Market Beat: Οι αντιδράσεις επί των αποφάσεων των τραπεζών θα κυριαρχήσουν πάλι

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 09:59
UPD:10:21
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες αναγνώρισαν στις χθεσινές συναλλαγές την παρουσία θεσμικών με μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις τραπεζικές μετοχές και άλλων, που κινούνται διαρκώς με κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Αυτό ήταν ένα συμπέρασμα που προήλθε από την διακύμανση μέσα στη μέρα μετοχών όπως η ΠΕΙΡ η οποία με διατήρηση αρχικά της ανοδικής ορμής της ανέβηκε μέχρι τα 0,115 ευρώ (+4,55%), αλλά πολύ γρήγορα έχασε κέρδη και θετικό πρόσημο, αφού με κύματα ρευστοποιήσεων οδηγήθηκε μέχρι τα 0,099 ευρώ (-10%) και έκλεισε στα 0,1020 με απώλειες -7,27%. 

Ημέρα διόρθωσης η Τρίτη για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τον γενικό δείκτη να δείχνει να δυσκολεύεται να κρατηθεί πάνω από τις 720 μονάδες, για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Χθες απομακρύνθηκε και από τα επίπεδα των 731 μονάδων, που αποτελούν και την καλύτερη επίδοση του Γενικού Δείκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς τον Αύγουστο. 

Η διόρθωση δεν απείλησε, όμως, κρίσιμες στηρίξεις, παρά το γεγονός ότι η ροή των πληροφοριών για τις ενέργειες των τραπεζικών διοικήσεων αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης επίσης επηρεάζει την αγορά, η οποία διαφοροποιείται με βάση τις προοπτικές που διανοίγονται για κάθε συγκρότημα.

Την πρώτη μέρα της βδομάδας, είχαμε συμμετοχή των συναλλασσόμενων με βάση το συναίσθημα του ενθουσιασμού, από το γεγονός πως οι αριθμοί που προέκυψαν ήταν καλύτεροι από τους αρχικά υπολογισθέντες. Αυτό που έχει προκαλέσει την εμφάνιση μεγαλύτερου ποσοστού επιφυλακτικότητας στους εγχώριους αναλυτές και επενδυτές είναι η αρνητική προκατάληψη. Αυτή γεννήθηκε από το φαινόμενο της… «πατητής». Είναι ένα σκληρό παιχνίδι στη θάλασσα όπου ένας κολυμβητής πιέζοντας κάποιον φίλο του τον κρατά κάτω από το νερό. Μόλις δε βγει και πριν πάρει μια γερή ανάσα, έρχεται η δεύτερη και η τρίτη ώθηση  που προκαλεί πανικό. Στο τέλος μένει μια κακή ανάμνηση.

Έτσι αισθάνονται και όσοι σε κάποια φάση πίστεψαν πως ολοκληρώνεται το χ μνημόνιο και μετά… ακολούθησαν τα επόμενα μέτρα, του επόμενου μνημονίου. Δεν εκπλήσσει λοιπόν η υπογράμμιση από όλους σχεδόν τους εγχώριους αναλυτές, πως «εντάξει με τις τραπεζικές ΑΜΚ», αλλά χωρίς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, δεν ανοίγει ο δρόμος για μια ανάσα στην αγορά με την εκταμίευση μιας γερής δόσης.

Εκτός του ορόσημου της 6ης Νοεμβρίου, της προθεσμίας για την υποβολή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, το βλέμμα των αγορών είναι εστραμμένο και στην 9η Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα.

Η θέση μας είναι η ακόλουθη: Οι αντιδράσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα δώσουν σχετικά ασφαλή μηνύματα για τις διαθέσεις των επενδυτών, μετά και από τη σημερινή συνεδρίαση, που θα γίνει με την πληροφορία πως τα κέρδη της πρώτης μέρας κουρεύτηκαν τη δεύτερη εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Αυτές είχαν «ξεχωρίσει» από προχθές και χθες απλά επιβεβαιώθηκαν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ 

Ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο έλαβε χθες το βράδυ η Wall Street, με τον S&P 500 να κλείνει σε υψηλά τριών μηνών, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα. Επίσης, ο τεχνολογικός ενδιάμεσος δείκτης Nasdaq 100 έκλεισε σε ιστορικά υψηλά, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου του 2000. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 17.918,15 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,35% στις 5.145,13 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,27% στις 2.109,79 μονάδες.

Στο ταμπλό, η King Digital Entertainment, η δημιουργός του διάσημου παιχνιδιού Candy Crush, σημείωσε κέρδη 14,8%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της από την Activision Blizzard, έναντι του ποσού των 5,9 δισ. δολαρίων.

Επίσης, κέρδη 2,2% σημείωσε η Allstate, καθώς τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 650 εκατ. δολαρίων ή 1,54 δολαρίων ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, απώλειες ,58% σημείωσε η Fitbit, μετά την απόφασή της να προχωρήσει σε πώληση 7 εκατ. ιδίων μετοχών και να βελτιώσει τους όρους του stock options για τους εργαζόμενους της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,9%.  Σε ετήσια βάση οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 6,9%.

ΕΥΡΩΠΗ

Τελικά κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη οι ευρωαγορές, ανατρέποντας το αρνητικό τους πρόσημο στο τελευταίο μισάωρο της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς έλαβαν «βοήθειες» από τους κλάδους της ενέργειας και των εμπορευμάτων. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 6.384 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε κέρδη 0,01% στις 10.951 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,40% στις 4.936 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,43% στις 378,36 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως και το -0,3%.

Θετικά συνέβαλαν οι μετοχές της Tullow Oil, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 17%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι Glencore και Anglo American, οι οποίες σημείωσαν άνοδο άνω του 3,2%. 

Στον αντίποδα, η Volkswagen σημείωσε απώλειες 1,5%, καθώς οι αμερικανικές αρχές αμφισβητούν πλέον τις μετρήσεις εκπομπών ρύπων και σε άλλα μοντέλα, πλην αυτών που διαπιστώθηκαν ακατάλληλα πριν από λίγες εβδομάδες.

Επίσης, η Standard Chartered υποχώρησε κατά 6,7%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά το νέο πλάνο περικοπών θέσεων εργασίας και αύξησης κεφαλαίου ύψους 3,3 δισ. στερλινών.

Στο -4,3% βρέθηκε και η UBS, καθώς η διοίκηση προειδοποίησε ότι η κερδοφορία της θα μπορούσε να είναι τα επόμενα χρόνια χειρότερη του αναμενόμενου, εξαιτίας των νέων κανονισμών και των αλλαγών στις οικονομικές συνθήκες.

Υποστηρικτικά στην αγορά πάντως λειτουργεί η νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναφέρει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, όπως και η χορήγηση μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων στις τράπεζες έχουν καταστήσει ευκολότερο τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μέρος των χθεσινών «υπερβολών», ενώ η αγορά κατοχύρωσε μέρος των κερδών ενόψει της σταδιακής κλιμάκωσης της αβεβαιότητας  γύρω από την οριστικοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,64% στις 718,14 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 726,86 μονάδες και η χαμηλότερη στις 712,88. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 52,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 65,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,74% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,55%. 

Ημέρα διόρθωσης η Τρίτη για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τον γενικό δείκτη να δείχνει να δυσκολεύεται να κρατηθεί πάνω από τις 720 μονάδες, για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Χθες απομακρύνθηκε και από τα επίπεδα των 731 μονάδων, που αποτελούν και την καλύτερη επίδοση του Γενικού Δείκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς τον Αύγουστο. 

Η διόρθωση δεν απείλησε, όμως, κρίσιμες στηρίξεις, παρά το γεγονός ότι η ροή των πληροφοριών για τις ενέργειες των τραπεζικών διοικήσεων αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης επίσης επηρεάζει την αγορά, η οποία διαφοροποιείται με βάση τις προοπτικές που διανοίγονται για κάθε συγκρότημα.

Εκτός του ορόσημου της 6ης Νοεμβρίου, της προθεσμίας για την υποβολή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, το βλέμμα των αγορών είναι εστραμμένο και στην 9η Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά στοχεύει να αποσπάσει το πράσινο «φως» από το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. 

Έτσι, μετά την ανακούφιση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η αγορά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία ουσιαστικά είναι αναγκαία, παράλληλα με την ανακεφαλαίωση του κλάδου. Το κλίμα δεν δείχνει να είναι «ρόδινο», καθώς η κυβέρνηση έχει σημαντικές δυσκολίες, ειδικά με τα ισοδύναμα που έχει υποσχεθεί.

Στο ταμπλό τώρα, από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετικά έκλεισαν εννέα μετοχές, εκ των οποίων τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+10%), της Alpha Bank (+3,38%),της Lamda Development (+2%), της Grivalia Properties (+1,46%) και της ΜΕΤΚΑ (+1,14%).

Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές της Εθνικής (-9,59%),της Πειραιώς (-7,27%), της ΔΕΗ (-2,48%), της Μυτιληναίος (-2,26%), της Ελλάκτωρ (-2,13%), του ΟΛΠ (-2,09%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,05%) και των ΕΛΠΕ (-1,81%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-3,33%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας (+1,46%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 65 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Παρέμεινε σε ισχύ η θέση που εξέφρασε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec από το τέλος της περασμένης βδομάδας.

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα δυνατό σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, διόρθωσε προς τα επίπεδα των 700 μονάδων χωρίς να μεταβάλει την τάση του. Η διόρθωση ήρθε μετά από την πρόσκρουση του Δείκτη με υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα τιμών του RSI, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα στο 2015.

Το υψηλό των 731 μονάδων αποτελεί την καλύτερη επίδοση του Γενικού Δείκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς τον Αύγουστο και στο σημείο αυτό η απόδοση από τα χαμηλά της χρονιάς έφθανε το 30%. Μέχρι τις 680 μονάδες οι πιθανότητες ανόδου προς τις 770 – 780 μονάδες δεν μεταβάλλονται, ωστόσο η δυναμική που είχε διαμορφωθεί στο διάστημα των προηγούμενων τριών εβδομάδων έχασε σε ισχύ και πιθανόν να προηγηθεί κάποιος σχηματισμός συσσώρευσης πριν οποιαδήποτε νέα ανοδική διαφυγή».

Η στήλη έχει να προσθέσει πως η απόσταση του χθεσινού κλεισίματος του 25άρη από τον ΚΜΟ 200 ημερών έπεσε στις 12-13 μονάδες και είναι η μικρότερη με επόμενη εκείνη της περασμένης Τρίτης. Υπογραμμίζοντας πως το σημαντικότερο τεχνικά είναι η υπέρβαση των επιπέδων του ΚΜΟ200 που υπολογίζεται ως κυρίαρχος τεχνικά σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί πάντα οροφή ή στήριξη αναλόγως της θέσης της τιμής του δείκτη πάνω ή κάτω από αυτόν.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα Τετάρτη 4/11 στο πρώτο μέρος των συνεδριάσεων εκτός της αγοράς της Κορέας που υποχωρεί οριακά μετά από τα κέρδη στη Wall Street, με τις ιαπωνικές και κινεζικές μετοχές δείχνουν το δρόμο, ενώ η ενισχυμένη όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνα assets ώθησε ψηλότερα τις αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ.

Η ανοδική ώθηση της κεφαλαιαγοράς της Ασίας εκτείνεται και στην Ευρώπη, αφού τα στοιχήματα προβλέπουν ένα άνοιγμα σε υψηλότερα επίπεδα για τον FTSE της Βρετανίας, τον DAX της Γερμανίας και τον  CAC της Γαλλίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 1,7%.

Στη Σαγκάη οι μετοχές του SSEC κερδίζουν 2,48% μετά τις παρατηρήσεις επί της οικονομίας που διατύπωσε ο Πρόεδρος Xi Jinping και η κυβέρνηση παρουσίασε προτάσεις για ένα σχέδιο πέντε ετών μεταρρύθμισης της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Στο Χονγκ Κονγκ .HSI πήδηξε 3,0% αρχικά και μετά κράτησε κέρδη της τάξης του 1,65%.

Ο Nikkei του Τόκιο αυξήθηκε 2,4% αρχικά αλλά και αυτός είδε τα κέρδη του να μειώνονται στο +1,43%.

Οι υψηλότερες αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ υποστήριξαν το δολάριο, το οποίο κέρδισε 0,1% αγοράζοντας 121,16 γιεν. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,0952 δολάρια επεκτείνοντας τις απώλειες στη διάρκεια της νύχτας. Τότε επηρέασαν τα σχόλια από τον Πρόεδρο Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη ότι είναι πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν εάν είναι απαραίτητο, εξασθενίζοντας το κοινό νόμισμα.

Οι αγορές περιμένουν την έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή  και οι traders είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι για το εάν η έκθεση για την αγορά εργασίας θα επιβεβαιώσει την επιθετική προκατάληψη της Federal Reserve. Που πρόσφατα ειδοποίησε για πιθανή απογείωση των επιτοκίων της το Δεκέμβριο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας  της TecGroup

Οι ανακοινώσεις για τα ποσά που θα απαιτηθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα των συστημικών Τραπεζών, έτυχε θετικής ψήφου εμπιστοσύνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας που ωστόσο δεν είχε συνέχεια. 

Αυτό σχετίζεται με τα δομικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα οποία έχουν οδηγήσει σε χαμηλές συναλλαγές, υψηλή μεταβλητότητα και έντονη βραχυθεσμοπάθεια από τους συμμετέχοντες.

Όμως, μια ψυχραιμότερη ανάλυση της διαδικασίας που θα ακολουθήσει μετά τις 6/11 (ημερομηνία υποβολής των σχεδίων κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών προς την Εποπτική Αρχή), οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις σε σχέση με την επιτυχή ολοκλήρωση των ΑΜΚ που προϋποθέτει την επαρκή συμμετοχή των Ιδιωτών (4,4 δισ ευρώ τουλάχιστον, ή 30,55% της συνολικής αύξησης):

Ο πολιτικός κίνδυνος, αν και μειωμένος, εξακολουθεί να είναι υπαρκτός με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων περί το 8%, αφού η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τους Πιστωτές, παράγων που αποθαρρύνει την ευρύτερη συμμετοχή επενδυτών εξωτερικού, πέραν εκείνων που συμμετείχαν το 2013 και 2014 και καταγράφουν ήδη τεράστιες απώλειες.

Ο ποσοτικός προσδιορισμός του ύψους των NPLs ("κόκκινα" δάνεια) στα 107 δισ, σε συνέχεια των "τεστ κοπώσεως", απαιτεί να υπάρξει συγκεκριμένο και πειστικό σχέδιο διαχείρισης τους, ώστε αυτή τη φορά να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγέθυνσή τους και η συνακόλουθη νέα συρρίκνωση του ενεργητικού των Τραπεζών.

Το σχέδιο αυτό, με τη δημιουργία μιας μεγάλης "badbank", ενδεχομένως, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και οι προτάσεις της BlackRock υποβλήθηκαν στην Εποπτική Αρχή.

Ενόψει των παραπάνω, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με τρόπο που θα μεταφέρει θετικά μηνύματα στην Αγορά, με τη συμμετοχή δηλαδή Ιδιωτών πάνω από το 30,55%, δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Θα συντελεστεί ωστόσο αφού την εγγυάται η κεφαλαιακή επάρκεια του ΤΧΣ. Ενόψει δε της επίτευξης του στόχου και για λόγους ισονομίας, είναι αναγκαίο να επιτραπεί η συμμετοχή εγχώριων επενδυτών που λόγω εφαρμογής των capital controls δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμά τους στις Ελληνικές Τράπεζες. Αναλαμβάνοντας βεβαίως και το σχετικό επενδυτικό κίνδυνο του εγχειρήματος, αλλά αποφεύγοντας μερικώς τουλάχιστον το δραματικό σε βάρος τους dilution από τη μη συμμετοχή τους.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ανακεφαλαιοποιημένο μέχρι το τέλος του έτους, θα επιδιώξει να ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών ώστε σε επόμενη φάση (απροσδιόριστη επί του παρόντος), να απαλλαγεί από τα capital controls και να συμβάλει στην επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Μέχρι τότε, ο πήχης των προσδοκιών θα παραμένει χαμηλός για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θα συνεχίσει να κινείται με έντονο volatility στην περιοχή των 700 μονάδων.

"Πολλώ δε μάλλον, που το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται από 'γκρίζες ζώνες' που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για την Παγκόσμια Οικονομία, με αποτέλεσμα ο μεν Μάριο Ντράγκι να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μετά το Δεκέμβριο και την Federal Reserve να υπαινίσσεται την μάλλον συγκρατημένη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων τον ίδιο μήνα.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το ράλι συνεχίζεται με στήριξη από τις εταιρίες ενέργειας

Στην Ασία οι μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την ώθηση σε ψηλότερα επίπεδα στις  αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας με τα χρηματιστήρια στη Βόρεια Ασία να εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Ο Nikkei ενισχύθηκε 1,9%, και της Κίνας SHCOMP κέρδισε 2,7% μετά  από την αναφορά από τον Zhou Xiaochuan, επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, πως η πολύ-αναμενόμενη σύζευξη της αγοράς μετοχών στη Shenzhen με το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να ξεκινήσει «φέτος».

Την νύχτα που πέρασε οι αμερικανικές μετοχές ενισχύθηκαν για πέμπτη ημέρα, με επικεφαλής τις μετοχές των εταιριών ενέργειας, αφού το πετρέλαιο αυξήθηκε 4,5%, για να αγγίξει τα 48 δολάρια. Στο μέτωπο των δεδομένων, αναθεωρήσεις προς τα κάτω των αποθεμάτων υποδηλώνουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη τροχοπέδη για το 3ο τρίμηνο του ΑΕΠ έναντι της αρχικής, αλλά στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτοκινήτων των Οκτώβριο σε νέο  υψηλό ​​δεκαετίας στα 18,1 εκατομμύρια οχημάτων. Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ  αυξήθηκαν, και το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των μεγαλύτερων αντιπάλων του, αλλά υποχώρησε έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Οι αρμόδιοι της Fed σε προγραμματισμένες εμφανίσεις τους να είναι στο επίκεντρο σήμερα, αλλά οι μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα την Παρασκευή. Ένας αριθμός των μελών της FOMC θα μιλήσουν αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Yellen, αλλά και ο αντιπρόεδρος Fischer και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Dudley σήμερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μια άλλη «Σούπερ Πέμπτη» αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να αναθεωρηθούν χαμηλότερα και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις να αναθεωρηθούν υψηλότερα. Περιμένουμε επίσης από τις κεντρικές τράπεζες στη Νορβηγία και τη Μαλαισία (Πέμπτη), και την Ταϊλάνδη και την Πολωνία (σήμερα) να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Υπάρχουν 3-4 ανοικτά ζητήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα τα έχουμε κλείσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυσκολίες». Η φράση του επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, συνοψίζει το κλίμα που έχει επικρατήσει στις μέχρι τώρα συναντήσεις του κ. Μοσκοβισί επί ελληνικού εδάφους. Πρακτικά, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών μέχρι τη Δευτέρα να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση τόσο στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς όσο και στο θέμα των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση (τα οποία ακόμη δεν έχουν κλείσει, όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ αρμόδια κυβερνητική πηγή).

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,122 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Eurobank και στο πλαίσιο αυτό θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 16 Νοεμβρίου. Η διοίκηση της τράπεζας προτείνει reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλιές. Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, αναφέρει ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώθηκε σήμερα, θα επιτρέψει στην Eurobank να καλύψει πλήρως τις εποπτικές κεφαλαιακές της ανάγκες και να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, πηγαίνοντας το δείκτη tier 1 στο 17,7%, βάσει των στοιχείων pro-forma του Σεπτεμβρίου 2015.

Για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank, ενημερώνει τους επενδυτές η Εθνική Τράπεζα. Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση, η σχετική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των οριζόμενων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Γενική Συνέλευση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου συγκαλεί για το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, η Alpha Bank. Σημειώνεται ότι βάσει των πρόσφατων stress tests της ΕΚΤ, οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζες ανέρχονται στα 263 εκατ. ευρώ όσον αφορά στο βασικό σενάριο και στα 2,7 δισ. ευρώ όσον αφορά στο δυσμενές. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Κυριακή 15 Νοεμβρίου καλεί το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς κατά την οποία οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 4,933 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι καλούνται μεταξύ άλλων να αποφασίσουν: Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας (reverse split).

Κέρδη 65 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο και 166 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο θα ανακοινώσει ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), η οποία διατηρεί σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο στα 8,5 ευρώ για τη μετοχή. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, αναμένονται μέτρια αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο, αντανακλώντας τις επιπτώσεις των capital controls στις εγχώριες δραστηριότητες και το δύσκολο περιβάλλον από πλευράς ανταγωνισμού σε Ρουμανία και Αλβανία.

Τα θέματα που αφορούν τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδό, Μορέα, Ε65, Ιονία Οδό και Μαλιακός-Κλειδί), την προοπτική υλοποίησης της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, που θα ενώνει το Γαλάτσι με το Μαρούσι καθώς και το έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας συζήτησαν ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών κα Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε για τον Δεκέμβριο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει πρόσθετη δράση, εάν κριθεί αναγκαίο. Μιλώντας σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι «οι ανησυχίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών αλλά και άλλοι εξωγενείς παράγοντες, δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη».

Μειωμένη κατά 8% ήταν η κερδοφορία της Commerzbank στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των αδύναμων επιδόσεων στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και στη μονάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βάσει assets ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 207 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη της Herbalife, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Η καθαρή κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 93,6 εκατ. δολάρια ή στα 1,09 δολάρια ανά μετοχή έναντι 11,2 εκατ. δολαρίων ή 0,13 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι πωλήσεις αντίθετα, υποχώρησαν κατά 12% καθώς ανήλθαν στα 1,1 δισ. δολάρια. 

Ζημιές 75 εκατ. δολαρίων ή 0,58 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε η Tesla Motors, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2014, η αυτοκινητοβιομηχανία είχε σημειώσει ζημιές 0,48 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 33% καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,24 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 0,60 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 1,24 δισ. δολαρίων.

Την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της πιστοληπτικής ικανότητας του Καναδά επιβεβαίωσε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s, διατηρώντας το outlook σε σταθερό. Η επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης αντανακλά την πολιτική σταθερότητα, την υψηλή ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη σημαντική νομισματική και δημοσιονομική ευελιξία της χώρας.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αύξηση στα 18,24 εκατ. οχήματα έναντι 18,17 εκατ. τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν 17,6 εκατ. πωλήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα