Market Beat: Οι θεσμικοί αναμένεται να αντιδράσουν διαφορετικά έναντι συγκεκριμένων δεδομένων

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 09:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Μετά από τον Οκτώβριο των Τραπεζών ο Νοέμβριος επίσης θα δαπανηθεί για τα στοιχήματα γύρω από αυτές αλλά σε εντελώς διαφορετική βάση. Μπορεί οι έλεγχοι για την κεφαλαιακή τους επάρκεια με τα ακρωνύμια να ζάλισαν τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, αλλά αυτό που τους μπέρδευε περισσότερο ήταν η άγνοια του μεγέθους των κεφαλαιακών τους αναγκών. Αυτή πλέον δεν υπάρχει και επισήμως οι ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ έχουν διορία έως τις 6/11 να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών αποκαλύπτοντας τον τρόπο που επιλέγουν για να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. ΟΙ αισιόδοξοι εκτιμούν πως οι ΑΜΚ θα έχουν ολοκληρωθεί το πολύ ως το τέλος του τρέχοντα μήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αγορές μετοχών έχουν ανάγκη από περιόδους που η ορατότητα, σχετικά με ζητήματα καθοριστικά για τη διαμόρφωση επενδυτικών κριτηρίων, είναι χαμηλή. Γιατί τότε η ποικιλομορφία του επενδυτικού πληθυσμού απορροφά τις φήμες διαφορετικά και ο καθένας υπολογίζει το συμφέρον του, βάσει εκείνων που νομίζει πως είναι πλησιέστερα σε ότι τελικά αποφασιστεί. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ένα βάθος στις συναλλαγές των μετοχών που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα. Αυτό παρατηρείται στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών στις ΑΜΚ και σε πολλές άλλες διαδικασίες, που διαμορφώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Όταν ο ορίζοντας καθαρίζει σχεδόν 100% οι ρευστοποιήσεις είναι δεδομένες. Τις ξεκινάνε όσοι αντιλαμβάνονται πως στηρίχθηκαν στο λάθος σενάριο. Μετά από δυο τρεις συνεδριάσεις η δυναμική εξομαλύνεται.

Η ουσία είναι πως με επίσημη ανακοίνωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ανήλθαν σε 14,4 δις ευρώ στο δυσμενές και σε 4,4 δις στο βασικό σενάριο. Δεν αποκλείεται έτσι ορισμένες εκ των τραπεζών να αποφασίσουν ΑΜΚ σε ύψος κεφαλαίων τέτοιο ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών. Το σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αναφέρεται στην περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου, τότε: το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Το ενδιαφέρον των ξένων είναι σημαντικό σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και οι τέσσερις τράπεζες θα σηκώσουν ιδιωτικά κεφάλαια κοντά στην περιοχή των 5,5-6 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από το βασικό σενάριο της άσκησης των stress tests.

Με βάση την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού η ΑΛΦΑ εμφανίζει τις μικρότερες πρόσθετες προβλέψεις  ύψους 1,74 δις ευρώ και ακολουθεί η Eurobank με 2,18. Η Εθνική με 2,46 δις ευρώ επιβαρύνθηκε από την αυξημένη έκθεση στο Δημόσιο ενώ η Πειραιώς με 3,21 δις λόγω του μεγάλου της χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Εκτός των τραπεζικών ΑΜΚ ξεκινά και η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι αντιδράσεις των επενδυτών με βάση τις επιδόσεις στην κερδοφορία των εισηγμένων. Την Τρίτη (3/11) το απόγευμα ανακοινώνει η Σαράντης ενώ την Πέμπτη (5/11) ανακοινώνουν ΟΤΕ, Coca Cola (πριν το άνοιγμα) και Τιτάν. Επίσης στις 4 Νοεμβρίου και στις 6 Νοεμβρίου λήγουν οι δημόσιες προσφορές για την εξαγορά των ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς και της ΑΛΦΑ ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Οι εβδομαδιαίες μεταβολές των βασικών δεικτών των αγορών μετοχών ανά τον κόσμο παρουσιάζουν, στο τέλος του Οκτωβρίου, μεικτή εικόνα. Με μικρά κέρδη για τον DAX και τους περισσότερους δείκτες της Wall Street, ενώ τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών πιέστηκαν. Τη διαφοροποίηση προκάλεσε η ερμηνεία που έδωσαν οι επενδυτές στις αποφάσεις και τη ρητορική των Κεντρικών Τραπεζών και ειδικά της Fed.  Στην σύνοδο της FOMC την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν αποφάσισαν κάποια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ειδοποίησαν, πως πιθανά θα αυξήσουν τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

Αυτό επέφερε την επιστροφή των ανησυχιών για πλήγμα στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, από ένα καθεστώς ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Αφού μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει εκροές από τις αδύναμες οικονομίες και επιστροφή κεφαλαίων στις αγορές του δολαρίου. Παράλληλα, η άνοδος των επιτοκίων στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού διεθνώς. Οι εταιρίες και τα κράτη με υψηλό δανεισμό θα πιεστούν επίσης, αν η πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων συνεχιστεί έστω και με μικρό μηνιαίο ή τριμηνιαίο βηματισμό.

Ο S&P 500 είναι τώρα υψηλότερα πάνω από 200% σε σχέση με τα χαμηλά του 2009 στην καρδιά της κρίσης. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών, το πολυετές ράλι είχε λίγους πιστούς. Σε όλο του το μήκος, οι σκεπτικιστές είχαν επισημάνει απειλές από την κρίση χρέους στην Ευρώπη, από τα εσωτερικά ζητήματα του χρέους των ΗΠΑ, από την ανάμιξη της κεντρικής τράπεζας, από πολιτικά αδιέξοδα, από φούσκες σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Τελικά όσον αφορά τις μετοχές, όλοι ήταν σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Η σκυτάλη των QE

Η αλήθεια είναι, πως οι κεντρικές τράπεζες παγκόσμια έχουν τον έλεγχο. Έχουν το συντονισμό από το 2009, για να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από ένα καταστροφικό σπιράλ. Επειδή η κρίση ήταν παγκόσμια, και τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν ιδιαίτερα αλληλένδετα σε παγκόσμια κλίμακα, η μόνη ελπίδα προς την επίτευξη μιας επιστροφής στην αειφόρο ανάπτυξη ήταν μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Και με αυτό το σκηνικό, έπρεπε να δημιουργήσουν κίνητρα για να αναλάβουν οι άνθρωποι και πάλι ρίσκα. Υπήρξε αποτέλεσμα!

Με την Fed κινείται προς την έξοδο από τις πολιτικές έκτακτης ανάγκης, την περασμένη χρονιά, η σκυτάλη των QE έχει περάσει από τη Fed προς την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αναβιώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις με την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μακροχρόνιος κύκλος στασιμότητας, δηλαδή, υποτονική ανάπτυξη και σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός. Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι πολιτικές τους αποτυγχάνουν, αλλά μάλλον ότι δεν έχουν ακόμα κάνει αρκετά. Έτσι σκοπεύουν να κάνουν περισσότερα. Αυτό παραμένει ως ξεκάθαρο μήνυμα από τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών όπως οι ΕΚΤ, PBOC (κεντρική Τράπεζα Κίνας), και BoJ (Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας).

Εκτόξευση επιτοκίων τον Δεκέμβριο;

Αυτό ήταν και το μήνυμα της Fed, μέχρι πριν από ένα χρόνο, όταν τερματίστηκε το τελευταίο QE πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από τότε έχει γίνει λιγότερο σαφής. Οι αξιωματούχοι της Fed φάνηκε να προγραμμάτιζαν την απογείωση του επιτοκίου κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αφού αναφέρθηκαν σε κάτι τέτοιο από την αρχή του έτους. Ωστόσο, η εκτόξευση αναβλήθηκε. Ήταν απίθανο να συμβεί κατά τη συνεδρίαση της FOMC, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη σύνοδο την Τρίτη και την Τετάρτη. Αλλά δήλωση της αναφέρει ότι  θα μπορούσε να συμβεί τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές κάτω από την εντύπωση πως θα άρχιζε η επιστροφή στην κανονικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ, το καλοκαίρι σταμάτησαν να θεωρούν τα κακά νέα ως θετικά για τα χρηματιστήρια. Έτσι στη ροή των ειδήσεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα λειτούργησαν με τους κλασικούς κανόνες και ξεκίνησαν ξεπούλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Είχαμε τότε την εμφάνιση του χειρότερου τρίμηνου σε τέσσερα χρόνια στις αγορές μετοχών της Wall Street, αφού καταγράφηκε και η απογοήτευση από την μη τήρηση της υπόσχεσης από τη Fed.   

Την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου μάθαμε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, για τους επενδυτές. Ο οικονομικός Τύπος έχει παρουσιάσει πολλές ιστορίες που αμφισβητούν το κατά πόσον είναι αποτελεσματική η πολιτική χαλάρωσης. Παρ 'όλα αυτά, το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι της περασμένης εβδομάδας, ιδιαίτερα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ήταν σαφώς επακόλουθο της συνεπαγόμενης και πραγματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και την PBOC.

Η εμπιστοσύνη φέρνει άνοδο

Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πιο πιθανό είναι ότι οι επενδυτές έχουν καταλάβει τι, οι κεντρικές τράπεζες, δεν πρόκειται να κάνουν. Σε έναν κόσμο υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να προκαλέσει αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική ανάπτυξη και να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κάνουν περισσότερα (από τα ίδια) προσπαθώντας να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Έτσι δεν υπάρχει καμία προοπτική για εξομάλυνση στις νομισματικές πολιτικές τους στο εγγύς μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν, πράγμα που λειτουργεί θετικά για τις μετοχές, όσο η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με υποτονικό ρυθμό.

Ακόμα και αν «χρειαστεί» να υπάρξει μια άνοδος στα βασικά επιτόκια της Fed το Δεκέμβρη, αυτή θα είναι μια και τέλος. Υποστηρίζει ο Dr Yardeni, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες να μην υπάρξει ούτε και αυτή. Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση τους σε οκτώ μήνες, καθώς το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε ελάχιστα, γεγονός που υποδηλώνει κάποια ψύξη της εγχώριας ζήτησης. Τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου και μια έκθεση από το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή έδειξαν επίσης αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν κατά της αύξησης των επιτοκίων στο τέλος του έτους. Οι επενδυτές την Πέμπτη μετά τη Fed μετέτρεψαν τις απώλειες των δεικτών σε κέρδη, θεωρώντας πως η απουσία της αναφοράς στην εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης υποδηλώνει την εμπιστοσύνη των αρμοδίων στην ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η στήλη θεωρεί πως οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να χορεύουν αφού μπήκαν στο χορό ακόμα και αν δεν ξέρουν ακριβώς ποιο είναι το καταλληλότερο επενδυτικό μονοπάτι ή εισηγμένη εταιρία. Από τα εταιρικά κέρδη πάντως έχει φανεί που στρέφεται το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αλλά για την επιτυχία χρειάζεται και η αντίληψη για το πότε θα αλλάξει.

Στην τεχνολογία για παράδειγμα, όλα τα γοητευτικά σχετίζονται με το Cloud. Οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες του cloud computing όπως η Amazon και η Microsoft,  έχουν τοποθετηθεί με ασφάλεια σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα και παρουσίασαν ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Εκείνοι των οποίων οι υπηρεσίες έχουν εκτοπιστεί από το Cloud (σύννεφο), όπως οι IBM και Oracle, απλά προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Οι μετοχές της Amazon έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους και οι μετοχές της Microsoft είναι πάνω 15,6%, ενώ της IBM και της Oracle εμφανίζουν την ίδια περίοδο απώλειες -12,2% και -13,5% αντίστοιχα.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2079,36 μονάδες είχε επίδοση +0,20% και στο 2015 -0,13%, με μηνιαία κέρδη πάνω από +8% όπως και ο Dow. Αυτός, κέρδισε +0,10% και πλέον αποδίδει -1,80% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +0,40% με επίδοση -1,66% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή -0,29%, με επίδοση έτους -3,56%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +0,44%, ανέβασε την απόδοσή του για το 2015 στο +5,94% με άνοδο των Οκτώβριο πάνω από 9%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -1,94% στα 1141,70 δολάρια η ουγκιά.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,37% και η ετήσια επίδοσή του είναι +9,35%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε +0,52%, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς, περνώντας σε απόδοση +10,65% το 2015 και ο CAC  υποχώρησε -0,53% με απόδοση φέτος +15,36%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,10% και στο τρέχον έτος ενισχύεται πλέον +0,79%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -1,29% και στο 2015 κερδίζει 18,04%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -3,63%, με απώλειες το τρέχον έτος -8,28%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με -1,04%, και πλέον τα κέρδη του το 2015 είναι +3,24%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -0,54% με επίδοση για φέτος +5,94%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έπεσε -2,96%, και στο 2015 αποδίδει -3,06%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -2,21% και το 2015 υποχωρεί -4,09%.

ΧΑ

Πτωτικό τέλος του ανοδικού Οκτωβρίου

Η τελευταία εβδομάδα του ανοδικού Οκτωβρίου ήταν πτωτική και ψαλίδισε τα μηνιαία κέρδη των βασικών δεικτών, ενώ παράλληλα, σε αυτή σχηματίστηκαν οι μέγιστες τιμές για τους ΓΔ και 25άρη σε βάθος δυο μηνών και τριών εβδομάδων. Οι μετοχές των τραπεζών του 25άρη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της δυναμικής της αγοράς και στις ανοδικές και στις πτωτικές συνεδριάσεις. Θα λέγαμε, πως φάνηκε ότι οι ημερήσιες μεταβολές των περισσότερων κλαδικών δεικτών, εκτός του Τραπεζικού, εξαρτήθηκαν από τη μεταβολή του. Όταν τα κέρδη του τραπεζικού ήταν μεγάλα, η πλειονότητα των κλαδικών έκλεινε με άνοδο και αντιστρόφως, μόλις η πτώση του τραπεζικού έπαιρνε διαστάσεις, η γενίκευση των πιέσεων καθιστούσε τις μεταβολές της πλειονότητας των κλαδικών δεικτών καθοδικές.

Ο μέσος τζίρος για τις τέσσερις συνεδρίες της βδομάδας ήταν  πάνω από τα 41 εκατ. ευρώ και ήταν αντίστοιχος και ελαφρά καλύτερος των άλλων εβδομάδων του μήνα. Η εβδομάδα χωρίστηκε στα δυο από την αργία της 28ης Οκτωβρίου, αλλά αυτός ο διαχωρισμός ίσχυσε επίσης σε σχέση με την τάση. Αφού ως την Τρίτη οι συνεδρίες έφεραν ανοδικό αποτέλεσμα και οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις ήταν καθαρά πτωτικές. 

Τη Δευτέρα ο ΓΔ και ο 25άρης πέρασαν μεγάλο διάστημα σε αρνητικό πεδίο και κατάφεραν να κερδίσουν στο τέλος του δεύτερου μέρους στο +0,78% και +0,70% μόνο αντίστοιχα, γιατί οι τράπεζες συνέχισαν την πτώση τους από την προηγούμενη συνεδρία. Αντίθετα την Τρίτη η άνοδος ήταν γενικευμένου χαρακτήρα με τις τράπεζες στο τιμόνι, με κέρδη +7,61%, αλλά χωρίς να πλησιάσει ο δείκτης τους τις 300 μονάδες που τεχνικά αποδείχθηκαν, από την προηγούμενη βδομάδα, σκληρή οροφή. Ο ΓΔ ενισχύθηκε +1,30% και ο 25άρης 1,15% αλλά τα μέγιστά τους για τη βδομάδα και όχι μόνο, σημειώθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης. Σε αυτή την πτώση οδήγησαν οι Τράπεζες, με βουτιά -5,67% που την Παρασκευή έγινε -7,08%. Έτσι οι βασικοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα έπεσαν ο ΓΔ -2,03% από -1,60% την προηγούμενη, ο 25άρης -2,71% από -1,99% και ο FTSEM -1,18% από -1,49%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ έχασε -1,58% ο 25άρης -2,87% και ο FTSEM, με χαμηλή συμμετοχή στο συνολικό ημερήσιο τζίρο, -1,77%. Οι μεταβολές των επιμέρους τίτλων την τελευταία βδομάδα του Οκτωβρίου του 25άρη αποκαλύπτουν ότι οι θεσμικοί διαφοροποίησαν τη στάση τους. Άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην ΑΛΦΑ που έχασε -16,1%, και στην ΕΤΕ -10,8%, με αμέσως επόμενο blue chip σε ποσοστό πτώσης τον ΟΤΕ -6,34%. Ακολούθησαν μετοχές με μικρότερο συντελεστή βαρύτητας όπως ΑΡΑΙΓ -4,34%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛ -3,8%. Αρκετές μετοχές του 25άρη εμφάνισαν μεταβολή κοντά στη δική του πτώση και ήταν αλφαβητικά οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ.

Στον αντίποδα με κέρδη σε πτωτική βδομάδα εντοπίσαμε τις ΜΠΕΛΑ +3,8%, ΜΟΗ +2,2%, ΜΕΤΚ +2,1% και ΦΦΓΚΡΠ +1,55%. Ακολουθούν με άνοδο μικρότερη του +1% οι ΓΡΙΒ +0,98%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,54%, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ με +0,35% και χωρίς μεταβολή εμφανιστήκαν οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Δηλαδή οι λιγότερο ευνοημένες από το τραπεζικό ράλι με έναρξη τις 15/10 και κορύφωση, που έφερε και την τρέχουσα διόρθωση, στις 23/10. Ειδική αναφορά δικαιούνται οι ΕΕΕ -1,44% και ΕΧΑΕ -0,57% που θα τις χαρακτηρίζαμε ως μεταβολές που ανέδειξαν την δυναμική «άμυνας» που αναπτύχθηκε σε αυτές.

Η εβδομάδα τεχνικά διέκοψε μια αλυσίδα τριών ανοδικών εβδομάδων και επιδείνωσε την στατιστική εικόνα της αγοράς αλλά για την ώρα δεν ανέτρεψε τις ανοδικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές της. Ωστόσο πιθανότατα καθυστέρησε την επάνοδο σε επίπεδα τιμών προ δημοψηφίσματος.

Ο Οκτώβριος για τα blue chip

Ο Οκτώβριος συνολικά ήταν θετικός μήνας αφού συνέβαλε στο να φθάσει ο τραπεζικός δείκτης τις 300 μονάδες. Τον Ιούνιο είχε κίνηση σε ζώνη τιμών με μέγιστο στις 3/6 τις 737,51 μονάδες και ελάχιστο τις 468,17 στις 18/6 ενώ πριν τα capital control είχε τιμή από τις 26/6 658,76 μονάδες. Ωστόσο κινήθηκε από τις 17/8 ως σήμερα μεταξύ των 155,7 ως 300,98 μονάδων!

Για τον ΓΔ ο μήνας έφερε άνοδο +7,19% ενώ για τον 25άρη +10,39% και για τον FTSEM +0,90%. Ήταν λίγα τα blue chip με έστω μικρή αλλά αρνητική μηνιαία μεταβολή, ήτοι ΤΙΤΚ -1,24%, ΕΛΠΕ -0,93%, ΛΑΜΔΑ -0,65%, και ΟΠΑΠ -0,37%. Ολιγομελής και η ομάδα με θετική μεταβολή της τάξης του +1% ήτοι ΒΙΟ +1,33%, ΕΥΔΑΠ +1,05% και ΦΦΓΚΡΠ +0,60%. Συνωστισμός παρατηρήθηκε στην ομάδα των blue chip με αξιοσημείωτα κέρδη αλλά μικρότερα του 25άρη. Ήταν τα: ΟΤΕ +8,6%, ΑΛΦΑ +7,5%, ΟΛΠ +6,0%, ΤΕΝΕΡΓ 5,5%, ΑΡΑΙΓ +5,1%, ΕΧΑΕ +4,8%, ΜΥΤΙΛ +4,3%, ΓΡΙΒ -3,9%, ΜΟΗ +3,6%.

Οι μετοχές που οι θεσμικοί αποφάσισαν να τις αναδείξουν «νικήτριες» μήνα με απόδοση πάνω από της αγοράς και του 25άρη ήταν οι ΠΕΙΡ +19,2%, ΜΕΤΚ +18,1%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +16,3%,  ΕΕΕ +13,4%, ΔΕΗ +12,2%, ΜΠΕΛΑ +12,1%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,3%. Υπήρξαν και δυο μετοχές που θα τις χαρακτηρίζαμε υπερνικητές αφού η ΕΤΕ τον Οκτώβριο σε 21 συνεδριάσεις κέρδισε +76,1% και η ΕΥΡΩΒ +40,9%.

Τεχνική ανάλυση

Είχαμε ένα κακό φινάλε σε ένα καλό μήνα και αυτό δεν είναι η καλύτερη εγγύηση για τον Νοέμβριο, που στο σίριαλ «η Ελλάδα στα μνημόνια» σπάνια αναδεικνύεται καλός. Το 2010 ο ενδέκατος παρέλαβε τον 25άρη από τις 747,98 μονάδες και τον παρέδωσε στις 671,33 (πτωτικός). Το 2011 από τις 313,73 τον παρέδωσε στις 269,92 μονάδες (πάλι πτωτικός). Το 2012 από τις 293,34 στις 279,18 μονάδες ο Νοέμβριος ήταν (ελαφρά πτωτικός). Το 2013 τον παρέλαβε στις 394,52 και τον παρέδωσε στις 395,2 μονάδες (πρακτικά επίπεδος). Το 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα τον παρέλαβε στις 296,32 και τον παρέδωσε στις 312,96 μονάδες (οριακά ανοδικός). 

Μια συγκριτική απεικόνιση της πορείας των ΓΔ και 25άρη, με αυτή του τραπεζικού δείκτη, αποκαλύπτει το ρόλο του βαριδιού της αγοράς που έχουν στο δεύτερο εξάμηνο οι τράπεζες. Τα capital control έκαναν μεγάλη ζημιά, αφού οι θεσμικοί κατέβασαν βίαια τη ζώνη διακύμανσης του τραπεζικού δείκτη. Χονδρικά ο τραπεζικός δείκτης έπαιξε μεταξύ 422 και 750 μονάδων από τις 27 Φεβρουαρίου ως και την πρώτη μετά την αργία συνεδρίαση. Ενώ από τις 4 Αυγούστου ως σήμερα, σημείωσε κίνηση μέσα σε ζώνη τιμών που το άνω όριό της είναι από τι 11/8 οι 330 μονάδες και το κάτω οι 155.

Οι γενικευμένες πιέσεις που επικράτησαν, μετά την 28η Οκτωβρίου, δεν μπορεί να σχετίζονται με τις Τραπεζικές ΑΜΚ μόνο. Θεωρούμε πως βάση της τάσης για αποφυγή του ρίσκου για το σύνολο σχεδόν των blue chip, είναι η, κάτω από τη βάση, βαθμολογία που έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup.

Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, σφραγίστηκε από την διατήρηση του τζίρου και πτώση του FTSE25, κατά -2,87%. Η δυναμική ήταν σχεδόν αποκλειστικά βασισμένη στις Τράπεζες. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά υποχώρησαν κύρια στο δεύτερο μέρος της εβδομάδας που χώρισε η αργία της 28ης Οκτωβρίου. Η συνολική έκθεση στα futures του δείκτη αυξήθηκε στα 12.896 από 11.161 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν στις 8800 από 8312. Ενώ για την επόμενη  διαμορφώθηκαν στις 4096 από 2849. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της τρέχουσας σειράς (Νοεμβρίου) ήταν 2214 ΣΜΕ τη μέρα, ενώ της σειράς επόμενης ανήλθε στα 849. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, με ταύτιση του 25άρη έναντι της εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρατηρούσε:

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα δυνατό σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, διόρθωσε προς τα επίπεδα των 700 μονάδων χωρίς να μεταβάλει την τάση του. Η διόρθωση ήρθε μετά από την πρόσκρουση του Δείκτη με υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα τιμών του RSI, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα στο 2015.

Το υψηλό των 731 μονάδων αποτελεί την καλύτερη επίδοση του Γενικού Δείκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς τον Αύγουστο και στο σημείο αυτό η απόδοση από τα χαμηλά της χρονιάς έφθανε το 30%.

Μέχρι τις 680 μονάδες οι πιθανότητες ανόδου προς τις 770 – 780 μονάδες δεν μεταβάλλονται, ωστόσο η δυναμική που είχε διαμορφωθεί στο διάστημα των προηγούμενων τριών εβδομάδων έχασε σε ισχύ και πιθανόν να προηγηθεί κάποιος σχηματισμός συσσώρευσης πριν οποιαδήποτε νέα ανοδική διαφυγή».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 2/11 μετά από την στασιμότητα που εμφάνισε ο εργοστασιακός ΡΜΙ  που κατάφερε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για τα  προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο καθώς η διάθεση για ανάληψης κινδύνου εξασθένισε.

Ο  δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε -0,6%. Οι Κινεζικές μετοχές γλίστρησαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης, με τις μετοχές της Σαγκάης σε πτώση -0,7% που αργότερα έγινε -0,35% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν κάτω κατά -1% και μετά ελαττώθηκε στο -0,76%.

Ο δείκτης της αγοραστικής διάθεσης  PMI της Caixin  έδειξε μείωση στην δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, τροφοδοτώντας τους φόβους η οικονομία μπορεί να μειώσει ακόμη τη δυναμική της κατά το τέταρτο τρίμηνο, παρά μια δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Τα στοιχεία της Caixin ακολούθησε επίσημη έρευνα της Κυριακής, η οποία έδειξε πως η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 1,27% και ο Nikkei του Τόκιο υποχώρησε -1,99%.

Το δολάριο έχασε 0,2% αγοράζοντας 120,435 γιεν αλλά ήταν ήδη σε θέση άμυνας μετά την απόφαση της BOJ την Παρασκευή που δεν άλλαξε τίποτε, ενώ οι επενδυτές είχαν ποντάρει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με στοιχήματα για άνοδο στο δολάριο.

Το ευρώ κέρδισε 0,3% αγοράζοντας 1,1028 δολάρια, έχοντας αυξηθεί έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά την κάτω των προβλέψεων ανακοίνωση της μεταβολής των καταναλωτικών δαπανών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Οκτώβριος δεν ήταν τελικά ένας τόσο μίζερος μήνας (+7,2%) αφού κατά την διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε σημειώθηκε νέο υψηλό τριών μηνών για το Γενικό Δείκτη. Ο μήνας που ξεκινάει αύριο έχει λόγους και αφορμές να είναι καλύτερος από τον Οκτώβριο, αφού εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών περιλαμβάνει το δεύτερο σετ μέτρων για την εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης του 1 δις ευρώ, τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου και τις αναδιαρθρώσεις του MSCI.

Η "βαριά" ατζέντα προμηνύει καλύτερους τζίρους, περισσότερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και μεγαλύτερες "συγκινήσεις" στην διαμόρφωση των τάσεων στο Χ.Α.

Το χρονοδιάγραμμα των Τραπεζών, οι οποίες θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το Νοέμβριο, περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων:

Την πρόσκληση των Γενικών συνελεύσεων, την διεξαγωγή και την ψήφιση των σχετικών αποφάσεων, reverse split για όσες Τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, επαναληπτικές συνελεύσεις για την επίτευξη της απαρτίας, άνοιγμα των βιβλίων προσφορών, εκκαθάριση των αυξήσεων, έγκριση από το Χ.Α. και διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. (δεδομένης της στενότητας χρόνου λόγω και της λήξης του οικονομικού έτους η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, στόχος απαιτητικός δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας στην εγχώρια Αγορά, αλλά και του ύψους των απαιτούμενων κεφαλαίων που ακόμα και στο αισιόδοξο εύρος των εκτιμήσεων του βασικού σεναρίου δεν είναι λιγότερα από 4,5 δισ ευρώ.

Κάτω από αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την Αγορά και θα επαναφέρει ζωηρότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις Ελληνικές μετοχές. Αυτό θα συμβεί βέβαια εφόσον όλα γίνουν στο χρόνο που πρέπει.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε μέτρια επίπεδα, βελτιώνοντας οριακά την επίδοση της προηγούμενης εβδομάδας, συμβάλλοντας έτσι στο να αυξηθεί ο αριθμός των τίτλων που παρουσίασε κάποια αξιόλογη κινητικότητα.

Επισήμως η περίοδος έναρξης δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου ξεκίνησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Trust Ανδρομέδα χθες το απόγευμα. Την Τρίτη (3/11) το απόγευμα ανακοινώνει η Σαράντης ενώ την Πέμπτη (5/11) ανακοινώνουν ΟΤΕ, Coca Cola (πριν το άνοιγμα) και Τιτάν.

Στο διάστημα μεταξύ 1 – 5 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσουν το εννεάμηνό τους οι Τράπεζες, ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν τα αναλυτικά αποτελέσματα του β' τριμήνου για τα οποία οι Τράπεζες έχουν δώσει μόνο το κομμάτι που αφορά τις οργανικές επιδόσεις.

Κατά τα άλλα στις 4 Νοεμβρίου και στις 6 Νοεμβρίου λήγουν οι δημόσιες προσφορές για την εξαγορά των ομολογιών της Τράπεζας Πειραιώς και της ΑΛΦΑ, ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αδυναμία στους δείκτες PMI της Κίνας

Οι δείκτες PMI για τη μεταποίηση της Κίνας τον Οκτώβριο παρέμειναν σε περιοχή που υποδηλώνει μείωση της δρατηριότητας. Ο επίσημος PMI (κατασκευής NBS) παρέμεινε αμετάβλητος στο 49,8, ενώ ο δείκτης Caixin ξεπέρασε τις προσδοκίες και βελτιώθηκε κάπως φθάνοντας στο 48,3. Η άνοδος του PMI της Caixin αντανακλά τη βελτίωση των παραγγελιών για εξαγωγές για περίοδο των διακοπών προς το τέλος του έτους. Τούτου λεχθέντος, οι υπο-δείκτες PMI 50 εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι η υποκείμενη δυναμική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη στο 4ο τρίμηνο, και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε περισσότερες ενδείξεις ως προς τη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση της ανάπτυξης. Η αγορά μετοχών της Σαγκάης διαπραγματεύεται χαμηλότερα σήμερα. Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών μειώθηκαν επίσης, με επικεφαλής τον δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία που υποχώρησε πάνω από 2% σήμερα.

· Η βαθύτερη ανησυχία για την επιβράδυνση της Κίνας έχει διαχυθεί και σε άλλους εμπορικούς εταίρους. Πράγματι, οι εξαγωγές της Κορέας μειώθηκαν 15,8% y / y τον Οκτώβριο. Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο έχουμε την εκτίμηση πως η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Κορέας αναμένεται να καθυστερήσει ως το πτώτο τρίμηνο του 2016. Ο δείκτης Kospi διαπραγματευόταν οριακά υψηλότερα. Σε άλλες αναδυόμενες αγορές το γεγονός της ανάκτησης της πλειονοψηφίας στο Τουρκικό κοινοβούλιο ανέβασε την τουρκική λίρα κατά 4,9% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το JPY ενισχύθηκε 0,9% μετά την απόφαση της BoJ την περασμένη Παρασκευή να μην επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο ποσό των 14,4 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως προκύπτει από τη διαγνωστική άσκηση της ΕΚΤ, εκ των οποίων τα  4,4 δισ. ευρώ από το βασικό σενάριο.  

Οι κεφαλαιακές ελλείψεις περιλαμβάνουν προσαρμογές από το AQR και τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

  • Το ποσό των 263 εκ.ευρώ μόλις προκύπτει ως κεφαλαιακό έλλειμμα για την Alpha Bank στο βασικό σενάριο και συνολικά τα 2,743 δισ. ευρώ.
  • Για την Eurobank, οι κεφαλαιακές είναι ύψους 339 εκ. ευρώ και συνολικά με το δυσμενές σενάριο 2,122 δισ. ευρώ.
  • Η Εθνική Τράπεζα στο βασικό σενάριο εμφανίζει ανάγκες 1,576 δισ. ευρώ και συνολικά 4,602 δισ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει 2,213 δισ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες από το βασικό σενάριο και 4,933 δισ. ευρώ από το δυσμενές.

Oι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το ποσό που θα προβλέπει το βασικό σενάριο και για το υπόλοιπο μέρος θα συμβάλλει με κεφάλαια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το σχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενέκρινε και εισηγείται προς το Υπουργικό Συμβούλιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε την Κυριακή. Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε: το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία μετά τα τεστ αντοχής των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, ανακούφιση φαίνεται να επήλθε, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη γερμανική κυβέρνηση. Μιλώντας στη Handelsblatt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν τόνισε πως «είναι καλό το ότι πλέον γνωρίζουμε τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών».  Όπως εξήγησε, οι κεφαλαιακές ανάγκες κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

«Με βάση τις πρόσφατες επαφές μας με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο μας μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς 'Ανθιμος Θωμόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests.

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μπορεί να συμμετάσχει και σε μη συστημικές τράπεζες, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ουσιαστικά αποσαφηνίζεται ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετάσχει και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Στα 871,6 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη εννεαμήνου 2015 για την Alpha Bank, ΑΛΦΑ-11,54% όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, ενώ μετά από φόρους καταγράφονται ζημιές 838,4 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Επίσης ανακοίνωσε μείωση των υπολοίπων των δανείων κατά 6,3% ετησίως σε 47 δισ. ευρώ και μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων κατά 30% σε ετήσια βάση σε 30,5 δισ. ευρώ αντίστοιχη με τις εκτεταμένες εκροές στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας σε εθνικό επίπεδο. Τ

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του της Τράπεζας Πειραιώς το 9μηνο 2015 αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση στα 875 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Όμιλος. Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% έναντι του δευτέρου τριμήνου 2015. Το δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 275 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων και εξόδων).

Σε 434 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 974 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο (+10,6% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την ομαλοποίηση των μη οργανικών εσόδων .

Αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περί παράλληλου συστήματος τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που «να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την ανάκληση 58.881 οχημάτων λόγω του κινδύνου διαρροής στο σύστημα τροφοδοσίας των καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα η Porsche.

Πρόκειται για μοντέλα «Macan S» και «Macan Turbo», τα οποία κυκλοφορούν σε ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία. Η αυτοκινητοβιομηχανία, θυγατρική της Volkswagen, διευκρίνισε ότι πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανέναν ατύχημα.

Απρόσμενη πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2013 σημείωσε η ανεργία στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat.

Συγκεκριμένα, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 11,8% από 11,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ήταν, μάλιστα, ελαφρώς υψηλότερο από το 11,9% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σε «Α+» από «ΑΑ-» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση της Σαουδικής Αραβίας ο οίκος Standard and Poor’s, διατηρώντας το outlook σε αρνητικό. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης θα αυξηθεί φέτος στο 16% του ΑΕΠ από 1,5% το 2014, λόγω της δραματικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου, από το οποίο προέρχεται το 80% των δημοσίων εσόδων.

Την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, αναμένεται να ανακοινώσει η UniCredit, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Μόνο στην Ιταλία, οι περικοπές θα ανέλθουν σε 3.500 θέσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάλογου αριθμού περικοπές θα σημειωθούν τόσο στην Αυστρία όσο και στην Γερμανία. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα