Κύπρος: Προς μείωση ο φόρος επί των τόκων καταθέσεων

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 11:20
UPD:11:22
Reuters/ANDREAS MANOLIS

Μιλώντας σε διάλεξη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης κατέστησε σαφές ότι η φορολογία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ του μνημονίου εποχής.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί σε μελλοντικό στάδιο ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων (έκτακτη εισφορά για την άμυνα) από το 30% στο 20%, που είναι ο μέσος στην Ευρώπη, εφόσον όμως το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά.

Η έκτακτη εισφορά αυξήθηκε στο 30%, στο πλαίσιο των μνημονιακών νομοσχεδίων τον Μάρτιο του 2013. Μιλώντας σε διάλεξη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης κατέστησε όμως σαφές ότι η φορολογία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ του μνημονίου εποχής.

«Δεν προβλέπω ότι η φορολογία θα πάει στο 10%, αλλά να την μειώσουμε κάποια στιγμή στο μέσο όρο που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο 20% ίσως, μπορεί», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις.

«Προγραμματίζουμε την έξοδο από το πρόγραμμα»

Οκ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στις κινήσεις μετά τον Μάρτιο του 2013, όταν η κυπριακή οικονομία είχε βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Όπως είπε, η περίπτωση της Κύπρου καταδεικνύει πως η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιτευχθεί με τρόπο που δεν υπονόμευσε τη αναπτυξιακή προοπτική. «Αντίθετα η επανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αίσθηση της σταθερότητας ήταν καθοριστική, ήταν υποστηρικτική και επέστρεψε σε παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες και η ναυτιλία να λειτουργήσουν, δείχνοντας μάλιστα αντοχές και προοπτικές», ανέφερε.

Για το 2015, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το υπουργείο αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα βρίσκεται κοντά στο 1,5% σε αντίθεση με την τρόικα που προβλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ.

«Η έξοδος από την ύφεση, όπως αποτυπώνεται από τα δεδομένα, και η επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης σηματοδοτεί την επίτευξη του πιο σημαντικού στόχου που είχαμε θέσει για την περίοδο που διανύουμε», τόνισε, ενώ σημείωσε πως η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους μας, επιτρέπει στην κυβέρνηση να προγραμματίσει την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα στήριξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα