Market beat: Οι λεπτομέρειες των ΑΜΚ και των μνημονιακών δεσμεύσεων καθορίζουν τάση

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 10:06
UPD:10:06
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Δεύτερη πτωτική βδομάδα στη σειρά και μάλιστα αυτή επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό την στατιστική εικόνα της αγοράς. Αφού πέρασε τους βασικούς δείκτες, στο τέλος της, κάτω από πολλαπλά επιβεβαιωμένες στηρίξεις. Σε γενικές γραμμές την Παρασκευή, με διαφορετικό τρόπο, έγινε ότι και την Πέμπτη. Δηλαδή οι θεσμικοί επενδυτές επιδίωξαν, ως το τέλος της διαπραγμάτευσης, να ρευστοποιήσουν και οι αγοραστές, της περισσής προσφοράς, κατέβαζαν τις τιμές διαρκώς χαμηλότερα, ακόμα και στις δημοπρασίες. Η κατάσταση ξεπερνά τις τραπεζικές μετοχές και αγκαλιάζει το σύνολο των blue chip, με ελάχιστες εξαιρέσεις που εμφάνισαν σποραδικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Όμως δεν είναι πρώτη φορά που η εικόνα της σχέσης της ελληνικής οικονομίας με τους πιστωτές γεννά φόβο που, στο αρνητικό για τις τράπεζες κλίμα, παίρνει υπερβολικές διαστάσεις.

Όταν σε μια τραπεζοκεντρική αγορά όλες οι Τράπεζες του 25άρη βρίσκονται προ ΑΜΚ το ενδιαφέρον θα εστιαστεί εκεί. Αυτή τη βδομάδα θα ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες για τις Αυξήσεις Κεφαλαίου με τη σειρά που οι διοικήσεις των ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ επέλεξαν και η σειρά αναγραφής είναι ημερολογιακά επιλεγμένη. Παράλληλα είναι ακόμα και σήμερα ανοικτή η υπόθεση της εκταμίευσης της υπο-δόσης των 2 δις ευρώ μετά το σημερινό Eurogroup. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική καθώς το EuroWorking Group δεν έφερε λύση στις διαφωνίες με τους πιστωτές.  

Παράλληλα περιμένουμε τις αλλαγές στον MSCI Greece στις 12/11 με εφαρμογή αυτών στις 30/11 και πιθανολογείται αποχώρηση τραπεζικών μετοχών και είσοδος στον δείκτη των ΜΟΗ και ΔΕΗ. Επίσης ξεκινά η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου από Frigoglass (10/11), Ελληνικά Πετρέλαια και Grivalia Properties (12/11) καθώς και η τακτική γενική συνέλευση της Jumbo (11/11). Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου από την Στατιστική Υπηρεσία.

Η εικόνα των συναλλαγών της περασμένης βδομάδας έδειξε πως το ράλι της Δευτέρας ήταν τεχνητό, καθώς επέτρεψε σε ισχυρούς θεσμικούς να ξεκινήσουν το ξεπούλημα υπό ιδανικές συνθήκες. Υπενθυμίζουμε πως εκείνη τη μέρα ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 16% και στις επόμενες συνεδριάσεις οι απώλειές του σταδιακά μεγάλωναν. Αφού την Τρίτη έχασε -3,3%, την Τετάρτη -10,5%, την Πέμπτη -15,6% και μόνο την Παρασκευή το πτωτικό βήμα μειώθηκε στο -5,1%.

Η παρατήρηση αυτή είναι αρκετά σκληρή αναφορικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετήθηκαν αυτή τη βδομάδα, αλλά θα αδικούσε την αγορά αν δεν βλέπαμε την δυναμική που περιγράψαμε και διαφορετικά. Δηλαδή τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα μπορούσαμε να την ορίσουμε σαν προσπάθεια να ξεπεραστούν οι οροφές των βασικών δεικτών και να περάσει η αγορά στη φάση επιστροφής στα προ δημοψηφίσματος επίπεδα. Η αποτυχία να συνεχιστεί την Τρίτη ότι άρχισε τη Δευτέρα, έφερε την αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων.

Οι εγχώριοι αναλυτές υπογράμμισαν ότι οι ειδήσεις που αφορούν την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μονοπωλούν, σχεδόν, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, καθώς η συμπίεση των ημερομηνιών και η κρισιμότητα των αυξήσεων κεφαλαίου για τον Ιδιωτικό χαρακτήρα των Τραπεζών έχουν εκτοξεύσει την αγωνία στα ύψη. Από την άλλη όμως η διαφαινόμενη δυστοκία εξεύρεσης των μέτρων που θα κλείσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, διατηρούν την νευρικότητα σε όλο το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό, το οποίο έμμεσα ή άμεσα (Τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κλπ) δέχεται τις επιδράσεις των συνεχών αλλαγών στην λίστα με τα ισοδύναμα μέτρα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Η Fed ξανά στη θέση του οδηγού των αγορών

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ξεκίνησε με την επενδυτική κοινότητα σε αναμονή, σχετικά με το αν τελικά θα εκπληρώσει η Fed την υπόσχεσή της, για ξεκίνημα φέτος, στην άνοδο των βασικών της επιτοκίων. Αυτά βρίσκονται αρκετά χρόνια πρακτικώς σε μηδενικά επίπεδα και για την απογείωσή τους η Fed, που την ανέβαλλε τον Σεπτέμβριο με αιτιολογία την εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης, επανήλθε στο τέλος του περασμένου μήνα. Εγκαταλείποντας μάλιστα την αναφορά σε εκτός ΗΠΑ παράγοντες, υποσχέθηκε αύξηση μόλις τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό το επιτρέψουν. Στην σύνοδο της FOMC του Οκτωβρίου, άφησαν να εννοηθεί πως είναι πιθανή μια κίνηση μέσα στο Δεκέμβριο και οι αναλυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αποφάσισαν, πως θα παίξει σημαντικό ρόλο, η έκθεση για την εικόνα της απασχόλησης τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ που αναμενόταν στο τέλος της περασμένης βδομάδας.

Τα πάντα σχετικά με τα στοιχεία της απασχόλησης από το υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή, ήταν ισχυρά. Η οικονομία πρόσθεσε 271.000 νέες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι (183.000) και αυτή η μεταβολή  αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5%, από το 5,1% του Σεπτεμβρίου, και η μέση ωριαία αμοιβή αυξήθηκε.

Έρχεται σύσφιξη

Τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο για να αυξήσει η Federal Reserve τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και έστειλε το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου 13 χρόνων. Οι επενδυτές καθώς τοποθετήθηκαν την Παρασκευή στις αγορές με προοπτική για υψηλότερα επιτόκια, έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ ψηλότερα. Άρα πίεσαν προς τα κάτω τις τιμές των ομολόγων και τις μετοχές των εταιριών Κοινής Ωφέλειας και οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές επάνω.

Ο τομέας που ενδέχεται να δεχθεί μεγάλο χτύπημα, είναι οι αναδυόμενες αγορές, όπου η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ κλείνει πιθανά την πόρτα σε ένα εβδομαδιαίο ράλι που κατάφερε και σήκωσε τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών από το μεξικάνικο πέσο ως το ρωσικό ρούβλι. Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως σημαίνει χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, βλάπτοντας τα έθνη που εξαρτώνται από τους πόρους εκ της παραγωγής Πρώτων Υλών.

Για τους επενδυτές ομολόγων, κίνητρο ήταν η πιθανότητα η Fed να αρχίσει την πολιτική σύσφιξης τον επόμενο μήνα, τερματίζοντας το διαρκείας επτά ετών καθεστώς να διατηρεί τα overnight επιτόκια κοντά στο μηδέν. Οι τιμές τους πιέστηκαν την Παρασκευή, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς στο 2,32% από 2,23% την Πέμπτη. Η απόδοση για το 10ετές ομόλογο πριν μια εβδομάδα και κάτι μέρες ήταν 2,04%, πριν από την επιθετική δήλωση της Fed που κατέστησε σαφές πως η αύξηση των επιτοκίων στη σύνοδο του Δεκέμβρη ήταν στα προς συζήτηση θέματα.

Αλλά μέρος από την επερχόμενη σύσφιξη έχει ήδη συμβεί. Με τα επιτόκια των στεγαστικών και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων να αυξάνονται επίσης από την αναμονή για μια κίνηση εντός του Δεκεμβρίου, οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν γίνει λιγότερο εύκολες, και ο ούριος άνεμος λόγω μηδενικού επιτοκίου που ωθούσε την ανάπτυξη της οικονομίας, φαίνεται λίγο λιγότερο ισχυρός. Στον αντίποδα το δολάριο κέρδισε, επίσης, μετά την έκθεση επί των νέων θέσεων εργασίας. Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήδη πολύ χαμηλότερα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, να δηλώνουν έτοιμες για τα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, οι ΗΠΑ ήδη υπολογίζονται ως μία από τις καλύτερες θέσεις για τους διεθνείς επενδυτές για να κατακτήσουν υψηλότερες αποδόσεις από τα κεφάλαια τους. Η κίνηση των αμερικανικών επιτοκίων υψηλότερα καθιστά την προσέλκυση κεφαλαίων πιο έντονη.

Ισχυρό δολάριο σημαίνει κλάδεμα στα εταιρικά κέρδη

Το ευρώ αγόραζε την Παρασκευή 1,07 δολάρια, έναντι 1,09 μια ημέρα νωρίτερα και με υψηλό στα μέσα Οκτωβρίου στα 1,15. Άλλα νομίσματα έχουν δείξει παρόμοια αδυναμία κατά την ίδια περίοδο, βοηθώντας να τιναχθεί ο δείκτης δολαρίου της WSJ κατά 4,4% υψηλότερα. Αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τις βιομηχανίες και άλλες εταιρείες των ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, οι εξαγωγές των ΗΠΑ μπορεί να εξασθενίσουν περαιτέρω σε σχέση με τις εισαγωγές, προκαλώντας τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης. Και αυτό θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές εισαγωγής, κάνοντας το στόχο της Fed, του 2% για τον πληθωρισμό, ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Αλλά η ισχυροποίηση του δολαρίου δεν θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ικανή αιτία για να κρατήσει τη Fed σε αναμονή τον Δεκέμβριο. Ωστόσο πολλοί πλέον συντάσσονται με αυτό που αναφέραμε την περασμένη βδομάδα: «Ακόμα και αν «χρειαστεί» να υπάρξει μια άνοδος στα βασικά επιτόκια της Fed το Δεκέμβρη, αυτή θα είναι μια και τέλος. Υποστηρίζει ο Dr Yardeni». Τα εισαγωγικά αναφερόντουσαν στην σκοπιμότητα που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια τέτοια κίνηση σε οικονομικούς όρους και παρεμβατικής ισχύος της Fed. Καθώς οι στόχοι της πολιτικής για νομισματική χαλάρωση δεν έχουν πλήρως επιτευχθεί και παράλληλα, τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν συνηγορούν για ένα ρόδινο μέλλον στην ανάπτυξη της κερδοφορίας τους.

Από το Bloomberg ο Blaise Robinson αναφέρει πως αυτή είναι η χειρότερη σεζόν για τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ από το 2009. Καταγράφηκε η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση στην πορεία μετά από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Βάση για αυτή την εικόνα είναι πως τα κέρδη από εταιρείες που σχετίζονται με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και τα βασικά προϊόντα πέφτουν κατακόρυφα. Με γνωστά περίπου τα αποτελέσματα από τρία τέταρτα των εισηγμένων του S&P 500, υπάρχει πτώση κερδών -3,1% όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση κερδών από το τρίτο τρίμηνο του 2009, και το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με πτώση. Η μεταβολή των κερδών έγινε αρνητική για πρώτη φορά σε έξι χρόνια κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι Jonathan Spicer, Ann Saphir και Howard Schneider ανέφεραν επιπλέον σε σχέση με τα εισαγωγικά στην ειδοποίηση της περασμένης Δευτέρας: «Όταν η Fed  άλλαξε τη δήλωση επί της πολιτικής της πολιτικής της αποφασίζοντας ξεκάθαρα να φέρει πίσω στο παιχνίδι, την άνοδο στο επιτόκιο στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, πήρε ένα ρίσκο υπολογίζοντας ότι με ένα παλιό και αμφιλεγόμενο εργαλείο πολιτικής θα τραβήξει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Αυτό ήταν τζόγος. Παίζοντας  με την ημερομηνία μιας πιθανής απογείωσης, και είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα: οι επενδυτές γρήγορα άλλαξαν τα στοιχήματα για τα επιτόκια».

Ορισμένοι αξιωματούχοι πάντως, σύμφωνα με πηγές θεώρησαν ότι αν παραπέμψουν σε ημερομηνία μιας πιθανής αλλαγής της πολιτικής, αυτό δεν θα ληφθεί ως ενδεχόμενο, αλλά ως μια υπόσχεση που θα είναι οδυνηρό να σπάσει.

Αυτά δεν ενισχύουν την υπόθεση ότι η Fed, θα αυξάνει τα επιτόκια κλιμακωτά κάθε φορά. Το πιο πιθανό είναι να περιμένουν για λίγο και να κρίνουν την αντίδραση της οικονομίας. Αυτό είναι ένα μήνυμα που οι αξιωματούχοι της Fed μάλλον θα στείλουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Θα χρειαζόταν μια σαφώς ισχυρή οικονομία για να καταργήσει τις επιφυλάξεις της η Fed και να αρχίσει κλιμακούμενη άνοδο επιτοκίων οδηγώντας τα  υψηλότερα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτός ο κύκλος σύσφιξης θα εξελιχθεί πολύ διαφορετικά από ό, τι στο παρελθόν.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2099,20 μονάδες είχε επίδοση +0,95% και στο 2015 +0,82%. Ο Dow κέρδισε +1,40% και πλέον αποδίδει -0,43% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +1,28% με επίδοση -0,40% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή +3,26%, με επίδοση έτους -0,41%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +1,85%, ανέβασε την απόδοσή του για το 2015 στο +7,44%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -4,62% στα 1088,90 δολάρια η ουγκιά.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +0,96% και η ετήσια επίδοσή του είναι +10,40%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε +1,27%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης πλην ΧΑ, περνώντας σε απόδοση +12,06% το 2015 και ο CAC  ενισχύθηκε +1,77% με απόδοση φέτος +17,40%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε +0,89% και στο τρέχον έτος ενισχύεται πλέον +1,69%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε κέρδη +0,39% και στο 2015 κερδίζει 18,50%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +2,29%, με απώλειες το τρέχον έτος -6,18%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με +1,57%, και πλέον τα κέρδη του το 2015 είναι +4,86%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,57% με επίδοση για φέτος +6,55%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έπεσε -1,47%, και στο 2015 αποδίδει -4,49%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,00% και το 2015 υποχωρεί -3,13%.

ΧΑ

Η δεύτερη στη σειρά καθοδική εβδομάδα ήταν η πρώτη του Νοεμβρίου και από όλες τις συνεδριάσεις της, ξεχώρισαν η πρώτη και οι δυο τελευταίες. Από την εξέλιξη των πραγμάτων φάνηκε πως όταν ξεκαθάρισε το τοπίο για τις ΑΜΚ των τραπεζών, οι ισχυροί θεσμικοί αποφάσισαν να προβούν σε ρευστοποίηση των θέσεων που σχημάτισαν στη διάρκεια της αλυσίδας των ανοδικών εβδομάδων του Οκτωβρίου.

Αυτές στηρίχθηκαν στα κέρδη των τραπεζικών blue chip, δηλαδή στην αύξηση των θέσεων στις τράπεζες από ξένους θεσμικούς κύρια και από κάποιους ισχυρούς εγχώριους. Την Δευτέρα ωστόσο, γνωρίζοντας πως υπήρξε ενθουσιασμός από το γεγονός πως οι απαιτήσεις σε κεφάλαια ήταν στα όρια που ανέμενε η αγορά και χαμηλότερα από αυτά, επεδίωξαν αρχικά και επέτρεψαν, όταν γενικεύθηκε η άνοδος, η ζήτηση να υπερτερεί της προσφοράς. Έτσι στην πρώτη συνεδρίαση ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,08% και έφθασε στις 722,80 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 217,03 με μεταβολή +3,60%. Οι πλέον ανοδικοί κλαδικοί δείκτες ήταν των Τραπεζών +16,05%, των Χρ/μικών Υπηρεσιών +5,46% και των Τηλεπικοινωνιών +4,13%. Λίγοι κλάδοι με πτώση και ακόμα λιγότερες οι απώλειες όσων είχαν βαρύτητα. Ήτοι της Ακίνητης Περιουσίας -0,57% και του Εμπορίου -0,35%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη, εμφανίστηκαν ενδείξεις πως η τάση αλλάζει και επιστρέφει η καθοδική ορμή της προηγούμενης βδομάδας και μάλιστα, ο τζίρος εκείνη τη μέρα εκτινάχθηκε, στα 67 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,64% και ο 25άρης εμφάνισε μεταβολή -0,74%. Την Τετάρτη, με τζίρο κοντά στα 44 εκατ. ευρώ και μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες (-10,5%) ροκανίστηκε πάλι μέρος της ανόδου της Δευτέρας. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,33% και ο 25άρης εμφάνισε μεταβολή -0,85%. Αλλά από την Πέμπτη η καθοδική ορμή ανέβηκε αισθητά και αγκάλιασε μεγάλο αριθμό κλάδων, δηλαδή των πλειονότητα των blue chip. Οι επενδυτές επέμειναν σε ρευστοποιήσεις, ανεξάρτητα από το κόστος της ζημιάς που προκαλούσε το φαινόμενο οι αγοραστές να τους δίδουν όλο και χαμηλότερο τίμημα, σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ως το πέρας της. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -3,10% ενώ ο 25άρης εμφάνισε μεταβολή -3,72%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,3 εκατ. ευρώ και η μέση τιμή του στη βδομάδα ήταν κοντά στα 50 εκατ. ευρώ τη μέρα, δηλαδή ψηλότερα από τα συνήθη τον προηγούμενο μήνα επίπεδα.

Στη συνεδρία της Παρασκευής πάλι οι πιέσεις, που διήρκεσαν ως το πέρας των συναλλαγών, έφεραν κλείσιμο στο ελάχιστο μέρας, που ορίστηκε ξανά με τις δημοπρασίες. Αλλά υπήρξε ενδοσυνεδριακά ξεγέλασμα, ότι αναγνωρίζονται ως στηρίξεις ελάχιστα ημέρας που  αποτέλεσαν σημαντικά τεχνικά επίπεδα και στο παρελθόν. Στο τέλος, ξεπεράστηκαν πτωτικά και άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς για την αγορά, αναφορικά με την πιθανότητα συνέχισης της καθόδου. Για να θεωρηθεί οριστικό ένα στατιστικό φαινόμενο, χρειάζεται να περάσει ένα διήμερο από την εμφάνισή του πρώτη φορά. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,33% και έφθασε στις 677,43 μονάδες, 46 κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ ο 25άρης εμφάνισε μεταβολή -2,07% φθάνοντας στις 201,39 μονάδες, 16 κάτω από τη Δευτέρα.

Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ έχασε -3,39%, ενώ ο 25άρης βούλιαξε -3,87% και ο FTSEM -2,92%. Δηλαδή υποχώρησαν σχεδόν ισοδύναμα κατά -3%, μετά από πτώση κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα λιγότερο την προηγούμενη. Αυξήθηκε συνεπώς ο πτωτικός βηματισμός με παράλληλη άνοδο του τζίρου την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου. Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας προβάλλει μέσα από την μικρή μεταβολή της αντίδρασης των επιμέρους μετοχών από τα χαμηλά της εβδομάδας. Παράλληλα  με μεγάλη την απόσταση της τιμής από το μέγιστο εβδομάδας (τη Δευτέρα) που είναι κοντά στην απόσταση από το μέγιστο τελευταίων τριών μηνών. Ο ΓΔ εμφάνισε απώλειες για το έτος -18% αλλά ο 25άρης έχει περάσει σε Bear Market (-23,96%) και μόνο ο FTSEM έχει κέρδη +3,58%.

Τα blue chip τον Νοέμβριο έχουν να εμφανίσουν πολύ λίγους νικητές που είναι οι ΟΤΕ +4,5%, ΕΥΡΩΒ +3,2%, ΕΧΑΕ +2,1% και ΜΕΤΚ +0,6%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες τοποθετούνται οι ΠΕΙΡ -39,8%, ΕΤΕ -22,6%, ΑΛΦΑ -15,6%, ΟΠΑΠ -9,8%, ΔΕΗ -7,8%, ΛΑΜΔΑ -6,7%, ΜΥΤΙΛ -4,7%. Μεταβολή κοντά στων δεικτών εμφάνισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, και ΟΛΠ ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, που θα τις χαρακτηρίζαμε «αμυντικές», υποχώρησαν με μεταβολές από 0,00% ως -3%. Ήτοι, ΑΡΑΙΓ 0%, ΕΕΕ -0,75%, ΜΠΕΛΑ -1,1%, ΓΡΙΒ -1,6%, ΦΦΓΚΡΠ ΤΕΝΕΡΓ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,7%, ΤΙΤΚ -1,65%, ΕΛΠΕ -1,9%, ΒΙΟ -2,2%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,7%. Στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν για τα κέρδη σε πτωτική βδομάδα οι ΕΥΠΙΚ +6,7%, ΟΤΟΕΛ +1,6% και ΚΥΡΜ +1,3% ενώ για τις απώλειες οι ΑΤΤ -36,7% ΦΡΙΓΟ -10,6%, και ΕΛΚΑ -6,6%.

Μετά από κακό φινάλε σε ένα καλό μήνα η πρώτη βδομάδα στον Νοέμβριο, απέδειξε πως κράτιουνται οι παραδόσεις. Το 2010 ο ενδέκατος παρέλαβε τον 25άρη από τις 747,98 μονάδες και τον παρέδωσε στις 671,33 (πτωτικός). Το 2011 από τις 313,73 τον παρέδωσε στις 269,92 μονάδες (πάλι πτωτικός). Το 2012 από τις 293,34 στις 279,18 μονάδες ο Νοέμβριος ήταν (ελαφρά πτωτικός). Το 2013 τον παρέλαβε στις 394,52 και τον παρέδωσε στις 395,2 μονάδες (πρακτικά επίπεδος). Το 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα τον παρέλαβε στις 296,32 και τον παρέδωσε στις 312,96 μονάδες (οριακά ανοδικός).

Τεχνική ανάλυση

Η διάτρηση της στήριξης στις 680 μονάδες για τον ΓΔ και το πέρασμα κάτω από τις 202 για τον 25άρη αποτελούν μήνυμα, πως έρχονται χειρότερα για τις τιμές του ταμπλό του ΧΑ. Αν απομακρυνθεί αυτή τη βδομάδα η τιμή των βασικών δεικτών από τα τρέχοντα επίπεδα. Η στατιστική μας μελέτη δίδει περισσότερες πιθανότητες στο να ξεκινήσει μια συσσώρευση του ΓΔ και του 25άρη σε στενό εύρος τιμών.

Γιατί αυτό συνέβη άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αναφερόμαστε στη συστοιχία των συνεδριάσεων από τις 14 ως τις 19 Αυγούστου, όπου τα κλεισίματα του 25άρη επί τέσσερις συνεδριάσεις ήταν γύρω από τις 200 μονάδες +/- 2 και το ελάχιστο εκείνων των ημερών ήταν οι 196,6 μονάδες και το μέγιστο οι 204,1. Αλλά και στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, από τις 8 ως τις 14, που με πέντε κλεισίματα γύρω από τις 200 μονάδες, ορίστηκε άλλη μια φορά η ζώνη με κατώτερη τιμή τις 198,1 μονάδες και ανώτερη τις 203,05.

Μετά την πρώτη συστοιχία ακολούθησε πτώση, τον Αύγουστο. Ενώ τον Οκτώβριο, οι τιμές ξέσπασαν ανοδικά, ερχόμενες από χαμηλότερα επίπεδα. Τώρα, είναι όλα ανοικτά, μετά τη συσσώρευση αν τελικά υπάρξει.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρατηρούσε:

«Τεχνικά η ανοδική προσπάθεια διαφυγής την Δευτέρα δεν είχε συνέχεια. Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στην βάση στήριξης των 680 μονάδων με ένα διάγραμμα ελεύθερης πτώσης διανύοντας μια απόσταση 50 μονάδων σε τρεις συνεδριάσεις.

Τα τεχνικά δεδομένα άρχισαν να κλείνουν υπέρ των πωλητών καθώς οι 680 μονάδες που συνιστούσαν κάτι σαν το τελευταίο οχυρό της ανοδικής τάσης, χάθηκαν. Ήδη ο MACD γύρισε πτωτικά, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και οι ταλαντωτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ροπή.

Αν και η τάση είναι ακόμα "παιζόμενη" θα χρειαστεί μια υπέρβαση δυνάμεων ανάλογη με αυτή που είχε παρατηρηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι η διάσπαση είχε διάρκεια δύο ημερών. Το γεγονός ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει πάρει απόσταση από το κομβικό σημείο της αντιστροφής, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι όσο χτυπιέται μια στήριξη τόσο πιο αδύναμη γίνεται».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν και το δολάριο διαμορφώθηκε σε υψηλό 7 μηνών έναντι των ομολόγων του  νωρίς σήμερα Δευτέρα 9/11, μετά από την εμφάνιση στέρεων δεδομένων επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, το Δεκέμβριο.

Τα δεδομένα έδειξαν την Παρασκευή ότι οι μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκαν 271.000 τον Οκτώβριο, με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,0%, το χαμηλότερο επίπεδο τιμών της από τον Απρίλιο του 2008.

Οι προοπτικές  της ανόδου των επιτοκίων της Fed για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, που θα δώσει τέλος στην επί επτά χρόνια χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία έχει λειτουργήσει σαν αντλία γεμίζοντας της παγκόσμιες αγορές με περίσσεια ρευστότητας, έχει ισχύ επηρεασμού στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,5%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν -0,7%. Ο Nikkei κατάφερε να αντισταθεί στην τάση και εμφάνισε άνοδο 1,1% όπως γίνεται συνήθως μετά από σημαντική εξασθένιση του γεν έναντι του δολαρίου.

Κατά τους τελευταίους μήνες οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν πληγεί από την αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων της Fed, με ορισμένους επιχειρηματίες να ανησυχούν από το γεγονός ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να τραβήξει σε ύφεση την ασταθή παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, η πρόωρη πτώση στις ασιατικές τιμές των μετοχών ήταν υπολογίσιμη, πιθανότατα αντανακλώντας το πνεύμα συναλλαγών στη Wall Street, η οποία αναπήδησε από την δυναμική που ευνοούσε τις ρευστοποιήσεις για να τελειώσει με μικρές θετικές μεταβολές την Παρασκευή.

Στα νομίσματα, ο δείκτης δολαρίου Dxy, ένα μέτρο της δύναμης του αμερικανικού δολαρίου έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, κρατήθηκε κοντά σε ένα υψηλό 7-μηνών των 99,317 μονάδων.

Το δολάριο αγόραζε 123,35 γιεν νωρίς στην αγορά της Ασίας. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,0727 δολάρια, σε απόσταση βολής από το χαμηλό 6 μηνών στο 1,0704 που σημείωσε την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Στον αστερισμό των αυξήσεων κεφαλαίου των Τραπεζών έχει εισέλθει για τα καλά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Οι ειδήσεις που αφορούν την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μονοπωλούν, σχεδόν, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, καθώς η συμπίεση των ημερομηνιών και η κρισιμότητα των αυξήσεων κεφαλαίου για τον Ιδιωτικό χαρακτήρα των Τραπεζών έχουν εκτοξεύσει την αγωνία στα ύψη.

Από την άλλη πλευρά η διαφαινόμενη δυστοκία εξεύρεσης των μέτρων που θα κλείσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ, διατηρούν την νευρικότητα σε όλο το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, το οποίο έμμεσα ή άμεσα (Τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κλπ) δέχεται τις επιδράσεις των συνεχών αλλαγών στην λίστα με τα ισοδύναμα μέτρα.

Ο συνδυασμός αγωνίας και νευρικότητας δεν ήταν ποτέ θετικός καταλύτης για τις Αγορές. Επομένως σε ορίζοντα εβδομάδας η Χρηματιστηριακή αγορά έκανε μάλλον το αυτονόητο, κινήθηκε πτωτικά με αυξημένους τζίρους και ισχυρή μεταβλητότητα.

Η εστίαση πλέον που αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου επικεντρώνεται σε α) την δυνατότητα κάλυψης του βασικού σεναρίου στην Τράπεζα Πειραιώς β) το ενδεχόμενο κάλυψης των δυσμενών σεναρίων σε Alpha Bank και Eurobank γ) το τίμημα πώλησης της Finansbank και δ) την τιμή των αυξήσεων στην οποία θα κλείσουν τα βιβλία και για τις τέσσερις Τράπεζες.

Ένα θετικό μήνυμα για την Αγορά θα ήταν να καλυφθούν όλες οι αυξήσεις των βασικών σεναρίων, αρχής γενομένης από την Τρ. Πειραιώς, δίνοντας ένα δυνατό στίγμα εμπιστοσύνης στις επόμενες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν.

Την Δευτέρα το απόγευμα θα γνωρίζουμε αν η Τράπεζα Πειραιώς κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (2,2 δισ ευρώ) του βασικού σεναρίου έχοντας ήδη 592 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολογιών της.

Η Eurobank ακολουθεί με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της διαδικασίας συγκέντρωσης προσφορών το διάστημα 11 – 13 Νοεμβρίου ενώ οι ημερομηνίες για την Alpha Bank σε ανεπίσημο επίπεδο τοποθετούν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις 9 Νοεμβρίου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές αγορές εμφάνισαν μεικτή εικόνα,  τώρα περιμένουμε μια αύξηση στα επιτόκια της Fed το Δεκέμβριο

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών είχαν μικτή τάση  κατά τη διάρκεια συναλλαγών σήμερα το πρωί. Οι αγορές Μετοχών στην Κίνα (+ 2,0%) και την Ιαπωνία (+ 2,0%) ήταν οι μεγάλες κερδισμένες, ενώ υπήρξαν πτώσεις στην Αυστραλία (-1,8%), στην Ινδία (-1,2%) και την Ινδονησία (-1,6%). Για κινεζικές μετοχές, αναμένουμε ότι οι πρώτης κατηγορίας μετοχές θα ανταποκριθούν έντονα βραχυπρόθεσμα αλλά και από τα blue chips και από την ομάδα μικρής κεφαλαιοποίησης θα επωφεληθούν εκείνες με σχετικά φθηνές αποτιμήσεις.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά σε όλη την ΕΜ Ασία, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μια απογείωση το Δεκέμβριο στα επιτόκια της Fed. Στην Κίνα, το εξωτερικό εμπόριο απογοήτευσε τον Οκτώβριο, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, αναμένουμε τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές να αρχίσουν να βελτιώνονται στο τέλος του έτους από τα πρόσφατα πρωτοφανή χαμηλά. Στην Ινδία, η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μόδι, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πλήγμα στην Εκλογική μάχη στο Μπιχάρ, κερδίζοντας μόλις 58 από τις 243 έδρες.

Στις ΗΠΑ οι νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο ήταν αντανάκλαση μιας ευρείας δύναμης που δείχνει ότι οι αγορές εργασίας έχουν ανακάμψει πλήρως μετά την επιβράδυνση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι μισθοί παρουσίασαν σταθερή αύξηση 0,4% m / m, πράγμα που συνεπάγεται μια αύξηση 2,5% y / y στο μέσο ωρομίσθιο.

Περιμένουμε τώρα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την σύνοδο της FOMC τον Δεκέμβριο. Οι αγορές προεξοφλούν τώρα πιθανότητα 90% για απογείωση το Δεκέμβριο. Έχουμε, επίσης, αναθεωρήσει τις προβλέψεις προς το  υψηλότερο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αυτή την εβδομάδα θα είναι εντατική η επεξεργασία δεδομένων για την Κίνα, ξεκινώντας με τις εξαγωγές τον Οκτώβριο χθες. Ο ΔΤΚ του πληθωρισμού της Κίνας και ο αποπληθωρισμός του δείκτη τιμών παραγωγού PPI είναι πιθανό να παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε εξέλιξη είναι τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Εurogroup Working Group), σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο πρακτορείο ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η ελληνική θέση έως και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής βασιζόταν σε έναν τριπλό προσδιορισμό κριτηρίων, βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζεται ένα νοικοκυριό ως οικονομικά ευάλωτο.

Το πλαίσιο της πρότασης αυτής προβλέπει για την προστασία της πρώτης κατοικίας: 1) η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι αξίας άνω των 200.000 ευρώ αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο άτομο, 250.000 για ζευγάρι και 25.000 επιπλέον για κάθε παιδί με όριο τα τρία παιδιά, 2) να έχει μικτό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ ετησίως (τετραμελή οικογένεια) και 3) το σύνολο των οφειλών του δανειστή να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Την οριστική συμφωνία για την εξαγορά των βουλγαρικών καταστημάτων της Alpha Bank από την Eurobank Bulgaria (Postbank) υπέγραψαν σήμερα οι δύο τράπεζες. Η συμφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του βουλγαρικού καταστήματος της Alpha Bank, το οποίο είχε συνολικό ενεργητικό 464 εκατ. ευρώ, καταθέσεις ύψους 261 εκατ., χορηγήσεις μετά προβλέψεων συνολικής αξίας ύψους 307 εκατ. και δίκτυο 82 καταστημάτων.

Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ και υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μια σαφή εντολή τώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ολοκλήρωσης η Ευρωζώνη θα εξετάσει τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει.

Στέρεες και συγκεριμένες συμφωνίες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που βρίσκονται υπό συζήτησηζητεί ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξή του στη «Real news», που όπως σημειώνει η εφημερίδα, την παραχώρησε την Παρασκευή, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατυπώνει την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις».

Το Eurοgroup της Δευτέρας δεν θα είναι παρά μόνο η... αρχή. Μπορεί η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ να εξελίσσεται σε θρίλερ μετά την αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και συμβιβαστικής λύσης για τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, η συνέχεια όμως -ακόμη και στο θετικό σενάριο που όλα θα πάνε κατ’ ευχήν στις Βρυξέλλες- θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Με το που θα κλείσει η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα και θα εκταμιευτούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών -καταφθάνουν στην Αθήνα πιθανότατα την Τρίτη- θα πρέπει να συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά στη 2η λίστα των προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει και αυτά να εκπληρωθούν μέσα στον μήνα.

Σε τροποποίηση των όρων ανταλλαγής ομολόγων προχώρησε η Alpha Bank καταργώντας τη δυνατότητα πληρωμής με μετρητά. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, οι τροποποιήσεις αφορούν:

1. Αναβολή της Αρχικής Προθεσμίας Εντολών και τροποποιήσεις της Προθεσμίας Λήξης

Η Αρχική Προθεσμία Εντολών αναβάλλεται για τις 12 Νοεμβρίου 2015, 5 μ.μ. (ώρα Λονδίνου), υπό την επιφύλαξη του δικαιώματος του Προτείνοντα να επεκτείνει, επανακινήσει ή/και τερματίσει τις Προτάσεις Ανταλλαγής. Η Προθεσμία Λήξης είναι η Αρχική Προθεσμία Εντολών, όπως έχει τροποποιηθεί, και οιαδήποτε αναφορά του Πληροφοριακού Σημειώματος Ανταλλαγής στην Προθεσμία Λήξης θα πρέπει να ερμηνεύεται αναλόγως.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μειωμένη ήταν η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανίαγια δεύτερο συνεχή μήνα, τον Σεπτέμβριο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές πλήττει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του ότι μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα πως και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο.

Σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια αναμένεται να μείνουν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε στη Ντόχα με υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν), η Λαγκάρντ δήλωσε ότι χώρες αυτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Την αξιολόγηση «Α-» της πιστοληπτικής ικανότητας της Λετονίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό».

Η επιβεβαίωση της λετονικής αξιολόγησης αντανακλά τη θετική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την εξάλειψη του συνόλου των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Ο Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2015 θα διαμορφωθεί στο 2,3% ενώ για την επόμενη διετία η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται στα επίπεδα του 3%.

Την άντληση 450 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας πενταετών κρατικών ομολόγων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,75% με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 750 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία σε ευρώ. Το 2010, είχε αντλήσει 300 εκατ. με επιτόκιο 7,5%.

Κατά 10% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο η καταναλωτική πίστη, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2014.

Τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 10,5% ενώ τα χρέη για πιστωτικές κάρτες κατά 8,7%.

Στο 7% υποχώρησε τον Οκτώβριο η ανεργία στον Καναδά, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 44.400. Ωστόσο, η αύξηση της απασχόλησης αποδίδεται σε συγκυριακούς παράγοντες, καθώς αρκετές θέσεις ήταν προσωρινής απασχόλησης και συνδέονταν με τις εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στις 19 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα