Εμπορεύματα: Το πετρέλαιο αψηφά το δολάριο, ο χρυσός αντιστέκεται

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 12:08
UPD:12:09
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα εμπορεύματα αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο το αργό πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα χάρη στις διαταραχές στην προσφορά από πολλά σημεία ανά την υφήλιο.

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank

* Την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα εμπορεύματα βρέθηκαν σε θέση άμυνας, αλλά ο τομές της ενέργειας ήταν πιο ισχυρός
* Ο χρυσός παραμένει ισχυρός παρά την αδύναμη κίνηση της τιμής
* Οι τιμές του αργού πετρελαίου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα λόγω των διαταραχών στην προσφορά από Καναδά, Νιγηρία και Βενεζουέλα

Με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας, τα εμπορεύματα επανήλθαν σε θέση άμυνας την περασμένη εβδομάδα. Τα πολύτιμα μέταλλα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, καθώς το USD σημείωσε υψηλό επτά εβδομάδων έναντι των βασικών νομισμάτων.

Στα πρακτικά της συνάντησης Απριλίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) τα οποία δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις της αγοράς. Ωστόσο, η στάση ήταν πολύ πιο επιθετική από αυτήν που ανέμεναν οι επενδυτές.
Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο εκτοξεύθηκε από το 4% σε σχεδόν 30% σε λίγες μόνο ημέρες.

Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και οι επακόλουθες αδυναμίες της αγοράς υποχρέωσαν τους κερδοσκόπους, όπως τα hedge fund, να προσαρμόσουν τις θέσεις τους. Στις αρχές του Μαΐου, είχαν συγκεντρώσει καθαρές θέσεις αγοράς που ξεπερνούσαν τις ένα εκατομμύριο συναλλαγές σε ΣΜΕ σε 13 βασικά εμπορεύματα.

Ο κλάδος ενέργειας κατάφερε να ξεπεράσει τον αρνητικό αντίκτυπο από την ενίσχυση του δολαρίου, καθώς οι πολλαπλές βασικές διαταραχές στην προσφορά ανά την υφήλιο συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα πολύτιμα μέταλλα διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως λόγω των μετάλλων με χαμηλότερη ρευστότητα. Οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ στη ζήτηση για επενδύσεις πυροδότησαν μια μάλλον υγιή και πολυαναμενόμενη διόρθωση της αγοράς.

Τα βιομηχανικά μέταλλα κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα με εξαίρεση το αλουμίνιο. Ο χαλκός σημείωσε χαμηλό τριών μηνών εξαιτίας των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης από τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές στον κόσμο, αφενός λόγω της αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ και αφετέρου λόγω των φόβων για τη ζήτηση στην Κίνα.

Ο αγροτικός τομέας παρουσίασε μικτή εικόνα, καθώς το σιτάρι και το καλαμπόκι δεν ακολούθησαν τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν τα προϊόντα σόγιας.

Η υποχώρηση του ρεάλ Βραζιλίας ανέκοψε τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη που είχε καταγράψει η ζάχαρη και ο καφές. Η υποχώρηση του καφέ οφείλεται επίσης και στην είδηση βροχοπτώσεων στις περιοχές καλλιέργειας του Βιετνάμ οι οποίες είχαν πληγεί από ξηρασία.

Ο χρυσός λάμπει ακόμη, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις

Τα πολύτιμα μέταλλα, και κυρίως το παλλάδιο και ο άργυρος, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις, καθώς η προοπτική ταχύτερης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων οδήγησε σε κλείδωμα κερδών. Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και η πρόσφατη αδυναμία του αναμφίβολα οφείλεται και σε στρατηγική πώληση των θέσεων πώλησης από τους επενδυτές που τοποθετούνται στην πτώση του χρυσού, οι οποίοι δυσανασχετούν όλο και πιο έντονα με την έλλειψη διόρθωσης του χρυσού μετά την ισχυρή άνοδο που σημείωσε στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, παραμένει το ερωτηματικό σχετικά με την ευόδωση της στρατηγικής πώλησης χρυσού σε αυτή τη φάση. Αν και αυτόν τον μήνα ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 3% περίπου, η ζήτηση για χρυσό μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων (ΕΤΡ) έχει αυξηθεί κατά 4%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι συνολικές συμμετοχές ΕΤΡ που υποστηρίζονται από χρυσό σημείωσαν υψηλό 2,5 ετών και έφτασαν στους 1.833 τόνους. Η αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις παρά την πτώση της τιμής υποδεικνύει ότι οι πρόσφατοι αγοραστές εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και δεν αποθαρρύνονται από τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες.

Αυτόν τον μήνα, συνεχίστηκε η συσσώρευση χρυσού μέσω των διαπραγματεύσιμων προϊόντων παρά την πτωτική πορεία που καταγράφει η τιμή την ίδια περίοδο.

Είναι βέβαιο ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η επένδυση στον χρυσό έχει γίνει αρκετά δύσκολη. Οι επενδυτές που τοποθετούνται στην άνοδο του χρυσού έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη προόδου παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές μέσω των ΣΜΕ και των διαπραγματεύσιμων προϊόντων. Από την άλλη, οι επενδυτές που πωλούν θέσεις έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διόρθωσης μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι.

Άλλοι σταμάτησαν να αναμένουν τη διόρθωση και επένδυσαν στον χρυσό στο επίπεδο των 1.280 USD / ουγγιά, το οποίο πλέον φαίνεται αρκετά υψηλό. Η μείωση αυτών των θέσεων πιθανόν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρά την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και την πιο αδύναμη κίνηση της τιμής, η ζήτηση για χρυσό μέσω ΣΜΕ και διαπραγματεύσιμων προϊόντων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή αυτόν τον μήνα. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η ανακατανομή στον χρυσό συνεχίζεται με αποτέλεσμα να μην επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις βραχυχρόνιες κινήσεις της τιμής.

Ωστόσο, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα δοκιμάσει την ευρωστία αυτής της υποκείμενης ζήτησης.

Δεδομένου όμως ότι τα δύο τρίτα του κρατικού χρέους παγκοσμίως αποφέρουν αρνητικές ή πολύ χαμηλές αποδόσεις και ότι υπάρχουν ενδείξεις για πληθωρισμό, η ανωτέρω ζήτηση για τον χρυσό είναι δικαιολογημένη. Σίγουρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τυχόν δυσκολίες στην πορεία, ιδιαίτερα εάν υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του USD, όμως δεδομένης της έντονης χρηματοοικονομικής, πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, πιστεύουμε ότι ο χρυσός τελικά θα διασπάσει ανοδικά το όριο των 1.305 USD/ουγγιά και μετά θα στοχεύσει το όριο των 1.380 USD/ουγγιά.

Από τον Φεβρουάριο, ο χρυσός έχει διαμορφώσει ένα εύρος συναλλαγών το οποίο πλέον διαμορφώνεται στα 1.228 USD/ουγγιά έως 1.310 USD/ουγγιά.

Περαιτέρω αδυναμία θα μπορούσε να δοκιμάσει το επίπεδο στήριξης, ωστόσο θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τα 1.205 USD/ουγγιά για να αποκτήσει πτωτική προοπτική.

Πηγή: SaxoTraderGO
Το αργό πετρέλαιο εστιάζει στις διαταραχές της προσφοράς

Οι φωτιές στον Καναδά, οι αναταραχές και η εκκένωση εγκαταστάσεων εξόρυξης στη Νιγηρία, η πολιτική και οικονομική κακοδιαχείριση στη Βενεζουέλα και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη Λιβύη έχουν αφαιρέσει από την παγκόσμια αγορά περισσότερα από 2,5 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν μερικά χρόνια, διαταραχές αυτής της έκτασης θα είχαν οδηγήσει σε ενίσχυση της τιμής κατά τουλάχιστον 25%. Ωστόσο, αυτή την περίοδο, έχουν ενισχύσει την τιμή κατά λιγότερο από 10%.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τον αντίκτυπο του παγκόσμιου πλεονάσματος προσφοράς που έχει δημιουργηθεί από το 2014. Έχει διασφαλίσει, και θα συνεχίσει να διασφαλίζει, ότι κανένα διυλιστήριο και κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς προμήθειες καθ' όλη τη διάρκεια των διαταραχών.

Η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου έως τις αρχές του τρέχοντος μηνός βοήθησαν στην ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά πολλών ετών που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η επιθετική στάση που προέκυψε από τα πρακτικά της FOMC, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση του δολαρίου, κατάφερε να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του πετρελαίου για λιγότερο από μία ημέρα.

Είναι σαφές ότι η αγορά έχει εστιάσει στις διαταραχές της προσφοράς. Χωρίς αυτές, το πετρέλαιο σίγουρα θα είχε υποχωρήσει.

Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, στην αγορά πετρελαίου το ημερήσιο κενό μεταξύ ζήτησης και παραγωγής έχει εξαλειφθεί, έστω και προσωρινά. Έτσι, έχει πυροδοτηθεί μια ανανεωμένη επίθεση στο ψυχολογικό όριο των 50 USD/βαρέλι. Η τιμή λειτουργεί ως μαγνήτης, αλλά επίσης και ως μια αόρατη γραμμή την οποία οι επενδυτές φοβούνται να ξεπεράσουν.

Ενώ αυτόν τον μήνα, το αργό πετρέλαιο έχει σημειώσει υψηλό στα 48,95 USD/βαρέλι, η μέση τιμή στην οποία οι παραγωγοί μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο για την παραγωγή του 2017 έχει φτάσει σχεδόν στα 51 USD/βαρέλι. Επομένως, η αγορά ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμη να προχωρήσει στην περιοχή των 50 USD/βαρέλι από φόβο για τυχόν επιπτώσεις στη διαδικασία εξισορρόπησης.

Η έκθεση αποθεμάτων των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας παρουσίασε μικτή εικόνα, καθώς η αναπάντεχη και μη εποχική αύξηση των αποθεμάτων αντισταθμίστηκε από την εντυπωσιακά ισχυρή ζήτηση για βενζίνη. Η τρέχουσα ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την κορύφωση της περιόδου υψηλών μετακινήσεων πέρσι το καλοκαίρι.

Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι οδηγοί στις ΗΠΑ οδήγησαν 19 δισ. χιλιόμετρα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές και τη μείωση της ανεργίας, αναμένεται να συνεχιστεί και την καλοκαιρινή περίοδο υψηλών μετακινήσεων η οποία ξεκινάει επίσημα στις 30 Μαΐου.

Τι αναμένουμε από εδώ και πέρα;

Όπως ήδη αναφέραμε, συνεχίζουμε να θεωρούμε τις τιμές του πετρελαίου άνω των 50 USD/βαρέλι ως ιδιαίτερα υψηλές σε αυτό το στάδιο. Αν και η τιμή των 50 USD/βαρέλι πρωταγωνιστεί, για το αργό πετρέλαιο Brent το επίπεδο αντίστασης ορίζεται λίγο υψηλότερα στα 50,9 USD/βαρέλι, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από πέρσι τον Νοέμβριο.

Οι διαταραχές στην προσφοράς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο και να απομακρύνουν την προσοχή από την αύξησης της προσφοράς σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει προοπτική σταθεροποίησης του αριθμού των μονάδων εξόρυξης στις ΗΠΑ και επιβράδυνσης των μειώσεων στην παραγωγή.

Το αργό πετρέλαιο φαίνεται να χάνει τη δυναμική του με το επίπεδο των 50 USD/βαρέλι να συνεχίζει να λειτουργεί ως η βασική περιοχή αντίστασης:



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα