Market Beat: Η δυναμική λίγων blue chip διαμορφώνει τάση με το διεθνές κλίμα εξόχως θετικό

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 09:11
UPD:09:11
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου αν και είχε περισσότερα ανοδικά από πτωτικά κλεισίματα για τον ΓΔ, κατέληξε να είναι πτωτική για το ΧΑ, ακριβώς όσο και όπως ήταν πτωτική για τους βασικούς μετοχικούς δείκτες στην ευρωζώνη. Μια μέρα μόνο, ενώ στην Ευρώπη επικράτησαν απώλειες που δεν συνεχίστηκαν στην Wall Street, οι θεσμικοί του ΧΑ ώθησαν τις Τράπεζες ψηλότερα και τους βασικούς δείκτες οριακά. Την Πέμπτη και την Παρασκευή όμως, κινήθηκαν συντονισμένα οι επενδυτές υπέρ ανόδου στον πλανήτη, παρά την επανεμφάνιση των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου. Το ίδιο ίσχυσε στο ΧΑ, όπου ο 25άρης εμφάνισε σταθερό ανοδικό βηματισμό πάνω από 1%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι συνεπώς συνάρτηση της ζυγαριάς που θα χρησιμοποιήσουν οι εγχώριοι και οι ξένοι θεσμικοί για να αποφασίσουν τη στάση τους έναντι των τραπεζικών μετοχών. Το ρεκόρ υψηλού για τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη στον πλανήτη, που εμφανίστηκε την Παρασκευή λόγω απροσδόκητα μεγάλης ανόδου της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, προκλήθηκε από μια απροσδόκητα μεγάλη ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο, στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το πώς θα επιδράσει στο φρόνημα των διαχειριστών κεφαλαίων δεν είναι σαφές αφού την ίδια μέρα συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων στα ομόλογα των ΗΠΑ αναγκάζοντας τις αποδόσεις τους σε εγγραφή ρεκόρ χαμηλών επιπέδων την Παρασκευή. Άρα διατηρούνται οι ανησυχίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με το Brexit  και τις Ιταλικές Τράπεζες που έγιναν εξώφυλλο στα οικονομικά περιοδικά του Σαββατοκύριακου. Σήμερα πάντως στις ασιατικές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά στον απόηχο της υποδοχής που έκαναν οι επενδυτές των ΗΠΑ στα δεδομένα για της νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στην δική μας αγορά το αποτύπωμα της εβδομάδας έφερε σπάσιμο στο γκρουπ των τραπεζικών blue chip με την ΑΛΦΑ (+4,52%) να είναι στην ομάδα με τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις αλλά και την ΠΕΙΡ (-4,58%) στην ομάδα με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση. Οι ΕΤΕ (-1,58%) και ΕΥΡΩΒ (-0,92%)  εμφάνισαν μεταβολές κοντά σε εκείνες των βασικών δεικτών, με τον ΓΔ στο -1,41% και τον 25άρη στο -0,96%. 

Οι αποφάσεις των θεσμικών είχαν σαν οδηγό τις διαθέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων στην διεθνή αγορά και αυτές, είχανε να κάνουν με την ανά μέρα εκτίμηση του κόστους του Brexit για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της αγοράς δεν χρησιμοποίησαν τα φίλτρα που γεννούν, σχετικά με την κερδοφορία των εισηγμένων, οι τοπικές εξελίξεις και συνθήκες. Ωστόσο, στις περισσότερες συνόδους, οδήγησαν τους βασικούς δείκτες οι Τράπεζες όπως συνήθως.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος των τραπεζικών blue chip στη βδομάδα ανήλθε στα 26,01 εκατ. ευρώ, με το συνολικό να διαμορφώνει μέσο όρο 39,88 και άρα, το ποσοστό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ήταν λίγο πάνω από το 65% του ημερήσιου τζίρου.

Το χειρότερο χαρακτηριστικό των ημερών μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, είναι ότι οι αναλυτές και κατά συνέπεια οι διαχειριστές κεφαλαίων που καθοδηγούνται από αυτούς, βγάζουν συμπεράσματα μετά από την μελέτη της εικόνας των συναλλαγών της ημέρας, στα διάφορά τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Είναι δηλαδή εξαιρετικά στενής βάσης δεδομένων η κατεύθυνση που δίνεται στις τιμές ανά συνεδρίαση. Δεν είναι λίγοι όσοι προτρέπουν τους επενδυτές να μείνουν στις άκρες των συναλλαγών, αφήνοντας τα «θηρία» να τσαλαπατηθούν σε συνόδους, με νευρικότητα που οδηγεί σε απροσδόκητα αποτελέσματα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αμηχανία, μετά από ράλι μετοχών και ομολόγων

Ο S&P 500 την Παρασκευή άγγιξε το ρεκόρ κλεισίματος των 2.130,82 μονάδων, ενώ παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Τη στροφή για υψηλότερες τιμές για τις μετοχές πυροδότησε η έκθεση, επί των νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Η οικονομία της δημιούργησε 287.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μειώνοντας τους φόβους ότι η αγορά εργασίας άρχισε να καταρρέει, καθώς η αντίστοιχη έκθεση του Μαΐου έδειξε ότι προτέθηκαν μόνο 38.000 θέσεις εργασίας. Το βασικότερο στο επίπεδο της ψυχολογίας των επενδυτών ήταν, ότι η έκθεση ισχυροποίησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι αγορές μετοχών να διαγράψουν το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονη δίψα για μετοχές και ομόλογα

Τώρα, ο Dow είναι μόλις 166 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών των 18.312,39 που έφτασε στις 19 Μαΐου 2015, και την Παρασκευή έκλεισε σε νέο υψηλό 52-εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο Nasdaq, εμφάνισε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τους τρεις κύριους δείκτες αναφοράς της χρηματιστηριακής αγοράς. Τα νέα, ιλιγγιώδη ύψη για τον S&P 500 θα έπρεπε να παράγουν μια συλλογική αισιοδοξία στους επενδυτές. Ωστόσο, το ράλι των μετοχών έχει προκαλέσει αρκετή αμηχανία. Αφού επιτελείται παράλληλα με την πτώση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ, που έκλεισε σε ένα ρεκόρ χαμηλού στο 1,366%, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones.

Είναι γνωστή η διελκυστίνδα μεταξύ μετοχών και ομολόγων, στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία και, με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον, αντιλαμβάνονται οι επενδυτές τον ανταγωνισμό μεταξύ των δυο πολύ γνωστών αυτών assets. Οι επενδυτές συνήθως δεν αγοράζουν ταυτόχρονα ομόλογα και μετοχές. Σε βάθος 40 ετών κάτι ανάλογο εμφανίστηκε μόνο μια ακόμα φορά, με τον S&P500 σε νέο ρεκόρ υψηλού και την απόδοση του 10-ετούς να κλείνει κάτω του 2%, το 2013. Όταν η οικονομία των ΗΠΑ αναδυόταν από την οικονομική κρίση, υποβοηθούμενη από τις ενέσεις φθηνής ρευστότητας μέσω του QE της FED.

Τα ομόλογα θεωρούνται ένα επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους ανησυχίας, ενώ οι μετοχές ευνοούνται όταν η διάθεση για ανάληψη κινδύνου είναι υψηλή. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από των αποδόσεων, γιατί όσο μεγαλώνει η όρεξη για την επενδυτική ασφάλεια των ομολόγων τόσο η τιμή των αποδόσεών τους οδηγείται χαμηλότερα. Αυτό συνέβη ακόμη και την  Παρασκευή, όταν οι επενδυτές μάζευαν μετοχές με ταχύ ρυθμό.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2129,90 μονάδες είχε επίδοση +1,28% και στο 2016 πέρασε σε κέρδη +4,21%. Ο Dow ανέβηκε +1,10% στις 18.146,74 μονάδες και στο έτος κερδίζει +4,14%. Ο S&P400 κέρδισε +1,35% με επίδοση φέτος +8,71% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,78%, αποδίδει στο έτος +3,65%. Ο δε Nasdaq, με αύξηση +1,94%, μάζεψε τις απώλειές του για το 2016 στο –1,01%. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά +1,67%, με κλείσιμο στα 1367,40 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε σημαντικά στη βδομάδα, κλείνοντας στα 45,12 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία απώλεια -8,44% και επίδοση στο έτος +21,72%.

Ο Nikkei, έχασε λόγω ισχυροποίησης του γιεν -3,67% και στο έτος χάνει -20,63%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -1,50%, με απόδοση -10,36% το 2016 και ο CAC  ομοίως κατά -1,95% με ετήσια μεταβολή -9,63%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε κατά -1,00%. Στο έτος χάνει -14,23%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούτηξε -1,40% και στο 2016 υποχωρεί -24,99%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο +1,74%, και στο έτος ενισχύεται +22,59%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -1,01%, με επίδοση στο 2016 +6,44%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,22%, και επίδοση για το 2016 +0,09%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία με οριακή μεταβολή -0,07%, και στο 2016 αποδίδει +3,69%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -1,11% και στο 2016 χάνει -6,16%. Άνοδο +1,90% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -15,57%. 

Πολλαπλή ανάγνωση

ΤΙΝΑ, είναι μια νέα λέξη στην Wall Street, από τα ακρωνύμια της φράσης There Is No Alternative, που σημαίνει, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα κεφάλαια. Με άλλα λόγια, σε έναν κόσμο που ταράζεται από την αναιμική προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, τόσο οι μετοχές των ΗΠΑ όσο και ομόλογά τους επωφελούνται, επειδή είναι το μόνο επικερδές παιχνίδι στον πλανήτη. Βρισκόμαστε σε φάση όπου κρατικά ομόλογα ανά τον κόσμο, ύψους περίπου 12 τρις δολαρίων, προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις! Ακόμη και με τις τρέχουσες χαμηλές αποδόσεις στις ΗΠΑ, οι επενδυτές εξακολουθούν να κερδίζουν περισσότερα από ό, τι θα μπορούσαν να πετύχουν στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ επωφελούνται επίσης από το ότι είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, που παράλληλα εξυπηρετεί και σκοπούς ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.  

Άλλοι πάλι καταγράφουν τις ανησυχίες των επενδυτών που αφορούν στην «εμπόλεμη κατάσταση» για τις ιταλικές τράπεζες και στην παρατεταμένη αβεβαιότητα για την υποτονική ανάπτυξη στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αποδίδουν δε τη βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων, στην υπεράκτια αβεβαιότητα (Brexit, Κίνα, Ιταλία / ΕΕ) και όχι σε εσωτερικά θέματα.

Ορισμένοι θεωρούν ότι οι αποδόσεις έχουν βυθίσει σε χαμηλά όλων των εποχών από την «ακόρεστη» ζήτηση για την ασφάλεια. Το πρόσφατο λόγω Brexit παγκόσμιο ράλι κρατικών ομολόγων, ώθησε αρκετές αποδόσεις ομολόγων αναφοράς σε όλο τον κόσμο σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και ορισμένων σε αρνητικό πεδίο. Την ίδια στιγμή που οι μετοχές παγκόσμια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου έπεφταν κατακόρυφα, καθώς οι επενδυτές συνέχιζαν να ξεπουλάνε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «επικίνδυνα».

“Νew normal

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch χαρακτηρίζουν τις χαμηλές αποδόσεις, ως “new normal”, «νέες Κανονικές Συνθήκες» για τις αγορές παγκόσμια. «Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο, ότι οι κινήσεις των αποδόσεων δεν είναι προσωρινές», δήλωνε ο Shyam Rajan σε σημείωμά του την περασμένη Δευτέρα. «Αλλά αποτελούν μια κραυγαλέα αντανάκλαση της νέας κανονικότητας σε όλη την υδρόγειο. Η παγκόσμια ζήτηση για κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρή, αφού τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ είναι φθηνά για Ευρωπαίους και Ιάπωνες επενδυτές που ωθήθηκαν, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, έξω από τις εγχώριες αγορές κρατικών ομολόγων».

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που θεωρούν ότι αν και οι μετοχικές αξίες θα σταθεροποιηθούν, οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μειώνονται. Αρκετοί εμπειρογνώμονες της αγοράς, όπως ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, πιστεύουν ότι η απόδοση 10ετούς των ΗΠΑ θα μπορούσε να γλιστρήσει κάτω από το 1%. Τότε βέβαια θα παρουσιαστούν αναλυτές που θα ειδοποιούν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην αγορά θα μπορούσαν να αναγκάσουν σε εμφάνιση ακόμα και μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα ΗΠΑ.

Διεθνώς, τα περισσότερα ομόλογα έχουν γλιστρήσει σε αρνητικό έδαφος, εν μέρει χάρη στην πληθώρα των φθηνών κεφαλαίων από διάφορες κεντρικές τράπεζες. «Είναι τρελό αυτό που βλέπουμε. Το σύνολο της καμπύλης της απόδοσης του ελβετικού χρέους είναι αρνητικό», δήλωσε η Rebecca Patterson, CIO της Bessemer Trust, μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη. «Είμαι καρφωμένη σε δύο πράγματα: Στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις αποδόσεις των ομολόγων Η.Π.Α. Για μένα η απόδοση των 10ετών, δεν ξέρω πότε, αλλά νομίζω ότι θα σπάσει το 1%».

Είναι κάτι που έχουν προγραμματίσει οι μεγάλες τράπεζες, με σχέδια έκτακτης ανάγκης, στα τεστ αντοχής των τραπεζών της Wall Street. Αλλά επίσης κάτι που μπορεί να βλάψει σημαντικές επιχειρήσεις της Wall Street, όπως τους παρόχους στεγαστικών δανείων. Καθώς οι μεγάλες τράπεζες θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για παραγωγή ενυπόθηκων δανείων, επί όσο διάστημα τα επιτόκια είναι είτε χαμηλά, ή βρίσκονται σε πτώση. Το Brexit κατηγορήθηκε για τον εν μέρει εξαναγκασμό της FOMC Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να αναβάλει  τα σχέδιά της για αυξήσεις στα επιτόκιά της. Αν λοιπόν στην επόμενη σελίδα του σεναρίου, η Fed αναγκάζεται να μειώσει τα επιτόκια, αντί να τα αυξήσει, θα στριμώξει τις μεγάλες τράπεζες που έλπιζαν στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, για να στηρίξει τα καθαρά περιθώρια του επιτοκιακού τους κέρδους.

Οι αναλυτές που απευθύνονται κύρια στις «αρκούδες» των αγορών, στην κατηφόρα των αποδόσεων, είδαν την σοφία όσων κατάλαβαν, ότι οι αρμόδιοι στην Κίνα βρήκαν ευκαιρία με το Brexit, να πιέσουν το νόμισμά τους. Για να κατακλύσουν τον πλανήτη με τα φθηνά τους προϊόντα, προκαλώντας παράλληλα αδιέξοδο στην προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτό ειδοποιούν ότι θα τις καταδικάσει σε λειτουργία υπό συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Αυτά για «τροφή» της επενδυτικής σκέψης και μια πιο ενδιαφέρουσα παρακολούθηση των κρίσιμων εξελίξεων το φετινό καλοκαίρι.   

ΧΑ

Εβδομάδα προεξόφλησης της προσαρμογής των τραπεζών μετά την αξιολόγηση του ΤΧΣ επί της εταιρικής διακυβέρνησης

Η δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου μετά από την πρώτη και ανοδική για τον ΓΔ  (+1,87%) και τον 25άρη (+0,58%), περιλάμβανε δυο υπολογίσιμα πτωτικές συνόδους στην αρχή της και τρεις ανοδικές για το μέσο όρο στη συνέχεια. Ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμά της ήταν πτωτικό, με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να είναι για την ώρα μήνας απωλειών. Οι αποφάσεις των θεσμικών είχαν σαν οδηγό τις διαθέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων στην διεθνή αγορά και αυτές είχανε να κάνουν με την ανά μέρα εκτίμηση του κόστους του Brexit για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της αγοράς δεν χρησιμοποίησαν τα φίλτρα που γεννούν, σχετικά με την κερδοφορία των εισηγμένων, οι τοπικές εξελίξεις και συνθήκες. Ωστόσο, στις περισσότερες συνόδους, οδήγησαν τους βασικούς δείκτες οι Τράπεζες όπως συνήθως.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος των τραπεζικών blue chip στη βδομάδα ανήλθε στα 26,01 εκατ. ευρώ, με το συνολικό να διαμορφώνει μέσο όρο 39,88 και άρα, το ποσοστό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ήταν λίγο πάνω από το 65% του ημερήσιου τζίρου.

Τη Δευτέρα 4/7, μετά από σειρά ανοδικών (4) συνεδριάσεων το διεθνές κλίμα είχε αλλάξει και στο ΧΑ, παρά την ανοδική έναρξη, οι θεσμικοί πιέζοντας τις τράπεζες άφησαν χώρο για άνοδο στις εταιρίες Πρώτων Υλών +2,56%, Ταξίδια Αναψυχή +1,50%, Ακίνητης Περιουσίας +0,79% και Τροφίμων Ποτών +0,38%. Στον αντίποδα με απώλειες οι εταιρίες Τραπεζών -3,90%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,98%%, Πετρελαίου Αερίου -1,46% και Τηλεπικοινωνιών -1,33%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,91% και έφθασε στις 539,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1434,29 με μεταβολή -1,22%. Την Τρίτη, η συντονισμένη φυγή από τις μετοχικές αξίες διεθνώς, επέφερε τη βαρύτερη πτώση της αγοράς. Καθώς  ο τραπεζικός δείκτης (-9,72%) αναζητούσε πυθμένα σχεδόν ως το πέρας της διαπραγμάτευσης και μαζί του οι ΓΔ και 25άρης. Ο ΓΔ οδηγήθηκε τελικά χαμηλότερα, κατά -2,34% στις 527,2 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1385,67, με μεταβολή -3,34%.

Την Τετάρτη η αγορά της Αθήνας, ενώ το κλίμα διεθνώς δεν είχε αλλάξει, με τις τράπεζες στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών, κινήθηκε ανοδικά. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,47%, αφού πρώτα εμφάνισε κατώτερο μέρας  και εβδομάδας στις 520,40 μονάδες με τον 25άρη να χτυπάει στις 1371,02 μονάδες.  Ο τζίρος ήταν κοντά στα 36,9 εκατ. ευρώ και δεν «έπεισε» η άνοδος των Τραπεζών κατά +4,43%, με παρέα τις εταιρίες Ταξίδια Αναψυχή +2,51%, Ακίνητης Περιουσίας +1,85% και Κοινής Ωφέλειας +1,21%. Η συνέχεια με άλλα δυο ανοδικά κλεισίματα για τον ΓΔ και τον 25άρη έδειξε, ότι επιτυχώς «έτρεξαν» οι θεσμικοί του ΧΑ, μπροστά από την πορεία των τιμών ως το τέλος της βδομάδας. Ο ΓΔ την Παρασκευή  οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,03% από +0,38% την Πέμπτη, και έφθασε στις 537,10 από 531,64 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1438,09 με μεταβολή +1,54% από +1,25%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 38,750 δις ευρώ από 39,312 την Παρασκευή 1/7. Ο ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση έχασε -1,41% και ο 25άρης -0,96% με τον FTSEM στο -4,99%, αφού είχε ένα μόνο ανοδικό κλείσιμο, την Πέμπτη, της τάξης του +0,25%.

Τεχνικά, αυτή τη βδομάδα οι ΓΔ και FTSE25 κατάφεραν να προσεγγίσουν πάλι τα χαμηλά που όρισε η άγρια κατρακύλα της πρώτης μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία συντονισμένης παγκόσμιας ανησυχίας και να αντιδράσουν ανοδικά. Από την εισαγωγή ωστόσο φάνηκε, ότι όλα αυτά έγιναν με χαμηλούς τζίρους και όγκους για τα περισσότερα blue chip εκτός των Τραπεζών. Έναντι αυτών, η στάση των ισχυρών θεσμικών δεν ήταν ισότιμη. Επαναλαμβάνουμε πως για τους βασικούς δείκτες είχαμε εγγραφή διπλού πυθμένα, αλλά τα χαμηλά της Παρασκευής ήταν σαν εγγραφή του πυθμένα τρεις φορές και η αντίδραση μετά, ήταν στο ξεκίνημά της.

Οι επιμέρους μετοχές ωστόσο, έχουν αποκτήσει ενδιαφέρουσα εικόνα, όπως θα φανεί και από τις μεταβολές των blue chip στη βδομάδα. Στις ανοδικές εντάσσονται δυο ομάδες, με αυτές που έχουν κέρδη πάνω από +4% ως +5,22%, να είναι αλφαβητικά: Η ΑΛΦΑ +4,52%, ΑΡΑΙΓ +4,09%, ΓΡΙΒ +4,40%, και ΟΠΑΠ +5,22%  και η δεύτερη υπο-ομάδα περιλαμβάνει τις: ΒΙΟ +0,84%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,10%, ΔΕΗ +0,82%, ΛΑΜΔΑ +0,48%, ΟΛΠ +0,16%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,61%. Οι μετοχές του 25άρη με πτώση κοντά στο -1% ως -1,4% των βασικών δεικτών αλφαβητικά είναι:  οι ΕΤΕ -1,58%, ΕΥΡΩΒ -0,94%, ΜΥΤΙΛ -1,54%, ΟΤΕ -1,45%, και ΦΦΓΚΡΠ -0,56%. Οι μετοχές με απώλειες από -4% ως -7,4% αλφαβητικά είναι: Οι ΕΛΠΕ -4,21%, ΕΧΑΕ -5,23%, ΜΟΗ -3,98%, ΜΠΕΛΑ -7,33%, ΠΕΙΡ -4,58% και ΤΙΤΚ -6,42%. Μικρότερες του -4% αλλά μεγαλύτερες των δεικτών απώλειες έγραψαν αλφαβητικά οι ΕΕΕ -1,91%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,17%, ΕΥΔΑΠ -1,74%, και ΜΕΤΚ -2,91%.

Η αναλογία των 10 ανοδικών έναντι 15 πτωτικών blue chip, αλλά με ισοδύναμο πλήθος στις πολύ πτωτικές και τις πολύ ανοδικές, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της τάσης την εβδομάδα που ξεκινά. Οι δείκτες στατιστικά θα κινηθούν ανοδικά, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα. Αλλά το ποιες μετοχές θα τους οδηγήσουν, δεν έχει ξεκαθαρίσει κλαδικά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική των τιμών του πετρελαίου, του οποίου η επίδραση στις ΕΛΠΕ και ΜΟΗ είναι άμεση. 

Τεχνική ανάλυση

Το καλό τεχνικό σενάριο:

Ο 25άρης στις 23/6 έκλεισε στις 1715,66 μονάδες και στη δεύτερη σύνοδο από αυτές που ακολούθησαν είχε πιάσει χαμηλό στις 1372 με κλείσιμο στις 1385,56. Μετά από αρκετές συνόδους την Τετάρτη έγραψε χαμηλό ημέρας στις 1371 μονάδες και αντέδρασε. Αν συνεχιστεί η άνοδος σήμερα το χαμηλό της 27/6 και στις 6/7 δεν  θα επανεμφανιστεί και θα λειτουργήσει ως στήριξη (διπλός πυθμένας) για τον 25άρη το επίπεδο των 1371 μονάδων.

Το κακό τεχνικό σενάριο:

Διαφορετικά, αν ο 25άρης δεν αντιδράσει ανοδικά και δείξει τάση να προσεγγίσει τις 1370 μονάδες ξανά, ανοίγει ο δρόμος για βόλτες κάτω από τις 1400 μονάδες με επόμενη στήριξη στη ζώνη μεταξύ των 1260 ως 1310 μονάδων.

Ένας γενικός κανόνας που δίδει μεγάλες πιθανότητες σταθερότητας στην ανοδική δυναμική είναι όταν οι τιμές των δεικτών περνούν πάνω από τον ΚΜΟ 100 ή 200 ημερών. Ακόμα πιο βέβαιη θεωρείται η ανοδική δυναμική από τη στιγμή που θα κόψει ανοδικά ο ΚΜΟ 50 ή ο ΚΜΟ 100 ημερών τον ΚΜΟ 200. Αυτό στο ΧΑ φέτος στον 25άρη δεν έχει «λάχει». Φαινόταν πιθανό ως τις 23/6 και από τις 24, το Brexit το ανέβαλλε για τα καλά. Δικαιολογημένη λοιπόν η σύσταση για προσοχή.

Αλλά από την εγγραφή του κατώτερου έτους για τον 25άρη στις 1075,2 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίου ως τις 15 Απριλίου που ο δείκτης πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ100, κλείνοντας  στις 1594 με τον ΚΜΟ 100 στις 1580,28 μονάδες, μεσολάβησε άνοδος που αντιστοιχούσε σε 505 μονάδες του δείκτη. Όταν δε στις 10 Μαΐου, πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 200 στις 1771 μονάδες, σκαρφάλωσε μετά ως τις 1821, δηλαδή 50 μόλις μονάδες και άρχισε να γλιστράει χαμηλότερα. Περιπαίζοντας τη στατιστική ανάλυση Τονίζοντας παράλληλα, ότι όπως έφεραν τα πράγματα οι εξελίξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το τραπεζοκεντρικό ΧΑ δεν υπακούει σε παραδοσιακούς κανόνες. Για αυτό οι επενδυτές συμμετέχουν με το ένστικτο ή την τεχνογνωσία για συναλλαγές επαγγελματικά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Οι Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον 'αδύναμο κρίκο' σε μία ακόμη πτωτική φάση στο Χ.Α., επηρεαζόμενες προφανώς και από το 'ξεπούλημα' που έχουν υποστεί οι αντίστοιχοι τίτλοι σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον απόηχο των εξελίξεων στη Βρετανία.

Οι Τραπεζικές μετοχές παραδοσιακά θεωρούνται τίτλοι υψηλού "beta" και ενώ βρισκόμαστε σε χρονική συγκυρία στην οποία οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών "stress tests" του κλάδου, είναι διάχυτη η ανησυχία για τη διαχείριση των "τοξικών" τμημάτων του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε την Αμερικάνικη Αγορά να διατηρεί βλέψεις καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών, τη στιγμή που τόσο το Χ.Α., όσο και Ευρωπαϊκοί δείκτες - οδηγοί, όπως ο DAX, βρίσκονται σε φάση "εσωστρέφειας".

Αξίζει να σημειωθεί η υπεραπόδοση του Βρετανικού FTSE-100, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος από την υποχώρηση της Βρετανικής Λίρας, που υποβοηθά τις Βρετανικές εξαγωγές, αλλά και από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τη Bank of England.

Οι βραχυπρόθεσμοι traders που βασίζονται στην τεχνική ανάλυση, θα αναμένουν τη διάσπαση του εύρους τιμών των εννιά τελευταίων συνεδριάσεων του Γενικού Δείκτη, μεταξύ 517 και 551 μονάδων, για να ερμηνεύσουν πληρέστερα  τη νέα δυναμική της Αγοράς.

O Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Άκαρπη απέβη η προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ανέβει πάνω από τη βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης των 550 με 556 μονάδων, πατώντας στην περιοχή Fibo στήριξης των 540 μονάδων.

Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο αδυναμίας έχει ωθήσει τον Δείκτη να διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του επιπέδου που εκτείνεται πάνω από το σημαντικές στηρίξεις των 517 με 510 μονάδων.

Ο εμφανώς όμως μειωμένος τζίρος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη για τη διακράτηση των τιμών πέριξ των 525 - 535 μονάδων, καθώς η πιθανή εκδήλωση ενός αυξημένου κύματος ρευστοποιήσεων θα αποτυπώσει ένα μεγάλο καθοδικό "candlestick" με πιθανή κατάληξη χαμηλότερα των 510 μονάδων.

Για να αναιρεθεί αυτό το πτωτικό σενάριο, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να εγκαταλείψει την ισχνότητα και να κινηθεί άμεσα άνω των 540 μονάδων, για να μπορέσει να επανατοποθετήσει στο στόχαστρό του τη ζώνη άνω των 550 μονάδων.
Σε αυτή τη φάση της Αγοράς επιβεβλημένη για το στρατόπεδο των "Bulls" είναι η διατήρηση του αδιάσπαστου των 600 με 570 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς παρά το χαμήλωμα στον πήχη της βαρύτητάς τους στο Γενικό Δείκτη, οι Τράπεζες παραμένουν οι διαμορφωτές της επενδυτικής ψυχολογίας.

Έτσι, μια πιθανή καθοδική καταστρατήγηση των 570 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα "ανοίξει τον ασκό του Αιόλου" σύροντας τον ενώπιον του ορίου των 500 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών απόλαυσαν ένα ράλι ανακούφισης σήμερα Δευτέρα 11/7 αφού τα αισιόδοξα δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ μείωσαν άμεσα τις  ανησυχίες για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ το μακρόβιο  νέφος από Brexit διατήρησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πήδηξε πάνω από 2% σε κορυφή ενός μηνός. Ο δείκτης στην Αυστραλία ανέβηκε 1,64% και στη Σαγκάη ο SSEC +1%. Ο δε Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε 4,61%, με τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση του μέσα σε τρεις μήνες.

Ο κυβερνών συνασπισμός του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κέρδισε μια σαρωτική νίκη που του δίνει τη δύναμη, για πρώτη φορά, να αναθεωρήσει ενδεχομένως το μεταπολεμικό σύνταγμα της χώρας.

Η ασιατική ανάκαμψη ήρθε μετά την είδηση ​​πως η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 287.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τις προβλέψεις και σε αντίθετη κατεύθυνση από την έκθεση της αδυναμίας παραγωγής νέων θέσεων εργασίας του Μαΐου.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες στην αγορά να μαζέψει στοιχεία σχετικά με την νομισματική της πολιτική.

Ένα σημαντικό γεγονός της εβδομάδας θα είναι μια συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, θα μπορούσε κάλλιστα να κόψει το κατά 0,5% επιτόκιό της για να αντισταθμίσει την οικονομική επίπτωση από το Brexit. Ο Πρόεδρος της κ. Mark Carney έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για νομισματική χαλάρωση.

Το μόνο ερώτημα ήταν χρονισμού, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters να διαχωρίζονται σε αυτούς που εκτιμούν ότι η περικοπή θα έρθει αυτή την εβδομάδα ή τον Αύγουστο.

"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιφέρει ένα σημαντικό σοκ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", προειδοποίησε ο Christian Keller, οικονομολόγος της Barclays. "Εισήγαγε μια υψηλότερη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης, και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση γενικότερα», πρόσθεσε.

Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες πίσω από την αμείλικτη ζήτηση για κρατικά ομόλογα που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των αποδόσεων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές, και κράτησε τη λίρα στο πιο αδύναμο σημείο της από το 1985.

Η Στερλίνα είχε κολλήσει στα 1,2950 δολάρια τη Δευτέρα, αφού απέτυχε εντελώς να ανακάμψει από την απώλεια 13% που υπέστη στο άμεσο απόηχο του Brexit.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε λίγο προς τα 100,71 γιεν ανά δολάριο, ενώ το ευρώ παρέμεινε σε αμυντική θέση αγοράζοντας 1,1049 δολάρια, αφού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των 1,1003 την Παρασκευή.Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή spot του χρυσού ήταν οριακά υψηλότερα περίπου στα 1.368,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν κοντά στα χαμηλά δύο μηνών. Το μπρεντ ήταν κάτω 39 σεντς στα 46,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα ΣΜΕ του αργού ΗΠΑ υποχώρησαν 45 σεντς, φθάνοντας στα 44,96.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με τον «έλεγχο» ανά χείρας οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην προσαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τον νόμο και την αξιολόγηση που έλαβαν από το ΤΧΣ. Η αξιολόγηση κάθε τράπεζας έγινε από την εταιρεία Spencer Stuart και σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank είχε την υψηλότερη βαθμολογία και ακολούθησε η Alpha Bank, από την οποία ζητήθηκε μόνο μια μικρή προσαρμογή μείωσης σε τρία εκ των τεσσάρων εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Διακόπτει προσωρινά κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ η Κομισιόν, λόγω στρέβλωσης ανάθεσης έργων δημοσίων συμβάσεων. Με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την ύπαρξη καρτέλ στον τομέα των κατασκευών, αποφάσισε να λάβει προληπτικά μέτρα, διακόπτοντας προσωρινά τις πληρωμές από τα Ταμεία Συνοχής που σχετίζονται με ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα. πρόκειται για ένα μέτρο προληπτικού χαρακτήρα που αφορά πληρωμές σε 8 κοινοτικά προγράμματα σχεδόν στο σύνολο της χώρας (Ήπειρος, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, Ανατολικό Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρωτική Ελλάδα). Η έρευνα αφορά τα παραπάνω προγράμματα, ενώ υποψίες υπάρχουν για άλλα 16 προγράμματα.

Κανονικά βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνεχίζονται τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, διαβεβαιώνει σε ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο Οικονομίας. Αναφορικά με επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν, περί «παγώματος» πληρωμών από τα Ταμεία Συνοχής που σχετίζονται με ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, το υπουργείο τονίζει ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τις ενέργειές τους ώστε η υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ να προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου. Στη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Doha Bank Group Ραγκαβάν Σεθαραμάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της QCIP Θοδωρή Θεοδωρόπουλο, είχε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, παρουσία συνεργατών των δύο πλευρών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον ενεργειακό τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στο φυσικό αέριο, στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με επενδύσεις μακράς διάρκειας.  

Οι Βρυξέλλες, προς το παρόν, δεν βλέπουν «σημαντικές καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, καθιστώντας ωστόσο σαφές, ότι η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει μία σειρά ζητημάτων.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη» και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, προτείνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν πρέπει να θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Μία σειρά αλλαγών στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια της εξ αναβολής συνεδρίασής της την Παρασκευή.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε., μετά την εκλογή του Damian Cope ως νέο μέλος του δ.σ. της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, το νέο δ.σ., με διάρκεια θητείας έως τις 7 Νοεμβρίου του 2017, διαμορφώνεται ως εξής: Kamil Ziegler - Πρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος Damian Cope - Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Σπύρος Φωκάς - Αντιπρόεδρος Α', Μη Εκτελεστικό Μέλος Pavel Horak - Αντιπρόεδρος Β', Μη Εκτελεστικό Μέλος Michal Houst - Εκτελεστικό Μέλος

Τη συμφωνία της με την Holding M. Sehnaoui SAL (HMS), για την πώληση μετοχών της θυγατρικής της στην Κύπρο (Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ), ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Σε ανακοινωθέν της η Τράπεζα επισημαίνει ότι η συμφωνία, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ύψους 40 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψουν πλήρως η HMS και ένας αριθμός επενδυτών τους οποίους θα διασφαλίσει η HMS, θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στη θυγατρική της στην Κύπρο στο 17,6%. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την προσοχή τους στην πρώτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχουν στραμμένοι οι επενδυτές, αναζητώντας νέα επιχειρήματα για να εγκαταλείψουν τη στερλίνα. Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας και πιέσεων που ασκούνται στη βρετανική οικονομία, οι παράγοντες της αγοράς διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, θα κάνει την τρέχουσα εβδομάδα πράξη τη δέσμευσή του ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη της οικονομίας. Οι αναλυτές διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της  14ηςΙουλίου.

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση-σοκ των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οι ήδη δυσοίωνες προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρώπη επισκιάζονται ακόμη περισσότερο, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εστιάζουν κυρίως στην κατάσταση των τραπεζών.

Τη γερμανική πολιτική στην κρίση του ευρώ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Γερμανία δεν ήταν η μόνη που υποστήριξε αυτή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ. «Σε ό,τι αφορά την γερμανική πολιτική λιτότητας, η Γερμανία υποστήριξε μια θέση η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δημοσιονομική σταθερότητα. 

Σε συνεχή επαφή μέσω τηλεφώνου βρίσκονταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου, της επομένης δηλαδή του βρετανικού δημοψηφίσματος, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της, Τόμας Τζόρνταν. «Ήμουν στο σπίτι με το τηλέφωνο και το τάμπλετ μου και ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με το προσωπικό, που είναι υπεύθυνο για τις αγορές» δήλωσε στην εφημερίδα Le Matin Dimanche. «Μετά τα νέα από την Αγγλία, κοίταζα τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας κάθε 15 λεπτά» πρόσθεσε. 

Επείγουσα είναι η ανάγκη για ένα ταμείο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κεφάλαια της τάξης των 150 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.  Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο κ. Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου προειδοποίησε: «Η Ευρώπη ασθενεί βαριά και θα πρέεπι να αρχίσει επειγόντως να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, εάν δεν θέλει να συμβεί κάποιο ατύχημα». Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι προφήτης κακών, αλλά απλώς «ρεαλιστής». Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με δυσβάσταχτο όγκο "κόκκινων δανείων". 

Πολύ κοντά σε συμφωνία για μία παραγγελία αεροσκαφών αξίας 7,5 δισ. δολαρίων από την Go Airlines India βρίσκεται η Airbus. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg οι δύο πλευρές είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά 70 αεροσκαφών τύπου A320neo και θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το deal στην διεθνή αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η ινδική αεροπορική εταιρεία έχει ήδη συμβόλαιο με τον ευρωπαϊκό αεροναυπηγικό κολοσσό για 72 Α320neo, δύο εκ των οποίων έχουν μάλιστα ήδη παραδοθεί.

Mε τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές παραγωγού συνέχισαν να βρίσκονται σε τροχιά πτώσης, σε ακόμη μία ένδειξη ότι τα "τραύματα" του ασιατικού δράκου δεν έχουν επουλωθεί. Αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προβεί σε νέες ενέσεις ρευστότητας στους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείουν νέα στοχευμένα μέτρα και από την κυβέρνηση. 

H ιταλική εταιρεία διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, Enav, θα είναι η πρώτη, που θα δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας, μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχική δημόσια εγγραφή της κρατικά ελεγχόμενη εταιρείας αναμάνεται να αρχίσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα