Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο της ΒοΕ

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 14:06
UPD:14:19
REUTERS/TOBY MELVILLE

Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της νομισματικής επιτροπής.

Η κεντρική τράπεζα, όπως και αναμενόταν, διατήρησε στα τρέχοντα επίπεδα (435 δισ. στερλίνες) και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην ανακοίνωσή της, η ΒοΕ επισήμανε ότι ο αρχικός αντίκτυπος των νομισματικών μέτρων του Αυγούστου είναι «ενθαρρυντικός» και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (assets) και των πραγματικών επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Αυγούστου, η ΒοΕ περιέκοψε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή των εταιρικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Τα βραχυπρόθεσμα μακροοικονομικά μεγέθη αποδείχθηκαν ισχυρότερα του αναμενομένου» παραδέχθηκε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «είναι άγνωστο το πώς θα διαμορφωθούν τα μακροπρόθεσμα στοιχεία».

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής τέλος, επαναδιατύπωσαν την πρόθεσή τους «να στηρίξουν μία ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, αργότερα εντός του έτους, εφόσον κριθεί αναγκαία».

Διευκρίνισαν μάλιστα, ότι τα χαμηλότερα επίπεδο επιτοκίων οροθετείται «κοντά ή λίγο πάνω από το 0%».

Η σημερινή απόφαση ελήφθη με πλήρη ομοφωνία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα