Στα 85,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΔΕΗ

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 11:10
UPD:11:12
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ Α.Ε. στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω της σημαντικής μείωσης των δαπανών.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν στα 85,6 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν στα 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 345,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% ενώ το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 24,4%.

Ο κύκλος εργασιών αντίθετα, υποχώρησε κατά 8,8% στα 1,412 δισ. ευρώ έναντι 1,548 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η μείωση οφείλεται στη:  

  • μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • μείωση του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ (σε GWh) στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνακόλουθη επιδείνωση του μείγματος πωλήσεων
  • νέα τιμολογιακή πολιτική για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες

Σχολιάζοντας τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της περιόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, δήλωσε:

«Η βελτίωση της εισπραξιμότητας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματα για το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκφράζεται αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας και την εκταμίευση των σχετικών δόσεων χρηματοδότησης.
  • Tη διαφαινόμενη δυνατότητα του Δημοσίου να αποπληρώσει επιτέλους τα χρέη του προς τη ΔΕΗ, τα οποία στις 31.3.2016 ανέρχονταν σε € 100 εκατ. σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης και σε € 161 εκατ. για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
  • Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, βάσει του οποίου έχουν διακανονισθεί μέχρι σήμερα οφειλές συνολικού ύψους πλέον των € 430 εκατ. από 145.000 πελάτες περίπου. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός των διακανονισμών θα αυξηθεί. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος διακανονισμών εκτός από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, συμβάλλει και στην εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός απαραίτητο, εν όψει μάλιστα και του πρόσφατα νομοθετημένου μεγάλου ανοίγματος αυτής.
  • Την εντατικοποίηση των προσπαθειών της ΔΕΗ για βελτίωση της εισπραξιμότητας, οι οποίες θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Θετικό γεγονός για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί αναμφισβήτητα, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αλλαγή προμηθευτή καταναλωτών με οφειλές.

Παραμένει και εντείνεται το μείζον πρόβλημα των ρευματοκλοπών. Η πρόσφατη σχετική δημόσια παρέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά επιβάλλεται εντατικοποίηση των ελέγχων και των προσπαθειών, καθώς επίσης και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από τη ΡΑΕ για τη διαχείριση των παρανομούντων.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον για την Επιχείρηση, εξέλιξη την οποία θα διαχειριστούμε εκπληρώνοντας τις εκ του νόμου υποχρεώσεις, και αναλαμβάνοντας παράλληλα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει πράγματι προς όφελος του καταναλωτή και σε κάθε περίπτωση χωρίς ανεπανόρθωτα πλήγματα για τη ΔΕΗ. Η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να αφορά μόνο το 45% - 55% των πελατών όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς να έχει επιτευχθεί εξυγίανση του συνόλου της αγοράς. Ειδικά το τελευταίο θα πρέπει να αποτελεί στόχο τόσο της ΡΑΕ όσο και της Πολιτείας».

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα