Για πρώτη φορά τα έσοδα πάνω από τον στόχο

Με «κέρδη» οι εισπράξεις των εφοριών, ενώ χαμηλός ήταν και ο ρυθμός αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 13:00
UPD:13:00
REUTERS/DAVID W CERNY

Τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου κινήθηκαν κατά 190 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Με «κέρδη» έκλεισε ο Οκτώβριος για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι εισπράξεις των εφοριών για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση κινήθηκαν πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αποκάλυψε η «Ν», όχι όμως και τόσο ανέλπιστα ακόμη και για τα στελέχη του υπουργείου, καθώς οι φορολογούμενοι έπρεπε να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα και σε νέες υποχρεώσεις και μάλιστα αυξημένες.

Ειδικότερα, εκτός από την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τον προηγούμενο μήνα είχαμε και την πρώτη δήλωση ΦΠΑ μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών από 1 εκατ. επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Οι δύο αυτοί νέοι παράγοντες άλλαξαν την πορεία των εσόδων, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου να κινηθούν κατά 190 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 4,196 δισ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο κατεγράφη και αύξηση των επιστροφών φόρου σε σχέση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί, αφού ανήλθαν στα 257 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 150 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη σύγκριση του φετινού Οκτωβρίου με τον αντίστοιχο περσινό, η εικόνα των εισπράξεων εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη, καθώς τα έσοδα των ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 470 εκατ., ενώ αυτά των τελωνείων κατά 244 εκατ., με αποτέλεσμα οι συνολικές εισπράξεις να καταγράψουν αύξηση κατά 714 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

Από τα αξιοσημείωτα πάντως του προηγούμενου μήνα είναι και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση φυσικά με τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι φορολογούμενοι είχαν αφήσει απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 600 εκατ., με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ.

Είναι φυσικό πάντως τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων να έχουν δημιουργήσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αισιοδοξία για το τελευταίο δίμηνο του έτους, για το οποίο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπάρχει ακόμη συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ενδείξεις ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τα έσοδα των επόμενων μηνών από την εν λόγω «πηγή» να εμφανιστούν μειωμένα. Παρά τη θετική πορεία του Οκτωβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός, εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικές απώλειες, άνω των 2 δισ. στο δεκάμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα