Market Beat: Η μεσοπρόθεσμη τάση καθορίζεται σήμερα, αλλά εμφανίζεται από αύριο

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 10:04
UPD:10:06
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Το διεθνές κλίμα ευνοεί την άνοδο των επενδυτικών επιφυλάξεων. Μια σειρά από σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες από τους ιθύνοντες της Fed Federal Reserve και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης για την νομισματική πολιτική της, έχουν βάλει  σταθερά πάνω στο τραπέζι μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ισχυροποιώντας το δολάριο. Αλλά έτσι παγώνει την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και εάν οι αγορές δεν είναι απόλυτα πεπεισμένες ότι μια σύσφιξη θα έρθει τόσο σύντομα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Άργησε μεν, η κυβέρνηση αλλά κατάφερε να φέρει και να περάσει ένα πολυνομοσχέδιο που αποκαλύπτει, ως κατεύθυνση του κυβερνητικού σχεδιασμού μια τροχιά που οδηγεί σε ανάπτυξη στο μέλλον. Φυσικά τα μέτρα, σε πρώτη φάση θα προσθέσουν βάρος την ήδη πιεσμένη οικονομική δραστηριότητα. Θα χαρίσουν εντούτοις και ένα ικανό χρονικό διάστημα αρκετών μηνών που θα κυλήσουν τα πράγματα χωρίς των στρες που προκαλούν, στην χτυπημένη αγορά μας, οι αναφορές σε εκκρεμότητες που αφορούν τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές της. Παράλληλα χωρίς εντυπωσιασμούς προχωρά και η υπόθεση των «κόκκινων δανείων» και φαίνεται ότι και σε αυτό το μέτωπο η εικόνα βελτιώνεται. Όλα έγιναν σε κλίμα ενθουσιασμού για τη δρομολόγηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Το απροσδόκητο είναι πλέον ο βασικός εχθρός μιας ανόδου από πολιτικά κυρίως αίτια. Αντίθετα, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, προκαλούνται επιφυλάξεις από τη διαφορά των προσδοκιών των αγοραίων έναντι εκείνων που εκτιμά ως κατάλληλα η Fed.

Η άνοδος στο ΧΑ δεν ακολούθησε τα κριτήρια που εγκαταστάθηκαν στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Σημειώθηκε και διατηρείται, γιατί εδώ και μερικές βδομάδες, η πολιτική σκηνή παράγει θετικές ειδήσεις και αρκετούς «γαργαλιστικούς» υπαινιγμούς, που γενούν θετικές προσδοκίες στους επενδυτές του εξωτερικού. Παράλληλα ξεκαθαρίσαμε από χθες πως ότι ανεβαίνει θα συνεχίσει να ανεβαίνει αν η άνοδος δεν αλλάξει βάση. Για την ώρα θεωρούμε ως βάση την ανάγκη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη στήριξη της υπό ελεγχόμενη χρεοκοπία οικονομίας της χώρας. Η συνειδητοποίηση της αυτής ανάγκης ανέβασε στα μάτια των θεσμικών το κυβερνητικό επιτελείο και μείωσε το περίφημο country risk.

Οι θεσμικοί έχουν αποκαλύψει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην αγορά της Αθήνας μέσω των τραπεζικών blue chip καθώς σε κάθε σύνοδο η εστίαση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος στον κλάδο γίνεται μεγαλύτερη. Τεχνικά ωστόσο θα λέγαμε πως τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη ανεβάζουν τη διάθεση για αγορές μετοχών άλλων κλάδων, αλλά από την ώρα που διαφαίνεται η σταθερότητα της ανόδου των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.  Για αυτό στο πρώτο μέρος των δυο τελευταίων συνόδων έχουμε μικρότερο αριθμό ανοδικών κλάδων από ότι στο δεύτερο.

Ο ΓΔ έχει πιάσει από χθες επίπεδα που τον επανέφεραν σε τιμές που αντιστοιχούν σε μια ζώνη συσσώρευσης που έγινε από τις 23/11 ως τις 31/11 του 2015 με χαμηλό τις 640 μονάδες και υψηλό τις 652,39. Χθες το μέγιστο ορίστηκε στις 651,6 μονάδες και δεν αποκλείεται να «βασανιστεί», λόγω της συσσώρευσης του περυσινού Νοεμβρίου που είχε διάρκεια πέντε συνεδριάσεων. Για τη στήλη πιθανά να χρειαστεί να περάσει ο μέσος όρος τις 653 μονάδες για να περάσει μετά σε φάση αναζήτησης της αντίστασης στις 672 ως τις 673 μονάδες.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακές απώλειες εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 0,04% στις 17.493,89 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε πτώση κατά 0,08% στις 4.765,78 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,21% στις 2.048,05 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 1,5% ενώ της Monsanto εμφάνισε κέρδη κοντά στο 5% λόγω της πρότασης εξαγοράς από την Bayer.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια πτωτικά, λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 0,54% στα 48,15 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,62% στα 48,42 δολάρια.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Monsanto επιβεβαίωσε η Bayer, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιo ηγέτη του αγρο-χημικού κλάδου. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινή επιχείρηση, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο εταιρείες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας.

Η Bayer προσφέρει στους μετόχους της Monsanto το αντίτιμο των 122 δολαρίων ανά μετοχή. Αυτή τη στιγμή, η τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείας ανέρχεται στα 89,03 δολάρια. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, τότε θα συγκροτηθεί μία εταιρεία, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων, καθιστώντας το κοινό σχήμα τη μεγαλύτερη αγρο-χημική βιομηχανία.

Παράλληλα, σε σειρά επενδύσεων, συνολικής αξίας άνω των 1,4 δισ. δολαρίων, αναμένεται να προχωρήσει στη Σαουδική Αραβία, η General Electric Cο. Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν με τη συνδρομή και δύο αραβικών ενεργειακών εταιρειών, προβλέπουν τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας και υδροηλεκτρισμού.

Μάλιστα, η GE προγραμματίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην αραβική χώρα και μετά του 2017, μέσω επενδύσεων αξίας 2 δισ. δολαρίων. Τα συγκεκριμένα projects εντάσσονται στην προσπάθεια του Ριάντ να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, καθώς η «βουτιά» στην τιμή του έχει επιφέρει τεράστια τρύπα στα δημόσια ταμεία.

Συγχρόνως, την εξαγορά της American Capital, έναντι 3,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Ares Capital Corp. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η American Capital προέβη στην πώληση της American Capital Mortgage Management LIC στην American Capital Agency Corp, έναντι 562 εκατ. δολαρίων.

Ευρώπη

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου, όσο και των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,14% στις 6.147 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,55% στις 9.862 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,45% στις 4.335 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,49% στις 336,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bayer υποχώρησε άνω του 5,70% στον απόηχο της πρότασης εξαγοράς της Monsanto έναντι 122 δολαρίων ανά μετοχή. Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται ήπια πτωτικά, λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 0,91% στα 47,97 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,21% στα 48,09 δολάρια.

Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ryanair PLC, κατά τη διάρκεια του δωδεκάμηνου, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,24 δισ. ευρώ έναντι 867 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014 - 2015, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο στα 6,5 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των επιβατών ανήλθε σε 106,4 εκατ. άτομα, αυξημένος κατά 18% έναντι της προηγούμενης περιόδου. Η πληρότητα τέλ

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανοιχτό -χωρίς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο- παραμένει το ζήτημα του χρέους, με τη συζήτηση να μεταφέρεται πλέον στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Τρίτης. Το κλίμα το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας (Euro Working Group) του Eurogroup, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς, ήταν μεν θετικό, ωστόσο στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα την επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας. Στην ανάλυσή του, το ΔΝΤ επιμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και «παγώματος» των επιτοκίων. Εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται η δόση που θα εγκρίνει το Εurogroup, μετά τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το κλίμα χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς, ήταν μεν θετικό, ωστόσο στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

«Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη με το λάθος κλειδί, είναι φυσικό στο τέλος να σπάσει», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας κατά την έναρξη του βιομηχανικού συνεδρίου που διεξάγεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα. Ο κ. Φέσσας εκτίμησε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «φαίνεται πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλότατο κόστος και πιθανόν για τελευταία φορά» και συμπλήρωσε ότι «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ».

Τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας, με στόχο την άμεση και ενεργό υποστήριξη και ανάπτυξη της παραγωγής δημητριακών καρπών, ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,74% και η Barilla Hellas τη Δευτέρα. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα των σιτηρών αναφέρεται ουσιαστικά στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας. Τονίζεται επίσης ότι με την κάρτα της Συμβολαιακής ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους, τη στιγμή που τη χρειάζεται, για να αντεπεξέλθει στα κόστη της καλλιέργειας.

Στις 31 Μαΐου θα διεξαχθεί τελικά, η ενημέρωση των αναλυτών - επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΓΕΚ Τέρνα.

Η ενημέρωση ήταν αρχικώς, προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 25 Μαΐου.

Τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνόλου των υφιστάμενων ομολογιακών της δανείωνανακοίνωσε η Marfin Investment Group ΜΙΓ+6,56% (ΜΙG) Α.Ε. Συμμετοχών. Συγκεκριμένα, η ΜΙG εξέδωσε με επιτυχία, νέο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Eurobank Ergasias, ΕΥΡΩΒ+6,36% με στόχο την αναχρηματοδότηση ισόποσων υφιστάμενων δανειακών της υποχρεώσεων προς τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Στις 26 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ ΔΕΗ+0,68% Α.Ε., για το α’ τρίμηνο του 2016. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην έκδοση δύο νέων ομολόγων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα είναι 10ετές και το άλλο 31ετές, προχώρησε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει δανειοδοτήσει την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. «Το ΕΤΧΣ κάλυψε τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες του για το δεύτερο τρίμηνο με τη σημερινή διπλή έκδοση. Αντιδρώντας στη ζήτηση των επενδυτών, αποφασίσαμε να προσφέρουμε δύο νέα ρευστά ομόλογα αναφοράς. Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή και για τις δύο εκδόσεις και αποφασίσαμε να αντλήσουμε το συνολικό ποσό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΤΧΣ στο δεύτερο τρίμηνο με τη συναλλαγή αυτή», δήλωσε ο επικεφαλής για θέματα χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ, Ζίγκφριντ Ρουλ.

Σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησε τον Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 52,9 μονάδες έναντι 53 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στις 53,1 μονάδες. Ο δείκτης μεταποίησης παράλληλα, διολίσθησε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς υποχώρησε στις 51,5 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Απρίλιο.

Την εξαγορά της American Capital, έναντι 3,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Ares Capital Corp. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η American Capital προέβη στην πώληση της American Capital Mortgage Management LIC στην American Capital Agency Corp, έναντι 562 εκατ. δολαρίων. «Η συναλλαγή αυτή, ενισχύει τη θέση της Ares Capital ως ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των αναπτυσσόμενων εταιρειών των ΗΠΑ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η εξαγορά της American Capital, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στα οικονομικά μεγέθη της Ares Capital.

Σε σειρά επενδύσεων, συνολικής αξίας άνω των 1,4 δισ. δολαρίων, αναμένεται να προχωρήσει στη Σαουδική Αραβία, η General Electric Co. Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν με τη συνδρομή και δύο αραβικών ενεργειακών εταιρειών, προβλέπουν τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας και υδροηλεκτρισμού.

Σειρά προτάσεων προκειμένου οι εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής πετρελαιοειδών να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες τιμές του αργού, παρουσιάζει η Deloitte, σε πρόσφατη ανάλυσή της για την αγορά του πετρελαίου. Στις ΗΠΑ, 35 εταιρίες εξόρυξης και παραγωγής με σωρευτικά χρέη 18 δισ. ευρώ αιτήθηκαν για προστασία από πτώχευση (ρευστοποίηση και δανειακή αναδιάρθρωση) το διάστημα μεταξύ 1η Ιουλίου, 2014 και 31 Δεκεμβρίου, 2015. Δεν είναι μόνο νέες και μικρές εταιρίες που επέλεξαν αυτό το δρόμο. 

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων έως και 67% ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις τρεις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η συμφωνία αφορά τις εταιρείες AstraZeneca PLC, Zhejiang Beta Pharma Co και GlaxoSmithKline, οι οποίες ειδικεύονται στην παρασκευή αντικαρκινικών και άλλων φαρμάκων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες, ενώ ανάλογες συμφωνίες αναμένεται να συναφθούν και με άλλες εταιρείες, στο προσεχές μέλλον.

Δάνειο 8 δισ. δολαρίων εξασφάλισε από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα η κυβέρνηση της Τυνησίας, στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στο οικονομικό τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Το Ταμείο θα συνεισφέρει στο διεθνές πακέτο βοήθειας, με το ποσό των 2,8 δισ. δολαρίων, με τη διάρκεια αποπληρωμής του να ορίζεται στα τέσσερα χρόνια. Η Τυνησία θα λάβει ακόμη 5 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ryanair PLC, κατά τη διάρκεια του δωδεκάμηνου, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,24 δισ. ευρώ έναντι 867 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014 - 2015, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο στα 6,5 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των επιβατών ανήλθε σε 106,4 εκατ. άτομα, αυξημένος κατά 18% έναντι της προηγούμενης περιόδου.

Η πληρότητα τέλος, των πτήσεων της Ryanair διαμορφώθηκε στο 93%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα