«Επιχείρηση» ανάκαμψης στο Χ.Α.

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 11:08
UPD:11:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Nα αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές κλίμα επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιδιώκει να επιστρέψει σε θετικό έδαφος μετά τις χθεσινές, σημαντικές απώλειες. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι εξελίξεις με το ασφαλιστικό, με την πρόταση της κυβέρνησης να «ταξιδεύει» προς τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11:06), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,66% στις 617,01 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση 0,70% στις 177,65 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,95 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται εννέα μετοχές, πτωτικά 22, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,35% στις 43,57 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν μικτά πρόσημα. Alpha Bank και Εθνική ενισχύονται κατά 0,83% και 0,30% αντίστοιχα, ενώ η Eurobank υποχωρεί οριακά κατά 0,10%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 1,22% ενώ η ΓΕΚ Τέρνα καταγράφει άνοδο κατά 1,32%. Στον αντίποδα, πτώση 1% σημειώνει η Aegean, η ΕΥΔΑΠ, η Τέρνα Ενεργειακή και ο Μυτιληνίαιος.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Κίνα, καθώς η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και των εποπτικών αρχών λειτούργησαν εκτονωτικά, μετά το χθεσινό sell off, το οποίο οδήγησε τους δείκτες στο -7%. Άνοδο άνω του 1% σημειώνουν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τον DAX να ανακάμπτει στο 0,81%.

Σαρωτικές ανατροπές σε ό,τι γνωρίζαμε από τη Μεταπολίτευση μέχρι χθες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επιφέρει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς αλλάζει τα πάντα. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και θα αποτελεί στο εξής τον μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης.

Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται αυτοδίκαια από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Το ΝΑΤ και ο ΟΓΑ διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα μόνο για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων, δηλαδή διατηρούν την προνοιακή δραστηριότητά τους. Με τις προωθούμενες αλλαγές, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της κοινωνικής ασφάλισης, έρχονται νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, επειδή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους. Επίσης, έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα προβλέπονται αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους, εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες. Το ΕΚΑΣ από την 1-1-2017 θα αρχίσει σταδιακά να καταργείται για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων επειδή αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια απονομής του. Τέλος, καθιερώνεται εθνική σύνταξη 384 ευρώ για όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης που θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό στο σύνολο όλων των εργάσιμων ετών ενός ασφαλισμένου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα