Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ Α.Ε. στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω της σημαντικής μείωσης των δαπανών.
Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ Α.Ε. στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω της σημαντικής μείωσης των δαπανών.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν στα 85,6 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν στα 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 345,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% ενώ το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 24,4%.
Ο κύκλος εργασιών αντίθετα, υποχώρησε κατά 8,8% στα 1,412 δισ. ευρώ έναντι 1,548 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η μείωση οφείλεται στη:
Σχολιάζοντας τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της περιόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, δήλωσε:
«Η βελτίωση της εισπραξιμότητας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματα για το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκφράζεται αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από τους ακόλουθους παράγοντες:
Θετικό γεγονός για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί αναμφισβήτητα, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αλλαγή προμηθευτή καταναλωτών με οφειλές.
Παραμένει και εντείνεται το μείζον πρόβλημα των ρευματοκλοπών. Η πρόσφατη σχετική δημόσια παρέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά επιβάλλεται εντατικοποίηση των ελέγχων και των προσπαθειών, καθώς επίσης και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από τη ΡΑΕ για τη διαχείριση των παρανομούντων.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον για την Επιχείρηση, εξέλιξη την οποία θα διαχειριστούμε εκπληρώνοντας τις εκ του νόμου υποχρεώσεις, και αναλαμβάνοντας παράλληλα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει πράγματι προς όφελος του καταναλωτή και σε κάθε περίπτωση χωρίς ανεπανόρθωτα πλήγματα για τη ΔΕΗ. Η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να αφορά μόνο το 45% - 55% των πελατών όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς να έχει επιτευχθεί εξυγίανση του συνόλου της αγοράς. Ειδικά το τελευταίο θα πρέπει να αποτελεί στόχο τόσο της ΡΑΕ όσο και της Πολιτείας».