Αισιόδοξος για την καταβολή της έκτης δόσης ο Γιούνκερ

Συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 23:43
UPD:14/10/2011 00:48

Την αισιοδοξία του για την έγκριση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Την αισιοδοξία του για την έγκριση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας ότι η Ευρωζώνη θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να συνδράμει την Ελλάδα.

«Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων το περιεχόμενο των εκθέσεων της Τρόικας, αλλά είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί η καταβολή της 6ης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Όπως εξήγησε, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να είναι έτοιμη η έκθεση της Τρόικας και με βάση τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει θα εξεταστούν όλα τα συναφή στοιχεία κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης του Eurogroup, ώστε να υπάρξει προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου «κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι όλοι όσοι εικάζουν πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ κάνουν λάθος, «διότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, όπως δεν πρόκειται και να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ελληνική χρεοκοπία».

Επισήμανε μάλιστα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης. «Θα συνδράμουμε όσο περισσότερο μπορούμε την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν πιστεύει ότι το σχέδιο για την Ελλάδα θα χρειαστεί να υπερβεί τα 159 δισ. ευρώ διευκρίνισε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες και παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου, όπως είπε, θα συζητηθεί το θέμα.

«Το θέμα, όμως, δεν αφορά πρωτίστως τα αριθμητικά δεδομένα. Αφορά κυρίως το περιεχόμενο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές σχέδιο και, προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να λάβουμε την απόφαση για ένα τέτοιο σχέδιο», συμπλήρωσε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους άνω του 21% ανέφερε λακωνικά ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν».

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκριση της ενίσχυσης του EFSF από το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας, γεγονός το οποίο, όπως παρατήρησε, «ανοίγει το δρόμο για τα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν».

Στον εποικοδομητικό χαρακτήρα της συνάντησης εν όψει και της 23ης Οκτωβρίου εστίασε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προετοιμασίες, αλλά και το έργο που απαιτείται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η Σύνοδος. «Αυτή θεωρώ πως είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή αλλά, όπως ακούσατε, πρόκειται για μια πρόκληση στην οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Χαιρέτισε επιπλέον την απόφαση του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας για το EFSF, απόφαση, που όπως τόνισε, «καταδεικνύει ότι ακόμη και ενώπιον πολύ δύσκολων και σύνθετων αποφάσεων, διαθέτουμε τελικώς τη βούληση να λάβουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις ώστε να προχωρήσουμε».

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Κρ. Λαγκάρντ

Σημειώνεται ότι το βράδυ ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν για τις οικονομικές εξελίξεις και για την προετοιμασία εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα