίασαν αυτή τη βδομάδα άφησαν τα επιτόκια σταθερά.

Στα νομίσματα, το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 102,04 γιεν μετά την απώλεια κατά -0,3% της Πέμπτης, και οδεύει προς ένα 0,6% πτώση για την εβδομάδα.

Το ευρώ ήταν επίσης επίπεδο τόσο την Παρασκευή όσο και την εβδομάδα αγοράζοντας 1,124 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου σύρονται προς τα πίσω, μετά τα κέρδη της Πέμπτης κατά 2,5%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο θα έχουν σήμερα Παρασκευή οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Συγκεκριμένα, από τις 9 έως τις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έκανε αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα αποστείλει προσχέδιο νόμου στο κουαρτέτο μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Με τον απολογισμό των συγκλίσεων και των αποκλίσεων επί των ανοικτών θεμάτων αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης και τα «όχι» που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκληρώνεται μέχρι το μεσημέρι ο αναγνωριστικός γύρος διαπραγματεύσεων.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα -η αποστολή του ΔΝΤ θα παραμείνει για περαιτέρω επαφές με στόχο τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας- με πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής τη 17η Οκτωβρίου.

Απέρριψε την νέα διοίκηση της Attica Bank η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ προχώρησε σε μια δραστική κίνηση, «παγώνοντας» τις νέες δανειοδοτήσεις της τράπεζας. Η μεν πρώτη απόφαση ήταν αναμενόμενη αφού τα πρόσωπα που αιφνιδιαστικά διόρισε το ΤΣΜΕΔΕ δεν κάλυπταν εμφανώς τα κριτήρια του fit and proper που εφαρμόζονται για τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων έρχεται σε συνέχεια των παρατηρήσεων που επανειλημμένως έγιναν στην τράπεζα από την ΤτΕ και τον SSM.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ελληνική πλευρά μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι έδειξε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους υποψήφιους ομίλους για το 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Οι μεγάλες «εκπτώσεις» που κάνει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας δύο τουλάχιστον από τους πέντε, ουσιαστικά, ενδιαφερόμενους ομίλους να επενδύσουν περισσότερα από 100 με 120 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Τζέρι Ράις, ενώ η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤκαι της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ επισήμανε ότι η αποστολή του Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσει τον τακτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο του αρθρ.4 και δεν αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Τη δραστηριοποίηση της Alibaba στην ελληνική αγορά χαιρετίζει η ΕΣΕΕ, κάνοντας λόγο για «θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης» προς την εγχώρια οικονομία. Στον απόηχο των χθεσινών επαφών του κινεζικού κολοσσού με εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, η Συνομοσπονδία διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά μπορεί να παρέχει νέες ευκαιρίες προς όφελος καταναλωτών και επιχειρηματιών και συνεπώς, προς ολόκληρη την οικονομία και κοινωνία.

Τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναμένει, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ακτοπλοΐας, να εισπράξει η Τράπεζα Πειραιώς από τον διαγωνισμό πώλησης του 40,44% των μετοχών της Hellenic Seaways, που προκήρυξε χθες.

Όπως επισημαίνουν στη «Ν» οι ίδιοι κύκλοι, το ποσό αυτό προκύπτει από το ύψος της επένδυσης που έχουν κάνει οι Μινωικές, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Στον κομβικό ρόλο της χρηματοδότησης στον μετασχηματισμό της οικονομίας εστίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

Ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το μη βιώσιμο μοντέλο της ελληνικής ανάπτυξης έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός της οικονομίας.

Άλμα της τάξης του 22,86% εμφάνισε τον Αύγουστο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του «Τειρεσία». Συγκεκριμένα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 215,4 εκατ. ευρώ, καθώς ο αριθμός τους ανήλθε σε 2.112 επιταγές έναντι 1.719 επιταγών τον Ιούλιο. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος - Αύγουστος), η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 574 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στοιχεία για τα βήματα, μέσα από τα οποία θα μπορούσε να κατασκευασθεί η νέα λιγνιτική μονάδα «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα, ήρθαν στο φως χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στη ΔΕΗ, την κινεζική CMEC και τις δύο ιδιωτικές εταιρείες (ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ) που κατέχουν λιγνιτωρυχεία στην περιοχή, για την τροφοδοσία της μονάδας.

Υπό την πίεση της εκτίμησης ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για τις τρέχουσες δραστηριότητές της τους επόμενους 12 μήνες, η Forthnet εισέρχεται στην τελική φάση έκδοσης Ομολογιακού Δανείου Μετατρέψιμου σε μετοχές (ΜΟΔ) ύψους 99 εκατ. ευρώ, με τα σενάρια για την κάλυψή του όλα ανοιχτά, καθώς, όπως δηλώνει η διοίκηση της εισηγμένης στο Ενημερωτικό Δελτίο της έκδοσης που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και παρουσιάζει σήμερα η «Ν», δεν γνωρίζει αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's επιβεβαίωσε το αξιόχρεο B1 της Intralot. Ο οίκος επιβεβαίωσε στο B1 και το αξιόχρεο των μη εξασφαλισμένων ομολόγων της εταιρείας, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που λήγουν το 2021, καθώς και των μη εξασφαλισμένων ομολόγων της, ύψους 325 εκατ. ευρώ, λήξης του 2018. Η προοπτική για όλα τα αξιόχρεα παραμένει αρνητική.

Τις φήμες περί συνεργασίας εντός της Ελλάδας με άλλους μιντιακούς ομίλους ή επιχειρηματίες - επενδυτές διαψεύδει ο Alpha. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «εξακολουθεί να πορεύεται αυτόνομος και δυνατός, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα».  «Για οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον του, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τον ίδιο τον σταθμό» καταλήγει η ανακοίνωση.  

Ξεκινάει τη Δευτέρα η παραλαβή και επεξεργασία τεύτλων για τη λειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσιος, μιλώντας στο αθηναϊκό - μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, στις 5 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο εργοστάσιο της ΕΒΖ, το οποίο βρίσκεται στην Ορεστιάδα.

Τους νέους γενικούς διευθυντές της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στο πλαίσιο του νέο οργανογράμματος.

Ο κ. Γεώργιος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης

Ο κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης

Η κα Ευτυχία Νεστορίδη, Γενική Διευθύντρια Συντονισμού και Υποστηρικτικών Λειτουργιών

Ο κ. Χρήστος Ηλιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού

Η κα Στυλιανή Πολιτάκη, Γενική Διευθύντρια Πελατών

Ο κ. Σπυρίδων Κυριάκης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικού

Οι νέοι γενικοί διευθυντές θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της νομισματικής επιτροπής. Η κεντρική τράπεζα, όπως και αναμενόταν, διατήρησε στα τρέχοντα επίπεδα (435 δισ. στερλίνες) και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην ανακοίνωσή της, η ΒοΕ επισήμανε ότι ο αρχικός αντίκτυπος των νομισματικών μέτρων του Αυγούστου είναι «ενθαρρυντικός» και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (assets) και των πραγματικών επιτοκίων.

Το πρώτο «βήμα» για την κατάρτιση ενός κοινού καταλόγου της Ε.Ε. για τους «φορολογικούς παραδείσους» έκανε σήμερα η Κομισιόν, κατόπιν της υποβολής της προκαταρκτικής αξιολόγησης όλων των τρίτων χωρών. Τα κράτη - μέλη καλούνται πλέον, να επιλέξουν ποιες χώρες θα πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικότερα κατά τους προσεχείς μήνες, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια οι χώρες που δεν τηρούν τους φορολογικούς κανόνες. Τον Ιανουάριο του 2016, η Κομισιόν δρομολόγησε μια διαδικασία τριών σταδίων για την κατάρτιση του κοινού καταλόγου της Ε.Ε., ως μέρος του ευρύτερης προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ευκαιρίες για ευρωπαϊκές και κατ’ επέκταση ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική φιλοδοξεί να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, το οποίο θα συνοδεύσει τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων της Επιτροπής Γιούνκερ. Στόχος είναι αφενός η τόνωση των επενδύσεων στην ΕΕ, αφετέρου η διαμόρφωση κινήτρων παραμονής μεταναστών στις χώρες τους. «Θα προσφέρει βοήθεια σε εκείνους που διαφορετικά θα υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν επικίνδυνα ταξίδια σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής», λένε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες.

Αμετάβλητες παράμειναν τον Αύγουστο οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ, παρά τις σημαντικές απώλειες στον κλάδο των τροφίμων και της βενζίνης. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,1%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων υποχώρησαν κατά 1,6% και στον κλάδο της βενζίνης κατά 2,5%. Εξαιρουμένων των προαναφερθέντων τομέων, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Μικρή αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (4 - 10 Σεπτεμβρίου), ενισχύθηκε κατά 1.000, σε 260.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο σε 265.000. Παρά τη μικρή αύξηση, ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 80η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερη σερί από το 1970. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, αυξήθηκε κατά 500 σε 260.750, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων έλαβαν επίδομα ανεργίας, κατέγραψε άνοδο κατά 1.000, σε 2,14 εκατ. άτομα. 

Πτώση της τάξης του 0,3% εμφάνισαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την πρώτη μείωση των τελευταίων πέντε μηνών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση κατά 0,1%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκίνητων διολίσθησαν κατά 0,9%, ενώ μείωση κατά 0,8% εμφάνισαν και οι πωλήσεις στα βενζινάδικα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 0,1% έναντι της αρχικής εκτίμησης περί μηδενικής μεταβολής, και τα στοιχεία του Ιουνίου σε άνοδο 0,7% έναντι 0,8% αρχικώς.

Συρρίκνωση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ,καθώς τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,2% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιούλιο και 0,5% τον Ιούνιο. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας περιορίστηκε κατά 1,1%, καθώς ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε κατά 0,4% και των εξορύξεων κατά 9,3%.

Το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Telia Company, στον απόηχο της έρευνας των αμερικανικών και ολλανδικών αρχών για την υπόθεση δωροδοκίας των αρχών του Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, η Telia Company, η οποία ελέγχεται από το σουηδικό δημόσιο, επιχείρησε να δωροδοκήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση της στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο της πρώην σοβιετικής χώρας. Σε εσωτερικό της έλεγχο, η Telia παραδέχθηκε ότι παραβίασε τους ηθικούς της κανόνες, δηλώνοντας έτοιμη να αναλάβει την πλήρη ευθύνη. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα