Σημαντικά κέρδη εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση τόσο από την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ, όσο και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,81% στις 572,14 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 3,74% στις 153,76 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 6,78 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 43 ενισχύονται, τρεις υποχωρούν και πέντε διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 7,78% στις 30,79 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 10,34%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 7,56%, η Eurobank κατά 6,00% και η Alpha Bank κατά 8,82%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco καταγράφει άνοδο κατά 5% ενώ η Grivalia Properties ενισχύεται κατά 4%, ο Ελλάκτωρ κατά 3,80%, η Coca - Cola HBC κατά 3,25% και oι Lamda Development, OTE, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ κατά 3%.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, ενέκρινε και τυπικά, την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ESM ενέκρινε την απελευθέρωση της β΄ δόσης του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. θα εκταμιευτούν άμεσα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας και να καλυφθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τα εναπομείναντα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση μίας σειράς προαπαιτούμενων δράσεων, προσθέτει ο ESM.
Όσον αφορά τις ευρωαγορές, τις τελευταίες ώρες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ, ενδεχομένως να αλλάξει τις ισορροπίες εν όψει του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, στρέφοντας την κοινή γνώμη προς το «Remain». Το παραπάνω αίσθημα αντανακλάται και στη στερλίνα, η οποία μετά το δυσάρεστο συμβάν, σημείωσε σημαντική άνοδο τόσο έναντι του ευρώ, όσο και έναντι του δολαρίου.
Την ίδια ώρα, νέα μέτρα στην αγορά εργασίας και ποσοτικοποίηση των μέτρων για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Τζέρι Ράις που υπογράμμισε ότι το Ταμείο επιθυμεί τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ελάφρυνση χρέους. Όπως ανέφερε, ο Ράις, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδος, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2016 και αύξηση κατά 2,5% το 2017 και 3% το 2018 προβλέπει από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από ανάρτηση στην ιστοσελίδα της για τις μακροοικονομικές προβλέψεις των χωρών της Ευρωζώνης. Για το ποσοστό της ανεργίας, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί από 24,9% πέρυσι στο 24,1% το 2016 και περαιτέρω στο 22,8% το 2017 και το 21,4% το 2018. Για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) προβλέπεται ότι θα είναι μηδενικός φέτος από -1,1% πέρυσι και θα αυξηθεί στο 0,9% τόσο το 2017 όσο και το 2018.
naftemporiki.gr