H Eλλάδα, η οποία πέτυχε να διαγραφεί το 21% του χρέους της προς τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποτελεί ειδική περίπτωση και όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των χρεών τους, ξεκαθάρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.
«(Οι ηγέτες της ευρωζώνης) έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση και σε ό,τι αφορά όλες τις άλλες χώρες, ο στόχος είναι να τιμήσουν πλήρως την υπογραφή των κυβερνήσεών τους. Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμφισημία σε αυτό το ζήτημα», είπε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της όσον αφορά τη στήριξη των χρηματοοικονομικών αγορών που πλήττονται από την κρίση χρέους.
«Η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικές περιστάσεις», ανέφερε ο Τρισέ. «Το απόλυτο δίχτυ ασφαλείας, βέβαια, είναι οι κυβερνήσεις. Το να κάνουμε οτιδήποτε θα απάλλασσε τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους θα ήταν συνταγή για αποτυχία.»
Οι απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα θα είναι μεγαλύτερες του 21% που είχε αρχικά συμφωνηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
«Θα είναι μεγαλύτερες, αυτό είναι λίγο πολύ σίγουρο», ανέφερε ο Μπαρουέν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 21%, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν εντατικές διαβουλεύσεις για ένα ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα».