Τα μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα του Ελβετού τραπεζίτη μετά το Brexit

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016 23:58
UPD:11/07/2016 00:13
EPA/WALTER BIERI

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν.

Σε συνεχή επαφή μέσω τηλεφώνου βρίσκονταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου, της επομένης δηλαδή του βρετανικού δημοψηφίσματος, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της, Τόμας Τζόρνταν. 

«Ήμουν στο σπίτι με το τηλέφωνο και το τάμπλετ μου και ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με το προσωπικό, που είναι υπεύθυνο για τις αγορές» δήλωσε στην εφημερίδα Le Matin Dimanche. «Μετά τα νέα από την Αγγλία, κοίταζα τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας κάθε 15 λεπτά» πρόσθεσε. 

Αν και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας επεμβαίνει ενεργά στις αγορές για να αποτρέψει την απότομη ανατίμηση του φράγκου, οι αξιωματούχοι της σπανίως ανακοινώνουν το πώς και σε ποιό βαθμό παρεμβαίνουν. Στις 24 Ιουνίου, ωστόσο, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία παραδέχονταν ότι προχώρησαν σε αγορές ξένων νομισμάτων προκειμένου να σταθεροποιήσουν το φράγκο, το οποίο για αρκετούς επενδυτές λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. 

«Πιστεύω ότι το Brexit ήταν έκπληξη για τις αγορές, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει αναταραχή» τόνισε ο Τζόρνταν, ενώ εξήγησε πως υπήρξε ανοδική πίεση  στο φράγκο για αυτό και αποφασίστηκε άμεσα η παρέμβαση. 

Στον απόηχο των παρεμβάσεων για το Brexit τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας εκτινάχθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 608,8 δισ. φράγκων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα