Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία μετά τα τεστ αντοχής των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, ανακούφιση φαίνεται να επήλθε, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη γερμανική κυβέρνηση.
Μιλώντας στη Handelsblatt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν τόνισε πως «είναι καλό το ότι πλέον γνωρίζουμε τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών». Όπως εξήγησε, οι κεφαλαιακές ανάγκες κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Πάντως, όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο, εξίσου κομβικής σημασίας θεωρούν οι αναλυτές τη δημοσίευση των συγκεκριμένων σχεδίων κάλυψης των αναγκών από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία είναι καλούνται να ανακοινώσουν κάτω από συνθήκες μεγάλης χρονικής πίεσης, με καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ελβετική Neue Zürcher Zeitung και το γερμανικό πρακτορείο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε πέρα από ανακούφιση και «κινητικότητα» στην πλευρά των ιδιωτών επενδυτών. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το dpa, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να προστρέξουν σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Στους ιδιώτες επενδυτές έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα και η ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι αυτοί θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με ειδικούς, τους οποίους επικαλείται το dpa, στη νέα φάση που εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να συμμετάσχουν και αμερικανικά hedge funds, που θα είναι πρόθυμα να αναλάβουν μέρος των κινδύνων.
Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας εξέφρασε και ο πρόεδρος τoυ γερμανικού Ινστιτούτου Oικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ στο dpa.
«Το γεγονός ότι επικρατεί για την ώρα σχετική ηρεμία, το αποτιμώ ως σημάδι επιτυχίας», είπε ο γερμανός οικονομολόγος συμπληρώνοντας: «Αυτό σημαίνει ότι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Είναι βέβαια παράλληλα σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν»
Ο γερμανός οικονομολόγος δήλωσε εντούτοις ότι εξαιρετικά προβληματικό παραμένει το γεγονός ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι και το πιο πολύπλοκο πρόβλημα των επόμενων μηνών: από τη μια πλευρά να απομειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος και παράλληλα να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος» τόνισε ο γερμανός ειδικός.
Στα αποτελέσματα του χθεσινού, κρίσιμου stress test των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αναφέρεται στην online έκδοσή του το γερμανικό περιοδικό Focus, αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες «εκπέμπουν σήμα κινδύνου» δεδομένου ότι καλούνται να επιτελέσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο υπό συνθήκες ασφυκτικής χρονικής πίεσης. «Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να βρουν ίδια κεφάλαια, ειδάλλως θα αναλάβει δράσει το κράτος».
Πηγή: Deutsche Welle