Market Beat: Το διεθνές κλίμα ωθεί θετικά, η επιφύλαξη για τον Ιούλιο, αφορά στην στατιστική

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 10:19
UPD:10:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το δέσιμο των διαθέσεων με τα διεθνή δεν αλλάζει. Αλλά για το ΧΑ δεν είναι μόνο το φαινόμενο να διατηρούν οι τράπεζες τα κέρδη τους, αλλά αυτά να είναι κατώτερα από τη μέγιστη ανοδική μεταβολή στη μέρα που μετράει. Ούτε το ότι μειώνονται οι όγκοι, κατάσταση που προκαλεί στη στήλη τη εκτίμηση πως σύντομα θα εμφανίσουν επιφυλάξεις οι ισχυροί θεσμικοί. Είναι τα συμπεράσματα που προέρχονται από την στατιστική προϊστορία.

Τεχνικά φαίνεται ότι η αντίδραση της Τρίτης ήταν σε συμφωνία με την στατιστική προϊστορία. Συνεπώς οι κινήσεις των επαγγελματιών επιλέγονται μετά από μελέτη της εξέλιξης των τιμών του ΓΔ και τέτοιο τύπο συμμετοχής, έχουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν κινήσεις διαχειριστών από hedge funds, που είναι κυνηγοί της intraday νευρικότητας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αναλυτικότερα εκτιμούμε ότι ο ΓΔ τη Δευτέρα με κλείσιμο στις 519,33 μονάδες και κατώτερο μέρας τις 517,10, έπιασε τα επίπεδα μιας συνόδου από τον σημαντικό και άγριο Ιανουάριο. Ήταν  εκείνη στην οποία σταμάτησε μια πτώση που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και δεν φαινόταν να έχει τελειωμό, στις 21 Ιανουαρίου. Με κλείσιμο στις 523,01 μονάδες και κατώτερο μέρας τις 519,19. Τότε ο ΓΔ ξεκίνησε μια άνοδο που τον  πήρε από τις 520 μονάδες και τον έφερε ως τις 557 μονάδες.

Είναι εμφανές από μια επιπόλαια ανάγνωση των εφημερίδων πως η ροή των ειδήσεων δεν φέρει κάποιες από αυτές που θεωρούν οι επενδυτικοί οίκοι καταλύτες και αυτό καθιστά αναγκαστική την παρακολούθηση της τάσης των διεθνών αγορών. Αρνητική είδηση αποτελούν οι εξελίξεις στο χώρο της λιανικής με όσα έγιναν και θα ακολουθήσουν με την Μαρινόπουλος ΑΕ. Αρνητικά είναι και τα μηνύματα που στέλνουν τα κλασικά εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης όπως οι κινητοί μέσοι. Σχεδόν όλοι έχουν αποκτήσει καμπύλες με πτωτική κλίση και μόνο ο ΚΜΟ100 έχει επίπεδη κλίση. Αυτός για την ώρα ορίζει ως ισχυρή οροφή τις 570 μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι έχουν τιμές αρκετά ψηλότερα.

Η αντίδραση πιθανά θα έχει συνέχεια, λόγω τέλους του χρηματιστηριακού εξαμήνου και θα συνεχιστεί η επιχείρηση ωραιοποίησης των αποτιμήσεων (window dressing), που θα εξυπηρετούσε τους διαχειριστές διεθνώς. Σήμερα οι αγορές στην Ασία εμφανίζουν συντονισμένη ανοδική αντίδραση χωρίς κανένα δείκτη με απώλειες καθώς οι θεσμικοί εκτιμούν πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέβουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Brexit. Αλλά αμφιβάλλουμε αν χωρίς μια σημαντική είδηση και με συνέχεια στην προς τα κάτω κλιμάκωση των όγκων το rebound στην Αθήνα θα έχει συνέχεια ικανή να βάλει το μέσο όρο στο ανοδικό κανάλι από το οποίο ξέφυγε πτωτικά από τις 9/6, όταν οι αγορές προεξόφλησαν το Brexit συντονισμένα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν χθες το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η ώθηση από τις ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε στην ανάκτηση μέρους των απωλειών των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 1,57% (269 μονάδες) στις 17.409 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 1,78% στις 2.036 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 2,12% στις 4.691 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Morgan Stanley και Bank of America εμφάνισαν κέρδη κατά 2,30%, ενώ στο 3,20% διαμορφώθηκε η άνοδος για τη Citigroup.

«Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου αποκλιμακωθεί η ένταση» δηλώνει από την πλευρά της, η Voya Investment Management, προσθέτοντας ότι «οι αγορές σήμερα φάνηκαν να "επιστρέφουν" από το αρχικό σοκ». «Σαφέστατα δεν μιλάμε για μέρες του 2008» σπεύδει να καθησυχάσει.

Στο μεταξύ, η στερλίνα εμφάνισε κέρδη για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,84% στα 1,3329 δολάρια. Άνοδο σημείωσε και το ευρώ, το οποίο κατέγραψε κέρδη κατά 0,14% στα 1,1037 δολάρια, ενώ αντίθετα, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 0,73% στα 102,73 γεν/δολάριο.

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 2,53% στα 47,50 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,40% στα 48,29 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε την Τρίτη κατά 0,09% στις 15.323 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 1.936 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε πτώση κατά 0,53% στις 5.109 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο στη Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 0,14% στις 2.891 μονάδες, ενώ της Σένζεν σημείωσε κέρδη κατά 0,55% στις 509 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε απώλειες κατά 0,77% στις 20.066 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ανάπτυξη της τάξης του 1,1% εμφάνισε στο α' τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Παρά την αύξηση του ΑΕΠ, η επίδοση των πρώτων τριών μηνών συνιστά μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, απομακρύνοντας τις ΗΠΑ από τον στόχο για ανάπτυξη 3% στο σύνολο του 2016.

Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι εξαγωγές σημείωσαν οριακή άνοδο, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων περί πτώσης, ενώ βελτίωση εμφάνισαν και τα επιχειρηματικά αποθέματα. Αντίθετα, προς τα κάτω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες περιορίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Παράλληλα, την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας - αριθμός, ο οποίος ισούται με το 4% του συνολικού εργατικού της δυναμικού - ανακοίνωσε η Dow Chemical Co., στο πλαίσιο του σχεδίου συγχώνευσής της με τη DuPont Co. Οι συγκεκριμένες περικοπές θα προέλθουν από το «λουκέτο» σε μία σειρά δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Η νέα, κοινή εταιρεία DowDupont θα απασχολεί συνολικά 100.000 εργαζομένους και θα χωριστεί σε τρεις βραχίονες, εστιάζοντας στην αγροτικό παραγωγή, τα βιομηχανική υλικά και τα εξειδικευμένα προϊόντα. Οι περικοπές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο ετών, με την εξοικονόμηση, σε διοικητικό επίπεδο, να υπολογίζεται στα 500 εκατ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικά κέρδη - μετά από δύο ημέρες εκτεταμένων απωλειών - εμφάνισαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της έντονης μεταβλητότητας των διεθνών αγορών, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,64% στις 6.140 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,93% στις 9.447 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 2,61% στις 4.088 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 2,48% στις 7.835 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,30% στις 15.601 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,57% στις 316,70 μονάδες.

Στο ταμπλό, τα υψηλότερα κέρδη εντοπίστηκαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Unicredit εμφάνισε άνοδο κατά 2,40%, η Banca Monte Paschi Siena κατά 1,68%, η ΗSBC κατά 1,28% και η Βarclays κατά 3,38%.

Στο μεταξύ, η στερλίνα εμφανίζει κέρδη για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης, καθώς ενισχύεται κατά 0,61% στα 1,3299 δολάρια. Άνοδο εμφανίζει και το ευρώ, το οποίο σημειώνει κέρδη κατά 0,29% στα 1,1049 δολάρια, ενώ αντίθετα, το ιαπωνικό γεν υποχωρεί κατά 0,75% στα 102,75 γεν/δολάριο.

Σημαντικές επιπτώσεις - τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο - στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βλέπει», σε σημερινή του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ο οίκος Fitch, ο οποίος χθες υποβάθμισε την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑ», εκτιμά ότι οι πλέον εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Όπως εξηγεί, η έκθεση όλων των προαναφερθέντων χωρών στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, ο Fitch προειδοποιεί για τη συρρίκνωση του διμερούς εμπορίου και τη μείωση του μεγέθους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.   Αντίθετα, αναμένει όφελος από την αύξηση των ξένων επενδύσεων, καθώς αρκετοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,90% στα 47,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,55% στα 47,89 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρότερη του αναμενομένου πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση στις 97 μονάδες έναντι 98 μονάδων τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση στις 96 μονάδες.

Παράλληλα, εξωδικαστικό διακανονισμό, συνολικού ύψους 14,7 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ανακοινώσουν η Volkswagen και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,  στον απόηχο του πρόσφατου σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Τα απαιτούμενα έγγραφα υποβλήθηκαν χθες στην αρμόδια δικαστική αρχή, ολοκληρώνοντας τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του αμερικανικού δημοσίου και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο μετά το σοκ του Brexit, οι θεσμικοί σταμάτησαν τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και έδωσαν κέρδη στους περισσότερους κλαδικούς δείκτες, καθώς το κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει από τα σημάδια ισχυροποίησης της στερλίνας και από την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και των Πρώτων Υλών. Οι θεσμικοί είχαν αρχίσει το κυνήγι των ευκαιριών που προκληθήκαν όταν οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα αποτέλεσαν τον κεντρικό στόχο των ρευστοποιήσεων λόγω Brexit.

Στην αγορά των Αθηνών η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με μικρό ανοδικό χάσμα και σε λίγα λεπτά οι τιμές εκτινάχθηκαν καθώς τα κέρδη των δεικτών στην Ευρώπη έδωσαν εκρηκτική ανοδική κίνηση στους δείκτες.  Μετά η διατήρηση των κερδών στην Ευρώπη έδωσε πλάγια σταθερά ανοδική κίνηση στους δείκτες που ανέβαιναν από τις 10:45 ως τις 16:23 με τέσσερα ανοδικά βήματα και έπιασαν σκληρή οροφή  πριν τις 16:30.

Το ελάχιστο  σημειώθηκε ταυτόχρονα στις 10:30 με την τιμή ανοίγματος και ήταν οι 520,65 από 517,10 μονάδες χθες με μεταβολή +0,25% για ΓΔ και για τον 25άρη ήταν οι 1388,59 από 1371,84 μονάδες με μεταβολή +0,22%. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε στις 15:48 και ήταν οι 1465,79 από 1457,26 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +5,75% και για τον ΓΔ στις 16:24 και ήταν οι 543,44 από 538,95 μονάδες (ή κέρδη +4,64%).. Οι δείκτες του ΧΑ πάντως κινήθηκαν πλάγια πτωτικά αλλά σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 16:30 ως το πέρας των συναλλαγών. Ο 25άρης πέρασε 4 ώρες μεταξύ των 1440 μονάδων και των 1460. Ο ΓΔ το ίδιο διάστημα έπαιξε μεταξύ 537,7 και 542,5 μονάδες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (23 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 16) με ένα την ΕΥΔΑΠ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 2 είχαν πτώση και μια ήταν αμετάβλητη άρα ήταν οι 37 από 40 κερδισμένες. Στα 86,568 από 108,435 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 62,21 από 85,27 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 71,86 από 78,64% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +2,08%, ο CAC είχε μεταβολή +2,64%, με τον FTSE100 με μεταβολή +2,86%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική  έναρξη που εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,79% και στον S&P500 πτώση +0,93%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,72% και έφθασε στις 538,65 από 519,33 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1449,28 από 1385,56 με μεταβολή +4,60%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 2,35 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 8,3 τον 25άρη αφήνοντάς τους παρά ταύτα αρκετά κοντά στο ανώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Χημικών +9,37% από -2,29%, Τραπεζών +8,88% από -8,34%, Πρώτων Υλών +7,65% από -0,28%, ο 25άρης +4,60% από -4,03%, Τροφίμων Ποτών +4,16% από -4,05%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,09% από -0,76%, Ακίνητης Περιουσίας +4,00% από -3,59%, ο ΓΔ +3,72% από -2,89%, Βιομηχανικών Προϊόντων +3,22% από +1,07%, Πετρελαίου Αερίου +3,16% από -3,33%, Τηλεπικοινωνιών +3,06% από -1,75%, Κατασκευές Υλικά +2,94% από -3,56%, Εμπορίου +2,93% από +0,19%, ο FTSEM +2,70% από -2,79%, Τεχνολογίας +2,66% από +0,02%, Κοινής Ωφέλειας +0,93% από -1,65%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,45% από -0,91%, Ταξίδια Αναψυχή +0,41% από +0,22%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -4,12% από +7,78%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,568 από 108,435 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,692 από 11,929 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 78,523 από 94,653 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,137 από 1,146 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,065 από 37,728 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 194,688 από 193,890 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 72 από 44 των καθοδικών σε 24 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 14.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από πολλές μέρες που οι επενδυτές στα παράγωγα οδηγούσαν τα ΣΜΕ του 25άρη σε εκκαθάριση χαμηλότερα από το κλείσιμο του δείκτη χθες επέλεξαν χωρίς σημαντική αύξηση των ανοικτών θέσεων να υπάρξει μια προήγηση των ΣΜΕ έστω και οριακή. Παράλληλα το ΣΜΕ της επόμενης σειράς απέκτησε τιμή ανώτερη του ΣΜΕ της τρέχουσας.

Οι θεσμικοί, έδωσαν στον 25άρη χθες, ανοδική πορεία από τις 10:30 ως τις 15:50. Τότε σημειώθηκε το μέγιστο μέρας και ήταν οι 1465,79 μονάδες. Το ελάχιστο μέρας  στις 1388,59 μονάδες αντιστοιχούσε στην τιμή ανοίγματος και σε άνοδο της τάξης του 0,2%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,443 εκατ. ευρώ. 

Διακινήθηκαν 1660 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας τις 1454,00 μονάδες και κατώτερο τις 1380,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 1440,00 μονάδες, με μεταβολή +6,21% από την εκκαθάριση της 27/6 στις 1355,75 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 174 από 648 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1449,28 μονάδες με άνοδο +4,60%. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά (Ιουλίου) ορίστηκε στις 1449,50 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 1451,50 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου στα 5805 από 5891 και 217 από 203 για τη σειρά Αυγούστου.

Ο ΓΔ τη Δευτέρα με κλείσιμο στις 519,33 μονάδες και κατώτερο μέρας τις 517,10 έπιασε τα επίπεδα μιας συνόδου από τον σημαντικό και άγριο Ιανουάριο. Ήταν  εκείνη στην οποία σταμάτησε μια πτώση που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και δεν φαινόταν να έχει τελειωμό, στις 21 Ιανουαρίου. Με κλείσιμο στις 523,01 μονάδες και κατώτερο μέρας τις 519,19. Τότε ο ΓΔ ξεκίνησε μια άνοδο που τον  πήρε από τις 520 μονάδες και τον έφερε ως τις 557 μονάδες.

Θα λέγαμε λοιπόν αρχικά πω η αγορά αναγνώρισε τη στήριξη στις 520 μονάδες και ξεκίνησε μια διόρθωση στην σκληρή πτώση σε δυο συνεδριάσεις. Αυτή έχει δυνατότητα να συνεχιστεί ως τις 560 μονάδες χονδρικά. Ωστόσο χθες, η αγορά αναγνώρισε την οροφή λίγο πάνω από τις 540 μονάδες που την σχημάτισαν οι συναλλαγές στις 13 και 14 Απριλίου με τα χαμηλά τους αφού κατόπιν εμφανίστηκε αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων.  Στις 13/4 ο δείκτης έκλεισε στις 548,83 με κατώτερο στις 542,33 και στις 14/4 έκλεισε στις 548,1 με κατώτερο τις 542,74 μονάδες. Χθες με κλείσιμο στις 538,65 το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 543,44 μονάδες υπογραμμίζοντας την πιθανή αναγνώριση οροφής πάνω από τις 540 που θα χρειαστεί να διατρυθεί ανοδικά σήμερα για να προσεγγίσει ο μέσος όρος τη ζώνη των 560 μονάδων. Για την ακρίβεια η οροφή από τις συνόδους στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου αφορά στις 557 μονάδες.

Είναι εμφανές από μια επιπόλαια ανάγνωση των εφημερίδων πως η ροή των ειδήσεων δεν φέρει κάποιες από αυτές που θεωρούν οι επενδυτικοί οίκοι καταλύτες και αυτό καθιστά αναγκαστική την παρακολούθηση της τάσης των διεθνών αγορών. Αρνητική είδηση αποτελούν οι εξελίξεις στο χώρο της λιανικής με όσα έγιναν και θα ακολουθήσουν με την Μαρινόπουλος ΑΕ. Αρνητικά είναι και τα μηνύματα που στέλνουν τα κλασικά εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης όπως οι κινητοί μέσοι. Σχεδόν όλοι έχουν αποκτήσει καμπύλες με πτωτική κλίση και μόνο ο ΚΜΟ100 έχει επίπεδη κλίση. Αυτός για την ώρα ορίζει ως ισχυρή οροφή τις 570 μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι έχουν τιμές αρκετά ψηλότερα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Πέντε ημερολογιακές ημέρες που περιλάμβαναν τρεις συνεδριάσεις, ήταν αρκετές για να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι το "Brexit" αποτέλεσε ορόσημο για τις Αγορές αλλά και γενικότερα. Μετά από δύο συνεδριάσεις με ισχυρούς κλυδωνισμούς που οδήγησαν σε απώλειες 2 τρις δολάρια στις Διεθνείς Αγορές, ακολούθησε η αντίδραση στη τρίτη ημέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η αβεβαιότητα που αναδύθηκε στο περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα την περισσότερη μεταβλητότητα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της αυξημένης νευρικότητας με την οποία ενεργούν οι επενδυτές που επιλέγουν να κινηθούν με ακόμη περισσότερο βραχυπρόθεσμους χρονικούς ορίζοντες, ενώ η κατηγορία των επενδυτών μακράς πνοής σπανίζει ακόμη περισσότερο!

Ωστόσο, οι κλυδωνισμοί των Αγορών βρήκαν "ετοιμοπόλεμες" τις Κεντρικές Τράπεζες που έχουν μέχρι τώρα ανταποκριθεί με επιτυχία (παρά το ιστορικό ναδίρ για τη Στερλίνα), ενώ δεν έχει προκύψει περίπτωση Χρηματοπιστωτικού Φορέα με "ειδικά προβλήματα" από ενδεχόμενες αρνητικές θέσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Το σκηνικό αυτό αναπόφευκτα έχει συμπαρασύρει στη δίνη του και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που λόγω της εγγενούς ρηχότητάς του εκδηλώνει εντονότερες διακυμάνσεις. Η συμπόρευση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τα των Διεθνών Αγορών, θα αποτελεί αναπόφευκτα το έργο που θα παρακολουθήσουμε εφεξής, στο περιβάλλον "αχαρτογράφητων υδάτων" της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Ένα περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες εξελίξεις, καθώς το μεν κλίμα Ευρωσκεπτικισμού προϊδεάζει για ενδεχόμενη δοκιμασία της συνοχής της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και φωνές που διατυπώνουν την άποψη ότι η παρούσα κρίση είναι ιστορική ευκαιρία για πρωτοβουλίες προς περισσότερη ολοκλήρωση στην Ε.Ε. (π.χ. μέσω της αμοιβαιοποίησης των Εθνικών χρεών μεταξύ άλλων).

Και ενώ η ορατότητα περί το "τί μέλλει γενέσθαι" είναι ακόμη χαμηλή, μην επιτρέποντας οποιαδήποτε σοβαρή πρόβλεψη για την πορεία των Αγορών, είναι σαφές ότι αυξημένη ευθύνη αναλογεί στη Γερμανία που καλείται να υπερβεί το μονολιθισμό που μέχρι τώρα έχει εμφανίσει, σε σχέση με τη συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλους και να παρουσιάσει και διαφορετικές προτάσεις προς τους Εταίρους.

Γίνεται επιπλέον αντιληπτό, ότι η διαφοροποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προκειμένου να διαμορφώσει μια διαφορετική πορεία από εκείνη που θα υπαγορεύουν οι Διεθνείς Αγορές, απαιτεί νέους καταλύτες. Δεδομένα, δηλαδή, που θα διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι προωθούνται μεταρρυθμίσεις, επιταχύνονται διαδικασίες Ιδιωτικοποιήσεων, επιδιώκεται η δρομολόγηση δράσεων με όρους ιδιωτικοοικονομικούς, υλοποιούνται ενέργειες με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά.

"Mission impossible", θα αντιτείνει όποιος έχει τις βιωματικές εμπειρίες της τελευταίας περιόδου στην Ελληνική Οικονομία και ευλόγως είναι σκεπτικιστής. Το "Brexit", ωστόσο, συνιστά μια πρόκληση για να σκεφτούμε διαφορετικά και να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, αλλιώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα επαναπροσεγγίσει τις επιδόσεις των αρχών Ιουνίου, δηλαδή της περιοχής των 650 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ακολούθησαν στο παγκόσμιο ράλι ανακούφισης σήμερα Τετάρτη, καθώς η άμεση αντίδραση από το  Brexit άρχισε να υποχωρεί και οι επενδυτές ποντάρουν ότι με περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας η ηγεσίες των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσουν τελικά στη διάσωση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε πάνω από 1,0% για να ανακτήσουν το ένα τρίτο εκ της απώλειας της Παρασκευής. Ο  Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο δεύτερο μέρος +1,5%, ενώ το αυστραλιανό χρηματιστήριο κερδίζει 0,8%.

Στην Ευρώπη, τόσο ο FTSE όσο και ο DAX αναμένεται να ξεκινήσουν με άνοδο περίπου 1%, με τον CAC έως 1,2% υψηλότερα. Τα futures του S & P 500 ενισχύονται +0,2%.

Κάθε rebound  ήταν ευπρόσδεκτο, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχασαν σε αξία 3.000 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις δύο ημέρες, μετά την ψηφοφορία σοκ της Βρετανίας. Οι επενδυτές δέχθηκαν επίσης ως στερεά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα χρησιμοποίησαν ως βοήθεια για να σταθεροποιήσουν… το πλοίο.

Ωστόσο η πορεία της Βρετανίας μετά από την ΕΕ παραμένει άγνωστη, αφήνοντας το μέλλον ολόκληρου του μπλοκ και το νόμισμά της σαν ένα ανοιχτό ερώτημα. Η μόνη βεβαιότητα στην Ευρώπη είναι η αβεβαιότητα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να θέλουν να προχωρήσουν με το Brexit το συντομότερο δυνατό, αλλά η πολιτική αναταραχή στη Βρετανία δείχνει πως μια γρήγορη ανάκαμψη είναι απίθανη σημειώνουν οι αναλυτές.

Η ανησυχία ήταν εμφανής για τη στερλίνα, που γλίστρησε ένα τρίτο του ενός σεντ ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για να βρεθεί στα 1,3332 δολάρια όχι μακριά από το πρόσφατο χαμηλό 31 ετών των 1,3122.

Το ευρώ ανέκτησε ένα μικρό μόνο έδαφος στα 1,1064 δολάρια, ενώ το γεν, γνωστό ασφαλές καταφύγιο, έχει σταθεροποιηθεί στα 102,33 γιεν ανά δολάριο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προέτρεψε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να παρέχει άφθονα κεφάλαια για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα της αγοράς.

Η ήρεμη διάθεση αντικατοπτρίζεται στη μεταβλητότητα ο Δείκτης VIX μειώθηκε κατά 21% περίπου την Τρίτη για να βρεθεί κοντά στο σημείο όπου ήταν πριν από την ψηφοφορία. Ήταν μεγαλύτερη μονοήμερη ποσοστιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2011.

Βοήθησαν το επενδυτικό φρόνημα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,1% το πρώτο τρίμηνο, αντί του 0,8% ρυθμό ανάπτυξης που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα και επίσης η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Ας μην ανοίξουμε ξανά αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Όπως είπε, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται «στον σωστό δρόμο» και η Ελλάδα είναι σε θέση «να γυρίσει σελίδα».

Aίτηση υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρινόπουλος Α.Ε. Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός σχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της. Επίσης, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών στους προμηθευτές της. 

Λόγω των εκρήξεων που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 μέχρι τις 20:00 τοπική, η AEGEAN αναγκάζεται να ακυρώσει τις παρακάτω προγραμματισμένες πτήσεις της. A3990: Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 08:20- 09:45   A3 991: Κωνσταντινούπολη-Αθήνα 10:35-12:00   A3 992: Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 13:50-15:15   A3993: Κωνσταντινούπολη-Αθήνα 16:00-17:25.

Την ισχυρή δυναμική του τουρισμού στην ελληνική οικονομία θέλησε να τονίσει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+5,91% της Ελλάδος (ΕΤΕ), σε ειδική της έκθεση, υπογραμμίζοντας παράλληλα, την ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2017 - 2023. Στη σχετική ανάλυση, η ΕΤΕ επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση του μακροοικονομικού ρόλου του τουρισμού, καθώς επικεντρώνεται στο σκέλος της προσφοράς και συγκεκριμένα στο παραγόμενο προϊόν και τη δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης.

Μικρή αύξηση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Μάιο - μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς πτώσης - σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, κατά 287 εκατ. ευρώ (0,2%) στα 121,7 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση ωστόσο, παρέμειναν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003.

Επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιήσει έως τα τέλη του 2017, η Κρι - Κρι ΚΡΙ+7,28% Α.Ε., η οποία την προηγούμενη τριετία, προχώρησε σε επενδύσεις, αξίας 30 εκατ. ευρώ.  

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, υψηλόβαθμα στελέχη της Κρι - Κρι επισήμαναν ότι η νέα επένδυση αφορά κυρίως, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο του γιαουρτιού.

Χαμηλώνει ο πήχης στην αξιολόγηση της ιδιωτικής ετικέτας, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι φέτος με τα private label προϊόντα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πτωτική πορεία που συνεχίζει να καταγράφει το μερίδιο της κατηγορίας.

Στον αντίποδα οι επώνυμοι κωδικοί, κυρίως μέσω των έντονων προσφορών, φαίνεται ότι καταφέρνουν σιγά σιγά να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στο καλάθι της νοικοκυράς. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος και στη διαφαινόμενη τάση που εμφανίζει η εγχώρια κατανάλωση, η οποία εάν και μειούμενη φέρεται ότι κάνει στροφή στην ποιότητα.

Το Υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Βρετανία απέχει ακόμη πολύ από το να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο για τη μελλοντική εμπορική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης. Η γενική διευθύντρια της CBI Κάρολιν Φέρμπερν είπε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν θέσει σε αναμονή τις επενδύσεις τους μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας και ότι χρειάζονται μια σαφέστερη αίσθηση του τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση.

«Λυπημένος» για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο πρώτο του επίσημο σχόλιο, μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης. «Η “λύπη” είναι η καλύτερη λέξη για να περιγράψεις αλλαγές τέτοιους μεγέθους» τόνισε ο κ. Ντράγκι, από την Πορτογαλία, όπου και βρίσκεται.

Ανάπτυξη της τάξης του 1,1% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Παρά την αύξηση του ΑΕΠ, η επίδοση των πρώτων τριών μηνών συνιστά μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, απομακρύνοντας τις ΗΠΑ από τον στόχο για ανάπτυξη 3% στο σύνολο του 2016.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Virgin Group, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία του έχασε το ένα τρίτο της αξίας της μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επιχειρηματίας προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα πέσει σε ύφεση και ζήτησε να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα τώρα που οι ψηφοφόροι βλέπουν τι επιπτώσεις θα είχε στην οικονομία της χώρας το Brexit.

Την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας - αριθμός, ο οποίος ισούται με το 4% του συνολικού εργατικού της δυναμικού - ανακοίνωσε η Dow Chemical Co., στο πλαίσιο του σχεδίου συγχώνευσής της με τη DuPont Co. Οι συγκεκριμένες περικοπές θα προέλθουν από το «λουκέτο» σε μία σειρά δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η νέα, κοινή εταιρεία DowDupont θα απασχολεί συνολικά 100.000 εργαζομένους και θα χωριστεί σε τρεις βραχίονες, εστιάζοντας στην αγροτικό παραγωγή, τα βιομηχανική υλικά και τα εξειδικευμένα προϊόντα.

Σημαντικές επιπτώσεις - τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο - στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ο οίκος Fitch, ο οποίος χθες υποβάθμισε την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑ», εκτιμά ότι οι πλέον εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα