Market Beat: Με βοηθό την στατιστική προϊστορία η πορεία μέσα σε αρνητικό διεθνές κλίμα

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 09:46
UPD:09:47
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι «ταύροι» σε παγκόσμια κλίμακα επιχείρησαν, την Τρίτη στην Ευρώπη και τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, να δείξουν πως ο πανικός που προκαλείται ευκολότατα από διάφορες δηλώσεις αρμοδίων της Fed, εύκολα επίσης εκτονώνεται. Ωστόσο δεν πέτυχαν το στόχο τους, αφού την Τρίτη στην Ευρώπη οι αγορές ξεκίνησαν ανοδικά παίρνοντας τη σκυτάλη από την Δευτεριάτικη άνοδο της Wall Street, αλλά μόλις διαπίστωσαν ότι τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης θα άνοιγαν πτωτικά, εξάτμισαν τα κέρδη τους και έκλεισαν με απώλειες. Η νευρικότητα που προκαλεί η επάνοδος της καθόδου ως κυρίαρχης τάσης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επηρέασε σήμερα τις ασιατικές αγορές και πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν την σύνδεση που γίνεται πάλι ανάμεσα στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και της τιμής του πετρελαίου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Επίσης υπάρχει μια αίσθηση πως ξέμειναν από εργαλεία οι Κεντρικές Τράπεζες αναφορικά με την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την άνοδο των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που αυτές τις μέρες βλέπουν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται δηλαδή δέχεται πιέσεις η αξία των ομολόγων. Παράλληλα η μείωση της πιθανότητας να αυξήσει τα επιτόκια της η Fed τον Σεπτέμβριο έφερε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές που θα τις ευνοούσε η αύξηση των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους που τώρα τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια τα έχουν περιορίσει δραματικά.

Στο ΧΑ ωστόσο χθες ήταν οι τράπεζες που τη Δευτέρα χτύπησαν πάνω σε ισχυρή στήριξη με βάση την στατιστική προϊστορία που ωθούσαν στο μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών ανοδικά τους βασικούς δείκτες και στο πέρας των ελεύθερων συναλλαγών με γνωστή την εικόνα στις διεθνείς αγορές κέρδιζαν περίπου +2,3% και με τις δημοπρασίες έκλεισαν στο +1,2% περίπου. Ο ΓΔ και ο 25άρης έμειναν πρακτικά αμετάβλητοι αφού οι κλάδοι των εταιριών Τραπεζών +1,24%, Τροφίμων Ποτών +1,19%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,03%, ήταν αυτοί που συνέβαλλαν υπέρ ανόδου ουδέτερη στάση είχαν οι εταιρίες  στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,16% Κοινής Ωφέλειας +0,06% Κατασκευές Υλικά +0,02% και Τεχνολογίας +0,02% ενώ πτωτικά ωθούσαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών -3,39%, Ταξίδια Αναψυχή -2,43%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,67%. Καμία σχέση δεν έχει η εικόνα που περιγράψαμε έναντι της ομαδικής υποχώρησης όλων των κλάδων στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ που αποτελούν τον παγκόσμιο ηγέτη των αγορών μετοχών.

Στο εσωτερικό οι εγχώριοι αναλυτές καταπιάνονται με τα θέματα της επικαιρότητας όπως αυτά διαμορφώνονται  από την επίσκεψη των ανώτατων κλιμακίων των Θεσμών. Χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την ενίσχυση του τζίρου αποδίδουν την επίμονη συσσώρευση στην παραμονή των εκκρεμοτήτων έναντι των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς έναντι των συμφωνηθέντων πέρυσι το καλοκαίρι. Επίσης οι αλλαγές στον δείκτη EuroStoxx 600 προκαλούν «αναγκαστικές» πωλήσεις ως την Παρασκευή αλλά για αυτά ειδοποιήσαμε πολύ νωρίτερα.

Συναλλακτικά η διατήρηση αντιμαχόμενων επενδυτικών στρατοπέδων βοηθά. Αλλά  η παραμονή σε ζώνη  τιμών που αντιστοιχεί σε επίπεδα -10% κάτω από αυτά που ίσχυαν πριν το Brexit, τονίζει τον υψηλό κίνδυνο που θεωρούν πως ελλοχεύει, για τις ελληνικές μετοχές, οι ξένοι θεσμικοί. Πάντως χθες, με 43,4 εκατ. ευρώ τζίρο στις 17:00, το αποτέλεσμα των μαχών, που δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό, ήταν μηδενικό, όσο και οι μεταβολές των βασικών δεικτών. Θεωρούμε ωστόσο σαν άχρηστη δικαίωση της «πρωτοτυπίας» της στήλης, το γεγονός πως πολλοί πλέον σχολιαστές της αγοράς, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο πού σταματάνε οι δείκτες στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στο πού κλείνουν, μετά την δημιουργική παρέμβαση των δημοπρασιών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,41% στις 18.066 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 1,48% στις 2.127 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 1,09% στις 5.155 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tiffany & Co. ενισχύθηκε κατά 0,63% χάρη στην τοποθέτηση του Μαρκ Έρτσεγκ στη θέση του νέου οικονομικού διευθυντή. Αντίθετα, η μετοχή της Anadarko Petroleum κινήθηκε πτωτικά κατά 0,21% εξαιτίας της αγοράς πετρελαϊκού οικοπέδου στον Κόλπο του Μεξικού, έναντι 2 δισ. δολαρίων.

«Η αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο έντονης μεταβλητότητας» τόνισε ο Πίτερ Καρντίγιο, επικεφαλής αναλυτής της First Standard Financial, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές έχουν πέσει σε μία “θάλασσα” ανησυχιών». «Η αγορά έχει βουλιάξει στην αβεβαιότητα» υπερθεμάτισε από την πλευρά του, ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της Wunderlich Securities.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ασκώντας νέες πιέσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ μείωσε κατά 100.000 βαρέλια, στα 1,3 εκατ. βαρέλια, την ημερήσια ζήτηση για το 2016 και κατά 200.000 βαρέλια, στα 1,2 εκατ. βαρέλια, την ημερήσια ζήτηση για το 2017.

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,83% στα 44,99 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,44% στα 47,14 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε απώλειες κατά 0,34% στα 1.321,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο Ριτς Μπατίστα τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Time Inc, αντικαθαθιστώντας τον Τζόε Ριπ, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου. Ο Μπατίτσα, κατά το παρελθόν, έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις της Mandalay Sports Media, της Fox Television και της Gemstar-TV Guide.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα πιέσεις από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση αργού.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.665 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε πτώση κατά 0,43% στις 10.386 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,19% στις 4.387 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,61% στις 8.724 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,74% στις 16.547 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600εμφάνισε απώλειες κατά 1,03% στις 338,72 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Ocado «βούλιαξε» κατά 13,66% λόγω των προειδοποιήσεων για την άσκηση μεσοπρόθεσμων πιέσεων στο περιθώριο κέρδους. Πτώση κατά 1,11% σημείωσε και η μετοχή της HSBC, μετά την υποβάθμιση της τιμής – στόχου από τη Citigroup.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ασκώντας νέες πιέσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ μείωσε κατά 100.000 βαρέλια, στα 1,3 εκατ. βαρέλια, την ημερήσια ζήτηση για το 2016 και κατά 200.000 βαρέλια, στα 1,2 εκατ. βαρέλια, την ημερήσια ζήτηση για το 2017.

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,94% στα 44,93 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,38% στα 47,17 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, ο οποίος ωστόσο, σε ετήσιο επίπεδο, κατέγραψε άνοδο κατά 0,4%. Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση.

Στη Βρετανία, σταθερός στο 0,6% παρέμεινε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί οριακής αύξησης στο 0,7%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,3% έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου στο 1,4%.

Συγχρόνως, αύξηση της τάξης του 7,1% εμφάνισαν οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ, οι οποίες κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου Σεπτέμβριος 2015 - Αύγουστος 2016, διαμορφώθηκαν σε 34,2 δισ. ευρώ. Η βελτίωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως, στις αγορές της Κίνας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Πολωνίας.

Τέλος, κατά 2,9% αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις της Audi, δεχόμενες ώθηση από την ισχυρή κινεζική ζήτηση. Οι παραγγελίες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν σε 132.350 οχήματα, έναντι 128.647 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις της Audi ενισχύθηκαν κατά 4,9% σε 1,23 εκατ. αυτοκίνητα.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με υψηλό για την εποχή συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι πτώση. Οι διακυμάνσεις που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισαν και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών αλλά  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της ανηφόρας των βασικών δεικτών διαρκώς. Όμως οι μεταβολές των ΓΔ και 25άρη  καθοριζόντουσαν από την θετική στο μεγαλύτερο διάστημα μεταβολή του τραπεζικού δείκτη αλλά και από τις σημαντικές απώλειες για πολλούς κλάδους.  Αλλά από την πρώτη ώρα, ο βαρύτερος κλάδος της αγοράς έδειξε πως δεν θα τον χαρακτήριζε πτωτική δυναμική όπως τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες που εμφάνιζαν στο πρώτο μέρος μεταβολές από -1% ως -2%.  Η μέγιστη πτώση της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη που πέρασε κάτω από τις 648 από 626 μονάδες τη Δευτέρα ήταν -0,88%, ενώ έκλεισε τελικά στις 661,48 από 653,35 μονάδες με κέρδη +1,24% λιγότερο από τη μέγιστη μεταβολή +2,28% που εμφανίστηκε στις 16:57 σε μέρα οριακής για τους βασικούς δείκτες πτώσης.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την διακύμανση του δείκτη των τραπεζών αλλά το μεγάλο πλήθος και η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν πτωτικά έκαναν τον ΓΔ να κλείσει στις 556,96 μονάδες γιατί μειώθηκαν τα κέρδη των Τραπεζών στο και πέντε. Τα ψηλότερα επίπεδα για τον ΓΔ εμφανίστηκαν στις 10:39 με μεταβολή +0,77% ενώ το χαμηλό μέρας στις 554,69 από 550,62 το οποίο εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 12:39 και αντιστοιχούσε σε πτώση -0,41%, και στις 17:00 είχε μεταβολή +0,01%. Με τις δημοπρασίες, από τις 557,32 μονάδες που σταμάτησε στις 17:00 ο ΓΔ υποχώρησε στις 566,96 σχηματίζοντας απώλειες -0,05%. Συνεπώς, οι θεσμικοί προσπάθησαν να περάσουν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν αντίσταση αλλά πάλι οι «αρκούδες» παραμόνευαν.

Με φινάλε μέσω δημοπρασιών σήμερα δεν φάνηκε να απομακρύνεται περισσότερο από τους στόχους της, ήτοι το «οχυρό» των 580 μονάδων, η αγορά. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε μετά τη πτώση της Δευτέρας, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 22) με τέσσερα αμετάβλητα ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 19 από 31 τη Δευτέρα  12/9, και 6 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 6, ήταν ανοδικές. Στα 50,622 από 34,733 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 19,22 από 21,24 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 37,98% από 61,16% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, αρχικά σήμερα εμφάνισαν νευρική ανοδική εικόνα και στη συνέχεια μειώθηκαν τα κέρδη και εμφανίστηκαν απώλειες έναντι των κερδών του πρώτου μέρους, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική στην Wall Street. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,12%, ο CAC είχε μεταβολή -0,60%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,13%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν πτωτικές και γρήγορα πέρασαν σε απώλειες της τάξης του -1,19% για τον S&P500 και -1,12% για τον DOW JONES. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,05% και έφθασε στις 556,96 από 557,25 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1487,81 από 1488,62 με μεταβολή -0,05%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη προς τα κάτω κατά 4,2 μονάδες, φέρνοντας τους πλησιέστερα στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης με κατεύθυνση ανάλογη της πορείας των ξένων αγορών εκείνη την ώρα. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Τραπεζών +1,24% από -3,98%, Τροφίμων Ποτών +1,19% από -2,76%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,03% από -1,64%, Χημικών +0,69% από -4,61%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,16% από -1,75%, Κοινής Ωφέλειας +0,06% από -0,87%, ο FTSEM +0,06% από -0,88%, Κατασκευές Υλικά +0,02% από +1,71% και Τεχνολογίας +0,02% από -0,28%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -5,95% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών -3,39% από -3,28%, Ταξίδια Αναψυχή -2,43% από -1,81%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,67% από -0,79%, Ακίνητης Περιουσίας -0,62% από -1,95%, Πετρελαίου Αερίου -0,39% από -0,83%, Πρώτων Υλών -0,26% από -1,03%, Εμπορίου -0,10% από +0,96%, ο 25άρης -0,05% από -2,34%, και ο ΓΔ -0,05% από -1,68%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,622 από 34,733 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,385 από 0,826 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,782 από 32,898 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,280 από 0,439 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,913 από 39,999 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 104,312 από 68,574 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 21 των καθοδικών σε 51 από 66 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 23.

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη πορεία ταλάντωσης γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η κορύφωση των πιέσεων στο τραπεζικό μπλοκ επέβαλε στις 12:39 την εγγραφή του  ελάχιστου μέρας στις 1482,96 μονάδες. Η  ανοδική δυναμική στο πρώτο δεκάλεπτο έφερε το μέγιστο  στις 1504,14 και στο κλείσιμο η μεταβολή του 25άρη ήταν -0,05%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 13,476 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1036 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1501,50 μονάδες και κατώτερο στις 1479,00. Διακινήθηκαν επίσης 611 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1487,81 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1485,75 και της επόμενης στις 1484,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 3069 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 4505.

Η συσσώρευση καλά κρατεί στο ΧΑ και οι επιλογές των traders αντικατοπτρίζουν την άποψη των εγχώριων αναλυτών όπως ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στο ίδιο έργο θεατές συνεχίζουμε να είμαστε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με υποτονικές συναλλαγές, Τραπεζικές ρευστοποιήσεις και επιλεκτικές μοχλεύσεις άλλων Δεικτοβαρών μετοχών για την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για τη λήψη της υποδόσης. Με το ζήτημα των NPLs να παραμένει σε εκκρεμότητα, της διοίκησης του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων να μην κλείνει, των φορέων που θα ενσωματωθούν να είναι ανοικτό κοκ.

Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι η Κυβερνητική στροφή προς τον αναγκαίο ρεαλισμό, σε σχέση με την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, προωθείται μόνο όταν τα χρονικά περιθώρια γίνονται ασφυκτικά για την Ελληνική Οικονομία ! Υπό αυτή την, έννοια, θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για τη λήψη αποφάσεων...

Ευλόγως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες ομηρείας, με τους Ξένους Επενδυτές να μην επιθυμούν τη δραστηριοποίησή τους ενόσω η ορατότητα γύρω από την προοπτική της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ανοίξει την προοπτική για αγορές και Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και τη συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους, παραμένει χαμηλή.

Επιπλέον, η Γερμανική άποψη για το άνοιγμα της συζήτησης για το Ελληνικό χρέος, οδηγεί το θέμα στο επόμενο Φθινόπωρο, μετά δηλαδή τις εκλογές δυσκολεύοντας περισσότερο την προοπτική επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Σαν αποτέλεσμα, οι τιμές - στόχοι των Ελληνικών Τραπεζών που ανακοινώνουν οι Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες, αφού η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, ενώ το rebalancing τριών ελληνικών μετοχών από τους δείκτες EuroStoxx 600 θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις μέχρι τις 19/9.

Επιβαρύνεται έτσι περαιτέρω η τεχνική εικόνα της Αγοράς, που καλείται να υπερασπιστεί την περιοχή των 550 μονάδων σε μια άνιση προσπάθεια ενόσω τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Στο διεθνές περιβάλλον, η νευρικότητα καλά κρατεί, καθώς η στάση των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών είναι αμφίσημη και σιβυλλική, με την Ιαπωνική να είναι πιο συγκεκριμένη.

Η Federal Reserve αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια πριν το Δεκέμβριο, προοπτική μάλλον απίθανη, ενώ η ΕΚΤ μεταθέτει τις αποφάσεις της για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που λήγει το Μάρτιο 2017, στο επόμενο διάστημα.

Έτσι, συντηρείται η φιλολογία περί τη νομισματική πολιτική, που όμως έχει ήδη ολοκληρώσει τη δυνατότητά της να επιδράσει στην πραγματική Οικονομία, καθώς τα επιτόκια είναι αρνητικά, μεταφέροντας το μήνυμα ότι την ευθύνη των πρωτοβουλιών έχουν πλέον οι Κυβερνήσεις σε σχέση με τις αναγκαίες δράσεις (δημοσιονομικού ή διαρθρωτικού χαρακτήρα) που θα ενισχύσουν την προοπτική επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης στις Δυτικές Οικονομίες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε νέα χαμηλά έξι εβδομάδων σήμερα Τετάρτη και το αμερικανικό νόμισμα εμφανίστηκε ισχυρό έναντι ενός ευρύτατου φάσματος νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γιεν Ιαπωνίας καθώς μεγάλωσε η ανησυχία για την εξασθένιση των εργαλείων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας βάθυναν, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και η μεταβλητότητα που εκτινάχθηκε στα ύψη ανάγκασε τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%, διευρύνοντας την πτώση του από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο 4,2%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας οδήγησε τα πτωτικά χρηματιστήρια με -0,69% πτώση καθώς η αβεβαιότητα αυξήθηκε ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας επί της νομισματικής πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα.

Η BOJ σκοπεύει να θέσει στο επίκεντρο την αμφιλεγόμενη πολιτική της με την διατήρηση αρνητικών επιτοκίων των μελλοντικών μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei σήμερα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν βρεθεί υπό πίεση καθώς οι επενδυτές μειώνουν θέσεις μετά από μεγάλες εισροές τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας με χαμηλές επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι εισροές σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τα στοιχεία της ροής της Bank of America Merrill Lynch. Ο δείκτης της μεταβλητότητας της αγοράς αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε τρεις μήνες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την άνοδό τους, γεγονός που υποδηλώνει περισσότερες απώλειες για τις αγορές μετοχών.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομόλογων ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό τριμήνου στο 1,75%, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 20 μονάδες βάσης από μία εβδομάδα πριν.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ ήρθε ακόμη αφού οι προσδοκίες για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της Fed έχουν αλλάξει. Στα futures επί των επιτοκίων η τιμολόγηση αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη  εβδομάδα είναι 10% πιθανότητες μόνο.

Οι προοπτικές μιας αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ στο τέλος του έτους συνέβαλε στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων. Το ευρώ έπεσε αγοράζοντας 1,12200 δολάρια, μια ελαφρά μείωση στην ημέρα και στην εβδομάδα, ενώ το δολάριο κέρδισε, επίσης, αγοράζοντας 102,99 γιεν από τα χαμηλά της Τρίτης των 101,42.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέβηκαν ελαφρώς μετά από μια βουτιά -3% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα futures του Brent αυξήθηκαν κατά 15 σεντς, φθάνοντας στα 47,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του  αργού ΗΠΑ αυξήθηκε 20 σεντς, φθάνοντας στα 45,10 δολάρια αφού δεδομένα έδειξαν μικρότερη από την αναμενόμενη συσσώρευση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Στοπ» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού», μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα μπορεί να εκπληρώνει απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις φορολογικές αρχές, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, είπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τις χθεσινές επαφές τους με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Συνόδευσαν δε τη στάση τους αυτή επισημαίνοντας στην ελληνική πλευρά ότι όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μη βιώσιμες και είναι προτιμότερο να κλείσουν αντί να διευκολύνονται!

Με «ούριο άνεμο» πλέουν οι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση SMM του Αμβούργου σημειώνουν, σε ετήσια βάση, αύξηση εξαγωγών κατά 11%, ενώ η αύξηση του συνολικού τζίρου ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 5%. Η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Enterprise Greece περίπτερο στη γερμανική έκθεση, που θεωρείται μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η λίστα με τα «ραντεβού» των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, ναυπηγεία και εταιρείες ήταν μεγάλη.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης. Οι επαφές των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη να συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αναπτυξιακή στρατηγική.

Τα εργασιακά, αλλά και οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό, θα βρεθούν στο επίκεντρο των δύο προγραμματισμένων συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των θεσμών, την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας.

Έξι funds έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής, αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να λάβουν άδεια για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Το ίδιο στέλεχος τόνισε παράλληλα, την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης της δυνατότητας αποβολής από τις επιχειρήσεις των μη συνεργαζόμενων μετόχων, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών, κατά τη διάρκεια των αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων.

Τα επενδυτικά σχέδια της κινεζικής Alibaba στην Ελλάδα, αλλά και η προώθηση ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), παρουσία αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του υφυπουργού, Δημήτρη Μάρδα.

Σήμερα Τετάρτη (14 Σεπτεμβρίου) θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία CMEC, στα Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης της Επιχείρησης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Την υπογραφή του μνημονίου είχε προαναγγείλει η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της στα τέλη Αυγούστου.

Συμφωνίες για την προώθηση των διασυνδέσεων και της εμπορίας φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπεγράφησαν στο πλαίσιο της συνάντησης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (CESEC), που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, υπό την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από ελληνικής πλευράς, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήριος Νίκας υπέγραψε τις εξής συμφωνίες:Την κοινή δήλωση των Διαχειριστών Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz), της Ουγγαρίας (FGSZ) και της εταιρείας ICGB.  Σύμφωνο Κατανόησης μεταξύ των Διαχειριστών της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz) και της Ουκρανίας (Uktransgaz). 

Καθαρά κέρδη της τάξης των 28,6 εκατ. λέου (6,4 εκατ. ευρώ) εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, η θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία, Bancpost. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία (assets) της ρουμανικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 1,3% έναντι του α’ εξαμήνου του 2015, ενώ οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 11% σε 8,7 δισ. λέου. Οι λειτουργικές δαπάνες παράλληλα, περιορίστηκαν κατά 9,1% ενώ η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου βελτιώθηκε περαιτέρω, καθώς το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 10% (16,3% στο α’ εξάμηνο του 2015).

Την εκτίμηση ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% -δηλαδή πάνω από τον στόχο του 0,5% που προβλέπει το μνημόνιο- και ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί αρνητικά σε ποσοστό περίπου 0,3% εξέφραζαν νωρίτερα υψηλόβαθμοι παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από τον Μάιο -οπότε και επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης- μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις περίπου 4,6 δισ. ευρώ (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

Στη Βουλή κατατίθεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, βάσει της οποίας ο επενδυτής, εταιρεία με επικεφαλής τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, δεσμεύεται για επενδύσεις τουλάχιστον 4,6 δισ. ευρώ, εκτός από τις υποδομές αξίας 1,5 δισ. ευρώ που επίσης αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει.

Με την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων τον Μάρτιο του 2017, τα υψηλά ανεκτέλεστα θα αποτελέσουν παρελθόν για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που αναζητούν διέξοδο έχοντας ως προοπτική τα λιγοστά δημόσια έργα (κυρίως παραχώρησης) που μπορεί να δημοπρατηθούν, τα ιδιωτικά - τουριστικά, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο εξωτερικό, που όμως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης.

Με το βραβείο «Global National Foreign Direct Investment Program (FDI) Award 2016» τιμήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ από το διακεκριμένο διεθνές συνδρομητικό περιοδικό The European. Τo ΤΑΙΠΕΔ ανακηρύχθηκε νικητής στην κατηγορία «Εθνικό Πρόγραμμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» από τους αναγνώστες του «The European» μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο των διεθνών βραβείων «The European Awards» που απονέμει.

Στην επόμενη, μετά την αποκρατικοποίηση, μέρα εισέρχεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τους Ιταλούς επενδυτές της Ferrovie να υπογράφουν στο τέλος Σεπτεμβρίου τη σύμβαση απόκτησης της ελληνικής εταιρείας σιδηροδρόμων, με στόχο την 1.1.2017 να μεταβιβασθούν οι μετοχές της από το ΤΑΙΠΕΔ στην ιταλική εταιρεία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Έλλειμμα κεφαλαίων μόλις 0,4 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), για την πορεία εφαρμογής των νέων κεφαλαιακών κανονισμών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο μέσος δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1) ανέρχεται στο 12,4% - πάνω από το κατώτατο όριο των ευρωπαϊκών τραπεζών αρχών. Όπως σπεύδει να εξηγήσει η ΕΒΑ, το έλλειμμα των 0,4 δισ. ευρώ αφορά μόνο μία μικρή μειοψηφία τραπεζών.

Οριακή επιδείνωση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού κέντρου ερευνών ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι 57,6 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 56 μονάδες. Παρά τη μείωση ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται άνω της επίδοσης του Ιουλίου, η οποία είχε ανέλθει στις 49,8 μονάδες λόγω του αναπάντεχου αποτελέσματος στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Την ανάγκη υποστήριξης της ανάπτυξης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa». Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η αντιπαράθεση μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης έχει τελειώσει, καθώς τους τελευταίους 18 μήνες, έχει αλλάξει μία σειρά πραγμάτων στις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Αντίθετος στη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισεμπλουμ σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Trouw», υπό τον τίτλο: «Πολύ συχνά ρίχνουμε για τα πάντα την ευθύνη στο ευρώ». Ο Ολλανδός πολιτικός μιλάει για βελτίωση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

Να αναλάβουν κοινή δράση ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Τρέντο, της Ιταλίας. «Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, στα οποία η Ευρώπη χρειάζεται να παρεμβαίνει» εξήγησε και έφερε ως παράδειγμα τους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και την άμυνας. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε ως «πραγματικό κίνδυνο» για την Ευρώπη τη μη ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης και απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της κοινής πορείας των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη Φρανκφούρτη βρέθηκε σήμερα ο Μάρκο Μορέλι, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena. Ο Ιταλός τραπεζίτης, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Monte dei Paschi, Μάσιμο Τονόνι, επισκέφτηκε την έδρα της ΕΚΤ, προκειμένου να έχει σειρά επαφών με τις τραπεζικές αρχές της Ευρωζώνης.

Κατά 2,9% αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις της Audi, δεχόμενες ώθηση από την ισχυρή κινεζική ζήτηση. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν σε 132.350 οχήματα, έναντι 128.647 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις της Audi ενισχύθηκαν κατά 4,9% σε 1,23 εκατ. αυτοκίνητα. Ειδικά στην κινεζική αγορά, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο τον Αύγουστο κατά 8,8% σε 39.154 οχήματα, ενώ στο οκτάμηνο του 2016, παρουσίασαν αύξηση κατά 6,8% σε 361.315 οχήματα.

Ο Ριτς Μπατίστα τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Time Inc, αντικαθαθιστώντας τον Τζόε Ριπ, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου. Ο Μπατίτσα, κατά το παρελθόν, έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις της Mandalay Sports Media, της Fox Television και της Gemstar-TV Guide. Η Time Inc. είναι αμερικανική εκδοτική εταιρεία, η οποία διαθέτει πάνω από 90 τίτλους περιοδικών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα