Του Κώστα Ιωαννίδη
Η τρέχουσα εβδομάδα είχε ως κεντρικά γεγονότα τις αποφάσεις πολλών κεντρικών τραπεζών ξεκινώντας από την FED την οποία διαδέχτηκαν η Bank of Japan και η κεντρική τράπεζα τη Βρετανίας. Όλες διατήρησαν αμετάβλητη την νομισματική τους πολιτική κάνοντας μνεία στους κινδύνους από το Brexit. Από την ώρα που τα πλέον αξιόπιστα θεσμικά όργανα, οι Κεντρικές Τράπεζες δηλαδή, αναγνωρίζουν τους κινδύνους από την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε οι διαχειριστές κεφαλαίων πίεσαν ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις των Γερμανικών των Ιαπωνικών και των ομολόγων ΗΠΑ, θεωρώντας ότι το χρέος από αυτές τις οικονομίες είναι το καλύτερο καταφύγιο. Έτσι τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ πλησίασαν το 1,5%, την ίδια στιγμή που τα Γερμανικά και τα Ιαπωνικά με την ίδια διάρκεια επέστρεφαν λιγότερα κεφάλαια από αυτά που απαιτούσαν για να αγοραστούν. Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να δέχονται πιέσεις όλες οι τραπεζικές μετοχές στον πλανήτη, αφού για αυτές αυτή η αναταραχή αποτελεί σίγουρη πηγή ψαλιδίσματος στην κερδοφορία τους.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι τράπεζες πέρασαν σε καθεστώς πιέσεων, από την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου και μετά. Η πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους ήταν της τάξης του 6,76% ενώ έδειξαν στοιχεία αντοχής στην τελευταία εβδομάδα ενός ανοδικού μήνα χάνοντας μόλις 0,38%. Ήταν οι τελευταίες αναλαμπές για τον κλάδο που μετά βρέθηκε να χάνει 12,76% την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ενώ την δεύτερη εμφάνισε πτώση 20,70%. Τέτοιου είδους μεταβολές εμφάνιζε ο κλαδικός δείκτης τις ημέρες που η αγορά έγραψε τα χαμηλά βίου στο ευρώ δηλαδή την πρώτη και την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Την τρέχουσα εβδομάδα η αγορά παρέλαβε τον δείκτη των τραπεζών από τις 47,74 μονάδες και τον οδήγησε στις 37,86 αφαιρόντας του άλλο ένα 20%. Στις 18 τελευταίες συνεδριάσεις ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με κέρδη μόνο τέσσερις φορές.
Η δυσμένεια για τις τράπεζες δεν περιορίζεται στην αγορά της Αθήνας καθώς οι πιέσεις είναι γενικευμένες αλλά παράλληλα το μέγεθος τους εξαρτάται από την αξιολόγηση που ισχύει για την χώρα που τις φιλοξενεί.
Η στήλη μετά την βουτιά της Δευτέρας, εκτίμησε από το πρωί της Τρίτης, ότι: «Όταν μια αγορά με εντατικοποίηση των συναλλαγών σπάει σε μια μέρα τρεις στηρίξεις, από καιρό υπολογισμένες και σχηματισμένες στο πρόσφατο παρελθόν, η καθοδική της ορμή είναι στη φάση της ανάπτυξης και θα εκτονωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με παράλληλη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Όσο για τον 25άρη κατά την εκτίμησή μας οι θεσμικοί αφού τον οδηγήσανε στη στήριξη της ζώνης των 159 με 161, γνωρίζουν πως πλήρης εκτόνωση της καθοδικής δυναμικής, θα γίνει με την επιστροφή του ως τις 148 μονάδες.
Δηλαδή στο προτελευταίο σκαλοπάτι για τον δείκτη των blue chip πριν από το κατώτερο βίου του στις 107,52 μονάδες που σημειώθηκε στις 11/2. Για τον ΓΔ το φρένο το δυνατό θα ασκηθεί στα επίπεδα των 555 μονάδων αφού διαπιστώσαμε πως οι κλάδοι που την Παρασκευή εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες διατήρησαν κατά πλειονότητα τη θέση τους στην κατάταξη των καθοδικών».
Η αγορά πιέζοντας άγρια το τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο της Αθήνας σε μικρό χρονικό διάστημα, επέστρεψε σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε εκείνα από τα οποία ξεκίνησε το τελευταίο μέρος της ανόδου από τα χαμηλά βίου του 25άρη.
Σήμερα μετά το κλείσιμο στα επίπεδα στήριξης, που εκτιμά ως ισχυρά η στήλη βάσει στατιστικής προσέγγισης, αναμένουμε αντίδραση προς τα πάνω. Παράλληλα σε αυτό το ενδεχόμενο συμβάλλουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά από το τραγικό γεγονός που ξεπήδησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Οι αντιδράσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, μετά τη δολοφονία της βουλευτού των εργατικών που ήταν υπέρ του "Remain", έχουν προκαλέσει ανατροπή της κοινής γνώμης προς το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ. Στην Wall Street σημειώθηκαν κέρδη χθες βράδυ, με τον δείκτη S & P 500 να εξατμίζει τις μεγάλες απώλειες εντός της ημέρας. Οι επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη πως έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι από ένα Brexit, και ότι τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πιστεύουν Brexit δεν θα κυριαρχήσει, πέρασαν σε αγορές μετοχών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
«Φρένο» στο πενθήμερο πτωτικό σερί έβαλαν την Πέμπτη το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 17.733,72 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 4.844,92 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,33% στις 2.078,01 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε να καταγράφει απώλειες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 3,54% στα 46,31 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,45% στα 47,28 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 13.000, στις 277.000, ανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα (5-11 Ιουνίου) οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Παρά την αύξηση, οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ορίου των 300.000 για 67η συνεχόμενη εβδομάδα.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 250 αιτήσεις, στις 269.250. Συνολικά, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν 2,16 εκατ. άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 45.000 άτομα έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, κατά 0,2% αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, δεχόμενες ώθηση από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,3%.
Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας σημείωσαν άνοδο κατά 1,2% ενώ τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 0,4% - η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2007. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 1%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ήπιες απώλειες εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., όσο και των ισχυρών πιέσεων στην αγορά πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,27% στις 5.950 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,59% στις 9.550 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειωσε απώλειες κατά 0,45% στις 4.153 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,72% στις 321,29 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των UBS και Credit Suisse εμφάνισαν πτώση κατά 0,44% και 1,38% αντίστοιχα, ενώ η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,06% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 3,75% στα 46,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,74% στα 47,14 δολάρια. Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Bank of England (ΒοΕ), μόλις μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε στα 375 δισ. στερλίνες το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η απόφαση της BoΕ ελήφθη με ομοφωνία, καθώς κανένα μέλος της νομισματικής επιτροπής δεν πρότεινε την αύξηση ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το δημοψήφισμα, καθώς η ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τον πληθωρισμό» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της απόφασης. «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτικής» προστίθεται σχετικά.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατακρημνίστηκε κατά 3,05% στις 15.434 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,86% στις 1.952 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 παρέμεινε αμετάβλητος στις 5.147 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,23% στις 2.880 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,13% στις 497 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε απώλειες κατά 1,99% στις 20.060 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση για 33ο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ε.Ε., καθώς τον Μάιο σημείωσαν άνοδο κατά 16%. Οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 1,3 εκατ. οχήματα έναντι 1,1 εκατ. οχημάτων τον Μάιο του 2015, ενώ για το σύνολο των πρώτων πέντε μηνών του έτους (Ιανουάριος – Μάιος), παρουσίασαν αύξηση κατά 9,9% στα 6,4 εκατ. οχήματα.
Στη Βρετανία, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών αυξήθηκαν τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 6% έναντι του Μαΐου του 2015.
Συγχρόνως, σε αρνητικό έδαφος διατηρήθηκε και τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο -0,1% έναντι -0,2% τον Απρίλιο του 2015 και 0,3% τον Μάιο του 2015. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός επίσης ανήλθε στο -0,1% έναντι -0,2% και 0,3% αντίστοιχα.
Ο χαμηλότερος ετήσιος πληθωρισμός παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (-3%) και τη Βουλγαρία (-2,5%), ενώ ο υψηλότερος στο Βέλγιο (1,6%) και στη Μάλτα (1%). Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο -0,2% έναντι -0,4% τον Απρίλιο και -1,4% τον Μάιο του 2015.
Όσον αφορά την Ελβετία, αμετάβλητη διατήρησε την επιτοκιακή της πολιτική η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (Swiss National Bank), επαναλαμβάνοντας βέβαια, ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει σημαντικά υπερτιμημένο. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε στο -0,75%, όπως αναμενόταν και από την πλειοψηφία των αναλυτών, ενώ το εύρος του στόχου για το τρίμηνο Libor διατηρήθηκε στο -1,25% έως -0,25%.
Τέλος, πάνω από το 95% αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσοστό της Νokia στο μετοχικό κεφάλαιο της Alcatel-Lucent, μετά την απόκτηση ενός νέου πακέτου μετοχών, αξίας 139 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες έχουν ενοποιηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την εξαγορά της Alcatel-Lucent από τη Nokia έναντι 15,6 δισ. ευρώ.
Η νέα συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου του 2016, με τη Nokia να διαθέτει το 95,33% του μετοχικού κεφαλαίου και το 95,26% των δικαιωμάτων ψήφου της Alcatel-Lucent. Στο γ’ τρίμηνο του 2016, θα πραγματοποιηθεί δημόσια προσφορά για το εναπομείναν ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της γαλλικής εταιρείας.
ΧΑ
Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ηκατανομή των πιέσεων παρέμεινε γενικευμένη. Σε καθεστώς απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών του ταμπλό από τις πρώτες ώρες ως το τέλος σχεδόν της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτό υπαγόρευσε σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα η φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων από τις αγορές μετοχών, που οδήγησε και το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν πτώση αρχικά της τάξης του -0,5% που πλησίασε το -4% και για τον 25άρη έφθασε πάνω από το -4,5%. Σε συμφωνία αλλά όχι ισοδύναμη σε απώλειες με τη σταθερή πτώση των τιμών που επικρατούσε στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.
Τα πράγματα ωστόσο στην αγορά των Αθηνών άλλαξαν από την ώρα που ο ΓΔ χτύπησε οριακά κάτω από τις 560 μονάδες και ο 25άρης στις 149,5. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά σήμερα επιβάλλοντας αυξημένης ισχύος πιέσεις ως το πέρας της διαπραγμάτευσης και όταν οι πιέσεις τις γονάτισαν η καθοδική ορμή απέκτησε γενικευμένα χαρακτηριστικά. Σταδιακά η μία μετά την άλλη άρχισαν να αυξάνουν το ποσοστό των απωλειών τους και οι δείκτες από την έναρξη ως το πέρας των συναλλαγών κινήθηκαν με νευρικότητα μεν σταθερά καθοδικά δε. Πιθανά να αύξησε την ανησυχία το άγνωστο των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο ανώτερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς καθοδική πορεία που μετά τα πρώτα 40 λεπτά έγινε πλάγια. Από τις 11:10 ως τις 15:25 ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ των 570 και 562 μονάδων και ο 25άρης μεταξύ των 153 και 149,5. Όταν άρχισαν να επεμβαίνουν και οι διαχειριστές του δολαρίου οι πιέσεις κατέβασαν τις τιμές άλλο ένα πτωτικό σκαλοπάτι. Η έναρξη έγινε με πτωτικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε 30 λεπτά μετά το άνοιγμα και μέγιστο ήταν οι 572,76 από 599,80 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε στις 153,89 από 162,89 μονάδες. Αξίζει αναφοράς ότι το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο των δεικτών δεν αναιρέθηκε στις δημοπρασίες και για αυτό οι τιμές κλεισίματος είναι όσο «χρειάζεται» ψηλότερά των ελάχιστων. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 16:50 και ήταν οι 553,07 από 575,40 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε στις 147,10 από 154,73 μονάδες.
Οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά ωστόσο υποχώρησαν απότομα με σκαλοπάτια χαμηλών μόνο μια φορά στο πρώτο μέρος και άλλη μια στο δεύτερο. Στο κλείσιμο, για τον ΓΔ και τον 25άρη, επέδρασαν οι δημοπρασίες και έγινε ψηλότερα από το επίπεδο που τον άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ήταν συνεδρίαση έσπρωξε την αγορά σε επίπεδα ακόμα χαμηλότερα προς το τελευταίο σκαλοπάτι πριν ανοίξει ο δρόμος για τα κατώτερα έτους και βίου στο ευρώ.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (23 από 24) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 6 είχαν άνοδο και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 86,461 από 56,082 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 60,66 από 30,87 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος εκτινάχθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 70,15% από 55% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,63%, ο CAC είχε μεταβολή -1,34%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,95%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική έναρξη που εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή -0,59% και στον S&P500 απώλειες -0,72%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,31% και έφθασε στις 556,48 από 575,52 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 148,21 από 154,78 με μεταβολή -4,24%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 1,8 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,8 τον 25άρη αφήνοντάς τους πλάι στο κατώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,78% από -3,17% και στις Κατασκευές Υλικά +0,45% από -6,06%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -9,65% από -4,86%, Πρώτων Υλών -5,13% από -5,11%, ο 25άρης -4,24% από -3,74%, Εμπορίου -3,80% από -1,34%, Ακίνητης Περιουσίας -3,72% από -2,29%, Χημικών -3,55% από +3,68%, ο ΓΔ -3,31% από -3,02%, Τροφίμων Ποτών -2,50% από -2,05%, Κοινής Ωφέλειας -2,48% από -1,44%, ο FTSEM -1,93% από -1,87%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,89% από -3,35%, Ταξίδια Αναψυχή -1,78% από -2,15%, Πετρελαίου Αερίου -1,66% από -2,52%, Μέσων Ενημέρωσης -1,37% από -2,67%, Τεχνολογίας -0,41% από -2,09%, και Τηλεπικοινωνιών -0,13% από -5,45%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,461 από 56,082 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,623 από 3,798 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 78,739 από 49,796 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,549 από 1,054 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,952 από 41,366 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 150,054 από 86,599 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 29 από 27 των καθοδικών σε 67 από 63 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 12.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε πτώση, έδωσαν χθες στον 25άρη πορεία καθοδική από την αρχή ως το τέλος. Το μέγιστο μέρας στις 153,89 μονάδες, (σημειώθηκε στις 11:00). Αμέσως μετά ξεκίνησε πτώση και το ελάχιστο ορίστηκε στις 16:55 στις 147,10 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 32,808 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 6548 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου. Διακινήθηκαν επίσης 2052 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 153,75 μονάδες και κατώτερο τις 146,00. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκε ένα ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 148,21 μονάδες με απώλειες -4,24%. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 147,75 μονάδες και για την επόμενη ορίστηκε στις 146,25 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου στα 7.602 και 7.328 για τη σειρά Ιουλίου. Η προπορεία δυο μονάδων του δείκτη έναντι των ΣΜΕ που σήμερα θα κυριαρχούν στις συναλλαγές μετά τις 14:00 αποτυπώνει αρνητικές προσδοκίες που δεν έλαβαν υπόψη την ανατροπή της ανησυχίας για πιθανό Brexit.
Ένας οπαδός του Brexit εκτελώντας με πιστόλι και μαχαίρι μια βουλευτίνα των Εργατικών, έκανε τους αναλυτές να εκτιμήσουν ότι η ζυγαριά μετά από αυτό έγειρε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα της 23/6. Στην Wall Street σημειώθηκαν κέρδη χθες βράδυ, με τον δείκτη S & P 500 να εξατμίζει τις μεγάλες απώλειες εντός της ημέρας. Οι επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη πως έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι από ένα Brexit, και ότι τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πιστεύουν Brexit δεν θα κυριαρχήσει πέρασαν σε αγορές μετοχών.
Οι τακτικοί φίλοι της στήλης γνωρίζουν ότι από τότε που ο 25άρης βρισκόταν στις 160 μονάδες θεωρήσαμε ισχυρή στήριξη τις 148 και εκεί περίπου τον οδήγησαν χθες οι υπερβολικές πιέσεις στις Τράπεζες. Σήμερα περιμένουμε την ανοδική του αντίδραση που θα βοηθήσει σε μια λιγότερο «αιματηρή» εκπνοή για τα long στοιχήματα του Ιουνίου στην αγορά παραγώγων. Αν δε επισυμβεί αυτή η άνοδος, θα βοηθήσει να αντιληφθούν οι αναλυτές, τη βάση των πρόσφατων πιέσεων που κατά τη στήλη ήταν «εισαγόμενες», χωρίς το κλίμα στο εσωτερικό να θεωρείται θετικό.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Έντονα πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, συμπληρώνοντας έτσι δύο συνεχόμενες πτωτικές για τον Γενικό Δείκτη. Είχαμε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι "ο κίνδυνος ενός 'Brexit' δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί από τις Αγορές και όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής οι Αγορές θα επικεντρωθούν σ' αυτό και το ΧΑ θα αρχίσει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις. Πράγματι η αμφιβολία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι Διεθνείς Αγορές να διορθώνουν, ενώ οι δηλώσεις της επικεφαλής της FED την Τετάρτη και η διατήρηση αμετάβλητης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας επιδείνωσαν το κλίμα στις Αγορές, χθες.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο σ' αυτό το περιβάλλον απομακρύνθηκε βίαια από την κορυφή των 658,9 μονάδων και διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση των τριών εβδομάδων με αποτέλεσμα να χάσει την βραχυχρόνια ανοδική του τάση ενώ και οι σημαντικές στηρίξεις των ΚΜΟ 200 ημερών (629 και 607 μονάδες για εκθετικό και απλό) διασπάστηκαν καθοδικά.
Η προχθεσινή προσπάθεια στήριξης στις 580 μονάδες απέτυχε και πλέον η περιοχή μεταξύ των 550 μονάδων που βρίσκεται το ανοδικό "gap" εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κύματος από τα μέσα Απριλίου και 540 μονάδων που είναι το 50% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 420 μονάδων, ως την κορυφή των 659 μονάδων, είναι η επόμενη σημαντική περιοχή στήριξης.
Η πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων έχει διαχυθεί στο σύνολο του ταμπλό και οι περισσότερες μετοχές έχουν χάσει σημαντικά επίπεδα στήριξης και κινούνται πια κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών.
Η μεταβλητότητα στη Αγορά αναμένεται να παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (23/6) να είναι στο επίκεντρο.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η άμεση υπέρβαση των 607 μονάδων είναι επιβεβλημένη για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα της Αγοράς. Σε περίπτωση όμως αρνητικού αποτελέσματος η αναταραχή στις Αγορές θα παραμείνει και θα τεθούν σε κίνδυνο και οι 500 μονάδες.
Πέρα όμως από τις διεθνείς εξελίξεις η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και την επίτευξη των στόχων με τους νέους φόρους αυξάνεται, κάτι που φανερώνει και η τελευταία έκθεση για την νομισματική πολιτική του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι κινήσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ και Οίκους αξιολόγησης δεν πρέπει να καθυστερήσουν, όπως και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ενώ για τις Τράπεζες η επιστροφή καταθέσεων και η διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την συνέχεια.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 17/6, αλλά ετοιμάζονται για εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι επενδυτές ευνόησαν τα assets που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια λόγω των φόβων ότι στη Βρετανία θα ψηφίσουν για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η δολοφονία βουλευτού που ήταν υπέρ του "Remain" είχε προκαλέσει ανατροπή της κοινής γνώμης προς το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ.
Η εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Πέμπτης, η οποία επισκίασε τις αποφάσεις από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτής της εβδομάδας σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, διακόπηκε προσωρινά μετά από μια δολοφονική επίθεση στο μέλος του κοινοβουλίου, Jo Cox, βουλευτίνα των Εργατικών που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα την Πέμπτη.
Η πρόσφατα ευρισκόμενη σε πίεση λίρα αυξήθηκε +0,4% στα 1,4255 δολάρια με τους αναλυτές να σημειώνουν πως ο θάνατος της βουλευτού θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω κατά +0,8%, αλλά ήταν κάτω σχεδόν -2,5% για την εβδομάδα.
Ο CSI 300 δείκτης της αγοράς στη Σενζέν της Κίνας ανέβηκε 0,5%, και ο Shanghai Composite .SSEC ενισχύθηκε +0,24%. Αυτό βοήθησε να μειωθούν οι απώλειες για την εβδομάδα στο -1,6% και -1,4%, αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,43%, αλλά έχει πιθανότητες για εβδομαδιαία πτώση -4,3%.
Στην Wall Street σημειώθηκαν κέρδη χθες βράδυ, με τον δείκτη S & P 500 να εξατμίζει τις μεγάλες απώλειες εντός της ημέρας. Οι επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη πως έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι από ένα Brexit, και ότι τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πιστεύουν Brexit δεν θα κυριαρχήσει πέρασαν σε αγορές μετοχών.
Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας κέρδιζε 1,06% σήμερα το πρωί, λαμβάνοντας πίσω κάποιες από τις απότομες απώλειες του. Αλλά οι ιαπωνικές μετοχές παρέμειναν έτοιμες για βουτιά -5,5% σε μια εβδομάδα κατά την οποία το γεν ως ασφαλές καταφύγιο οδηγήθηκε στα ύψη.
Το δολάριο ανάκτησε μέρος από το χαμένο έδαφος την Παρασκευή, με αύξηση 0,3% για να αγοράσει 104,57 γιεν, αλλά ήταν ακόμα κάτω κατά -2,2% για την εβδομάδα κατά την οποία έπεσε ως τα 103,555. Αυτή ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2014.
Το ευρώ ενισχύθηκε +0,7% για να αγοράσει 117,845 γιεν, αλλά ήταν ακόμα κάτω από περισσότερο από 2% για την εβδομάδα. Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε επτά ημέρες, καθώς οι ανησυχίες για Brexit υποχώρησαν, μετά από απώλειες σχεδόν 4% εν μία νυκτί.
Ο χρυσός ενισχυόταν 0,1% στα 1.279,70 δολάρια η ουγγιά μετά από άγρια ταλάντευση στη διάρκεια της νύχτας. Η τιμή Spot του χρυσού εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν δύο ετών των 1.315,55 δολαρίων, αλλά έκλεισε -2,8% κάτω από αυτό το επίπεδο, καθώς οι αγορές ποντάρουν στην αυξανόμενη υποστήριξη της άποψης η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Έχει οριστεί για μια αύξηση της τάξης του +0,5% για την εβδομάδα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά, ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη ξεκίνησαν να εργάζονται για τις παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ποια ελάφρυνση;», απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του Μαΐου για το χρέος δεν είναι ικανοποιητική για το ΔΝΤ. Οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ προκάλεσαν και την παρέμβαση του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.
Νέα μέτρα στην αγορά εργασίας και ποσοτικοποίηση των μέτρων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Τζέρι Ράις που υπογράμμισε ότι το Ταμείο επιθυμεί τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ελάφρυνση χρέους. Όπως ανέφερε, ο Ράις, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδος, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2016 και αύξηση κατά 2,5% το 2017 και 3% το 2018 προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από ανάρτηση στην ιστοσελίδα της για τις μακροοικονομικές προβλέψεις των χωρών της Ευρωζώνης.
Για το ποσοστό της ανεργίας, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί από 24,9% πέρυσι στο 24,1% το 2016 και περαιτέρω στο 22,8% το 2017 και το 21,4% το 2018. Για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) προβλέπεται ότι θα είναι μηδενικός φέτος από -1,1% πέρυσι και θα αυξηθεί στο 0,9% τόσο το 2017 όσο και το 2018.
Τον οδικό χάρτη των επόμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζουν να νομοθετήσουν τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Μιλώντας στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι αυτό που η επενδυτική κοινότητα έχει ανάγκη, πέραν της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας, είναι ένα νέο θεσμικό περιβάλλον ευνοϊκό προς κάθε δημιουργική επενδυτική πρόταση.
Στις 22 Ιουνίου αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank, ΑΤΤ-15,86% οι οποίες διακόπηκαν σήμερα μετά από αίτημα του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ.
Για Αρμαγεδδώνα που θα πλήξει από το 2017 τον κλάδο των καπνικών ειδών κάνει λόγο η Παπαστράτος μετά την επιβολή της νέας αύξησης φόρου στα καπνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η επιβάρυνση των τσιγάρων στη μέση λιανική τιμή θα φτάσει έως τα 50 λεπτά το πακέτο. Με τη νέα αύξηση του φόρου η επιβάρυνση αυτή αντιστοιχεί στο 90% της μέσης λιανικής τιμής ανά πακέτο, γεγονός που καθιστά το προϊόν το πλέον φορολογημένο.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η Βρετανή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, 41 ετών, έχασε τη ζωή της λόγω των τραυμάτων που έφερε από επίθεση με πιστόλι και μαχαίρι στο Μπίρστολ του δυτικού Γιόρκσαϊρ, στην Αγγλία, νωρίτερα το απόγευμα. Την ανακοίνωση έκανε επισήμως η τοπική αστυνομία. Η επίθεση έχει προκαλέσει σοκ στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Ευρωζώνη «είναι ικανή να αντιμετωπίσει» ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντέισελμπλουμ, μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. «Έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σοκ που θα μπορούσε να προκληθεί» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο. «Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια» εξήγησε, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η πολιτική» της Ευρωζώνης.
Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Bank of England (ΒοΕ), μόλις μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε στα 375 δισ. στερλίνες το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η απόφαση της BoΕ ελήφθη με ομοφωνία, καθώς κανένα μέλος της νομισματικής επιτροπής δεν πρότεινε την αύξηση ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Κατά 13.000, στις 277.000, ανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα (5-11 Ιουνίου) οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.
Παρά την αύξηση, οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ορίου των 300.000 για 67η συνεχόμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 250 αιτήσεις, στις 269.250. Συνολικά, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν 2,16 εκατ. άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 45.000 άτομα έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Κατά 0,2% αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, δεχόμενες ώθηση από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα.
Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,3%. Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας σημείωσαν άνοδο κατά 1,2% ενώ τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 0,4% - η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2007. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 1%.
Είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα εθελούσιας εξόδου ενός κράτους-μέλους της.
Στη μακροχρόνια ιστορία της έχει αποχαιρετήσει μόνο την Αλγερία το 1966, όταν η βορειοαφρικανική χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, και τη Γροιλανδία το 1985 (που αποφάσισε έξοδο από την τότε ΕΟΚ), αν και διατηρεί σχέση με την Ε.Ε., μέσω της Δανίας, στην οποία ανήκει ως αυτόνομη περιοχή.