Market beat: Η ΕΚΤ απέναντι στη χθεσινή πτώση θα προκαλέσει υψηλή νευρικότητα

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 09:55
UPD:09:55
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας περνά σταδιακά στην κατηγορία των αναδυόμενων χρηματιστηρίων και αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται στην δυναμική της αγοράς, στους όγκους των ημερήσιων συναλλαγών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των εισηγμένων, και στα ποσοστά συμμετοχής των ξένων θεσμικών στην κεφαλαιοποίηση και στον ημερήσιο τζίρο. Χθες για αρκετούς αναλυτές η χαλάρωση των υποχρεώσεων των εισηγμένων, μέσω μείωσης της συχνότητας κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων σε 2 από 4 ετησίως, αποτέλεσε αφορμή για να πιεστούν οι μετοχές σε αντίθεση με όσα αποτελούσαν την ανοδική εικόνα των αγορών στην ευρωζώνη. Εκεί διατηρήθηκε η σύνδεση της τάσης των μετοχών με την τάση που έχει η τιμή του πετρελαίου ενώ στην Αθήνα υπήρξε κλιμακούμενη πτώση με κεντρικό πυρήνα των πιέσεων τον τραπεζικό κλάδο.

Αυτές πιθανά να προκάλεσαν: (α) η εικόνα της σχέσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές (β) οι αλλαγές στις υποχρεώσεις των εισηγμένων (γ) η εικόνα των αναδυόμενων αγορών που εντάσσεται το ΧΑ εντός ολίγου (δ) η απόφαση για ενθυλάκωση κερδών που έφερε η αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτων (ε) η άνοδος στο country risk λόγω προσφυγικού.

Η στατιστική πάντως δεν αποκλείει την μετάβαση των δεικτών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα χωρίς αυτό να αναιρεί τα μηνύματα για επιστροφή στα επίπεδα του τέλους του 2015 που εμφανίστηκαν την Τρίτη. Συμφωνούμε απόλυτα με την παρατήρηση πως η «ερώτηση του εκατομμυρίου» είναι το πως θα αντιδράσουν στα νέα δεδομένα (αναφορικά με την χαλάρωση των υποχρεώσεων των εισηγμένων) τα Ξένα χαρτοφυλάκια που παραμένουν τοποθετημένα σε Ελληνικές Εισηγμένες Εταιρείες. Οι εγχώριοι παράγοντες επισήμαναν τον αυξημένο κίνδυνο ασύμμετρης πληροφόρησης και την πιθανότητα ακόμα χαμηλότερης πληροφόρησης για τους μικρομετόχους. Αν οι πιέσεις αφορούσαν στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων θα φανεί επίσης σήμερα αφού η ΠΕΙΡ που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, μετά το κλείσιμο ανακοίνωσε αύξηση κατά 15% για τη χρήση του 2015 στα προ προβλέψεων κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 1,125 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι η σειρά των ΕΤΕ και ΤΙΤΚ ενώ αύριο (Παρασκευή 11/3) αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch.

Χθες οι τράπεζες ήταν οι μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων και η ΕΕΕ, ήταν η μόνη μετοχή που φρέναρε την κάθοδο του 25άρη το πρώτο δίωρο. Μαζί  με μικρή ανοδική συνεισφορά μετοχών όπως ΜΟΗ ΕΧΑΕ ΜΥΤΙΛ που αυτή τη βδομάδα ήταν στις ευνοούμενες του ταμπλό. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν χαμηλοί και αυτό αποτυπώθηκε στον τζίρο. Οι δε απώλειες των τραπεζικών blue chip έδειξαν, ότι για τους επαγγελματίες δεν μέτρησε η απόσταση της κάθε μιας εκ των τραπεζικών μετοχών από τα προσφάτως εμφανισθέντα χαμηλά βίου τους.

Η ΠΕΙΡ (-14,61% στο κλείσιμο) έχανε στο πρώτο δίωρο πάνω από -10% ενώ πριν την έναρξη απείχε από τα χαμηλά +165,67%, η ΕΤΕ (-4,31%) έπεφτε -6,11% όταν πριν την έναρξη είχε απόσταση +134% από την κατώτερη, η ΕΥΡΩΒ (-3,33%) βούλιαζε -4,2% με απόσταση +199,2% από το χαμηλό της και η ΑΛΦΑ (-3,33%) έχανε -6,1% με +90% άλμα από το χαμηλό. Σε επίπεδο συμμετοχής τους στον συνολικό τζίρο, αξίζει να αναφέρουμε ότι στα 20 εκατ.  ευρώ που ανέβηκε ο τζίρος στις 12:25, τα 12 αφορούσαν αυτές και με τα 5 εκατ. του τζίρου για τον ΟΤΕ, ο τζίρος από πέντε μετοχές αποτελούσε το 84% του συνολικού, τις πρώτες δυο ώρες της διαπραγμάτευσης. Όταν οι τράπεζες του ΧΑ χάνουν από -4,5% ως -11% οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες συνήθως παίρνουν επίσης την κατηφόρα και αυτό είδαμε να συμβαίνει χθες, με ανοδικούς του κλάδους της Ακίνητης Περιουσίας των Τροφίμων Ποτών και της Τεχνολογίας.

Οι δυο πρώτοι αποτελούν τους συνήθεις υπόπτους, που χρησιμοποιούνται από τους αγοραίους, για εξισορρόπηση μιας καθόδου ώστε να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Για όλα τα παραπάνω την μέρα του Μάριο Ντράγκι και πριν την εμφάνισή του μπορεί το ταμπλό να δώσει απαντήσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ήπια ανοδικά τερμάτισαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των προσδοκιών για την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 16.999,95 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,55% στις 4.674,38 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,51% στις 1.989,26 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Pfizer εμφάνισαν κέρδη κατά 1,3% ενώ αντίθετα, η μετοχή της Nike υποχώρησε κατά 2,5% και της Regeneron κατά 5,10%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανέκτησε το μεγαλύτερος μέρος των χθεσινών απωλειών, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 4,68% στα 38,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,03% στα 40,85 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου ενός οικονομικού εκτροχιασμού, προειδοποίησε χθες βράδυ ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον. «Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω» τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε μία «ευαίσθητη συγκυρία».

Ο Λίπτον απευθυνόμενος προς τις αναπτυγμένες  οικονομίες, τις κάλεσε να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην ανάπτυξη και να αξιοποιήσουν το δημοσιονομικό «χώρο» που διαθέτουν. «Οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα πιο ισχυροί σήμερα, γεγονός που αυξάνει την αναγκαιότητα μία ισχυρής και συντονισμένης δράσης» συνέχισε το στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προκλήσεων ξεχωρίζει η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών και οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων (commodities).

Παράλληλα, τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας στο Μάντσεστερ της Αγγλίας ανακοίνωσε η Amazon. Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία, το Φθινόπωρο, αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ένα νέο κέντρο, συμβάλλοντας στη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας, σε βάθος τριετίας.

Μάλιστα, για το σύνολο του 2016, η Amazon στοχεύει στη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας, αυξάνοντας το συνολικό της εργατικό δυναμικό στις 14.000. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να ανοίξει ακόμη δύο νέα κέντρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 12.

Την επέκταση τέλος, της έρευνας εις βάρος της Volkswagen ανακοίνωσαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας, μέσω της χρήσης πολύπλοκων τραπεζικών προϊόντων. Η διεύρυνση της αμερικανικής έρευνας ενδεχομένως να συνεπάγεται την έλευση ενός νέου γύρου προστίμων εις βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν όψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 6.146 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,22% στις 9.714 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,43% στις 4.423 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,53% στις 349,89 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Telecom Italia εμφάνισε κέρδη ενώ του 2,5% ενώ η μετοχή της Prudential ενισχύθηκε κατά 2,7%. Στον αντίποδα, η Deutsche Post, παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, σημείωσε απώλειες έως 2%.

Στο μεταξύ, μετά το χθεσινό, ισχυρό sell off, τα συμβόλαια πετρελαίου WTI ενισχύονται σημαντικά κατά 3,86% στα 37,91 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,08% στα 40,80 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της E.ON SE για το σύνολο του 2015. Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία σημείωσε ζημιές 7 δισ. ευρώ έναντι 3,16 δισ. ευρώ το 2014.

Η διεύρυνση των ζημιών αποδίδεται στην κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων (commodities). Παρά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, το διοικητικό συμβούλιο της E.ON αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, κατά 4,7% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Post στο δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα γερμανικά ταχυδρομεία εμφάνισαν κέρδη 670 εκατ. ευρώ έναντι 640 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα κέρδη προ-φόρων ενισχύθηκαν κατά 5,7% στα 957 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,2% στα 15,34 δισ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Post πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας στο Μάντσεστερ της Αγγλίας ανακοίνωσε η Amazon.  Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία, το Φθινόπωρο, αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ένα νέο κέντρο, συμβάλλοντας στη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας, σε βάθος τριετίας.

Μάλιστα, για το σύνολο του 2016, η Amazon στοχεύει στη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας, αυξάνοντας το συνολικό της εργατικό δυναμικό στις 14.000. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να ανοίξει ακόμη δύο νέα κέντρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 12.

Στο μεταξύ, μικρότερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της μείωσης στις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Βόρειας Θάλασσας. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,3% έναντι 0,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,5%.

Την επέκταση τέλος, της έρευνας εις βάρος της Volkswagen ανακοίνωσαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των  ΗΠΑ  αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας, μέσω της χρήσης πολύπλοκων τραπεζικών προϊόντων. Η διεύρυνση της αμερικανικής έρευνας ενδεχομένως να συνεπάγεται την έλευση ενός νέου γύρου προστίμων εις βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν χθες με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους της προηγούμενης συνόδου, αποφάσισαν να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς χαμηλότερα σε μια προσπάθεια αφομοίωσης των υψηλών από το ανοδικό σερί με διαφορετικό τρόπο. Στις δύο πρώτες ώρες και 20 λεπτά των συναλλαγών εμφανίστηκε περίσσεια προσφοράς κατά κύματα και περιορισμένη ζήτηση με αποτέλεσμα να σημειωθούν τα ελάχιστα μέρας στις 12:50 λίγο πάνω από τα επίπεδα του χαμηλού της Δευτέρας. Ήταν οι 547,37 μονάδες και οι 148,26 για ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα. Στη διάρκεια της συνόδου το πρόσημο της μεταβολής των ΓΔ και 25άρη δεν άλλαξε και ήταν διαρκώς αρνητικό ως το -2,85% για τον ΓΔ και ως το -3,75% για τον FTSE25.  Από τις 13:10 επικράτησε ισορροπία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και οι δείκτες ως το τέλος κινήθηκαν σε ζώνη στενού εύρους που για τον ΓΔ περιορίστηκε μεταξύ των 551 και 555,5 μονάδων.  Τα μέγιστα μέρας εμφανίστηκαν στο πρώτο λεπτό και ήταν σχεδόν πάνω στην τιμή ανοίγματος που έγινε με πτωτικό χάσμα που όρισε απώλειες με το καλημέρα της τάξης του -0,30%. 

Διεθνώς επικρατεί ανοδική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε άνοδο καθώς επανήλθε η ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου με τη φήμη πως θα συζητήσουν οι παραγωγοί την υπόθεση της ελεγχόμενης παραγωγής. Επίσης η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τη χαλάρωση φροντίζοντας να μην πληγούν τα κέρδη των τραπεζών με αποτέλεσμα να είναι ο κλάδος που ανεβάζει τους δείκτες μαζί με τις εταιρίες ενέργειας και εξόρυξης πρώτων υλών.

Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν ανοδική εικόνα το ΧΑ εμφάνισε αδυναμία να απορροφήσει την προσφορά από βραχυπρόθεσμους παίκτες που ενθυλάκωσαν σημαντικά κέρδη και οι θεσμικοί παρουσίασαν διάθεση για διόρθωση στις πιο ανεβασμένες μετοχές του Τραπεζικού κλάδου κατόπιν εννέα ανοδικών κλεισιμάτων. Αλλά διατηρώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον κύρια για τις μετοχές ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, και ΜΠΕΛΑ χωρίς να αποτρέψουν ωστόσο τις επιπτώσεις στο γενικό κλίμα από τις απώλειες από τον τραπεζικό κλάδο και σταμάτησαν το ανοδικό σερί. Άρα το ΧΑ διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία. 

Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα ανοδικό που επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν άνοδο ικανών διαστάσεων.  Σήμερα, η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου δεν επηρέασε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε αισθητά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (21 από 10) έναντι των ανοδικών (4 από 13) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 6 είχαν άνοδο  και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 58,046 από 77,598 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 31,146 από 49,4 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,47%, ο CAC είχε μεταβολή +0,46%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,09%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα ανοδική τάση που στη συνέχεια διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,46% και +0,54%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,97% και έφθασε στις 552,59 από 563,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 149,93 από 154,05 με μεταβολή -2,67%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη που έκλεισαν πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +3,33% από +7,15%, Τροφίμων Ποτών +0,56% από -1,81%, Ακίνητης Περιουσίας +0,35% από -1,99%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,30% από +0,67%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τραπεζών -5,69% από +3,51%, Εμπορίου -4,15% από -0,81%, Πρώτων Υλών -3,51% από +1,67%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,72% από +1,31%, Τηλεπικοινωνιών -2,71% από -0,25%, ο 25άρης -2,67% από +0,91%, Ταξίδια Αναψυχή -2,60% από -0,28%, ο ΓΔ -1,97% από +0,76%, Πετρελαίου Αερίου -1,74% από +0,85%, Κοινής Ωφέλειας -1,60% από +0,36%, ο FTSEM -1,15% από +1,65%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,11% από +1,40% και Κατασκευές Υλικά -1,04% από +2,27%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών +0,00% από -1,44%,  Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Τεχνολογίας 0,00% από -0,97% και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,046 από 77,598 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,254 από 0,00 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 52,465 από 75,789 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,636 από 1,365 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,025 από 41,849 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 104,436 από 126,160 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 28 από 57 των καθοδικών σε 65 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 17.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον 25άρη μόνιμα πτωτική πορεία και άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα τιμών.  Μετά το δεύτερο λεπτό η καθοδική κίνηση ξετυλίχθηκε ως την εγγραφή του ελάχιστου στις 12:50 στις 148,26 μονάδες. Μετά τον ισορρόπησαν μεταξύ 149 και 151 μονάδων χωρίς αλλαγές στο αρνητικό πρόσημο μεταβολής. Ο τζίρος στα παράγωγα μετά από τα παραπάνω διαμορφώθηκε στα 9,473 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 2156 από 4373 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο μέρας στις 152,25 μονάδες και κατώτερο τις 147,50 και έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 149,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 926 συμβόλαια για τη σειρά Απριλίου. Ένα συμβόλαιο άλλαξε χέρια για τη σειρά Ιουνίου. Με τον 25άρη στο -2,67% και κλείσιμο στις 149,93 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου ορίστηκε στις 149,50 με 9.317 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν οι 149,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 4.491.

Από την πλευρά της στατιστικής στην περίπτωση του 25άρη οι πιέσεις πιθανά να συνεχιστούν και στο σχόλιο για το ΧΑ τονίζεται η αναπήδηση των τιμών από τα πρόσφατα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών που τις «δικαιολογούν».  Τότε ο δείκτης των παραγώγων θα συναντήσει μια ικανή στήριξη στη ζώνη από τις 144 ως 146 μονάδες, με βάση το ελάχιστο (146,29) στην τελευταία σύνοδο της περασμένη βδομάδας που αποτέλεσε εφαλτήριο για τις ανοδικές συνεδριάσεις στην τρέχουσα. Αλλά η πλέον ισχυρή στήριξη σε πιθανή κατηφόρα για τον 25άρη αποτελεί το επίπεδο που όρισε το χαμηλό της συνόδου στις 21/1 όταν σταμάτησε η πτώση από την πρώτη συνεδρία του Ιανουαρίου. Αναφερόμαστε στις 140,99 μονάδες τιμή από την οποία ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση στον Ιανουάριο που τερματίστηκε με την πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου που έφερε τον 25άρη ως τις 155 μονάδες. Την Τρίτη ο 25άρης πέρασε πιο πάνω αφού το μέγιστο μέρας ήταν στις 157,27 αλλά το κλείσιμο έγινε στις 154 ήτοι μια μονάδα χαμηλότερα από την κορυφή της αντίδρασης από το προηγούμενο πτωτικό κύμα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Ως φυσιολογική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, μετά από 9 συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και σωρευτικά κέρδη 18,85% σε επίπεδο κλεισίματος, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις εκ νέου με τους Επικεφαλής των Θεσμών για τις Μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό. 

Μάλιστα η επιστροφή τους μετά τη Σύνοδο του Eurogroup και τα τεκταινόμενα σε αυτό, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της Αξιολόγησης έως το Πάσχα, αποτελώντας και το βασικό λόγο της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των Κρατικών χρεογράφων και ιδιαίτερα αυτή του διετούς λήξης 2017.

Ειδικότερα, η απόδοση του διετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 9,18% στις 08/03/16, 646 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό έτους στις 15/02/16, επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί στις 14/01/16, παραμένοντας χαμηλότερα έναντι της απόδοσης του 5ετούς (10,5% στις 08/03, 458 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό έτους). Στη δημοπρασία των ΕΓΕΔ 3μηνης διάρκειας, το μεσοσταθμικό επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7% ως αναμενόταν (έκλεισε 13 μήνες στα ίδια επίπεδα), με τα αντληθέντα κεφάλαια να ανέρχονται σε €1,3 δισ.

Στα άξια αναφοράς ότι, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από ανεπτυγμένη (developed) σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging) από τον οίκο FTSE, που τίθεται σε εφαρμογή στις 18 Μαρτίου (προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.), έχουμε και την επικείμενη αλλαγή της Νομοθεσίας, με την κατάργηση της υποχρεωτικής κατάρτισης 3μήνων και 9μήνων από τις εισηγμένες και την παράταση της προθεσμίας για τη δημοσίευση των ετήσιων και 6μηνιαίων αποτελεσμάτων σε τέσσερις μήνες και τρεις μήνες αντίστοιχα από την λήξη της περιόδου αναφοράς.

Σίγουρα η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μειώνει τα έξοδα των εισηγμένων εταιρειών, από την άλλη όμως περιορίζει κατά 50% την επίσημη επικοινωνία (πλην των εταιρικών ανακοινώσεων) μεταξύ εισηγμένων και επενδυτών, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν, ξεκινώντας από την ECB αύριο και συνεχίζοντας με τη FED στις 16/3 και στις BoE και SNB στις 17/03. "Το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων που δε μπορούν να απεκδυθούν οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να παρέχει 'ανεξάντλητη' ρευστότητα στο σύστημα, αλλά παράλληλα ενισχύει συνεχώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Θεσμικοί κυρίως επενδυτές, οδηγώντας σε σημαντική στρέβλωση των αποδόσεων σχετικά με το κίνδυνο της επένδυσης.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, αφοί οι επενδυτές ενθαρρύνονται από το ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργότερα μέσα στην ημέρα, θα αποφασίσει πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης μιμούμενη τη χάραξη πολιτικής σε άλλα μέρη που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις παραπαίουσες οικονομίες τους.

Η αδυναμία του ευρώ υποδεικνύει κάτι θετικό από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οπότε η αγορά μπορεί να κινηθεί ακόμα ψηλότερα το απόγευμα σύμφωνα με τον Hiroaki Mino, της Mizuho Securities στο Τόκιο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας το πρωί κέρδιζε μέχρι 0,3%. Πτώση για την αγορά στη Σαγκάη κατά -1,9% μετά από ισχυρότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό που έχει ερμηνευθεί ως αρνητικό για την οικονομία.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 0,8% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδιζε αρχικά +0,6% για να μειωθεί στο +0,2% αργότερα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε κατά 1,3%. Με ανοδικό τόνο συγκρατημένα υψηλότερα αναμένεται να ανοίξουν οι FTSE DAX και CAC.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το πόσο η ΕΚΤ, η οποία είχε ήδη μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, θα διευκολύνει περαιτέρω νομισματικά. Η ΕΚΤ απόψε αναμένεται ευρέως να αυξήσει το ποσό των τίτλων που αγοράζει από την αγορά κάθε μήνα, και θα αποφασίσει τη μετακίνηση των επιτοκίων περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος. Σημείωνε ο Michael McCarthy, της CMC Markets.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από αδύναμα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο γιατί μεγάλωσαν περαιτέρω οι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μεγάλη έκπληξη στην Ασία, την Πέμπτη προήλθε από την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, που μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 2,25%.

Τους τελευταίους μήνες, η κατήφεια γύρω από την Κίνα, έφερε πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και οι αποπληθωριστικές πιέσεις ώθησαν σε επιθετική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης μια κίνησης για αρνητικά επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο.

Στα νομίσματα, το ευρώ βυθίζεται 0,3% αγοράζοντας 1,0977 δολάρια με τους επενδυτές σε στάση αναμονής πριν από την απόφαση της ΕΚΤ που περιορίζει τις κινήσεις.

Το δολάριο αυξήθηκε 0,3% στα 113,68 γιεν εναντίον του ασφαλούς καταφύγιου όπως το  ιαπωνικό νόμισμα αφού  βελτιώθηκε η διάθεση ανάληψης κινδύνου και είχαμε εμφάνιση κερδών στην αγορά βασικών προϊόντων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μια εισαγωγική συζητήση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σήμερα  Πέμπτη στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στις επαφές της Πέμπτης θα συζητηθούν το φορολογικό, ενώ σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 19.30 θα τεθεί επί τάπητος η αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

«Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών - εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων τριμήνου και εννεαμήνου, αλλά και υποχρέωση περαιτέρω διευκρινίσεων από πλευράς εκδοτών σε ζητήματα που αφορούν θέματα διαφάνειας και ενημέρωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες και αφορά στην ουσία προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Σύμφωνα με το κείμενο του σ/ν, οι εταιρείες έχουν πλέον την υποχρέωση δημοσίευσης περιοδικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε εξαμηνιαία και ετήσια βάση. Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία για τη δημοσίευση αυτών των εκθέσεων σε 4 μήνες για την ετήσια και σε 3 μήνες για την εξαμηνιαία, από τη λήξη της περιόδου αναφοράς.

Μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς αυτούς στο τέλος Φεβρουαρίου περιορίστηκε στα 104 δισ. ευρώ από 106 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Αύξηση κατά 15% κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς για τη χρήση 2015 στα προ προβλέψεων κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 1,125 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε στο τέταρτο τρίμηνο σημαντική μείωση των νέων καθυστερήσεων στα 80 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και θωρακίστηκε με προβλέψεις ύψους 1,38 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο έναντι 244 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου.  

Συνολικά για το 2015, οι προβλέψεις έφθασαν στο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.

Κατά 5,1% συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 1,271 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το έλλειμμα παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%. Στα επιμέρους στοιχεία, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 2,922 δισ. ευρώ έναντι 3,143 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 7%. Δίχως τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1%.

Ενδιαφέρον για την επανέναρξη χρηματοδοτήσεων ενεργειακών επενδύσεων, τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο και σε άλλους, εξέφρασαν στελέχη του τραπεζικού Ομίλου UniCredit Bank AG σε συνάντησή τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, την Τετάρτη. Ο υπουργός επεσήμανε ότι «η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στην Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, αλλά και γενικότερα, είναι σαφής ένδειξη των θετικών αλλαγών που συντελούνται στο πεδίο της οικονομίας και μια έμπρακτη επιβεβαίωση της σταθεροποίησης, στην οποία αποδίδουν μεγάλη σημασία επενδυτές και φορείς χρηματοδότησης».

Η Eurobank Equities βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης των Χρηματιστηριακών εταιρειών, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τον μήνα Φεβρουάριο 2016, με μερίδιο αγοράς 17,45%. Ακολούθησαν η Euroxx με 13,60%, η Εθνική Χρηματιστηριακή με 11,19%, η Citigroup με 7,20% και η Πειραιώς με 6,37%.

Πρόγραμμα 12μηνης έμμισθης απασχόλησης για νέους εργαζόμενους, ανακοίνωσε ο Όμιλος Μυτιληναίος. Το πρόγραμμα «Νέα Γενιά εν Δράσει» απευθύνεται σε νέους έως 28 ετών και φιλοδοξεί να δημιουργήσει «μία δυναμική ομάδα νέων», οι οποίοι θα εργαστούν στις ποικίλες οργανωτικές δομές των εταιρειών του ομίλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα για 12μηνη έμμισθη απασχόληση, σε διάφορες διευθύνσεις των εταιρειών του Ομίλου, καθώς και συστηματική εκπαίδευση, προκειμένου να εξελίξουν την τεχνογνωσία και τις ικανότητές τους.

Σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα επέστρεψε ο Όμιλος Fourlis, ο οποίος για το σύνολο του 2015, εμφάνισε καθαρά κέρδη 253.000 ευρώ έναντι ζημιών 11,5 εκατ. ευρώ το 2014. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου ενός οικονομικού εκτροχιασμού, προειδοποίησε χθες βράδυ ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον. «Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω» τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε μία «ευαίσθητη συγκυρία».

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα του Καναδά, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού της συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διατηρήθηκε στο 0,5% , ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο παρέμεινε στο 0,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,25%. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας, η αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες για το παγκόσμιο οικονομικό momentum.

Έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει έρευνες των κυπριακών αρχών για τρεις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη ρουμανική Transilvania, τη γερμανική Commerzbank και τη Λαϊκή Τράπεζα,ο φάκελος των οποίων, βρίσκεται ήδη στην κυπριακή Βουλή. Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου - σύμφωνα με το κυπριακό μέσο StockWatch - διευκρίνισε ότι η υπόθεση της Transilvania αφορά τις υποψίες χειραγώγησης της χρηματιστηριακής αγοράς της Κύπρου, ενώ όσον αφορά την Commerzbank, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθεί στη νομική υπηρεσία.

Κατά 10% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της BMW για το σύνολο του 2015. Ειδικότερα, η κερδοφορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύθηκε στα 6,4 δισ. ευρώ έναντι 5,8 δισ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 15% στα 92,2 δισ. ευρώ από 80,4 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο της BMW πρότεινε την αύξηση του μερίσματος στα 3,2 ευρώ ανά μετοχή.

Μικρότερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της μείωσης στις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Βόρειας Θάλασσας. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,3% έναντι 0,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,5%. Στον ενεργειακό κλάδο, παρουσιάστηκε συρρίκνωση 6,3% - γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά τα στοιχεία για τη συνολική παραγωγή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα