Έντονα ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με όχημα τις τραπεζικές μετοχές, οι επενδυτές επιχειρούν να ανακτήσουν το «χαμένο» έδαφος των προηγούμενων ημερών. Σύμμαχός τους αποτελούν και οι διεθνείς αγορές, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν άνοδο της τάξης του 2%.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.54) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,53% στις 534,70 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 3,76% στις 1.437,65 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 34 ενισχύονται, πέντε υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Τα υψηλότερα κέρδη εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημειώνει άνοδο κατά 6,90% στις 538,70 μονάδες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 6,45%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5,99%, η Eurobank κατά 6,23% και η Alpha Bank κατά 7,28%.
Στο ταμπλό, η Viohalco εμφανίζει κέρδη άνω του 5%, ενώ στο 4% διαμορφώνεται η άνοδος για τον Ελλάκτορα. Παράλληλα, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίου και ΟΤΕ ενισχύονται πέριξ του 3%.
«Το περιβάλλον, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας, είναι ιδανικό για "intraday traders" γρήγορων αντανακλαστικών, όμως οι πιο συντηρητικοί και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο σχεδιασμό της νέας επενδυτικής τους στρατηγικής» τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.
Άλλωστε - συνεχίζει στο ίδιο ύφος - το γεγονός ότι μέχρι πριν μερικές συνεδριάσεις, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εκτιμούσαν την πιθανότητα καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πλέον καλούνται να
τιμολογήσουν την πιθανότητα έναρξης "bear market", κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ παρατηρεί ότι «το κλειδί στο τι θα συμβεί είναι στα χέρια των Άγγλων και όχι των Ευρωπαίων, με την Ευρώπη να πρέπει να λύσει βασικά προβλήματα συνοχής και λειτουργίας, μιας και οι προσδοκίες από μεγάλο μέρος των πολιτών δεν ικανοποιούνται».
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα σύρεται από τις εξελίξεις, επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι «το ΔΝΤ, ουσιαστικά, είναι εκτός παιχνιδιού, μιας και σωστά πιστεύει πως το χρέος είναι το κλειδί για να μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία. Το επόμενο διάστημα η Ε.Ε. θα πρέπει να μας δείξει το πόσο θέλει να κρατήσει την συνοχή της, ειδικά στα μέλη που θέλουν να μείνουν στο άρμα της».
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,64% στις 6.080 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 1,85% στις 9.439 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 2,10% στις 4.073 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 2,46% στις 7.833 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,63% στις 15.349 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 2,08% στις 315,18 μονάδες.
Την ίδια ώρα, κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε. διαβεβαίωσε ότι το Brexit δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα σε οικονομικούς όρους. Ωστόσο, κατέστησε επιτακτική την εμπρόθεσμη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς από εδώ και στο εξής θα υπάρχει λιγότερος χρόνος να αφιερωθεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ανέφερε ότι οι θεσμοί είναι ανοιχτοί στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά, ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο μοντέλο πριν από την κρίση», όπου παρ' όλους τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταγράφονταν υψηλά ποσοστά ανεργίας.
naftemporiki.gr