Πάνω από τον στόχο τα έσοδα του Οκτωβρίου

ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ (χάρη στις ηλεκτρονικές πληρωμές) βελτίωσαν τις κρατικές εισπράξεις
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 07:00
UPD:07:30
REUTERS/DADO RUVIC

Ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος από τους τρεις εξαιρετικά κρίσιμους μήνες για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Με υπέρβαση του αναθεωρημένου μηνιαίου στόχου -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος- στο σκέλος των φορολογικών εσόδων έκλεισε ο Οκτώβριος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ν».

Τα ποσοστά της υπέρβασης αγγίζουν το 2% σε επίπεδο καθαρών εσόδων και περίπου το 3,5% σε επίπεδο φορολογικών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η «τρύπα» που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα κατά τον οποίο ανακοινώθηκαν οι αναθεωρημένοι στόχοι για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα. Περιμένουν εντός των επόμενων ημερών να δουν και την αναλυτική προέλευση των φορολογικών εσόδων προκειμένου να διαπιστώσουν αν η υπέρβαση του στόχου προήλθε κυρίως από την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ από μεγάλη μερίδα φορολογουμένων ή αν προέκυψε και από την ενίσχυση των εσόδων από τον αυξημένο ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η αναστροφή της πτωτικής πορείας των φορολογικών εσόδων έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Απομένουν 10 δισ. για το επόμενο δίμηνο

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου στα κρατικά ταμεία είχαν εισρεύσει περί τα 29,6 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους, με τον αναθεωρημένο στόχο μέχρι το τέλος του έτους να διαμορφώνεται στα 43,16 δισ. ευρώ.

Μετά τη θετική επίδοση του Οκτωβρίου, απομένουν δύο μήνες μέσα στους οποίους πρέπει να εισπραχθούν περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά από φόρους (σ.σ.: στην πράξη ο χρόνος είναι περισσότερος καθώς στα έσοδα του 2015 θα συνυπολογιστούν και οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κατά το πρώτο δίμηνο του 2016).

Ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος από τους τρεις εξαιρετικά κρίσιμους μήνες για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Περιελάμβανε το «ντεμπούτο» του φετινού ΕΝΦΙΑ αλλά και την πρώτη δήλωση ΦΠΑ μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Ο πήχης των εσόδων είχε μπει αρκετά ψηλά για τον Οκτώβριο (πάνω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ) και παρ’ όλα αυτά στα φορολογικά έσοδα καταγράφηκε η υπέρβαση της τάξεως του 3,4%.

Βέβαια, από τον Σεπτέμβριο ο προϋπολογισμός κουβαλάει ένα «βαρίδι»: Την υστέρηση των 327 εκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των φορολογικών εσόδων [σ.σ.: συνολικά η υστέρηση του 9μήνου έφτανε στα 2,047 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το 1,867 δισ. ευρώ προέρχεται από τη μη επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους (ANFAs και SMPs)].

Με την υπέρβαση του Οκτωβρίου, το «κενό» των 329 εκατομμυρίων περιορίζεται, αλλά δεν καλύπτεται στο σύνολό του.

Υψηλά ο πήχης και τον Νοέμβριο

Για τον Νοέμβριο ο πήχης των εσόδων ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα, καθώς μέσα στον μήνα πρέπει να εισπραχθούν έως και… έξι διαφορετικοί φόροι. Για πρώτη φορά φέτος ο ΕΝΦΙΑ (2η δόση) θα συμπέσει χρονικά με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (3η και τελευταία δόση).

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μία ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα βεβαιωθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν (επίσης σε δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου) λόγω της αναδρομικής αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%.

Τέλος Νοεμβρίου οι οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πληρώσουν τη διαφορά που έχει προκύψει από την αύξηση του επιτοκίου, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδώσουν μέσα στον μήνα ολόκληρο τον ΦΠΑ που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου (σ.σ.: μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης του ΦΠΑ εκπνέει σήμερα, ενώ η 2η δόση πρέπει να πληρωθεί κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα).

Η ανταπόκριση των φορολογουμένων

Τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η εικόνα των εσόδων στο 20ήμερο ήταν αρνητική, η ανταπόκριση των φορολογουμένων κατά την τελευταία εβδομάδα στάθηκε αρκετή για να αλλάξει την κατάσταση, παρά την παράταση που ανακοινώθηκε για την πληρωμή του ΦΠΑ γ’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και Σεπτεμβρίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία.

Βέβαια, το αν θα υπάρξει συνέχεια ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα ποιοτικά στοιχεία των εσόδων.

Για παράδειγμα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν υπήρξε μαζική πληρωμή ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα. Απέναντι στο κράτος οι φορολογούμενοι που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη οδό εμφανίζονται να έχουν εξοφλήσει και τις πέντε δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα έχει λαμβάνειν από ΕΝΦΙΑ και τους επόμενους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα