Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 11:01
UPD:11:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στάση αναμονής διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τον θετικό αντίκτυπο της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης.

Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 641,25 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,51% στις 179,99 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 10,47 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και 16 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 0,90% στις 43,85 μονάδες, καθώς η Eurobank ενισχύεται κατά 0,93% και η Alpha Bank κατά 2,43%, ενώ αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,69% και η Εθνική Τράπεζα κατά 0,33%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα εμφανίζει κέρδη κατά 2% ενώ οι μετοχές των Lamda Development και ΔΕΗ ενισχύονται κατά 1,50%. Στον αντίποδα, Grivalia Properties και ΟΤΕ διολισθαίνουν κατά 1%.

«Το Χρηματιστήριο διατηρείται σε καλά επίπεδα, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ανοδικές εξάρσεις και περιμένει» σχολιάζει ο Κώστας Φέγγος, αναλυτής της Versal AEΠEY. «Τα επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες, στα οποία βρεθήκαμε τον Φεβρουάριο, φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν, αλλά δεν φαίνεται να έχουμε ακόμα τις προδιαγραφές για να κατακτήσουμε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά» συνεχίζει και προσθέτει:

«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται εντός ευρώ και υπό την κηδεμονία της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται να ηρεμήσει τις Αγορές και να βγάλει την Ελλάδα από το επίκεντρο του αρνητικού ενδιαφέροντος. Αν αυτό θα μεταφραστεί σε θετικό ενδιαφέρον, θα φανεί σύντομα, από τις πρώτες αξιολογήσεις της Οικονομίας μας, από τους Οίκους Αξιολόγησης».

Από την πλευρά του, ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση, ενώ τονίζει ότι εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση.στέλεχος του Ταμείου, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.

Παράλληλα, βέβαιος ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μειωθεί, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, σε μήνυμά του στο Twitter. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την Ελλάδα» τόνισε στη συνέχεια ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν χρειάζεται να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε τέλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει τις βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας αλλά και για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την εδραίωση της και την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.

Η αξιολόγηση - συνέχισε - σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ανέλθει στο 2% το 2017. Έμφαση έδωσε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι εφεξής, ο ρυθμός μείωσής τους θα είναι ταχύτερος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα