Μνημόνιο σημειωτόν

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 07:00
UPD:12:15
REUTERS/TONY GENTILE

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατά μία έννοια δίνει στη νέα κυβέρνηση εντολή ακινησίας ως προς την εφαρμογή του προγράμματος. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Μεσολάβησαν 7 μήνες αστάθειας, έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, λουκέτο στο Χρηματιστήριο, μία από τις χειρότερες περιόδους της Ελλάδας με τους συμμάχους της, ανάσχεση της δειλής ανάκαμψης που μόλις άρχισε να εκδηλώνεται στις στατιστικές και ένα τρίτο «φορομπηχτικό» μνημόνιο, το οποίο επιδεινώνει τις προβλέψεις για την ανεργία.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος για τρίτη φορά μέσα σε 8 μήνες συγκροτώντας εκ νέου κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας.

«Ας σκεφτεί κανείς τι είχε προηγηθεί και ας αναλογιστεί το μνημόνιο που υπογράψαμε. Θα καταλήξει μόνο σε ένα συμπέρασμα. Νίκη κατά κράτος» έλεγε χαρακτηριστικά, αμέσως μετά την ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος, υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ο τόνος της φωνής του αποκάλυπτε πως ούτε ο ίδιος μπορούσε να το πιστέψει.

Το αφήγημα ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο αν προηγουμένως αποκατασταθεί η σταθερότητα της οικονομίας, εν μέσω δημοσιονομικής και διαρθρωτικής εξυγίανσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν έπεισε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης. Αντιθέτως, επικράτησε, αυτή τη φορά θριαμβευτικά, όποιος εμμέσως πλην σαφώς υποσχέθηκε το πιο αποτελεσματικό σαμποτάζ του «μνημονίου» διά της εφαρμογής του, χωρίς να αντιπροτείνει ένα ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο.

Μια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία φοβάται να σκεφτεί ένα μέλλον μακριά από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά συγχρόνως φοβάται και να παραδώσει τα τελευταία της κεκτημένα ως εχέγγυα για μια καλύτερη προοπτική, αρνείται την υπέρβαση που θα επιτρέψει τον αναγκαίο μετασχηματισμό. Μια φοβισμένη κοινωνική πλειοψηφία η οποία δεν αξιώνει γνήσιες μεταρρυθμίσεις αλλά εξαιρέσεις από τις αναπόφευκτες παρεμβάσεις στο ελληνικό σύστημα. Όσο κρατήσει. Ας ανεβαίνει ο λογαριασμός.

Την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος συνόδευσαν τα πρώτα μηνύματα από την Ευρώπη, τα οποία έσπευσαν να υπενθυμίσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα για τον εξορθολογισμό και την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, ως προϋπόθεση για την καταβολή των δανειακών δόσεων, που αποτρέπουν προς στιγμή την κατάρρευση. Δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο ερμήνευσαν το αποτέλεσμα ως μήνυμα υπέρ της εφαρμογής του προγράμματος, δεδομένου ότι ο νικητής των εκλογών έχει την ιδιοκτησία του. Την έχει;

Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι «η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει μεν τη συμφωνία, αλλά θα συνεχίσει τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, συνειδητοποιώντας πως αυτή είναι η αρχή μιας μάχης». Η αρχή μιας μάχης που ήδη δόθηκε και χάθηκε, μπροστά στην απουσία αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου, προμηνύει σκηνικό ακινησίας μέσα σε ένα περιβάλλον που αντιθέτως απαιτεί επιθετικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις απέναντι στους λάτρες της θεωρίας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Η κάλπη έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην αποδειχθεί η τελευταία για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή