Από την έντυπη έκδοση
Ενα εκρηκτικό μίγμα εξαιρετικά σύνθετων προβλημάτων του ασφαλιστικού καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να «κλειδώσουν».
Το βασικότερο όλων των προβλημάτων, προς το παρόν, είναι το ύψος των περικοπών που θα πρέπει να αποφασιστεί ώστε να εξοικονομηθούν πόροι περίπου 900 εκατ. ευρώ από τη συνολική δαπάνη των συντάξεων για το 2016. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει επισημάνει ότι από το συνολικό ύψος της δαπάνης του 1,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να περιοριστεί για την επόμενη χρονιά, ήδη έχουν εξασφαλιστεί περίπου 900 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που έγιναν μέσα στο 2015, συμπεριλαμβανομένων και των αυξήσεων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
7 κατηγορίες στη ζώνη υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για την εξοικονόμηση των πόρων που απαιτούνται για το 2016, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που κινδυνεύουν άμεσα με περικοπές είναι οι εξής:
* όσοι λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.
* όσοι λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ.
* οι μερισματούχοι του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων οι οποίοι βάσει των καταστατικών του διατάξεων δικαιούνται μέρισμα ακόμη και σε ηλικίες άνω των 24 ετών (λόγω μεταβίβασης δικαιώματος).
* Οι δικαιούχοι των ταμείων πρόνοιας που λαμβάνουν εφάπαξ παροχές.
* Οι δικαιούχοι συντάξεων θανάτου ανάλογα με την ηλικία που έχουν και τα πραγματικά εισοδήματα που διαθέτουν.
* Οι συνταξιούχοι που σήμερα λαμβάνουν το ανώτατο πλαφόν σύνταξης των 2.772 ευρώ.
* Συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 60 ετών, κυρίως από δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες που έφυγαν με καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης και μεγάλα ποσοστά αναπλήρωσης της σύνταξής τους.
Η κατανομή των συντάξεων
Από τα στοιχεία ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι 1.365.932 συνταξιούχοι λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι ηλικίας 56-65 ετών έχουν το μεγαλύτερο μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Τα ποσά είναι πριν από τις κρατήσεις φόρου.
Συρρίκνωση ελλείμματος των Ταμείων
Στο μεταξύ, σημαντικά ενισχυμένα τόσο συγκριτικά με τον Αύγουστο όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 εμφανίζονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η αισθητή βελτίωση είχε ως αποτέλεσμα να «συμμαζευτούν» στο 9μηνο τα ελλείμματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Τα έσοδα των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 3,341 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,747 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 2,921 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014. Αντίστοιχα, οι δαπάνες ανήλθαν στα 2,929 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,873 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 3,011 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014. Συνολικά στο 9μηνο τα έσοδα ήταν 25,033 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από 30,26 δισεκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οσο για τις δαπάνες, ανήλθαν στα 25,239 δισεκατομμύρια ευρώ στο φετινό 9μηνο από 26,98 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Το έλλειμμα στο 9μηνο περιορίστηκε στα 206 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 618 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο «λογαριασμός» των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ήταν πλεονασματικός κατά 107 εκατ. ευρώ.