Λαγκάρντ για απόφαση Μαΐου: Ποια ελάφρυνση χρέους;

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 22:07
UPD:17/06/2016 01:00
REUTERS/POOL

Σχολιάζοντας τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της κατέληξαν σε μια συμφωνία και πως το ΔΝΤ αναμένει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους επόμενους μήνες (φωτ. αρχείου).

«Ποια ελάφρυνση;», απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση του Μαΐου για το χρέος δεν είναι ικανοποιητική για το ΔΝΤ. Οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ προκάλεσαν και την παρέμβαση του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι το ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Αναφερόμενη στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου για την Ελλάδα, τη χαρακτήρισε ενθαρρυντική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, είπε ότι θα παραμείνει δεσμευμένο στη σημερινή διαδικασία και την κατάλληλη στιγμή θα προσδιορίσει τη θέση του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Ωστόσο, όταν δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα περί ελάφρυνσης του χρέους, η κ. Λαγκάρντ απάντησε «ποια ελάφρυνση;».

Σε παρέμβασή του και απευθυνόμενος στην κ. Λαγκάρντ, ο κ. Ντέισελμπλουμ υπενθύμισε ότι συμμετείχε συνεργάτης του ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Εurogroup. Απαντώντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ, δεν έχουμε δεσμευθεί», προσθέτοντας ότι «συμμετείχαμε στην εν λόγω συνεδρίαση και μάλιστα ενεργά, υπάρχουν και προτάσεις. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι ότι για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ανάλυση της κατάστασης, να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές της ανάπτυξης και να αποφασίσουμε τι χρειάζεται για να γίνει το χρέος βιώσιμο».

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Ντέισελμπλουμ υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση του Μαΐου ελήφθησαν υπ’ όψιν πολλές από τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. «Είπαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι εφικτός στόχος και θα τον ξανακοιτάξουμε, εγκρίναμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος και θα λάβουμε και μέτρα το 2018, όπως επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», ανέφερε, ενώ είπε ότι είναι λογικό να ζητεί η κ. Λαγκάρντ ανάλυση της κατάστασης πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα