Μετά από επανειλημμένες κακοτεχνίες, η Ευρώπη έχει ξαφνικά την ευκαιρία να κάνει το σωστό για το μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας. Θα ήταν τραγωδία - τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη - αν χανόταν αυτή η ευκαιρία, αναφέρει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg.
Δύο πρόσφατες εξελίξεις συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή τη συγκυρία: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές και η τεράστια εισροή προσφύγων στην Ελλάδα, εξηγεί ο Ελ Εριάν, που είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Όπως γράφει σε άρθρο του, η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων με πολιτικούς, οι οποίοι, αν και φαινομενικά δεν αναμένονταν να το πετύχουν, έγιναν οι καταλύτες της αλλαγής και κατάφεραν να φέρουν απίθανα αποτελέσματα, σε πολλές περιπτώσεις χάρη στο αντισυμβατικό παρελθόν τους, που τούς έδωσε την αξιοπιστία για να πείσουν τους συμπατριώτες τους για την ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων.
Η Ευρώπη μπορεί να δώσει περισσότερη δύναμη στον Τσίπρα παρέχοντας περαιτέρω και παρεπόμενη ελάφρυνση χρέους, η οποία έχει κατ’ επανάληψη καθυστερήσει και την οποία οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θεωρούν απαραίτητη για μια βιώσιμη ελληνική ανάκαμψη.
Καθώς οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή εισρέουν στην Ελλάδα, οι απρόθυμοι πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έχουν πλέον μια δικαιολογία για να προχωρήσουν στην παραγραφή των προηγούμενων δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα. Πράγματι, οι χώρες αυτές μπορούν να δικαιολογήσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας τον βασικό της ρόλο ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη, κάτι που καθιστά τον αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης ιδιαίτερα έντονο.
Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, η αποφασιστική έγκαιρη δράση από την Ευρώπη να ελαφρύνει το υπερβολικό βάρος χρέους της Ελλάδας θα έδινε μια ώθηση στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά δύσκολων οικονομικών και χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων. Θα άνοιγε, επίσης, την πόρτα στο ΔΝΤ να εμπλακεί εκ νέου στην Ελλάδα και θα εξασφάλιζε μια καλύτερη βάση για τη συνέχιση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το σημαντικότερο είναι ότι θα διέλυε τη σκιά χρέους, η οποία αποθαρρύνει την εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα και υπονομεύει την ανάπτυξη και την οποία καμία ρεαλιστική προσπάθεια λιτότητας δεν μπορεί να ξεπεράσει, υποστηρίζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ