Ελληνικό χρέος: Μια ιστορία 191 χρόνων

Ερευνα της «Ν» για τα πτωχευτικά επεισόδια της χώρας και τις αναδιαρθρώσεις των υποχρεώσεών της
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 13:47
UPD:13:56
ICON PRESS

Από το 2010 έως σήμερα η τρόικα -ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ- απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις ως όρους για τα προγράμματα διάσωσης και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Από την έντυπη έκδοση

του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Αναπόφευκτη θεωρείται, μετά και το βάρος που προστέθηκε στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, μια νέα μορφή «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνιστούν τον αναπροσανατολισμό της εθνικής στρατηγικής δανεισμού από εξωτερικές προς εσωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία πιθανότατα θα δρομολογηθεί συντεταγμένα μια περαιτέρω αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων έγκειται στους εταίρους και πιστωτές, οι οποίοι ζητούν προηγουμένως δείγματα γραφής στο πεδίο υλοποίησης του τρίτου προγράμματος.

Η κρίση χρέους είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, η οποία επαναλαμβάνεται μέσα από τρεις χρεοκοπίες, τέσσερα πακέτα στήριξης και τέσσερις μηχανισμούς εξωτερικής εποπτείας. Εν μέσω δανειακών εξάρσεων που οδηγούν σε επώδυνες πτωχεύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αθέτησης εξωτερικών πληρωμών κατά το 50% της χρονικής περιόδου από την ανεξαρτησία του 1824.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα