Market beat: Σκοπιμότητες εσωτερικού και ανησυχία παγκόσμιων διαστάσεων ορίζουν τάση

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 10:03
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εγχώριοι αναλυτές προς τιμή τους εκφράζουν την επιφύλαξη έναντι των πολλαπλών κινδύνων που απειλούν το επενδυτικό φρόνημα. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία στο «ποδαρικό» του 2016 έχει γεμίσει από την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνση των ρυθμών της ανάπτυξης στην Κίνα. Και στην ενίσχυσή της συνηγορούν οι τιμές του πετρελαίου. Πάνω σε αυτά προστίθενται μια σειρά κινδύνων γεωπολιτικού χαρακτήρα. Εκείνοι που ασχολούνται με τις ξένες αγορές, μπορούν ευκολότερα να καταλάβουν γιατί μετά από μια τόσο καθοδική σύνοδο στο ξεκίνημα της χρονιάς, ακολούθησαν ακόμα δυο καθοδικές συνεδρίες, λόγω απογοήτευσης των επενδυτών. Αυτή προκλήθηκε όταν διαπιστώσανε πως η στάση των Κινέζων επιτρέπει τη διολίσθηση του νομίσματός τους, ενώ οι Βορειοκορεάτικες πυρηνικές δοκιμές πάντα τρόμαζαν τις αγορές. Με απλά λόγια, είμαστε διεθνώς σε μια φάση που η πολιτική, θεωρείται λογικό και απαραίτητο να παρεμβαίνει, για να διασώσει τις αγορές μετοχών από την κατρακύλα.

Το ερώτημα δε για τους επενδυτές του ΧΑ είναι ξεκάθαρο. Οι πηγές της αποστροφής στον επενδυτικό κίνδυνο είναι εισαγόμενες ή «εσωτερικού»; Κρίνοντας από την αυξομείωση των πιέσεων στις πρώτες συνεδριάσεις του χρόνου, εκτιμούμε ότι οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, που διατηρήθηκαν σταθερές, σχετίζονται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό περισσότερο, παρά από τις διεθνείς. Το επόμενο δε ερώτημα είναι, γιατί συντηρούνται οι πιέσεις σε τίτλους που η κεφαλαιοποίησή τους είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένη με άντληση φρέσκων κεφαλαίων, πριν από μόλις ένα δυο μήνες; Σε αυτό η στήλη έχει απαντήσει από την εποχή της διεξαγωγής των ΑΜΚ, διακριτικά μεν με σαφήνεια δε. Θα ήταν αυτοκτονικό, οι ισχυροί θεσμικοί με υψηλή συμμετοχή στην ανακεφαλαίωση, να επιτρέψουν σε επενδυτές με μικρές θέσεις στις τράπεζες, ρευστοποιώντας, να κλειδώσουν μεγάλα κέρδη από τη συμμετοχή στις πρόσφατες ΑΜΚ.

Προσδίδοντας τιμή στις μετοχές πολύ κοντά σε εκείνη των ΑΜΚ, απαγορεύουν την έξοδο στους κυνηγούς των ευκαιριών για μεγάλα κέρδη, με κινήσεις μικρών επενδυτικών οριζόντων. Είναι το κλασικό δικαίωμα του μεγαλομετόχου, μόνο που το ρόλο αυτό έχουν αποκτήσει ισχυρά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Αυτοί ήταν οι αγοραστές των μετοχών προς ρευστοποίηση χθες, στο μεγαλύτερο ποσοστό και καλό είναι να «διορθώσουμε» τις εκφράσεις που χαρακτηρίζουν ως πρωταγωνιστές τους πωλητές. Ή, πως εκέινοι είχαν το πάνω χέρι. Γιατί στην αγορά, το πάνω χέρι έχει η ομάδα που καθορίζει τις τιμές. Στην κάθοδο δε, επειδή περισσεύει η προσφορά, ανάγκη να πουλήσουν έχουν οι πωλητές. Οι δε αγοραστές, για να την εκπληρώσουν, θα απορροφήσουν τις προς πώληση μετοχές. Αυτοί συνεπώς ζητούν και ορίζουν τιμές χαμηλότερες.

Επειδή μεγαλομέτοχοι στις τράπεζες είναι ξένοι θεσμικοί, εμφανίζουν μια ιδιαίτερη σπουδή στην στατιστική εικόνα της αγοράς. Ως απόμακρα μέλη του ΧΑ, χρησιμοποιούν αναγκαστικά τη στατιστική ανάλυση για τις επενδυτικές τους κινήσεις και επηρεάζονται περισσότερο από το διεθνές κλίμα. Αυτό μάλλον είναι η βάση της φροντίδας να εμφανιστούν τιμές για τον 25άρη «τους»  κάτω από τις 177 μονάδες αλλά πάνω από τις 176. Οι μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, όταν επέστρεψε η διάθεση για ρίσκο στις ξένες αγορές, έκαναν χθες δυνατή την επιστροφή των βασικών δεικτών σε επίπεδα άνω του χαμηλού ημέρας. Αυτό ήταν και ελάχιστο του 25άρη στις τελευταίες 11 συνόδους, με τον ΓΔ να «παλεύει» στις τελευταίες συνεδριάσεις να φύγει πάνω από τον ΚΜΟ30 ημερών. Χωρίς βέβαιη επιτυχία, στο επιβαρυμένο διεθνές κλίμα.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν χθες το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, λόγω των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών σε Βόρεια Κορέα και Μέση Ανατολή. Επί τάπητος βρέθηκε και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου, το οποίο αντέδρασε πτωτικά στις διεθνείς εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,47% στις 16.906,92 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 4.835,77 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,31% στις 1.990,38 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Chevron κατέγραψε πτώση κατά 3,95% λόγω της διολίσθησης του πετρελαίου σε χαμηλό επτά ετών. Η Apple απώλεσε το 2% της αξίας της, μετά την περικοπή κατά 30% της παραγωγής iPhone.

Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε το πρωί η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας για ακόμη μία φορά τη διεθνή κατακραυγή.  «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην πυρηνική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ. Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας - η τέταρτη κατά σειρά - έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Ως απόρροια των εξελίξεων, τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα έκλεισαν πτωτικά, με απώλειες άνω του 1%, ενώ πτωτικά κατά 1,5% κινούνται και οι αγορές του ευρώ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού, η οποία πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στην Τεχεράνη. 

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό πολλών ετών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψαν πτώση 5,8% στα 34,31 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2004. Συγχρόνως, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 5,53% στα 33,98 δολάρια ανά βαρέλι, διολισθαίνοντας σε χαμηλό επτά ετών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τον Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν ακόμη 257.000 θέσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 215.000 θέσεων εργασίας έναντι 211.000 τον Νοέμβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες της τάξης του 1% κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας άσκησε σημαντικές πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Επί τάπητος βρέθηκε και η γεωπολιτική «σύγκρουση» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας αλλά και η συνεπαγόμενη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,04% στις 6.073 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,93% στις 10.214 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,26% στις 4.465 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,33% στις 354,10 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού, η οποία πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στην Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό 11 ετών υποχωρούν τα συμβόλαια πετρελαίου Brent, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν πτώση 4,3% στα 34,85 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2004. Συγχρόνως, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,45% στα 35,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν διολισθήσει κάτω των 35 δολαρίων.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Royal Mail ενισχύθηκε κατά 2,4% ενώ η BAE Systems κατέγραψε άνοδο 2,4% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από την RBC. Στον αντίποδα, ο Dialog Seminconductor υποχώρησε κατά 5,6% στον απόηχο του δημοσιεύματος περί περικοπής 30% της παραγωγής των iPhones. Απώλειες πέριξ του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των Publicis και PostNL. 

Στον ενεργειακό κλάδο, η Tullow Oil κατακρημνίστηκε στο 7% ενώ οι μετοχές των Seadrill, Subsea 7 καιSbm Offshore έκλεισαν πτωτικά κατά 3,5%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 8% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Γερμανία, με τη συνολική άνοδο για το 2015 να ανέρχεται στο 6%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους, πουλήθηκαν 3,21 εκατ. νέα οχήματα, έναντι της εκτίμησης περί 3,17 εκατ. οχημάτων. ΣτηΓαλλία, οι ετήσιες πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 6,8% , στην Ιταλία κατά 16% και στην Ισπανία κατά 21%. 

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, καθώς τον Δεκέμβριο οι εταιρείες προσέλαβαν εργαζομένους με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,3 μονάδες έναντι 54,2 μονάδων τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 54 μονάδες. Όσον αφορά στον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI παρέμεινε αμετάβλητος στις 54,2 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής διατηρήθηκε στις 49,5 μονάδες για τρίτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο δείκτης απασχόλησης ενισχύθηκε στις 52,8 μονάδες έναντι 52,2 μονάδων προηγουμένως, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. 

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,8 μονάδες έναντι 51 μονάδων τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

ΧΑ

Η συντονισμένη, αρχικά και την Τρίτη, πτώση των μετοχικών αξιών στα διεθνή χρηματιστήρια, επηρέασε την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας.

Πάλι, οι θεσμικοί του δολαρίου που συμμετέχουν στα 90 λεπτά προ του τέλους, προσέθεσαν στις υπάρχουσες πιέσεις. Στο σύνολο ωστόσο της διαπραγμάτευσης κράτησαν σε ανεκτά για την στατιστική ανάλυση επίπεδα τους βασικούς δείκτες, σε αρνητικό μόνιμα πεδίο μετά τις 10:46 και με υπολογίσιμες απώλειες. Έδειξαν ότι ήθελαν να πιέσουν τα τραπεζικά blue chip. Η εικόνα ήταν τελικά χειρότερη από την προηγούμενη σύνοδο για τις τράπεζες στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α. (ΠΕΙΡ -1,08% από +0,36%, ΕΥΡΩΒ -0,90% από -3,85%, ΕΤΕ -4,24% από -3,79% και ΑΛΦΑ -5,39% από -3,21%).

Οι αγορές στην Ευρώπη είχαν διατηρήσει την πτωτική δυναμική που εμφάνισαν στο τέλος του 2015, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες από την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου και οι φόβοι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Αλλά όταν διαπιστώθηκε πως στις ΗΠΑ άλλαξε το κλίμα, στην ευρωζώνη μειώθηκαν οι καθοδικές αγορές και οι μεγαλύτερες γύρισαν σε κέρδη. Κάτι που ανατράπηκε πολύ γρήγορα, υπογραμμίζοντας πως η μόνη βεβαιότητα των ημερών είναι η υψηλή μεταβλητότητα.                                 

Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά ο ΟΤΕ +1,22% με τζίρο 4,344 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ -0,69% από -11,11% με 3,842 από 8,758 εκατ. ευρώ τζίρο και οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα: η ΕΤΕ με μεταβολή -4,24% από -3,79% με ημερήσιο όγκο 86,544 από 52,948 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 27,653 από 17,623 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ στο -4,56% από -3,21% με ημερήσιο όγκο 8,945 από 3,772 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 20,854 από 9,233 εκατ. ευρώ,  η ΠΕΙΡ με μεταβολή +1,08% από +0,36% με ημερήσιο όγκο 35,400 από 25,262 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 9,862 από 7,171 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ 0,00% από -3,85% με ημερήσιο όγκο 5,653 από 6,429 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 5,640 από 6,459 εκατ. ευρώ.  Ο τζίρος αυτών των μετοχών είναι το 86,96% του συνολικού!

Στις δημοπρασίες οι θεσμικοί επηρέασαν τελικά ελαφρά ανοδικά τις τιμές για τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος ήταν ανώτερος  του τζίρου της περασμένης μέρας. Η στατιστική εικόνα βελτιώθηκε ελαφρώς όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (9 από 12) έναντι των ανοδικών (11 από 10) με 5 από 3 αμετάβλητα.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο –0,06%, ο CAC είχε μεταβολή +0,26%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,72%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική που ανατράπηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει –0,29% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,17%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,57% και έφθασε στις 617,59 από 621,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 177,31 από 178,90 με μεταβολή -0,89%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 2,5 μονάδες προς τα άνω και  του 25άρη κατά 0,96 της μονάδας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Ακίνητης Περιουσίας +1,75% από +1,22%, Κοινής Ωφέλειας +1,26% από +2,25%, Τηλεπικοινωνιών +1,22% από -2,06%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,05% από +0,001%, Τεχνολογίας +0,67% από -1,09%, Κατασκευές Υλικά +0,65% από +1,11%, ο FTSEM +0,36% από +0,10%, Πετρελαίου Αερίου +0,29% από +0,76%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,07% από +0,27%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους Υγείας -4,43% από +5,61%, Εμπορίου -4,06% από -3,57%, Χημικών -2,82% από +0,71%, Τραπεζών -2,32% από -2,65%, Ασφαλειών -2,14% από 0,00%, Πρώτων Υλών -1,09% από -0,43%, ο 25άρης -0,89% από -2,42%, ο ΓΔ -0,57% από -1,62%, Τροφίμων Ποτών -0,26% από -2,07%, Ταξίδια Αναψυχή -0,22% από -8,97%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,21% από -0,83%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,846 από 58,763 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,550 από 0,806 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 78,272 από 56,948 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,684 από 0,737 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 47,292 από 47,617 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 145,261 από 95,712 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 50 από 63 των καθοδικών σε 41 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη συνεδρίαση, του χρόνου το μέγιστο του δείκτη των παραγώγων πριν τη συμπλήρωση τριών λεπτών συναλλαγών. Ήταν οι 180,00 μονάδες και από εκεί με σταθερή, αλλά σχετικά μικρή, πτωτική κλίση, ξεκίνησε η αναζήτηση του χαμηλού ημέρας που ορίστηκε στο πρώτο μέρος (176,24 μονάδες) όμως στο τέλος μετά την είσοδο των θεσμικών από ΗΠΑ επανεμφανίστηκε. Ο 25άρης, στο τέλος βρέθηκε στις 177,31 μονάδες με μεταβολή -0,89%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,197 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 1904 ΣΜΕ Ιανουαρίου με ανώτερο μέρας τις 181,50 μονάδες και κατώτερο οι 176,25. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 176,75 μονάδες, με μεταβολή -0,84% από την εκκαθάριση της 4/1 στις 178,25 μονάδες.  Άλλαξαν επίσης 338 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου και οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 177,25 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 176,25 μονάδες για την τρέχουσα σειρά με ανοικτές θέσεις 14.929 ΣΜΕ και για την επόμενη στις 177,25 με 580 ανοικτά συμβόλαια. Άρα οι traders διατήρησαν τις δυσοίωνες προσδοκίες τους με μείωση της έκθεσής τους στα ΣΜΕ.

Με την εγχώρια αγορά να επηρεάζεται φέτος μέχρι στιγμής από την διεθνή φυγή από τις αξίες υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές το χρέος των αναδυόμενων αγορών και αρκετά νομίσματα, οι προσδοκίες των επενδυτών των παραγώγων είναι δικαιολογημένες. Αν όμως επιβεβαιωθούν σήμερα θα έχουμε επιδείνωση τεχνικά καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση το ελάχιστο ήταν οι 176,24 μονάδες τιμή που έχει να εμφανιστεί από τις 16 Δεκεμβρίου.

Η εγγραφή χαμηλού τελευταίων 11 συνόδων την Τρίτη παρά τη «διόρθωση» στις δημοπρασίες, αποτελεί για τη στήλη μια ακόμα ειδοποίηση για αρνητική εικόνα, βάσει της στατιστικής ανάλυσης.

Αν σήμερα το διεθνές κλίμα κυριαρχήσει τότε η επιστροφή του δείκτη στα χαμηλά κάτω από τις 170 μονάδες αποκτά ικανές πιθανότητες. Ωστόσο πριν από αυτά τα επίπεδα τιμών η στήλη εντοπίζει μια ζώνη στήριξης που την ορίζει το χαμηλό στις 16/12 που ήταν οι 171,43 μονάδες και το ελάχιστο της συνεδρίας της 15/12 στις 170,67 μονάδες. Συνεπώς στις 171 μονάδες υπάρχει στήριξη που την έδωσε στο κοντινό παρελθόν η άνοδος που πέρασε τον 25άρη πάνω από τις 180 μονάδες  οδηγώντας τον ως τις 184 στις 21/12. Μετά από αυτά τα επίπεδα στις 171 μονάδες, στην προς τα κάτω διέλευση του δείκτη των blue chip εντοπίζουμε τις 164 – 165 μονάδες ως στήριξη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών μηνών σήμερα Πέμπτη, μετά την πληροφορία πως η Κίνα επέλεξε την καθοδήγηση του γουάν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα, προεκτείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία και τις πιθανότητες για υποτιμήσεις από άλλες ανταγωνιστικές χώρες.

Στη Σαγκάη οι μετοχές βούτηξαν πάνω από 7% και η διαπραγμάτευση σταμάτησε γιατί η πτώση ενεργοποίησε ένα διακόπτη των συναλλαγών, παρά τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τις κινεζικές αρχές.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -1,4%, οδηγημένος στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας χάνει -1,8%. Οι Μετοχές της Αυστραλίας έχασαν 1,99% και στην αγορά της Νότιας Κορέας ο Kospi υποχώρησε 0,77%.

Οι φόβοι για την υγεία της κινεζικής οικονομίας, η οποία πρόσφατα αντικατοπτρίζεται σε ένα σημαντικά αποδυναμωμένο γιουάν, μέχρι στιγμής το 2016 έχουν γίνει βασική πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές.

Οι μετοχές στην Ασία διεύρυναν τις απώλειες τους μετά από την απόφαση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), για το μέσο ποσοστό των τιμών του γουάν 0,50% πιο κάτω από την προηγούμενη μέρα. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ημερήσιων «στερεώσεων» από τον Αύγουστο και η όγδοη μέρα στη σειρά για την PBOC να ορίσει καθοδήγηση προς χαμηλότερο νόμισμα.

Υπεράκτια το γουάν υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε το 2010 η διαπραγμάτευσή του, πριν από την εξάτμιση ενός ποσοστού της ζημίας του με βάση την εικαζόμενη παρέμβαση, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να απαλύνει το συναίσθημα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φοβούνται πως η ταχεία εξασθένιση του γουάν μπορεί να επιταχυνθεί, γεγονός που θα σήμαινε ότι η οικονομία της Κίνας είναι ακόμη πιο αδύναμη από ό, τι είχαν φανταστεί, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άλλο κύμα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στην περιοχή της Ασίας και σε άλλες σημαντικές οικονομίες.

ΟΙ αγορές μετοχών της Wall Street έκλεισαν στα χαμηλά τριών μηνών μέσα στην γενική αποστροφή κινδύνου, που ενισχύεται από τη συνεχή πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και εκ των γεωπολιτικών ανησυχιών μετά από την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την Τετάρτη.

Τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα που ενισχύθηκαν από την επακόλουθη στροφή προς την ποιότητα. Η απόδοση στο 10ετές βυθίστηκε 9 μονάδες βάσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το γιέν, ένας άλλος δικαιούχος γοητείας σε περιόδους που γίνεται αντιληπτή η πιθανότητα μιας παγκόσμιας κρίσης, προσέλκυσε επίσης προσφορές. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών αγοράζοντας 117,66 γιέν.

Το δολάριο ήταν επίσης καταβεβλημένο μετά τα πρακτικά της σύσκεψης επί της πολιτικής της Federal Reserve τον Δεκέμβριο, όπου οι προτάσεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ αφορούν σε σταδιακή άνοδο, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.

Το ευρώ ήταν 0,2% ψηλότερα αγοράζοντας 1,0804 δολάρια.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το μπρεντ υποχώρησε σε χαμηλό 11-ετών στα 33,41 δολάρια το βαρέλι μετά από τα στοιχεία που έδειξαν μια εκπληκτικά μεγάλη συσσώρευση των αποθεμάτων βενζίνης των ΗΠΑ, προσθέτοντας φόβους ενός αυξανόμενου παγκόσμιου κορεσμού προσφοράς. Η αγορά αργού πετρελαίου μέχρι στιγμής έχει αποσιωπήσει την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων, όπως οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, και η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο περιβάλλεται από ένα σύνθετο 'μωσαϊκό' δυνητικών απειλών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον του, αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων των παρατηρητών.

Διαμορφώνεται, έτσι, ένα περιβάλλον που μπορεί να εκθρέψει ποικίλα σενάρια για το 2016 διαφορετικού βαθμού αισιοδοξίας καθώς είναι "όλα ανοικτά". Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, διαμορφώνεται "μια βεβαιότητα": ότι η μεταβλητότητα θα είναι για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχη, προσφέροντας "συγκινήσεις" και την έκκριση υψηλού βαθμού αδρεναλίνης σε όσους συμμετέχουν, καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα δίνουν την ευκαιρία για καταγραφή θετικών αποδόσεων, εφόσον αναληφθούν οι ανάλογοι επενδυτικοί κίνδυνοι, που ωστόσο κατά κανόνα δεν δικαιώνουν τους μικροεπενδυτές.

Έτσι, με το ξεκίνημα του 2016 επανήλθε η απειλή της επιβράδυνσης των ρυθμών μεγέθυνσης για την Κινεζική Οικονομία και των αναπόφευκτων αρνητικών συνεπειών της για την Παγκόσμια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του εξωστρεφούς Κινεζικού μοντέλου, προς μοντέλο Οικονομίας με υψηλή εσωτερική ζήτηση απαιτεί σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τις παθογένειες της Οικονομίας, γίνεται φανερό ότι ο Κινεζικός "ιός" θα ταλαιπωρήσει εφεξής την Παγκόσμια Οικονομία.

Επιπλέον, η "διά χειρός" των ΗΠΑ αναδιάταξη των δεδομένων στη Μ. Ανατολή, με τον αυξημένο ρόλο του Σιιτικού Ιράν, φαίνεται ότι πλήττει ιδιαίτερα τη Σουνιτική Σαουδική Αραβία που αποφάσισε την αψυχολόγητη εκτέλεση Σιίτη κληρικού, προκαλώντας νέα ένταση.

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν πρόσθετες εστίες αναταραχής για το ήδη ταραγμένο περιβάλλον, αυξάνοντας τους παράγοντες αβεβαιότητας που ήδη διαμορφώνουν σκηνικό αποπληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Οικονομίας, ιδιαίτερα δε στην Ευρώπη όπου βρίσκεται και η Χώρα μας.

Οι προσθήκες λοιπόν ολοένα και νέων "μαύρων κύκνων" σε συνέχεια των ήδη υφιστάμενων, είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη και συνακόλουθα την εταιρική κερδοφορία, οδηγώντας σε αναπόφευκτη πλαγιοκαθοδική κίνηση του δείκτες στις διεθνείς Αγορές αλλά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2016.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, το ήδη απαξιωμένο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί να διαφοροποιηθεί εφόσον η κινητικότητα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων συνεχίσει αδιάλειπτα. Θα χρειαστεί δηλαδή η ολοκλήρωση της ψήφισης του Ασφαλιστικού, που ήδη κατατέθηκε προβλέποντας δραστικές αλλαγές ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Η πρόοδος στις Αποκρατικοποιήσεις, με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΠ σε πρώτη φάση και τη συνεπή δρομολόγηση των επόμενων. Και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Δανειστές ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και η δυνατότητα προσδοκιών επανεκκίνησης της Οικονομίας στη συνέχεια.

Όμως, με τον πολιτικό κίνδυνο να διατηρείται, όπως προκύπτει από τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν διαμορφώνονται συνθήκες για την παροχή 'ηχηρής ψήφου εμπιστοσύνης' στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που κινείται επί του παρόντος σε πτωτική πορεία παράλληλη με τις διεθνείς Αγορές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε πολιτική σταθερότητα και ομαλή -και γοργή- ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσβλέπουν οι τραπεζίτες προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε κανονικότητα και να επιτευχθεί πρόοδος στα δύο βασικά μέτωπα: των «κόκκινων» δανείων και των καταθέσεων.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχουν οι συνθήκες για «ολική επαναφορά» του τραπεζικού κλάδου εφόσον διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι χωρίς να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα αμέσως, μια σειρά από γεγονότα που θα δρομολογηθούν θα οδηγήσουν στην πορεία του έτους σε σαφή ανάκαμψη.

Δυσοίωνη είναι η κατάσταση που σκιαγραφεί η Südwest Presse για την Ελλάδα κάνοντας λόγο σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα για μαζική φυγή εταιρειών από τη χώρα και συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Σε άρθρο με τίτλο «Εταιρείες δραπετεύουν από την Ελλάδα» η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η χτυπημένη από την κρίση ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις όσο τίποτα άλλο εάν θέλει να αφήσει πίσω της την εξάχρονη ύφεση. Όμως τη χρονιά που πέρασε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ελληνικές εταιρείες επένδυσαν μόνο το ισχνό ποσό των 300 εκατομ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 2,5 δις ευρώ της προηγούμενης χρονιάς».

Διαδοχικές επαφές με ​Ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει από την Παρασκευή ​ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τ​σακαλώτος.

Τις συζητήσεις θα απασχολήσουν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 8 Ιανουαρίου - Ρώμη: Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.
  • Σάββατο 9 Ιανουαρίου - Λισσαβώνα: Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.
  • Κυριακή 10 Ιανουαρίου - Παρίσι: Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.
  • Δευτέρα 11 Ιανουαρίου - Ελσίνκι: Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
  • Τρίτη 12 Ιανουαρίου - Άμστερνταμ: Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας & πρόεδρος του Eurogroup.
  • Τετάρτη 13 Ιανουαρίου - Βερολίνο: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας. 

Με δύο ταχύτητες κινήθηκε το λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο, με τους μικρότερους παίκτες να κλείνουν το 2015 με ταμείο στο «μείον» και πτώση τζίρου από 10% έως 40%, συσσωρεύοντας νέες απώλειες στους ισολογισμούς τους και τις μεγάλες αλυσίδες να γράφουν κέρδη, με ικανοποιητικά έσοδα που τον τελευταίο μήνα της χρονιάς ενισχύθηκαν - σε κάποιες περιπτώσεις και με διψήφιο ρυθμό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη δέσμευση της ΕΚΤ για την επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Πίτερ Πρετ, σε συνέντευξή του στον βελγικό Τύπο. «Δεν υπάρχει Plan B για την επίτευξη του στόχου» διαβεβαίωσε και σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο επιθυμητό σημείο, εφόσον τυπωθεί αρκετό χρήμα». Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υλοποιήσει τον στόχο της.

Τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 υποβάθμισε η Παγκόσμια Τράπεζα, με αφορμή τις απογοητευτικές επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο μόνο 2,9% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%.

Σε χαμηλό 11 ετών υποχωρούν τα συμβόλαια πετρελαίου Brent, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν πτώση 4,3% στα 34,85 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2004. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,45% στα 35,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν διολισθήσει κάτω των 35 δολαρίων.

Την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών συνεχίζει το ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται από τη μαζική στροφή των επενδυτών προς το δολάριο. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12.40), το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,1396% στα 1,0734 δολάρια ανά ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 1,0774 δολάρια και χαμηλό τα 1,0720 δολάρια. Την ίδια ώρα, το κινεζικό γουάν κατακρημνίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, υποχωρώντας στα 6,5548 γουάν/δολάριο.

Κατά 8% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Γερμανίαμε τη συνολική άνοδο για το 2015 να ανέρχεται στο 6%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους, πουλήθηκαν 3,21 εκατ. νέα οχήματα, έναντι της εκτίμησης περί 3,17 εκατ. οχημάτων.

Πάντως, ο κλάδος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επισκιάστηκε από το πρόσφατο σκάνδαλο της Volkswagen.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τον Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν ακόμη 257.000 θέσεις.

Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 215.000 θέσεων εργασίας έναντι 211.000 τον Νοέμβριο.

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, καθώς τον Δεκέμβριο οι εταιρείες προσέλαβαν εργαζομένους με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,3 μονάδες έναντι 54,2 μονάδων τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 54 μονάδες.

Την πώληση στοιχείων ενεργητικού 6,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της Electricite de France για το 2016.

Μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Γαλλίας αναμένεται να διαθέσει προς πώληση το 49,9% της αμερικανικής Constellation Energy Nuclear Group, όπως και το 50% της γαλλικής Reseau de Transport d’ Electricite.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,8 μονάδες έναντι 51 μονάδων τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

Τις πέντε βασικές προτεραιότητες του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ για το 2016 έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής του θεσμού, Ντανιέλ Νουί. «Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο έτος πλήρους εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την τραπεζική διαφάνεια» σημείωσε η Νουί και πρόσθεσε ότι οι παρακάτω προτεραιότητες συνιστούν το απαιτούμενο εργαλείο για την εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, ο οποίος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα